Komentari

knjigoljub.blog.hr

Dodaj komentar (90)

Marketing


  • ihaaa

    to, moljče!! rasturi i tog proračunatog đanera!

    avatar

    20.09.2010. (11:05)    -   -   -   -  

  • TNT

    s te "sise" sisaju uvijek jedni te isti, odnosno oni iz 91, kad su zamijenili YU scenu. mladjima, nadolazećima preostaje, po tom pitanju, čekati jedino neki novi rat...

    avatar

    20.09.2010. (11:21)    -   -   -   -  

  • edo

    Pogođeno u srž stvari - pogotovo onih prvih nekoliko rečenica teksta. Naše neoliberalno javno privatno partnerstvo u kulturi (država + privatni izdavači) drži se dosljedno ruskog modela iz prošlog stoljeća da pisci i pjesnici zaista moraju patiti, e da bi pisali svoja najbolja djela i da bi bili najplodniji. Na žalost, razmišljanja poput Vašeg na ovom blogu nećemo naći na stranicama korporativnih tiskovina, tko zna zašto :))
    A i koga bi ona mogla zanimati? Izdavače? Gos'n Božu? :) Čitatelje? Ili možda nas, koji to već odavno znamo?

    P.S.
    A onaj popis samostalnih umjetnika - tko zna kada je posljednji put ažuriran. Tamo je, naprimjer, još uvijek ime Zvonka Todorovskog...

    avatar

    20.09.2010. (11:58)    -   -   -   -  

  • .

    U pravu si u jednom: treba uvesti kriterije prema kojima bi se drugacije preraspodijelio novac, dakle onim piscima koji kvalieteno rade kako bi i dalje kvalitetno radili, a ne rasipati novac na kojekakve bezveznjake skribomane. teza je perišićeva teksta da pisac nakon osam sati rada ne može sjesti doma i pisati, jer i to je težak rad. ustvari vjerojatno može, ali onda će objaviti jednu knjigu u pet-šest godina, a to je premalo. ako želimo dobru književnost trebalo bi je profesinalizirati, najbolje pisce podržati, mladima dati stipendije, jer zarada od knjiga je nedovoljna i zbog tog što prerijetko izlaze - zatvoren krug dakle.

    avatar

    20.09.2010. (12:50)    -   -   -   -  

  • Neverin

    za Daniela Načinovića sam čuo ali to zato jer je on povezan sa HNK u Rijeci, ništa njegovo nisam pročitao. Uglavnom pogodio si u srž problema... mi jednostavno nemamo nemamo kritiku jer oni koji bi trebali biti zaduženi z anju su pod državnim skutama. A nitko nije glup da pljune u tanjur iz kojeg jede jelda

    avatar

    20.09.2010. (13:00)    -   -   -   -  

  • ,

    kaj god, ovdje uvijek netko nekog vrijeđa... a glupo je i nepravedno komentirat tekst na kojeg nemamo link. uglavnom mislim da je tekst izašao u globusu trebalo podržati pa korigirati, a ne se praviti važan i odmah napasti bez pravih argumenata.

    avatar

    20.09.2010. (13:10)    -   -   -   -  

  • ...

    al fakat, osmosatna šihta ubija...pogotovo na emocionalno zahtjevnim poslovima, odnosno poslovima od kojih svi uzmiču...
    i fakat je teško pisati nakon toga, pohebani u mozak nakon osmosatne ribačine. kreativno usahli i svašta nešto...
    mi, porezni obveznici. mi koji financiramo Državu..a ona onda financira sa tuđim novcem svoje pulene, razno razne "intelektualce" koji smatraju da su arijska rasa...

    avatar

    20.09.2010. (13:21)    -   -   -   -  

  • ,

    ma koji k....??? kao da intelektualci ne placaju porez i ne financiraju drzavu! a ko je tebi kriv kaj nisi ucio!

    avatar

    20.09.2010. (13:44)    -   -   -   -  

  • ...

    dragi zarezu, a zašto misliš da "učeni" poslovi moraju biti plaćeniji? je li, mili? što ti misliš bez čega se više može: bez seljaka koji žito melje ili "piščadi" novačene da Režim opisuju masama kao svojevrsni edenski vrt?

    avatar

    20.09.2010. (14:20)    -   -   -   -  

  • ,

    Idi pa ori, kaj ćeš tu s tim agro-stavom? Najbolje da se svi vratimo u sakupljačka društva. Tko je rekao da moraju biti plaćeniji?! Pisci nisu plaćeni uopće, mili. Tvoj gazda je zasigurno neka poštenjačina kao i Moljčev, njih sigurno ne hebe režim. Ma dajte...

    avatar

    20.09.2010. (14:29)    -   -   -   -  

  • ...

    svaki put iznova osvjedočim koliko si glup, zarezu. a tko ti kaže da smo bili sakupljačka društva? to si sigurno učio u školi, ha?! to što učiš u školi ne mora biti istina, znaš.

    avatar

    20.09.2010. (14:35)    -   -   -   -  

  • repušina

    Pa da li se negdje on-line može pročitati sporni tekst Roberta Perišića?

    avatar

    20.09.2010. (14:56)    -   -   -   -  

  • kv

    Još nigdje, pa to je u aktualnom Globusu.
    Oprosti trotočko, zarez inače nije najbistriji, ali u ovom slučaj si glup, nazadan i neinformiran lajavac ispao ti.

    avatar

    20.09.2010. (15:12)    -   -   -   -  

  • ...

    ja sam uvijek nazadan kad govorim o žitu i tako nekim stvarima, a? to je tebi nazadno?ti ne kužiš da bez žita nema ni Zemlje (mislim na kuglu zemaljsku). znaš kaj je fakat nazadno?1 nazadni su te kreature, poput tebe, u službi tehnokacije. svojevsni gmo ste vi...izobličujete božansku prirodu.
    baš i ko raznorazna piščad (ne pisci, dakle) koja za judine škude konstruira naručene verzije stvarnosti...

    zašto živimo, zarezu? jel za to?

    avatar

    20.09.2010. (15:22)    -   -   -   -  

  • ,

    ti ne živiš. ti eventualno obitavaš ;).

    avatar

    20.09.2010. (15:34)    -   -   -   -  

  • repušina

    ja neću ništa komentirati dok ne pročitam i drugu stranu, tj. perišićev tekst. molim vas javite mi kad bude on lajn, nemam namjeru trošiti novac na taj globus. živio internet i tehnologija koja zaista pomaže čovjeku ako se koristi u dobroj namjeri.

    avatar

    20.09.2010. (16:04)    -   -   -   -  

  • Zasto ne

    Broj ozbiljnih pisaca, koji zasluzuju da im se omoguci pisanje, u ovoj zemlji je dosta malen. Steta sto nije veci. Nisu svi EPH-ove perjanice Tomic i Jergovic, da ih njihove novine pumpaju i da su samo njima u sluzbi (vidio sam gadljiv komentar u subotnjem Jutarnjem). S ovime necu reci da oni ne vrijede, ali nisu u istoj poziciji kao drugi, debelo su povlasteni. Ali, nisu oni problem, nego ta svijest da je normalno da pisci dobivaju malo ili nista novaca (Moljac koliko to pisaca uspije prevesti svoje knjige u filmove i kazalisne komade, i koliki je to novac, te koliko djela im uspije biti ekranizirano-teatralizirano?)
    To svu sve sitnice uokviru budzeta, ali navikli smo da je normalno nesto sto nije normalno. S onog popisa na linku da se izdvojiti nesto imena koja vrijede: Olja Savicevic, Vlado Bulic, Boro Radakovic, pa Perisic, ima jos koje vrijedno ime, ostalo su HDZ-ovske veze ili nekakve privatne znjorice, ljudi koji, de facto, ubijaju knjizevnost i njezin smisao. Sisu budzet ni za sto. To jasno treba razluciti, amatere i pisce, a to nije nemoguc posao. Stipendije su dobre stvar, treba ih biti vise, trebaju biti i ancelnije dodijeljivane, ali tu ce uvijek biti nekakvih problema.
    Pitanje je zasto HDP, DHK i izdavaci (mislim da je to i njihov interes) sute?
    I Ministar Labrovic:)

    avatar

    20.09.2010. (16:18)    -   -   -   -  

  • : )

    @Zašto ne - Konaćno da neki pametan ćovijek nešto kaže.

    avatar

    20.09.2010. (18:12)    -   -   -   -  

  • kokolo

    moljče, pa je li istina da si ti sve ovo servirao iz posve subjektivnih razloga, tj. da si 'ošinuo' perišića zato što je, kao što netko reče, u pozitivnom smislu spomenuo majči hrgović koja je svojevremeno pljucala po tebi-autsajderu, kao prava komesarska teta profesorka iz kikinde.

    mislim, pa žena osvaja i međunarodne stipendije. ide joj, ne moraš biti ljubomoran! pa i ti si već profilirani književni kritičar!
    ili je to zato što te je perišić svojevremeno , usput, spomenuo kao nekog anonimusa na koje se on baš i ne obazire?

    avatar

    20.09.2010. (19:02)    -   -   -   -  

  • brb

    Svakom čovjeku, neovisno o profesiji, piscu i seljaku, država treba osigurati osnovnu životnu egzistenciju, tj. 1000 eura mjesečno:) to je neka prosječna svota obzirom na troškove života u ovoj hebenoj monetarnoj civilizaciji, a i u ovoj našoj cro državi. Pa da vidiš onda divote, oslobođenih potencijala i slobode, kreativne moći i pozitivne, božansko-kozmičke energije. Ja duboko vjerujem da novca za to ima, i da nas lažu kad konstantno pile da ga nema i da smo mi krivi za to, kao i za raznorazna globalna zatopljenja, erupcije vulkana, probijanja ozonskih omotača i blablabla...Dakle, postulat je tisućica a nadalje , kako koji, mili moji...ovisno o motivima i afinitetima..

    Ili bi trebalo dokinuti monetarnu civilizaciju i krvoločni duh konkurentnosti kojemu nas vjekovima uče...uče za za svoje,a ne naše dobro

    avatar

    20.09.2010. (19:51)    -   -   -   -  

  • grb

    brb, kaj si ti umislio da si neki pravednik među narodima i radničkim profilima?! majmune utopistički, daj si odi žveknut još jen gemišt od kiseliša pa si stvaraj brbastu ideologiju na jeziku!!

    avatar

    20.09.2010. (20:08)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    @ zasto ne - a zašto ti ne čitaš s razumijevanjem, pa u mom tekstu ti stoji i odgovor na tvoje pitanje : Moljac koliko to pisaca uspije prevesti svoje knjige u filmove i kazalisne komade, i koliki je to novac, te koliko djela im uspije biti ekranizirano-teatralizirano? Odgovor ti je u mom tekstu : Malo jer je uvjet za to napisati dobro djelo koje će netko prepoznati i poželjeti ekranizirati ili postaviti na kazališne daske. A kod nas je previše naqzovi-pisaca a premalo onih koji su u stanju napisati dobro djelo. Zato je i malo adaptacija i malo pisaca koji zarade neku pinku od toga. A umjesto da se lova dijeli onima koji to zaslužuju, dijeli se po načelu "svima po malo".

    @kokolo - ti si očito neandertalac koji cijeli svijet želi svesti na razinu svoje ustajale žabokrečine, svaku polemiku svodi na osobnu razinu nesposoban pojmiti da može postojati i razmimoilaženje u stavovima lišeno sukoba osoba

    avatar

    20.09.2010. (20:13)    -   -   -   -  

  • maris

    brbe, nije li ekonomski program hrvatske sadašnjce sazdan na načelima iz alana forda, ili kako je rekao superhik: -treba krasti siromašnima, i davati bogatima jer su siromašni nekulturni, prljavi, pljuju i bacaju papiriće i smeće po cesti.

    avatar

    20.09.2010. (21:14)    -   -   -   -  

  • asjaba

    moljac, ne slažem se s tobom. mislim da nisi najbolje razumio ono što je perišić napisao. plus, nemoj se ljutiti - ali stoji mu i ta da časopisi ne plaćaju autore. ti si možda imao sreće - ali mnogi od nas su izvukli deblji kraj. i to je činjenica. ako i plate - strašno kasne.

    avatar

    20.09.2010. (21:18)    -   -   -   -  

  • Mrak

    Uvijek pišeš iskreno, neproračunato. Čestitam na iskrenosti. Nekada je bila gomila pisca i umjetnika na tzv državnoj plaći. Bilo ih je oko 1600 u Hrvtaskoj. Zadatak pisaca bio je napisati svake dvije godine knjigu. Tada su se knjige i tiskale. Nisam siguran ali mislim da i danas u Hrvatskoj postoje državni umjetnici koji bivaju redovnu plaću a ništa ne rade.
    Drago mi je da si pokrenuo i temu državnih stipendija. To je pandorina kutija bez dna. Svi već imaju neku buduću knjigu ili zgotovljenu ili u glavi, a kad uzmu u ruku legendarnu prijavnicu Ministarstva kulture na kojoj trebaju upisati ime i prezime, adresu, broj gaća uglednog kritičara i izdavača. na toj prijavnici osim podataka i brojeva telefon kritičar i izdavač daju mišljenje o knjizi koja u biti ne postoji (možda odlomak romana, 3-4 pjesme i sl). A mišljenje se plaća. a tise cjenkaj. Ne daj više od 3000,00 kuna.Ili dogovori protusuluga. Honorar kritičaru slijedi po dobivanju stipendije. Sramotno, zbilja sramotno. Ministrastvo treba ukinuti mišljenja (kupljena, sve su to honorari na crno čime Ministarstvo potpomaže tržište na crno, tj pranje novca) u obliku u kojem ih sada traži. Trebalo bi posalti biografiju i dio teksta u nastajanju a u ministarstvu ima ionako dosta stručnih ljudi koji će vidjeti kome dati stipendije- od tromj. do godišnjih.

    avatar

    20.09.2010. (21:58)    -   -   -   -  

učitavam...