Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • Tri Pojma

    možda nema vampirizma, ali krvi ima u potocima.. i dok je žena s originalne fotografije zatečena, ali ne u otporu, ova s crteža je sve, samo ne sretna što je vojnik ljubi.
    Zorane, ne bih htjela biti gruba, ali vampririzam shvati kao metaforu.. kad pogledaš crtež, zaista imaš dojam da je vojnik - kao vampir,nasilno zgrabio ženu. što je trebalo još nacrtati? da svršava pijući dolje prosutu krv, pa da onda budemo posve sigurni da je termin "vampirizam" primjenjiva kao metafora?
    ma, dajte... ovo zaista postaje mučno. ljude totalno neopterećene nacinalizmom dovodite u situaciju da se zgade sami sebi.
    ono malo što sam pročitala u Novostima dovoljno mi je da hvatim politiku uredništva. U isti koš sa Slovom i ostalim smećem.

    avatar

    13.09.2010. (09:40)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    zena NEMA nogu a ne da ima lokvu krvi ispod njih. pa sad ne znam koliko se radi o nevinoj slici 'obicne' puse :D. da, malo prestrastveno :D

    avatar

    13.09.2010. (12:29)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @nodus, Zona Z i mare: zašto bih ja trebao objašnjavati? Naravno da se ne radi o "nevinoj slici obične puse", točno to, sam u članku i napisao. Očito je, poruka je zaista bitno drugačija, i to sam napisao. Ali oni se ljube, a ne siše joj on krv. Napisao sam, nemam nikakvu namjeru braniti ni crtača, ni politiku "Novosti" u cjelini. Upuštam se u to da pišem o jezikoslovlju jer o tome ipak nešto znam, a vizualne umjetnosti nisu moj "fah".

    Osim toga, pogledajte točke 1-4. Zvonimir Despot je objavio komentar povodom knjige jedne filologinje i onda to evidentno svjesnom manipulacijom povezao sa stvarima koje s njom nemaju veze. Zašto, recimo, nije dohvatio njen intervju "Globusu" i proglasio je odgovornim za uređivačku politiku tog tjednika? To je gnjusna šovinistička manipulacija, čovjek mora biti najniža moralna mizerija da takve stvari čini.

    avatar

    13.09.2010. (13:25)    -   -   -   -  

  • d@d@

    "Autor naslovnice dodao je pak veliku krvavu mrlju i nacrtao crtež grubim crnim linijama, koje daju mračnu atmoferu. Prolivena krv treba podsjetiti, vjerojatno, na sve ratne žrtve; simbolički naboj fotografije time se bitno mijenja"

    A možda ipak na seksualni vampirizam kojeg smo se nagledali.

    Ne bi se igrala sa sličnostima i različitostima jezika, nije moja domena - ali činjenica stoji da moje 15 - godišnje dijete ne čita ćirilicu i kad gleda srpske filmove ima pitanja o značenju nekih riječi koje ja poznajem.
    Sam poriv EU zajednice da ušpara na prevođenju srpski-bosanski-hrvatski je gadljiv za sve balkanske države, a gospoja puše u rog.

    Uz put u jutarnjem je objavljeno mišljenje njene profesorice o toj izjavi.

    avatar

    13.09.2010. (14:46)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    Kako spomenuh prije, vizualno izražavanje nije moj fah, ja sam čovjek od riječi. Pa zato vezi ove sporne ilustracije, uopće nisam bio uočio još nešto bitno: a po čemu je to hrvatski vojnik? Nema nikakve oznake, ima maskirnu uniformu i beretku, mogao bi pripadati svakoj vojsci na svijetu!

    To sam shvatio tek iz teksta Predraga Lucića na split-online, na koji su mi skrenuli pažnju, prije ga nisam vidio.

    avatar

    13.09.2010. (14:55)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @nodus: pa, svakako se može različito tumačiti. To je valjda osnova umjetnosti. :) Ja se inače, kažem, sam od sebe u raspravu o vizualijama ne upuštam. Ovdje je bitno da je moralna ništarija Zvonimir Despot, s namjerom širenja šovinističke mržnje, u jednoj jedinoj rečenici napravio pet manipulacija i falsifikata!

    avatar

    13.09.2010. (15:49)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    noduse, ja ne bih rekla niti da se radi o ljubljenju :D. meni to bas izgleda kao seksualni vampirizam pogotovo jer je dama iskrvarila, nema nogu, ruke i cijelo tijelo su joj u grcu. ovo bi moglo biti i brutalno silovanje a moglo bi se razumjeti i kao morbidno opcenje s mrtvacem......(jer tko je iskrvario i bez nogu je, tesko da moze dugo ostati na zivotu....).

    avatar

    13.09.2010. (16:51)    -   -   -   -  

  • jelen

    Uh sjetih se necega ali totalno je offtopic pa se unaprijed ispricavam. Ako nije problem molim vas Zorane ako znate ime tog hrvatskog (pseudo)znanstvenika kojeg ste spomenuli ranije u vezi nafte kao (ne)obnovljivog izvora energije. Mene to vrlo zanima i zelim se informirati pa se onda cujemo kada bude rijec o tim temama.
    Mogu evo dodati o Despotu da mi se ne svida ni najmanje, citah neke njegove kolumne u vecernjaku i ostadoh u uvjerenju- desnicar intelektualac ima smisla kao i koza astrofizicar!

    avatar

    13.09.2010. (17:56)    -   -   -   -  

  • brago

    A Lucić što kaže to je neoborivo? Njegove kolumne su znanstveno potkovane? Ideš!

    avatar

    13.09.2010. (21:31)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @vajrapani: Akademik Mirko Zelić. Evo vidim, da sam u jednom tekstu napisao "Mladen". :( Slušao sam triput tijekom godina njegova izlaganja, miješa pravu naftu i "nekonvencionalnu", naime bituminozne pijeske, uvodi u igru "hidrokarbonate" idr..Dobro mi je ostao po tome u sjećanju. Ne poznam njegove pisane radove.

    avatar

    13.09.2010. (21:49)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @brago: neoborivo je, da vojnik na crtežu stvarno nema nikakva obilježja. Despot je manipulirao čitateljima navodeći da je to "hrvatski vojnik" i eto, uspio je čak i mene izmanipulirati! :(

    avatar

    13.09.2010. (21:51)    -   -   -   -  

  • brago

    Hahahaha.. Siroti ti! Pa pročitaj cijeli tekst o oakciji Oluja koji se nalazi u tom broju Novosti, pa će ti biti jasno o čijem je vojniku riječ. Čemu tolika potreba braniti nešto što samo ne traži obranu (autori jasno i glasno izriču svoj stav o Oluji i to ne samo ilustracijom, već riječima),a s druge strane potreba da se demonizira isto tako subjektivna procjena jednog čovjeka da je rad vrle znanstvenice prije svega u interesu nekoga kome, opet, nije u interesu uopće postojanje hrvatske države, a samim tim i jezika? Nije li tu riječ o dvojakim kriterijima? Jednima je dopušteno braniti neke imaginarne nacionalne interese i oni nisu šovinisti i prijetnja, a drugi su sama esencija nacionalističkog i manipulatorskog zla?

    Smješno je to pravdanje da vojnik nije imao znakovlje koje bi ga identificiralo kao hrvatskog vojnika, jerbo bi i mom srednjoškolcu bilo jasno koga lik s naslovnice simbolizira. Ne trebaš za to biti povjesničar umjetnosti.

    avatar

    13.09.2010. (22:01)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @brago: ti se nastavljaš na metodu manipuliranja, koju Despot koristi. Naravno, rečeni broj "Novosti" nisi ni pročitao. Izmisli se nešto, pa se onda na izmišljotinu gomilaju nove izmišljotine. Podjsećam - diskusija je o tezama S. Kordić. Ona kaže: SVI filolozi koji suradili komparativna istraživanja, kažu da po svim kvantitativnim mjerilima standardni srpski i standardni hrvatski imaju više zajedničkog, nego gotovo svi drugi promatrani slučajevi - npr. engleski u Engleskoj i Kanadi, portugalski u Portugalu i Brazilu itd.. Citira desetak znanstvenih radova, može se dalje pratiti na internetu. Osporavanje?

    avatar

    13.09.2010. (22:29)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    U daljoj polemici Brago ponavlja isto, pa sam izbrisao.

    avatar

    13.09.2010. (22:49)    -   -   -   -  

  • brago

    Vidim da je demokracija na djelu :)))
    Ne, ti to nisi zbrisao zato što sam se ja ponavljao (jer sam ti samo argumentirano odgovorio na konkretnu primjedbu da nisam čitao Novosti i naznačio ti da ne ulazim u polemiku o lingvistici jer se u nju ne razumijem), nego si izbrisao jer si se malo zanio u tvrdnji da to nije hrvatski vojnik pa te je sad sram to priznati.
    I ova diskusija nije samo o tezama Kordićke, jer ona počinje s naslovnicom Novosti i završava s time što je o toj istoj naslovnici rekao Lucić. Prema tome, nisam offtopic.

    p.s. razočarao si me zbog ovog brisanja, jer u mom komentaru nije bilo ništa uvredljivo. samo moj stav. daleko si ti od osobe s kojom se može polemizirati i zato te pozdravljam. Oštriću, oštro ti je samo prezime. Jezik i pero - slabo.

    avatar

    13.09.2010. (22:58)    -   -   -   -  

  • brago

    da citiram tebe: "Ponavljaš se"
    (a tako se otupi)

    avatar

    13.09.2010. (22:59)    -   -   -   -  

  • pretjerao si zoki

    joj sad si ga bas pretjerao....nemoj usporedjivati engleski engleski s kanadskim engleskim te portugalski portugalski s brazilskim....te tvrditi da imaju manje zajednickog od hrvatskog i srpskog. to nikako NE stoji. govorim i engleski i portugalski i razlike su minimalne.
    a ilustracija, meni se cini da je ovaj vojnik s osakacenom zenom uzet posebno zbog svoje poze koja podsjeca na oblik hrvatske na geografskoj karti. zena apsolutno predstavlja krajinu, odrezanih nogu, ruku u grcu, iskrvavljenu.

    avatar

    13.09.2010. (23:19)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @Ne uspoređujem to ja, bilo bi smiješno da to činim, nemam znanja. Uspoređuju znastvenici, filolozi. U tekstovima Snježane Kordić je navede niz literature, koji ti može biti osnova za dalje istraživanje, na intgernetu, u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici i drugdje. Ako si ti stručnjak, svakako možeš njihove nalaze svojim istraživanjima argumentirano osporiti i to objaviti u znanstvenim časopisiama.

    avatar

    14.09.2010. (02:39)    -   -   -   -  

  • galileo galilei

    zoki zoki....svatko moze navesti niz literature koji treba potkrijepiti njegove teze. pa tako ja mogu napisati da covjek nikada nije bio u svemiru, da je svijet ravna ploca, da nas je stvorio bog iz svojeg rebra i slicno. glavno da ja to potkrijepim nizom literature, jel tako :D?

    avatar

    14.09.2010. (12:44)    -   -   -   -  

  • pretjerao si zoki

    galileo je dovoljno napisao, slazem se. snjezana kordic nije napisala bibliju ali da i je, ne znaci da je to sve bas tako kako ona vjeruje i potkrepljuje.

    jadan je narod koji se lako odrice i svojeg jezika i svojeg porijekla.
    gledam jucer na cnn-u emisiju o spasavanju ugrozenih jezika te izumiranju najmanjih. isto nam tako usred hrvatske izumiru bar dva jezika koja su i sluzbeno priznata iako ce ih neki nazvati "nasim" ili "domacim" jer se eto dobro razumijemo.

    vlastiti jezik, koji je u ovom slucaju hrvatski, treba njegovati isto kako srbi trebaju njegovati svoj vlastiti jezik. to nema veze s nacionalizmom niti patriotizmom nego samo kulturom i vlastitim identitetom. kod nas doma je rajcica oduvijek bila rajcica a ne paradajz, zrak nije bio vazduh, promet nije bio SAObracaj, prometna nesreca nije bila saobracajna nesreca ili "saobracajka" niti je moja osobna iskaznica bila licna karta. i ja NEDAM da mi se to uzme, pa govorila Snje ili Snezana Kordic sto god htela, htjela ili zeljela.

    da nam se ne bi dogodilo da nas sutra veci i veliki progutaju. sutra srpski, preksutra engleski? jezik je blago i moramo ga cuvati, njegovati i razvijati.

    uostalom, zanimljivo da si preskocio moju zadnju recenicu. cini mi se da svima selektivno (ne)odgovaras pa se priljepis na neku nebitnu sitnicu.

    avatar

    14.09.2010. (13:50)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    ah autor je inspiriran rodrigezovim -sin city- filmom očito napravio ilustraciju..sve ostalo su interpretacije kako kome paše pa i ova moja...

    avatar

    14.09.2010. (14:04)    -   -   -   -  

  • ...debelo si preterao bre

    Ja znam bre da ti moraš da braniš svoj rod jer si njihov agent.
    Samo da znaš da ti ovo nećemo oprostiti!
    Id tamo gde se bre govori srpskohrvatski, u svoju matičnu zemlju, vidimo da nemaš pametnijeg posla i da nemaš posla uopšte jer si lenčina i neradnik, čudim se ovom blogu što uopšte objavljuje ovo smeće, a kamoli stavlje na naslovnicu ! Nadam se da si me razumeo sada kada sam napisao na tvom materinjem jeziku i na jeziku od tvoje drugarice Sneže. Sada je jasno zašto se nisi borio za Hrvatsku, zato jer nisi mogao pucati na svoju bratiju!

    avatar

    14.09.2010. (23:18)    -   -   -   -  

  • debelo si preterao bre Zo

    P.S. Ne bi se ti ni borio jer si kukavica općenito!

    avatar

    14.09.2010. (23:30)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    Anonimnim seronjama, koji misle da su strašno hrabir ako ovim putem vrijeđaju i prijete: evo, nisam brisao, tek toliko da za arhivu ostane. Najsmješnije je da si u svom kukavičluku utvarate da nekoga stvarno možete uplašiti. :)

    avatar

    15.09.2010. (00:22)    -   -   -   -  

učitavam...