Dakle, kao sto sam rekla, nisam vegetarijanac ali meso ne volim jer ga jednostavno ne volim. A kako sam cest posjetitelj restorana u hrvatskoj kao i u inozemstvu ( posljednju godinu slabo, osim malo italije) mislim da ovo bas i nije tocno. Takodjer, druzim se s ljudima koji su i vegetarijanci i vegani, kao i onima koji jedu samo organsko, makrobioticarima i svima, da skartim. Dakle, nama restoranskim zderacima se jos nikada nije dogodilo da nam bilo gdje sirom nase obale i otoka ponude ribu kao zamjenu za jelo bez mesa. Takodjer, od najmanje prcvarnice do najlulsuznijeg restorana, svi u ponudi imaju izbor jela pripremljenih bez mesa i zivotinjskih masnoca, a uvijek ce izaci u susret i pripremiti nesto po gostovoj zelji. U vecim sredinama se otvaraju specijalizirani restorani koji imaju trazenu ponudu, u manjim sredinama se gostu izlazi u susret. Na zalost, mi smo zemlja koja ne zivi iskljucivo od turizma. Objekti koji nude hranu pripremljenu po veganskim i vegetarijanskim principima ne mogu ostvariti profit u manjim sredinama niti tijekom sezone, a kamoli van sezone. Nema smisla ulagati u sezonski obrt koji nece pokriti troskove opremanja prostora u jednoj sezoni. Ljudi ipak moraju zivjeti od necega i placati poreze. Takodjer, radila sam par godina u turizmu i znam neke stvarcice. Pa mi nemoj zamjeriti na filozofiranju. Ali vecina gostiju koji dolaze iz njemacke su apartmanski gosti koji kuhaju u smjestaju i u tjedan dana jedu vani cca 4 puta. I hotelski gosti, naravno, koji se raspituju da li hotel u ponudi ima sve ono sto zele, pa tako i odgovarajuci menu. Gotovo svi gosti koji dolaze iz navedene zemlje su posjetitelji koji opetovano dolaze svake godine, velik broj njih cak i u isti smjestaj. Mladja populacija se odlucuje obicno za jeftine destinacije tipa turska i slicno, a vjeruj mi, tamo bas neces nabasat osim u hotelskim naseljima na vegetarijansku ponudu. Na zalost, iz ekonomskih razloga nismo u mogucnosti imati ponudu specijaliziranih objekata prehrane kakve bi ti htjela, ali se ugostitelji trude. Ne svi, velika vecina da. Ne znam da li si imala priliku izici iz hrvatske i malo zivjeti vani. Ali zacidila bi se kako je slaba ponuda u npr milijunskom milanu ili rimu, sirom grcke, na nekim karipskim otocima, a tek na balearima... A sve su to turisticke destinacije s ogromnim brojem pisjetitelja. I tamo na kraju spadnes na salate i tjestenine, eventualno na koji specijalizirani restoran. Pa cak i u famoznim us, pogotovo na zapadnoj obali koja je kao puna frikova zdravog zivota i prehrane. A u veganskim restoranima nude gmo soju i povrce, tako da je jedina sigurna opcija kao i kod nas - u whole foods ili local hf store i kuhaj doma. Domaci ugostitelji nisu bas tako neobrazovani i bahati kakvima ih se prikazuje po medijima. Naravno, uvijek se nadju iznmke. Ali na meniju su uvijek zdrava i bezmesna jela, a moze se i dogovoriti priprema mesnog jela s ponude na bezmesni nacin. I bezmlijecni, naravno. Ako gostu smeta sto je hrana jednostavna, kvragu, pa i ponuda jela s mesom je u nasim priobalnim krajevima jednostavna, takva je nasa kuhinja. Ljudi obicno znaju razliku izmedju zivih i nezivih bica, i zaista nikad nisam cula za slucaj da je gostu umjesto blitve ili rizota s povrcem ponudjena riba. Ali ok, za sve postoji prvi put. I molim te, nemoj biti kao krscanski i slicni bloggeri, ekstremizam ne ostavlja dobar dojam. Ne postoji mesna prehrana, samo prehrana koja sadrzi meso i namirnice zivotinjskog porijekla. Nitko se ne hrani iskljucivo mesom. I takav nacin prehrane nije stetan. Eticki mozda neprihvatljiv, los ako se radi o mesu punom antibiotika i stetnih tvari. Ali ne stetan per se. I nicim i nigdje i nikad to nije dokazano. Jedino je sigurno da se svi hranimo poprilicno lose i nekvalitetno. Joj grozna sam, znam, al kvragu zar ne bi bilo bolje da umjesto ovakvih
04.08.2010. (10:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Tekstova dobijemo nesto korisno, od recepata prilagodjenih namirnicama iz naseg podneblja ( jer rekoh, ne volim meso, a svi recepti su ili simple blitva&company ili nesto istocnjacko i bezveze) ili kontakt organski h proizvodjaca povrca. E, da, uskoro slijedi amaliza pogresnih navoda u tablici iz prijasnjeg posta - ako me ne zabranis u medjuvremenu
04.08.2010. (10:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@dejmon, ne znam na temlju čega misliš da je skupo biti vegetarijanac. Ta tvrdnja apsolutno ne stoji. Osim ako se želi kupovati tko zna kakve skupe vege namirnice. U osnovi, vegetarijasna prehrana je, kao što i naziv kaže, biljna, a rajčice, paprike, mahunarke, žitarice imaju bitno niže cijene od telećeg ili janjećeg mesa npr. To da je vegetarijanstvo skupo je krajnji mit. Govorim iz osobnog iskustva.
04.08.2010. (15:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pa ima janjetine, ako vece nece meso-sorry, ali ovo je recenica iz "My Greek Wedding". Toliko o toleranciji prema vegetarijancima.
04.08.2010. (16:04)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
elladan7
Izvorni život odi si pitaj koliko dođe kila voća posebno kad je sezona na moru,a pogledaj koliko dođe kila mesa. Totalno nebulozno pričati bez stručnjaka koji se razumiju u sve to, ovo su čista naklapanja.
04.08.2010. (16:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Elle - meni su ponudili ribu. A da ne spominjem kolutanja očima kad pitam jel pečeno na ulju ili na masti, ili jel pečeno zajedno s mesom ili odvojeno. Pretpostavljam da mi je onda sreća zakurac kad sam gotovo svaki put naletio na te takozvane "iznimke". Istina, nisam puno puta jeo "vani", ali gotovo svaki put kad jesam, sam nalijetao na razna sranja, od neobrazovanja po pitanju cijele "stvari", pa sve do jednostavno kretenizma.
04.08.2010. (17:11)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vegetarijanka
@sarcastic bitch - potpisujem svaku riječ.A te iznimke su nešto česte... @elIe -ako u Rimu ponuda nije famozna,zašto kod nas ne bi mogla biti?Zašto se povlačimo i uspoređujemo sa ostalima samo kad se radi o lošim stvarima,a ne bismo uzeli neke dobre stvari za uzor?Zašto ne bismo bili originalni?Zašto ne bismo bili turističko odredište i za vegetarijance kojih ima sve više i više?Zašto bi samo vegetarijanci morali ostati kod kuće u kuhinji pokušavajući sklepati nešto od namirnica koje su preskupe s obzirom na kvalitetu i nositi cijelu svoju "kuhinju" sa sobom na ODMOR,dok se ljudi koji se hrane klasično mogu prošetati do prve konobe ili restorana i najesti janjetine ili bilo čega drugog? Završila bih s činjenicom da su Hrvati puni predrasuda i spremni popljuvati vegetarijanstvo i veganstvo(stvarno nije zahtjevno-pročitaš par makrobiotičkih kuharica,potražiš domaće povrće i voće,zabaviš se u kuhinji i najedeš bez ubijanja nevinih stvorenja) u vrijeme kad je meso nekvalitetno,zaraženo i česti izvor bolesti,a osim toga i skupo.
04.08.2010. (18:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@izvorni život....iz osobnog iskustva znam da vegetarijanci i vegani idu ugostiteljima na kurac. A i ja sam jednom imao priliku ugostiti vegetarijanca uz desetak ostalih, pa sam se istrošio do iznemoglosti da dokučim i kupim sve što on jede. Vegani i vegetarijanci bi morali biti zatvoreni u posebne odjele prehrane koji bi samo za njih pripremali hranu. U takvim posebno izdvojenim mjestima oni bi se družili , izmjenjivali iskusta i meditirali, i svima bi olakšali život. Ustavom bi njima zajamčio pravo na slobodu i samostalnost, pravo izbora hrane i ženidbu sa rajčicom ili krastavcem, ali ne želim ih kao specijalne goste u svom objektu, jer se istovremeno smješim njihovim prohtjevima i u sebi im jebem mater. Pa neka ih je u hrvatskoj i četiri milijuna, draži su mi oni koji jedu biftek i ribu.
04.08.2010. (21:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@dejmon, ok, ja sam mislio na trošak hrane koja se priprema doma. U specijalne želje nekih vegetarijanaca po restoranima - ne bi se štel mešat i ne znam ništa o tome. :)
05.08.2010. (05:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vegan
odlican post, drago mi je da ima jos ljudi koji informiraju javnost o vegetarijanstvu i veganstvu, kod nas ljudi o tome znaju samo predrasude, treba se informirati i otvoriti prema novim stvarima, samo tako mozemo napredovati kao civilizacija a i kao osobe.
vegan power! :))
05.08.2010. (11:41)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Slažem se da je ponuda grozna. Kad god izađem u restoran, glavu razbijam razmišljajući što naručiti. Ugodno me je iznenadila riža s povrćem u Ivici i Marici u Tkalči, bila je prepreprefina!
05.08.2010. (12:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@annabelle: to me jako čudi za tvoju sestru jer sve žive pizzerije imaju veggie pizze i stavljaju ti na pizzu što želiš. ako mogu imat pizzu sa pečenicom i pečenim lukom, onda mogu pečeni luk, artičoke i ostalo s drugih pizza stavit posebno, zar ne? Također i restorani uvijek izlaze u susret.. Meni se nikad nije dogodilo da naletim na takve budale o kojima pričate. Ponuda jest slaba, za sve vrste gostiju, na žalost. Ali eto, ja ne volim meso. A ribu još manje (ok, volim rakovice na koje sam već 17 godina alergična do gušenja, pa ni ne jedem). Ali nekako kad god sam pitala za jela bez mesa automatski mi je nuđena riba. Nekako je logično.. Kad sam pitala jela od povrća rečeno mi je što je u ponudi, a i imala sam menu. Kad sam zamolila da se nešto spremi drugačije - spremljeno je. Doduše, trudim se ne jesti u sumnjivim rupama i raspitam se o ponudi mjesta u koje idem. I ne kolutam očima, pušem, izvoljevam kao mnogi gosti (domaći, ne strani) ako im ponuda nije po volji. Uz osmijeh i lijepu riječ sve se dogovori. Već sam ti jednom rekla da se kod nas uz obalu i na otocima ništa ne priprema na masti ni biljnoj ni svinjskoj. Nema. Samo ulje biljno i maslinovo. Mislim da te stvari koriste u vlaškoj, i na kontinentu. Ali po restoranima ni na kontinentu nisam viđala hranu na životinjskoj masti (to mi je gadno - već sam pričala o tome. Pa uvijek pitam). Tako da je bar po tom pitanju gost siguran.
@svi: ja tu nisam protiv nikoga i ničega, dapače, spadam u populaciju koja bi voljela više takvih objekata. samo sam pokušala na fin način objasniti da postojanje takvih objekata u manjim turističkim mjestima NIJE ISPLATIVO. Na žalost. Nismo velika ni značajna turistička destinacija. Veći gradovi imaju, i nije baš da zarađuju. U malim mjestima nema smisla. Neću sad raditi troškovnik ni izračune, ali je jasno. Jedna do dvije sezone ne bi pokrile, ni uz ne znam kakvu reklamu, niti opremanje objekta - a obrt bi morao raditi sezonski, jer preko zime gostiju nema. I ovi specijalizirani objekti u većim gradovima ne posluju s nekim plusom. A radi se prije svega da bi se zaradilo za život, ne da bi se bilo u minusu. Restoran koji vegetarijancu ponudi blljutavo jelo bez mesa isto tako i mesojedu nudi loše jelo. To je onda prčvarnica s lošim osobljem, ne diskriminirajući restoran. Kao osoba koja dakle meso ne voli pa ni ne jede, a jako često jede vani i na raznim mjestima, jednostavno znam da se nešto dobro uvijek nađe na mjestu na kojem je i mesna hrana dobra.
Također, vegetarijansko jelo je možda jeftinije u nekim zemljama, ali u Hrvatskoj na žalost nije. Osim ako čovjek ne kupuje smeće od povrća po trgovačkim lancima, onda se cijene namirnica za jedan obiteljski obrok kreću kao i cijene najjeftinijeg mesa (obično svinjskog, fuj).
Netko je spomenuo makrobiotičke kuharice kao prijedlog za recepte. Žao mi je, ali meni su one pune groznih namirnica i začina koji odgovaraju drugim kulturama i podnebljima. Našla sam samo jednu ok veggie kuharicu, ali za nju bih morala biti milijunašica da priuzštim namirnice, a i mnoge su, opet, egzotične. Kako đuveče, satarašew bez mesa i ostala bezbojna variva ne volim, a pripadam podneblju s jednostavnom kuharskom tradicijom (forza lešo povrća), kako mi je kombinacija sejtana i tofua jednaka konzumaciji istrošene automobilske gume oprane u domestosu (ne volim pa ne volim), uvijek sam u potrazi za dobrim domaćim jelom bez mesa, ukusnim i prilagođenim našim prehrambenim običajima (naravno, kolači i slastice se ne računaju, to može iz svake kulinarske tradicije...).
i također, preporuka kad odete u split - slatko malo mjesto u kvartu zvanom Toć s fenomenalnom spizom bez mesa, spremljenom po domaći (zaboravila sam kako se zove), raj na zemlji... Teta je genije!
05.08.2010. (22:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U Opatiji vegetarijanske menije nude: Grand Hoteli 4 Opatijska Cvijeta, hotel Milenij, restoran Kamelija, hotel Belvedere, pizzeria Marina, Grand Hotel Adriatic (restoran Nimfa), hotel Ambasador, hoteli Pallace i Bellevue, hotel Imperial, hotel Kristal,hotel Miramar, Villa Dubrava, Hotel Marina u Mošćeničkoj Dragi, hotel Excelsior u Lovranu, restoran Fork u Rijeci...
05.08.2010. (22:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@annabelle: a onda nemojte zamirit čoviku, on se samo boji da ćete ostat gladni. probajte bar peku naručit dan prije, ali samo od kumpira i povrća. mljac. za kumpir ispod peke (još mladi, sitni) bi dala lijevi bubreg. tako fino imate obiteljsku porciju i još za doggy bag, gazda zadovoljan, ekipa najedena... ono, rekoh ja, i ako nema uvijek se može uz par minuta diplomacije dobit super spiza čak i bez famoznog janjca (koji meni btw smrdi, pa nek me mahom muški janjetinoljupci razapnu).
nego, sad smo indijanki otišli totalno offtopic, spamamo joj po postu...
06.08.2010. (00:49)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@annabelle....to ti nije potrebno. Ja sam samo rekao svoje mišljenje.
06.08.2010. (10:27)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
amonamarth
da sad više čovjek ni ne smije imati svoje mišljenje suprotno od autora posta bez da se ne javi neko pametalo koje će popljuvati tog komentatora pa napisati cijeli post o tome. slažem se s dejmonom čovjek je rekao svoje iskreno mišljenje i kak realno je no uvijek će se naći pametnjakovičke koje znaju više i od stručnjaka i boga i vraga. meni su fuj baš takvi ko anabele pod maskom pametnice to je neupućena neznalica.
06.08.2010. (14:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
iva
jao, jao @amonamarth sad ti slijedi preodgoj i dijagnoza.....a o tome da si ljubomoran/na neću ni govorit. tko god joj bilo što prigovori odma je jalan. @dejmon je još dobro prošao, sjetite se kako je na pasja kola @izvornog, a kit je tolerantan i iznad svega pametan. znaš kako se kaže u "govno se ne dira", tako da tko njoj nema što lijepo za reći ili joj se uvlačiti u dupe nek je se kloni. kako si rekao/la ne trpi suprotno mišljenje.
06.08.2010. (15:19)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
amonamarth
ma jebe se meni za anabele ona je meni jedna beznačajna i ljigava metafora sveopče nenadjebivosti a bez realnog pokrića....imala i ja nekad blog i misliš da nije došla srat i tamo i to upravo o dijetama mršavljenju što je za nekog ok a što nije ooooo pa ona je sveznajuća dr a kad malo zagrebeš vidiš da barata informacijama koje svaki polupismeni može sprosurfati s interneta....a to da je kopiruša i da prati što drugi pišu pa onda sroči vrloumni svoj post pa i to je općepoznato.... meni se zgadilo pisanje bloga upravo zbog takvih ko što je ona, netolerantnih i umišljenih. dejmona čitam jer se vidi da čovjek ima realno pokriće za sve ono o čemu priča, za njega sam slučajno saznala preko jedne blogerice koju volim čitati. čovjek piše o proživljenom i stvarnom a ne trkelja u dim i maglu o čemu pojima nema već je negdje samo pročitao naučuo pa složio svoju virtualnu priču ma baš ko "carica" blog aanabela hehe..nigdje jednog "dokaza" za tu samohvalu, fujj gade mi općenito takva trkeljanja i to je moje mišjenje i izreći ću ga bez pardona može me pofrigat.. buuaa kako je se bojim uff...virtualna carica jaka na riječima ili ni to a djela nigdje UF SAD ĆE RADITI TEROR NADA MNOM KO NAD BEZBROJ BLOGERA PRIJE kopiruša jedna hoda po blogovima pa skuplja teme a najveća fora je što se pojedinim blogerima ne usudi doći na blog pa reć svoje mišljenje već napravi post na temu svog umišljaja dosta o njoj ionak se hrani ovakvim stvarima pa umisli da je nenadjebiva
06.08.2010. (15:46)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
iva
@amonamarth baš je tako. pročitali su je mnogi i samo se makli s njenog bloga. jer nema tu pomoći.
06.08.2010. (18:43)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sa kakvim se sve pizdarijama ljudi bave. EU parlament o vegetarijanstvi i veganstvu, ovaj svijet stvarno nema pametnijeg posla nego samo da zatupljuje ljude.
09.08.2010. (07:51)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Elle Woods Gone Brunnette
Dakle, kao sto sam rekla, nisam vegetarijanac ali meso ne volim jer ga jednostavno ne volim. A kako sam cest posjetitelj restorana u hrvatskoj kao i u inozemstvu ( posljednju godinu slabo, osim malo italije) mislim da ovo bas i nije tocno. Takodjer, druzim se s ljudima koji su i vegetarijanci i vegani, kao i onima koji jedu samo organsko, makrobioticarima i svima, da skartim. Dakle, nama restoranskim zderacima se jos nikada nije dogodilo da nam bilo gdje sirom nase obale i otoka ponude ribu kao zamjenu za jelo bez mesa. Takodjer, od najmanje prcvarnice do najlulsuznijeg restorana, svi u ponudi imaju izbor jela pripremljenih bez mesa i zivotinjskih masnoca, a uvijek ce izaci u susret i pripremiti nesto po gostovoj zelji. U vecim sredinama se otvaraju specijalizirani restorani koji imaju trazenu ponudu, u manjim sredinama se gostu izlazi u susret.
Na zalost, mi smo zemlja koja ne zivi iskljucivo od turizma. Objekti koji nude hranu pripremljenu po veganskim i vegetarijanskim principima ne mogu ostvariti profit u manjim sredinama niti tijekom sezone, a kamoli van sezone. Nema smisla ulagati u sezonski obrt koji nece pokriti troskove opremanja prostora u jednoj sezoni. Ljudi ipak moraju zivjeti od necega i placati poreze.
Takodjer, radila sam par godina u turizmu i znam neke stvarcice. Pa mi nemoj zamjeriti na filozofiranju. Ali vecina gostiju koji dolaze iz njemacke su apartmanski gosti koji kuhaju u smjestaju i u tjedan dana jedu vani cca 4 puta. I hotelski gosti, naravno, koji se raspituju da li hotel u ponudi ima sve ono sto zele, pa tako i odgovarajuci menu. Gotovo svi gosti koji dolaze iz navedene zemlje su posjetitelji koji opetovano dolaze svake godine, velik broj njih cak i u isti smjestaj. Mladja populacija se odlucuje obicno za jeftine destinacije tipa turska i slicno, a vjeruj mi, tamo bas neces nabasat osim u hotelskim naseljima na vegetarijansku ponudu.
Na zalost, iz ekonomskih razloga nismo u mogucnosti imati ponudu specijaliziranih objekata prehrane kakve bi ti htjela, ali se ugostitelji trude. Ne svi, velika vecina da.
Ne znam da li si imala priliku izici iz hrvatske i malo zivjeti vani. Ali zacidila bi se kako je slaba ponuda u npr milijunskom milanu ili rimu, sirom grcke, na nekim karipskim otocima, a tek na balearima... A sve su to turisticke destinacije s ogromnim brojem pisjetitelja. I tamo na kraju spadnes na salate i tjestenine, eventualno na koji specijalizirani restoran. Pa cak i u famoznim us, pogotovo na zapadnoj obali koja je kao puna frikova zdravog zivota i prehrane. A u veganskim restoranima nude gmo soju i povrce, tako da je jedina sigurna opcija kao i kod nas - u whole foods ili local hf store i kuhaj doma.
Domaci ugostitelji nisu bas tako neobrazovani i bahati kakvima ih se prikazuje po medijima. Naravno, uvijek se nadju iznmke. Ali na meniju su uvijek zdrava i bezmesna jela, a moze se i dogovoriti priprema mesnog jela s ponude na bezmesni nacin. I bezmlijecni, naravno. Ako gostu smeta sto je hrana jednostavna, kvragu, pa i ponuda jela s mesom je u nasim priobalnim krajevima jednostavna, takva je nasa kuhinja.
Ljudi obicno znaju razliku izmedju zivih i nezivih bica, i zaista nikad nisam cula za slucaj da je gostu umjesto blitve ili rizota s povrcem ponudjena riba. Ali ok, za sve postoji prvi put.
I molim te, nemoj biti kao krscanski i slicni bloggeri, ekstremizam ne ostavlja dobar dojam.
Ne postoji mesna prehrana, samo prehrana koja sadrzi meso i namirnice zivotinjskog porijekla. Nitko se ne hrani iskljucivo mesom. I takav nacin prehrane nije stetan. Eticki mozda neprihvatljiv, los ako se radi o mesu punom antibiotika i stetnih tvari. Ali ne stetan per se. I nicim i nigdje i nikad to nije dokazano. Jedino je sigurno da se svi hranimo poprilicno lose i nekvalitetno.
Joj grozna sam, znam, al kvragu zar ne bi bilo bolje da umjesto ovakvih
04.08.2010. (10:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dejmon
Skupo je danas biti vegan ili čak vegetarijanac. Mislim da se ugostiteljima od tih gostiju diže kosa na glavi.
04.08.2010. (10:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Elle Woods Gone Brunnette
Tekstova dobijemo nesto korisno, od recepata prilagodjenih namirnicama iz naseg podneblja ( jer rekoh, ne volim meso, a svi recepti su ili simple blitva&company ili nesto istocnjacko i bezveze) ili kontakt organski h proizvodjaca povrca.
E, da, uskoro slijedi amaliza pogresnih navoda u tablici iz prijasnjeg posta - ako me ne zabranis u medjuvremenu
04.08.2010. (10:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
...po makadamu i asfaltu...
a ja sam mislio da je upravo suprotno.. dakle, prevario sam se....
04.08.2010. (15:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
izvorni život
@dejmon, ne znam na temlju čega misliš da je skupo biti vegetarijanac. Ta tvrdnja apsolutno ne stoji. Osim ako se želi kupovati tko zna kakve skupe vege namirnice. U osnovi, vegetarijasna prehrana je, kao što i naziv kaže, biljna, a rajčice, paprike, mahunarke, žitarice imaju bitno niže cijene od telećeg ili janjećeg mesa npr. To da je vegetarijanstvo skupo je krajnji mit. Govorim iz osobnog iskustva.
04.08.2010. (15:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
barba
Pa ima janjetine, ako vece nece meso-sorry, ali ovo je recenica iz "My Greek Wedding".
Toliko o toleranciji prema vegetarijancima.
04.08.2010. (16:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
elladan7
Izvorni život odi si pitaj koliko dođe kila voća posebno kad je sezona na moru,a pogledaj koliko dođe kila mesa. Totalno nebulozno pričati bez stručnjaka koji se razumiju u sve to, ovo su čista naklapanja.
04.08.2010. (16:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sarcastic bitch
@Elle - meni su ponudili ribu. A da ne spominjem kolutanja očima kad pitam jel pečeno na ulju ili na masti, ili jel pečeno zajedno s mesom ili odvojeno. Pretpostavljam da mi je onda sreća zakurac kad sam gotovo svaki put naletio na te takozvane "iznimke". Istina, nisam puno puta jeo "vani", ali gotovo svaki put kad jesam, sam nalijetao na razna sranja, od neobrazovanja po pitanju cijele "stvari", pa sve do jednostavno kretenizma.
04.08.2010. (17:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vegetarijanka
@sarcastic bitch - potpisujem svaku riječ.A te iznimke su nešto česte...
@elIe -ako u Rimu ponuda nije famozna,zašto kod nas ne bi mogla biti?Zašto se povlačimo i uspoređujemo sa ostalima samo kad se radi o lošim stvarima,a ne bismo uzeli neke dobre stvari za uzor?Zašto ne bismo bili originalni?Zašto ne bismo bili turističko odredište i za vegetarijance kojih ima sve više i više?Zašto bi samo vegetarijanci morali ostati kod kuće u kuhinji pokušavajući sklepati nešto od namirnica koje su preskupe s obzirom na kvalitetu i nositi cijelu svoju "kuhinju" sa sobom na ODMOR,dok se ljudi koji se hrane klasično mogu prošetati do prve konobe ili restorana i najesti janjetine ili bilo čega drugog?
Završila bih s činjenicom da su Hrvati puni predrasuda i spremni popljuvati vegetarijanstvo i veganstvo(stvarno nije zahtjevno-pročitaš par makrobiotičkih kuharica,potražiš domaće povrće i voće,zabaviš se u kuhinji i najedeš bez ubijanja nevinih stvorenja) u vrijeme kad je meso nekvalitetno,zaraženo i česti izvor bolesti,a osim toga i skupo.
04.08.2010. (18:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
SightStenjevec
Ja isto ne jedem meso, meso sucks :D
04.08.2010. (21:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dejmon
@izvorni život....iz osobnog iskustva znam da vegetarijanci i vegani idu ugostiteljima na kurac. A i ja sam jednom imao priliku ugostiti vegetarijanca uz desetak ostalih, pa sam se istrošio do iznemoglosti da dokučim i kupim sve što on jede. Vegani i vegetarijanci bi morali biti zatvoreni u posebne odjele prehrane koji bi samo za njih pripremali hranu. U takvim posebno izdvojenim mjestima oni bi se družili , izmjenjivali iskusta i meditirali, i svima bi olakšali život. Ustavom bi njima zajamčio pravo na slobodu i samostalnost, pravo izbora hrane i ženidbu sa rajčicom ili krastavcem, ali ne želim ih kao specijalne goste u svom objektu, jer se istovremeno smješim njihovim prohtjevima i u sebi im jebem mater. Pa neka ih je u hrvatskoj i četiri milijuna, draži su mi oni koji jedu biftek i ribu.
04.08.2010. (21:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
izvorni život
@dejmon, ok, ja sam mislio na trošak hrane koja se priprema doma. U specijalne želje nekih vegetarijanaca po restoranima - ne bi se štel mešat i ne znam ništa o tome. :)
05.08.2010. (05:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vegan
odlican post, drago mi je da ima jos ljudi koji informiraju javnost o vegetarijanstvu i veganstvu, kod nas ljudi o tome znaju samo predrasude, treba se informirati i otvoriti prema novim stvarima, samo tako mozemo napredovati kao civilizacija a i kao osobe.
vegan power! :))
05.08.2010. (11:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
buba u letu
Slažem se da je ponuda grozna. Kad god izađem u restoran, glavu razbijam razmišljajući što naručiti. Ugodno me je iznenadila riža s povrćem u Ivici i Marici u Tkalči, bila je prepreprefina!
05.08.2010. (12:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Elle Woods Gone Brunnette
@annabelle: to me jako čudi za tvoju sestru jer sve žive pizzerije imaju veggie pizze i stavljaju ti na pizzu što želiš. ako mogu imat pizzu sa pečenicom i pečenim lukom, onda mogu pečeni luk, artičoke i ostalo s drugih pizza stavit posebno, zar ne? Također i restorani uvijek izlaze u susret..
Meni se nikad nije dogodilo da naletim na takve budale o kojima pričate. Ponuda jest slaba, za sve vrste gostiju, na žalost. Ali eto, ja ne volim meso. A ribu još manje (ok, volim rakovice na koje sam već 17 godina alergična do gušenja, pa ni ne jedem). Ali nekako kad god sam pitala za jela bez mesa automatski mi je nuđena riba. Nekako je logično.. Kad sam pitala jela od povrća rečeno mi je što je u ponudi, a i imala sam menu. Kad sam zamolila da se nešto spremi drugačije - spremljeno je.
Doduše, trudim se ne jesti u sumnjivim rupama i raspitam se o ponudi mjesta u koje idem. I ne kolutam očima, pušem, izvoljevam kao mnogi gosti (domaći, ne strani) ako im ponuda nije po volji. Uz osmijeh i lijepu riječ sve se dogovori.
Već sam ti jednom rekla da se kod nas uz obalu i na otocima ništa ne priprema na masti ni biljnoj ni svinjskoj. Nema. Samo ulje biljno i maslinovo. Mislim da te stvari koriste u vlaškoj, i na kontinentu. Ali po restoranima ni na kontinentu nisam viđala hranu na životinjskoj masti (to mi je gadno - već sam pričala o tome. Pa uvijek pitam). Tako da je bar po tom pitanju gost siguran.
@svi: ja tu nisam protiv nikoga i ničega, dapače, spadam u populaciju koja bi voljela više takvih objekata. samo sam pokušala na fin način objasniti da postojanje takvih objekata u manjim turističkim mjestima NIJE ISPLATIVO. Na žalost. Nismo velika ni značajna turistička destinacija. Veći gradovi imaju, i nije baš da zarađuju. U malim mjestima nema smisla. Neću sad raditi troškovnik ni izračune, ali je jasno. Jedna do dvije sezone ne bi pokrile, ni uz ne znam kakvu reklamu, niti opremanje objekta - a obrt bi morao raditi sezonski, jer preko zime gostiju nema. I ovi specijalizirani objekti u većim gradovima ne posluju s nekim plusom. A radi se prije svega da bi se zaradilo za život, ne da bi se bilo u minusu.
Restoran koji vegetarijancu ponudi blljutavo jelo bez mesa isto tako i mesojedu nudi loše jelo. To je onda prčvarnica s lošim osobljem, ne diskriminirajući restoran.
Kao osoba koja dakle meso ne voli pa ni ne jede, a jako često jede vani i na raznim mjestima, jednostavno znam da se nešto dobro uvijek nađe na mjestu na kojem je i mesna hrana dobra.
Također, vegetarijansko jelo je možda jeftinije u nekim zemljama, ali u Hrvatskoj na žalost nije. Osim ako čovjek ne kupuje smeće od povrća po trgovačkim lancima, onda se cijene namirnica za jedan obiteljski obrok kreću kao i cijene najjeftinijeg mesa (obično svinjskog, fuj).
Netko je spomenuo makrobiotičke kuharice kao prijedlog za recepte. Žao mi je, ali meni su one pune groznih namirnica i začina koji odgovaraju drugim kulturama i podnebljima. Našla sam samo jednu ok veggie kuharicu, ali za nju bih morala biti milijunašica da priuzštim namirnice, a i mnoge su, opet, egzotične. Kako đuveče, satarašew bez mesa i ostala bezbojna variva ne volim, a pripadam podneblju s jednostavnom kuharskom tradicijom (forza lešo povrća), kako mi je kombinacija sejtana i tofua jednaka konzumaciji istrošene automobilske gume oprane u domestosu (ne volim pa ne volim), uvijek sam u potrazi za dobrim domaćim jelom bez mesa, ukusnim i prilagođenim našim prehrambenim običajima (naravno, kolači i slastice se ne računaju, to može iz svake kulinarske tradicije...).
i također, preporuka kad odete u split - slatko malo mjesto u kvartu zvanom Toć s fenomenalnom spizom bez mesa, spremljenom po domaći (zaboravila sam kako se zove), raj na zemlji... Teta je genije!
05.08.2010. (22:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
windfuckersister
U Opatiji vegetarijanske menije nude: Grand Hoteli 4 Opatijska Cvijeta, hotel Milenij, restoran Kamelija, hotel Belvedere, pizzeria Marina, Grand Hotel Adriatic (restoran Nimfa), hotel Ambasador, hoteli Pallace i Bellevue, hotel Imperial, hotel Kristal,hotel Miramar, Villa Dubrava, Hotel Marina u Mošćeničkoj Dragi, hotel Excelsior u Lovranu, restoran Fork u Rijeci...
05.08.2010. (22:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Elle Woods Gone Brunnette
@annabelle: a onda nemojte zamirit čoviku, on se samo boji da ćete ostat gladni. probajte bar peku naručit dan prije, ali samo od kumpira i povrća. mljac. za kumpir ispod peke (još mladi, sitni) bi dala lijevi bubreg. tako fino imate obiteljsku porciju i još za doggy bag, gazda zadovoljan, ekipa najedena... ono, rekoh ja, i ako nema uvijek se može uz par minuta diplomacije dobit super spiza čak i bez famoznog janjca (koji meni btw smrdi, pa nek me mahom muški janjetinoljupci razapnu).
nego, sad smo indijanki otišli totalno offtopic, spamamo joj po postu...
06.08.2010. (00:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dejmon
@annabelle....to ti nije potrebno. Ja sam samo rekao svoje mišljenje.
06.08.2010. (10:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
amonamarth
da sad više čovjek ni ne smije imati svoje mišljenje suprotno od autora posta bez da se ne javi neko pametalo koje će popljuvati tog komentatora pa napisati cijeli post o tome. slažem se s dejmonom čovjek je rekao svoje iskreno mišljenje i kak realno je no uvijek će se naći pametnjakovičke koje znaju više i od stručnjaka i boga i vraga. meni su fuj baš takvi ko anabele pod maskom pametnice to je neupućena neznalica.
06.08.2010. (14:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
iva
jao, jao @amonamarth sad ti slijedi preodgoj i dijagnoza.....a o tome da si ljubomoran/na neću ni govorit. tko god joj bilo što prigovori odma je jalan.
@dejmon je još dobro prošao, sjetite se kako je na pasja kola @izvornog, a kit je tolerantan i iznad svega pametan.
znaš kako se kaže u "govno se ne dira", tako da tko njoj nema što lijepo za reći ili joj se uvlačiti u dupe nek je se kloni. kako si rekao/la ne trpi suprotno mišljenje.
06.08.2010. (15:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
amonamarth
ma jebe se meni za anabele ona je meni jedna beznačajna i ljigava metafora sveopče nenadjebivosti a bez realnog pokrića....imala i ja nekad blog i misliš da nije došla srat i tamo i to upravo o dijetama mršavljenju što je za nekog ok a što nije ooooo pa ona je sveznajuća dr a kad malo zagrebeš vidiš da barata informacijama koje svaki polupismeni može sprosurfati s interneta....a to da je kopiruša i da prati što drugi pišu pa onda sroči vrloumni svoj post pa i to je općepoznato....
meni se zgadilo pisanje bloga upravo zbog takvih ko što je ona, netolerantnih i umišljenih.
dejmona čitam jer se vidi da čovjek ima realno pokriće za sve ono o čemu priča, za njega sam slučajno saznala preko jedne blogerice koju volim čitati. čovjek piše o proživljenom i stvarnom a ne trkelja u dim i maglu o čemu pojima nema već je negdje samo pročitao naučuo pa složio svoju virtualnu priču ma baš ko "carica" blog aanabela hehe..nigdje jednog "dokaza" za tu samohvalu, fujj gade mi općenito takva trkeljanja i to je moje mišjenje i izreći ću ga bez pardona može me pofrigat..
buuaa kako je se bojim uff...virtualna carica jaka na riječima ili ni to a djela nigdje UF SAD ĆE RADITI TEROR NADA MNOM KO NAD BEZBROJ BLOGERA PRIJE kopiruša jedna hoda po blogovima pa skuplja teme a najveća fora je što se pojedinim blogerima ne usudi doći na blog pa reć svoje mišljenje već napravi post na temu svog umišljaja
dosta o njoj ionak se hrani ovakvim stvarima pa umisli da je nenadjebiva
06.08.2010. (15:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
iva
@amonamarth baš je tako. pročitali su je mnogi i samo se makli s njenog bloga. jer nema tu pomoći.
06.08.2010. (18:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Crozona
Sa kakvim se sve pizdarijama ljudi bave. EU parlament o vegetarijanstvi i veganstvu, ovaj svijet stvarno nema pametnijeg posla nego samo da zatupljuje ljude.
09.08.2010. (07:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...