Komentari

kucazagorje.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • bonaca

    ja dosad racuna ...imam 160 m² x 24 Eura i to je to....ali nije
    uz to dolaze sitnice kao obrada Streha(korniza) kojih ja imam oko 50 m= oko 500 Eura
    izrada spaleta(istaka) oko prozora ist dolazi oko 450 - 700 Eura
    i odjednom se skupi 5000 Eura.

    avatar

    25.07.2010. (20:23)    -   -   -   -  

  • Sil

    haj
    To je cijena za ruke i materijal?(koja debljina stiropora?)

    avatar

    25.07.2010. (20:40)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Koja vrsta grijanja, meni predlažu kombinaciju zidnog i podnog, a kako već imam iskopan bunar, onda će bi zidno biti i hlađenje kuće te mi neće biti potrebne klime.

    avatar

    28.07.2010. (02:51)    -   -   -   -  

  • Sil

    pozdrav

    Dakle dosta sam čitao o grijanjima (o zidnom priznajem neznam ništa), ali čak mi je dolazio posebno iz Wiesman posebno iz Valianta čovjek za pumpe (prošle godine). Ja sam odustao od podnog(kao i stropnog) zbog dosta rasprava na temelju štetnosti za zdravlje (istina ili ne tko zna...) osim eventualno u kupaonu). E sad danas ima puno više mogučnosti za pumpe nego prošle godine(a čini mi se da je i cijena dosta pala), najveći minus za relativno jefitnu pumpu
    (koja ide u zemlju i može hladiti i grijati)) su troškovi izrade bunara. Ako imaš bunar mislim da je cijena cca od 10-15 tisuća eura (ali nisam siguran koliko te košta to podno i zidno)?

    avatar

    28.07.2010. (15:26)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Dobio sam dvije ponude za grijanje, jednu "klasicnu" podno grijanje + radijatori i koja je bila 8000 eura, uz koju su mi ponudili klime sve skupa 3000 eura. Druga ponuda je bila oko 15000 eura za zidno grijanje/hlađenje i podno temperiranje jer podno grijanje ne služi za zagrijavanje već samo da ne bude hladno na pločicama. Radi se o proizvodima tvrtke varioterm (http://www.variotherm.com/en/home.html).

    avatar

    28.07.2010. (23:20)    -   -   -   -  

  • Sil

    pozdrav

    Nisam baš shvatio što znači klasično podno i radijatori (na struju ili na drva?) - (ako je na drva i sve uključeno u to (peč plus cijevi i montaža) to mi se čini kao solidna cijena - ako je i sve na struju nije loše ali morao bi si ipak proračunati potrošnju struje (jer u slavoniji su ipak drva jeftinija). Što se tiće klima pa neznam, da uzmeš 4 bolje koje koštaju oko 3000 kn to je cca 12-13000 + 2500 za ugradnju - 2000E sa tim da je pitanje da li ti trebaju 4?
    Istina je da podno uglavnom služi za temperiranje (u dalmaciji je možda i dosta za zagrijat ali u slavoniji sigurno ne.A ako vće imaš 15000 E prošetaj se do wiesmana ili Valianta pa vidi za toplinske pumpe (ali svakako pitaj za cijenu i vrijeme servisiranja, kao i za trajnost uređaja) ja zaboravio, da vidiš da li ti je uopće isplativo.
    Moje mišljenje je da je naisplativije bar trenutno na piljevinu (ali malo teže složiti kao centralno), jer pilana uvjek ima koje to daju besplatno
    Imaš i mogućnost grijanja na pelete (mislim da je cijela investicija cca 10000E) ali za to ti treba skladište za te pelete i malo je teže nabaviti a po mom proračunu za jako dobro grijanje ti treba cca 1500 kn mjesečno za cca 150m2 neto.
    Meni je neko vrijeme bila zanimljiva bila investicija u strujne radijatore (investicija je 35000 kn za neto 150m2), ne trebaju ti cijevi ali moraš imati bar 11,5 Kw struje(trofazne).
    Problem je bio što nigdje nisam mogao naći nekog tko ima to da mi kaže kakvi su mu računi za struju. Imaš doduše i ono stropno kanadsko što ne izgleda loše (bar za Pulu) alki recimo da sam staromodan pa mi baš nije svejedno da mi ti mikrovalovi kuhaju po glavi).
    Kažem o zidnom neznam baš ništa. U svakom slučaju ako se i odlučiš za to idi negdje vidi kako to funkcionira (sad će zima a pretpostavljam da grijanej ide tek iduće godine) i vidi troškove struje i sl. jer koliko god investicija bila jeftina ili skupa to je trošak koji računamo kad gradimo kuću ono što nije svejedno je da li ti je rata za grijanje nakon godinu dana kad dođu krediti 1000kn ili 3000 kn.
    Ah plin sam izbacio jer mu ne želim ni prismrditi (em će biti sve skuplji, em ga nema kad ti treba, em ga moraš servisirat em nikad neznaš kad će grunut čak i ako ga servisiraš).
    Ako sam nešto zaboravio dodajte:)

    avatar

    29.07.2010. (07:48)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Koji ti je izvor topline nije bitno kod zidno/podnog grijanja, odnosno je bitno za ukupne troškove, naravno da je najisplativije staviti toplinsku pumpu, ali početna investicija će se isplatiti za 10-12 godina. Pogledaj ovdje http://www.sm-inzenjering.rs/heliotherm.php za kuću od 290 m2 grijanog prostora imaju troškova za kompletno grijanje za cijelu godinu 150 eura (jer mi imamo vrlo sličnu cijenu struje kao i u srbiji). Problem je što je hrv. zastupnik firma http://www.duplico.hr/ koja nema baš nikakvu informaciju o tome na webu. Zidno/podno je tzv. niskotemperaturno grijanje, što po meni ima logike prilikom smanjivanja troškova jer temperatura za radijatore treba biti 60-65 stupnjeva, a za zidno 30-35. Ideja koju mi nude je slijedeća, tijekom ljeta pumpa (obična vodena) će pumpati u cijevi u zidu hladnu vodu iz bunara te na taj način će hladiti kuću, a tijekom ljeta će se trebati dogrijavati bunarska voda iz nekog izvora topline, još se nisam odlučio za koji. Naime, nadam se kako će valjda i kod nas doći od nekih poticaja u slijedećih nekoliko godina pa ću moći dobiti nešto novaca za ugradnju toplinske pumpe.

    avatar

    29.07.2010. (16:15)    -   -   -   -  

  • Sil

    hm
    bacio pogled, ne izgleda loše, sa tim da ipak meni ta kuća izgleda kao pasivna, pa iskreno baš me zanima kako će ispast ako se odlučiš na to, ja si sada mislim napravit bunar, pa možda i nabacim tu pumpu, vidjet čemo za poticaje ali sumnjam i što reče kolko bi te takav sustav koštao?ali mislim u cijelosti sa rukama i materijalom?

    avatar

    29.07.2010. (17:55)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Meni su rekli za za 15000 eura ugrijati (i ohladiti) 290 m2. U cijenu je uključeno osim sustava grijanja s kompletnom ugradnjom i sve što treba staviti na pod (najlona, izolacije), osim glazure) te za zidove materijal za žbukanje (valjda neki termo) osim ruku za žbukanje to se treba pronaći posebno majstor. Na tu cijenu treba dodati bušenje bunara, te neki uređaj za zagrijavanje, mislim kako ću se odlučiti za neki kondenzacijski kombi bojler (plinski).

    avatar

    30.07.2010. (21:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...