Komentari

euklid.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • zoccao

    Internet je prepun pitanja oko plaćanja carine i poreza na transportne troškove. Dovoljno je upisati - 'VAT on shipping' i otvorit će se tisuće stranica s tim pitanjem. Taj porez plaćaš i u dućanima kad kupuješ bilo koju robu jer princip važi i za velike uvoznike, kao i za male poštanske pošiljke. To važi za sve zemlje i Hrvatska nije nikakav izuzetak. Carinska vrijednost na koju se obračunava carina i porez uvijek uključuje cijenu robe i transporta osim ako prodavač nije naglasio da on plaća troškove transporta (paritet DDU - delivery, duty unpaid)
    Postavlja se i pitanje poreznih prijevara. Karikirano, što ako se netko dogovori s prodavačem da roba košta 1 dolar, a transport 200 dolara? Treba li i onda cariniti samo vrijednost robe, da ne govorimo da sve firme transportne troškove računaju kao zavisni trošak pa bi mogućnost manipulacija bila bezgranična?
    Platio si malo poreza i ne treba dramiti. Bilo bi dobro da smo svi svjesniji oko toga pa ne bi u bolnice išli s pršutom pod miškom i kuvertom u džepu, niti čekali mjesecima na pregled jer nedostaje skupih uredjaja.
    Lijepi pozdravi:-)

    avatar

    06.07.2010. (02:13)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Ako je ovo sve gore i ja transparetno na taj način koji veli kolega, ne postoji li ipak neki minimalni iznos na koji se ne plaća carina,a on je ako se ne varam 300 kuna? Ili su to naši pametnjakovići dodatno smanjili? I da kakav crni PDV????

    avatar

    06.07.2010. (09:49)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Dobro si prošao, ništa nisu ukrali iz paketa!

    avatar

    06.07.2010. (12:54)    -   -   -   -  

  • lion queen

    mislim da je limit za poštanske pošiljke 300 kn, pa bi možda ipak trebalo zatražiti objašnjenje, ako sve skupa ne prelazi 300 kn.

    avatar

    06.07.2010. (14:54)    -   -   -   -  

  • Ani ram

    Ne znam odgovor na tvoja pitanja, ali imam neki oblik rješenja. Naime, sve stvari s Amazona naručujem na poste restante u najbližoj slovenskoj pošti, a kako do tamo imam nekih bijednih 20-tak minuta vožnje tako mi se poprilično isplati preskakanje naših carinskih zaskočica... a tebi jednostavno preporučam isto... osim što ne plaćas carinu, roba ti stigne u roku od par dana i nitko ti ne prebire i ne čeprka po paketu.
    Jedini uvjet jest da ti Slovenija nije daleko.... pa sad...
    A to što vjeruješ da masno plaćanje carine pomaže državi... dražesna ti je to utjeha, ali zašto onda druge države koje su oslobođene tih deračina nisu u tako lošem stanju kao što je ova naša?

    avatar

    06.07.2010. (16:23)    -   -   -   -  

  • alexxl

    A ja kupil po prvi put prek e-Bay-a neki filter za fotić od cca 10E
    i sad on putuje i razmišljam, kaj bu mi stoka naplatila, ova naša,
    nekak se nadam 100 %, jer, neznam zakaj, ali znam da su pohlepne guzice.

    avatar

    06.07.2010. (17:31)    -   -   -   -  

  • katalona

    Moj sin i susjedov sin isti dan, istim načinom naručili sa e-baya iste igre za playstation3. Nakon izvjesnog vremena, u ulicu stigne poštar. Susjedovom sinu nosi paketić sa igricom, a na paketiću piše "oslobođeno carine". Moj sin dobio obavijest da dođe u poštu carinjenja donese račun o plaćanju. Mi odemo, donesemo sve što se traži i na kraju platimo oko 160 kuna raznih dažbina (što carine, što PDV-a, što troškova otpakiravanja i ponovnog zapakiravanja paketa i sl.) Tražila sam pojašnjenje i zamalo nisam dobila prekršajnu prijavu što sam uznemirila gospodu na pošti carinjenja.

    avatar

    06.07.2010. (22:44)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    @zoc je sve lijepo objasnio i kupovinu ne treba dramatizirati.

    Inace, tajna internetske kupovine je da su mnoge cijene u internet shopovima obicno istaknute bez PDVa (VATa) koji se naknadno obracunava na dobavljacevu cijenu (prodajna cijena + transport) uvecanu za iznos carinu. Kad udjemo u EU carine za robu kupljnu unutar zajednice nece biti. Zato ...

    avatar

    07.07.2010. (00:31)    -   -   -   -  

  • alex111

    POZZZ, trebao si postaviti upit pošaljitelju i dogovoriti se da ti napiše manju cjenu (naravno ti platiš pravu cjenu robe).Onda nebi imao nikakvih problema oko plaćanja carine, pdv-a itd.

    avatar

    07.07.2010. (08:08)    -   -   -   -  

  • Pivopija

    Da te utješim - niti ulaskom u EU nećemo biti oslobođeni carine na uvoz robe iz Amerike.
    Kolega koji veli da naručuje u Sloveniju samo ima sreće (vjerojatno su susjedni propisi, a i carinici nešto malo tolerantniji nego naši, no isto se tako plaća carina na nešto skuplju robu).

    Naš zakon je jednostavan i kristalno jasan. Sve pošiljke koje fizička osoba kupuje od pravne osobe u inozemstvu automatski podliježu carini i PDV-u prilikom uvoza (to što poneka pošiljka prođe, to je njihova dobra volja), nema donjeg limita. Onih, spomenutih, 300kn se odnosi na robu koja se kupuje za tzv. "vlastite/osobne potrebe" u inozemstvu. U duhu zakona to bi trebalo značiti da ti država tolerira da si na putu u inozemstvo nešto trebao kupiti što ti je tamo i trebalo, tamo si platio porez - pa te za to ne kažnjava. No, ovo što naručuješ internetom uz poštansku dostavu iz Amerike sigurno nije "osobna potreba tijekom putovanja" jer na putu nisi bio - osim virtualno ;-)

    Što se ovime štiti? Pa trebali bi se štititi neke vrijednosti: legalni uvoz kroz kanale koji korisniku osiguravaju ono što mu zakon o potrošačima jamči (podršku, mogućnost povrata robe, jamstvo i sl.), radna mjesta za ljude koji rade u tim kanalima distribucije (posebno osjetljivo kod nas koji smo proizvodnju sveli na basnu s poukom), a naravno niti financiranje države nije im mrsko.

    Plaćanje PDV-a, također, ne bi trebalo biti sporno. Posebno preko Amazona koji ti isti ne naplaćuje po Američkom zakonu, a znamo svi da se ništa ne mora osim umrijeti i porez platiti, Dakle, negdje ga moraš platiti, inače bismo u tren oka stvorili savršenu praonicu novca.

    Don't get me wrong, i sam sam bio uvijek bijesan kad mi je sjela naplata carine i troškova. Međutim, oko toga dobiti sijede nema smisla. Sad se veeslim kada pošiljka dođe bez carine :-).

    Način kako se, legalno, može uvoziti roba manje vrijednosti bez carine je, zapravo, smiješno jednostavan. Naručiš obu na frenda u Americi, i zamoliš da ti on/ona/ono pošalje to poštom. U tom slučaju se radi o njegovim stvarima za osobnu uporebu te se primijenjuje ono pravilo 300kn (koje je u principu još ublaženo jer se pošiljke poslane od fizičke na fizičku osobu u pravilu niti ne otvaraju, osim ako su enormnih dimanzija). No, tko ima frenda u Americi?

    Inače, čuo sam da bi Algoritam mogao uskoro početi izdavati i e-book izdanja ...

    avatar

    07.07.2010. (18:42)    -   -   -   -  

  • ivana

    samo da znaš...pošiljke do 300 kn se ne bi trebale cariniti, naručila sam sinu patike iz amerike..iznos je bio 55 $ s shipping fee i nisam platila ništa hahah

    avatar

    07.07.2010. (22:25)    -   -   -   -  

  • zoccao

    Samo da pojasnim neke navode koje iznose Pivopija, Ivana i drugi.
    Vrijednost tzv. robe zanemarive vrijednosti koja se neće cariniti je 160 kn (roba + troškovi transporta). Dakle, sad postoji minimalan iznos. Navedeno oslobođenje se ne odnosi na alkohol i alkoholna pića, duhan i duhanske proizvode, parfeme i toaletne vode. Vrijednost od 300 kn koje neki spominju je samo u slučaju kad fizička osoba besplatno šalje robu fizičkoj osobi, što ovdje nije slučaj (Amazon nije fizička osoba i nije robu poslao besplatno). Više o tom jednostavnom postupku zainteresirani mogu vidjeti ovdje.

    Usput, iznos koji Velika Britanija neće cariniti kao robu zanemarive vrijednosti koja stiže iz zemalja van EU je 7 funti (63 kn). Sve iznad toga može se cariniti i oporezovati, a ono što većinu zbunjuje je da se ogorman broj pošiljaka veće vrijednosti od navedenih uopće ne carini i jednostavno se propuštaju. Netko plati, a netko ne.
    I za kraj, vrlo često se na poštanskim pošiljkama nalazi oznaka 'gift' (poklon) upravo zbog ovog pravila o većoj vrijednosti. Njemačka carinarnica u Frankfurtu zaprima 80% pošiljaka koje imaju tu oznaku jer kupci naivno vjeruju da je to nekakva magična riječ koja će ih spasiti od carinjenja i plaćanja poreza.
    Lijepi pozdravi:-)

    avatar

    07.07.2010. (23:29)    -   -   -   -  

  • šarli

    U nemogućnosti da se uključim u debatu evo bar pozdrav svima.

    avatar

    08.07.2010. (23:10)    -   -   -   -  

  • dva

    umjesto drugog komentara, možda je dovoljno slegnuti ramenima i promrmljati onu starozavjetnu: bogu božje, caru carevo... i ajdmo dalje!
    pozz

    avatar

    16.07.2010. (04:01)    -   -   -   -  

  • longya1@hotmail.co.uk

    We are an experienced and professional Guild Wars 2 Gold sale team.Enough Cheap Guild Wars 2 Gold in stock ensures delivered.Buy Guild Wars 2 Gold from the trusted Guild Wars 2 Gold For Sale retailer.Buy Cheap Guild Wars 2 Gold safe from Guildwars2goldforsale.com is a perfect choice to save time and energy.

    avatar

    26.09.2012. (11:23)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...