Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Zašto nema više?

    23. lipnja navečer, uoči blagdana svetoga Ive (Ivandana) u Uskoplju se tradicionalno pale svitnjaci, najčešće na uzvišenjima, brdima ili, pak, seoskim raskrižjima. Svitnjacima se najviše vesele djeca, koja i po mjesec dana ranije počinju skupljati i dovoziti smreke na mjesto na kojemu se, uobičajeno pali svitnjak.
    Narodno je vjerovanje da svitnjaci služe odgonjenju svih zala, s tim da je ovdje "zlo" moglo imati i stvaran oblik kao npr. navala skakavaca, gusjenica i sličnih prirodnih nametnika. U narodnoj svijesti živi vjerovanje da poljima neće štetiti zle sile sve dokle dopire sjaj i dim vatre.
    Paljenje svitnjaka uoči Ivandana imalo je, inače, mitologijsko značenje - bila je to imitacija nebeske vatre, Sunca, kojemu se vatrom iskazivala radost i počast, ali i pomoć Suncu koje će početi slabiti, pa mu je potrebno da ga svitnjaci ojačaju i produže mu moć.
    Uz svitnjake se okupljaju svi, i stari i mladi, koji, nakon što po starome običaju izmole Anđeo Gospodnji i tri očenaša za svoje i za zdravlje svojih najbližih, ostaju dugo oko vatre i pjevaju, dok djeca preskaču već pomalu jenjalu vatru.
    Uz svitnjak nema samo onih, a tih nije mali broj, koji su već ujutro pješice krenuli, mnogi i bosi, u šezdesetak kilometara daleko Podmilačje. Dobrošani su pak hodočastili još i svetom Ivi na Uzdol, a nemali broj onih koji nisu bili niti u jednom od ta dva svetišta, 24-og ujutro pohodio bi grob “svetog Ive” na Dernečišću
    Ujutro, na Ivandan, djeca su nastojala ustati što ranije, po mogućnosti prije sunca i pogaziti pepeo svitnjaka, te noge oprati u vodi.
    Sezona kupanja započinjala je upravo tako.
    Na Ivandan kad “sunce tri puta poskoči”.

    avatar

    24.06.2010. (07:45)    -   -   -   -  

  • Josip

    Samo su nas zaje...., sad nema više teorije da će nam neki vozač uzeti torbu ili paket do Splita ili Zagreba. Kreteni, sve što valja neko zloupotrijebi!

    avatar

    24.06.2010. (08:14)    -   -   -   -  

  • plavi radijon

    to je inako tomislavgradska linija jer im je prodana i navodno se uskoro ukida.

    avatar

    24.06.2010. (09:00)    -   -   -   -  

  • ?.

    Moj BECIRE BECIRE kazu da CVIJO ima dobrog odvjetnika pa se posavjetuj sa njime znas da ce ti pomoci.

    avatar

    24.06.2010. (12:28)    -   -   -   -  

  • šegrt

    majstore,IVANDAN je u Uskoplju treći dan Božića...a što se tiče tih običaja oko sv.Ive,stvarno je šteta što su se pogubili...

    avatar

    24.06.2010. (23:41)    -   -   -   -  

  • anonimac

    Smjesno nepoznata osoba.Halo ljudi kako vozac uzme od nepoznatog torbu.Pa kome ce je dati mislim da policija tj nadam se da nisu toliko glupi da vjeruju u tu suplju pricu

    avatar

    25.06.2010. (07:25)    -   -   -   -  

  • ?.

    anonimac, ta je prica istinita i provjerena, sigurno ovo govorim iz iskustva jer sam sam slao torbe po vozacima buseva oni ne gledaju sta je u torbama nit ih briga tko ce te torbe preuzeti,bitno je samo ono sto im taj isti covijek sto salje torbu gurne u djep to je ta istina vide samo NOVCE nije ovo prvi put da se to desava upravo Vranicatransu, vijerujte jedini prevoznik koji je pod velikim povecalom koji prelazi HR granicu upravo zbog ovakvih desavanja,oceli vec jednom ti vozaci progledati i konacno shvatiti kad vec primaju torbe da ih taj isti koji ih predaje otvori i pokaze sadrzaj, sigurno se Beci ovako sto nece vise desiti svaka se skola skupo placa.

    avatar

    25.06.2010. (11:55)    -   -   -   -  

  • beeeeeeeeee

    koliko znam svitnaka je bilo i ove godine!!!

    avatar

    25.06.2010. (15:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...