Komentari

vrgorac.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • ae!

    malo istine u ovom gradu dobro dode...

    avatar

    02.06.2010. (16:12)    -   -   -   -  

  • mate

    Kada se u Zagrebu mogu kupiti, mislim kasne li koji dan ili se mogu naći isti dan u prodaji?

    avatar

    02.06.2010. (16:47)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Dan - dva treba da dođu gore. Mislim da već ujutro kreću.

    avatar

    02.06.2010. (16:50)    -   -   -   -  

  • teolog

    kad će krenut pretplata?.......šmrc.....šmrc......znam unaprijed odgovor...

    avatar

    02.06.2010. (17:11)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Sve znaš. Rastegnut sam i preko glave sa novinama da bih se još bavio i pretplatom... ali kad najaviš dolazak u Vrgorac spremit ću ti kolekciju starih brojeva da možeš guštati dok malac spava. :)

    avatar

    02.06.2010. (17:35)    -   -   -   -  

  • jure drugi

    Bogami teme za pohvalit! Po naslovima najbolji broj do sada!
    Jedva čekam!

    avatar

    02.06.2010. (18:22)    -   -   -   -  

  • fredy

    opet o partizanima, ustašamai dr.....ajme

    avatar

    02.06.2010. (18:27)    -   -   -   -  

  • tim roth

    Branko, pa kome više treba pisanje kako o partizanskim, tako i o ustaškim žrtvama. Mislim da je toga ispisano i previše, a opet svako ima svoje mišljenje o tome. Da ne bude zbune, ovo bi napisao da se radi i o ustaškim zločinima. Znam da te kao povjesničara zanima istina, ali pitanje je koliko to donosi daljnjih podjela u ovaj naš dobrano podijeljeni grad. Mislim, svima je jasno šta je bilo u 2. sv. ratu. Bilo je stradavanja nedužnih i na jednoj i na drugoj strani. Znam, ti ćeš vjerojatno reći da žrtva je žrtva, i da zločin nikada ne zastarjeva, i to je istina. Ali danas, kad je VRGORAC 7. NAJNERAZVIJENIJI GRAD U HRVATSKOJ!!! HEJ SEDMI!!!, kad je država u ovakvom ekon. stanju kakvom je, stavljanje petokrake na naslovnicu ne pridonosi nikakvom boljitku našemu malome mistu. I dalje imaš moju podršku, ali ovo ti nije trebalo(barem ne onakva naslovnica).

    avatar

    03.06.2010. (19:45)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Stav uredništva novina od prvog broja bio je da se ta tema mora obradit. Kad tad. To je odrađeno sad i što se mene tiče, to je to. Mislim da time ne doprinosim podjelama jer podjele koje postoje nisu ideološke naravi, već neke druge, više opipljivije (njima se bave tekstovi o vijeću i tribini). Time što pišem o događaju od 15. lipnja na temelju dokumenata i izvora smatram da doprinosim smanjenju podjela, ako takve i postoje. Na kraju krajeva, i antifašisti nose cviće na spomenik žrtvama, i mislim da je svima sve jasno. Broj je u mnogome povijesan, jer su svibanj i lipanj takvi mjeseci. Obljetnica koliko hoćeš. Slijedeći se će zasigurno puno više baviti sadašnjošću i budućnošću. A o kojima sam već stotinu puta pisao i pisati ću i dalje. Isto tako, kakva će novina izgledati, ovisi i o vašim prijedlozima. Ako imate kakav slobodno se javite...

    avatar

    03.06.2010. (21:40)    -   -   -   -  

  • vr gore

    Nema te vi muda ni jedna ni druga novina pisati o stvarnim problemima u gradu, o tome kako smo najzaostaliji u državi kako je sve pošlo k vragu jer se ne želite zamjeriti vladajućima.

    avatar

    04.06.2010. (08:40)    -   -   -   -  

  • drugi način

    I ja mislim da pisanjem na temelju dokumenata i izvora doprinosiš smanjenju podjela. Ako se zna što je točno bilo svi trebaju biti zadovoljni. Na tome ti svi možemo biti zahvalni."Povijest povjesničarima." Poslije ovog događaja ostalo je nešto dokumenata i nešto izvora. Interesira me šta povjesničari čine kada više nema "izvora", a dokumente napišu pobjednici? Oni mogu pisati što žele ili što im se zapovjedi, da se zločin prikrije? Ovim tvojim člankom u budućnosti će se sigurno služiti neki drugi povjesničari ili oni koje povijest bude zanimala. Možda će ga neki koristiti za pisanje radnji ili diplomskih radova. Stoga, smatram da si još mogao, nabrojiti sve likvidirane žrtve poimenično i kazati da su njihove obitelji godinama taj tužni dan bili prisiljeni slaviti kao svoj Dan općine. Preporučam svima koji nisu, da pročitaju taj članak. Ovako pišu nepristrani povjesničari koji ono što su počinitelji nazivali "oslobađanje" zovu "osvajanje".
    @tim roth, ovo je njegov jedan od najboljih radova, pročitaj ga ako nisi, ako jesi pročitaj ponovo. Ne misliš valjda da povjesničari i dalje trebaju biti u nečijoj službi, a ne pisati o povjesti?

    avatar

    06.06.2010. (20:56)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    @drugi način, namjera je bila pozabaviti se tim jednim danom, kronološki na temelju dokumenata i svjedočanstava svjedoka. Političke posljedice toga dana su već druga tema i vjerujem da ću na temelju impresija na moj članak u Vrgoračkim novinama (tj. da će se javiti još neki svjedoci) temu i proširiti do razine znanstvenog rada. Svakako će u tome radu biti govora i o Danu komune koji je zapravo bio institucionalizacija zločina, jer se zna da je pravi Dan oslobođenja Vrgorca od Nijemaca 24. listopada 1944. godine. Novine su vrlo ograničen medij. I za onaj tekst je trebalo punih 8 stranica, a čak sam morao i malo kratiti. Također, u nekom budućem znanstvenom radu biti će govora i o svakoj žrtvi poimence, ali za potrebe rada u novinama nisam bio u mogućnosti kontaktirati sve obitelji, a dio ubijenih i nije bio iz Vrgorca poput Jakova Šimunovića, Ilije Lopina ili Marijana Gregorića. Posjedujem i dokumente MK KPH Vrgorac iz 1945. koji se mjestimično osvrću na problematiku Lipanjskih žrtava... sve će to dobiti prostora u mom budućem istraživanju, a sve vas koji ovo čitate molim da me upozorite ako poznajete još svjedoka ili članova obitelji koji mi mogu pomoći. Evo, već na temelju članka sam se dogovorio sa jednim našim starim Vrgorčaninom koji je tada bio mladić i koji mi može pomoći u nekim detaljima iz tog 15. lipnja. Drago mi je što je članak prihvaćen i shvaćen kao iskreni pokušaj da se 15. lipanj raščisti, bar djelomično, i ovo je zapravo prvi rad na tu temu, a da se ne bavi samo vojnim aspektima. Daljnje Istraživanje zahtjeva određena financijska sredstva jer ovo radim sve sam bez ičije institucionalne pomoći, ali ponajviše treba vremena. Stoga, malo po malo, naravno uz vašu pomoć.

    avatar

    06.06.2010. (21:43)    -   -   -   -  

  • XY

    Samo da kažem da podržavam 100% ovaj tvoj gore komentar i tko je kriv onom što ne razumije da i povijesne događaje treba staviti u pravi kontekst i to baš zbog BUDUĆNOSTI.

    avatar

    07.06.2010. (08:24)    -   -   -   -  

  • kolega ffzg

    Iskrene čestitke na članku, skidam Ti kapu. Drago mi je da je netko o ovome pisao i neka se vidi da ta vojska nije bila cvijeće kako ona pismica kaže. Mislim da s ovakvim istraživanjima i tekstovima smanjuješ tenzije, jer ljudi su često zaluđeni i o partizanima (i ustašama) pričaju kao o Isusovoj vojsci, a ne znaju najosnovnije stvari koje su se događale u njihovom grau. Živili ;)

    avatar

    07.06.2010. (10:29)    -   -   -   -  

  • ae!

    ekipi sve pohvale za novine oduševljen sam :)

    avatar

    07.06.2010. (21:07)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Hvala :)

    avatar

    07.06.2010. (21:20)    -   -   -   -  

  • drugi način

    Mnoge, pa i mene veoma je zanimalo zašto je taj dan izabran kao slavljenički. Jedan dan kada Vrgorac nije bio niti "oslobođen" niti "osvojen", jer u oba slučaja t.j. oslobodilačka ili osvajačka vojska bi trebala bar neko vrijeme zadržati postojeće stanje, "slobodnog" ili "osvojenog" teritorija? Jedan dan meteža, likvidacija, ubijanja svojih vojnika, pljačke (koja je možda bila glavni cilj, a ostalo su posljedice)? Sve to što je Vrgorac zavilo u crno, najtužniji dan u njegovoj povijeti, trebalo je slaviti? Nadam se da će se u tvome znanstvenom radu, kojega čekam sa zanimanjem naći odgovor i na to pitanje. To je bilo kasnije i Svjedoka još ima. Osuđivat ne treba nikoga, ali da se zna!

    avatar

    08.06.2010. (08:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...