Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • uUskoplje

    Hvale vriedno sjecanje.
    Pokoj mu dusi...

    avatar

    20.05.2010. (09:36)    -   -   -   -  

  • Redarstvenik

    Imam osjećaj da autori / urednici ovog bloga sad kad se govori o glasovanju Hrvata iz BiH nastoje dokazati koliko su Hrvati iz BiH ovdje Uskoplja dali za Hrvatsku. Pozdravljam to. Nas Uskopljana bilo je na Plitvicama, u Vukovaru, u Bljesku i Oluji, evo i u Kusonjama... To treba imati na umu, pamtiti

    avatar

    20.05.2010. (11:45)    -   -   -   -  

  • Željo

    ko je bio na plitvicama?

    avatar

    20.05.2010. (12:20)    -   -   -   -  

  • Podgrađe

    dara

    avatar

    20.05.2010. (14:44)    -   -   -   -  

  • 555

    Pokoj dusu ovom momku

    avatar

    20.05.2010. (15:10)    -   -   -   -  

  • a.

    kusonje kod pakraca a ne kod bjelovara.

    avatar

    20.05.2010. (16:29)    -   -   -   -  

  • topola didova

    TAKO JE
    Masakr u Kusonjama je bio događaj kada su se 8. rujna 1991. 20 hrvatskih branitelja našlo u četničkoj zasjedi kod Kusonja nedaleko od Pakraca, u istoimenoj općini.
    Autor/ica bi morao pripaziti na ovakve istupe

    avatar

    20.05.2010. (23:37)    -   -   -   -  

  • ...

    http://www.domaljevac.com/osini-po-prasini/rat/rat-u-ratu/index.html
    HRVATS KO-MUSLIMANSKI SUKOB 1992. - 1995.
    Samo onaj tko gleda i lijevo i desno može misliti ispravno i raditi pravilno! DOM@ljevac

    Zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Bosni i Hercegovini bio je vojničkim znanjem potkovani Blaž Kraljević. HOS je 17. lipnja 1992. godine sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) znatno pridonio oslobađanju Mostara od okupacije srpskih snaga Jugoslavenske narodne armije (JNA).

    Politika Hrvatskih obrambenih snaga bila je političko i vojno savezništvo Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. HOS je bio spreman braniti u cjelini Bosnu i Hercegovinu od srpske agresije. Nakon obrane je HOS namjerao ostvariti svoj velikohrvatski san o konfederaciju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa hrvatskom granicom na Drini.

    Hrvatske obrambene snage dostigle su u ljeto 1992. zavidnu jačinu. Nakon Mostara su Hrvatske obrambene snage, u kojima se pored Hrvata borio i dobar dio Muslimana, izvršile prodor do grada Stolca, a dana 6. kolovoza zauzele su glavni grad istočne Hercegovine i srpsko uporište Trebinje. U sjevero-istočnoj Bosni uz Savu (bosanska Posavina) je HOS sa Hrvatskim vijećem obrane i Muslimanima držao obranu protiv neprijatelja, uključujući i položaje kod brčanskog koridora (koji je spajao Beograd sa Banja Lukom).

    Do dana 9. kolovoza 1992. su se Hrvatske obrambene snage, koje je (general) Blaž Kraljević stavio pod zapovjedništvo vlade u Sarajevu, zajedno sa Muslimanima i (Tuđmanovim) snagama iz Hrvatskog vijeća obrane borile zajedno za obranu kupreške visoravni, za Hercegovinu i grad Mostar, za bosansku Posavinu i za srednjobosanske gradove Jajce i Travnik. Nakon što je HOS zauzeo Trebinje, Tuđmanov upravitelj zapadne Hercegovine, Mate Boban pozvao je Blaža Kraljevića na sastanak u Mostar. Zapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga je Vinko Martinović, zvan "Štela" odveo na mjesto sastanka. Sastanku je navodno prisustvovao i "ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne". Pri povratku sa sastanka je zapovjednik Blaž Kraljević sa osam dozapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga upao u unaprijed postavljenu stupicu Hrvatskg vijeća obrane. Kraljevićeva pratnja zasipana je iz 20 automatskih pušaka. Vodstvo Hrvatskih obrambenih snaga bilo je likvidirano.

    Zrna su ispalili ljudi Mladena Naletilića, zvanog "Tuta" koji je za vrijeme bosanskog rata dugo vremena nadzirao mostarsko podzemlje. Naletilić je bio bivši suradnik jugoslavenske tajne policije Udbe. Naletilić je bio desna ruka Mate Bobana. Tuđmanov povjerenik u zapadnoj Hercegovini, Mate Boban bio je šezdesetih godina u socijalističkoj Jugoslaviji osuđivan kao kradljivac kokoši, i postao je doušnik Udbe. Učeni ekonomista bio je (u vrijeme Tita) poslušni komunistički aparatčik. Svojim darom govorništva nahuškao je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Poslovicu vođe kineskih komunista Mao Ce Tunga, da vlast proizlazi iz puščanih cijevi, Mate Boban shvatio je doslovno, isto kao i vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić. Slično kao srpski nacionalisti, i Mate Boban nije držao puno do multi-kulture i multi-nacionalnosti, dok je puno držao do odvajanja i dijeljenja stanovništva po nacionalnosti i religiji na jasno definiranom teritoriju. Po toj ideologiji su se Hrvati iz Bosne i Hercegvine trebali naseliti u srednjoj Bosni, bosanskoj Posavini i zapadnoj Hercegovini, čime bi hrvatske granice obuhvaćale prijeratnu Banovinu Hrvatsku.

    (Politički planovi za stvaranje hrvatske pararepublike u Bosni i Hercegovini mogli su biti ostvareni samo odstranjivanjem vojnog čimbenika u vidu Hrvatskih obrambenih snaga i raskidanjem vojnog savezništva sa Muslimanima.)

    Još su u obrani Kupresa protiv srpske agresije 1992. na istoj strani bili hrvatski branitelji iz Tuđmanovih snaga i snaga Dobroslava Parage (HOS). Ubrzo potom su politički komesari Hrvatskog vijeća obrane predbacivali bojovnicima Hrvatskih obrambenih snaga što se bore pod vrhovnim zapovjedništvom legitimne i legalne središnje bosansko-hercegovačke vlade u Sarajevu, a ne pod zapovjedništvom vrhovnika Tuđmana i predsjednika Republike Hrvatske. Politika pravaškog prvaka Dobroslava Parage bila je zajednička oružana obrana protiv bosanskih Srba (kako bi se uspjela izboriti pobjeda odnosno obrana Republike BiH od velikosrpske agresije, s obzirom da je prosrpska JNA bila nadmoćna u vojnoj tehnici, dok su Hrvati i Muslimani imali (samo) veći borbeni moral s obzirom da su branili svoju domovinu). Problem je bio, međutim, u tome što je Tuđmanova politika nahuškala 200 tisuća hercegovačkih Hrvata da zapadnu Hercegovinu ujedine sa Hrvatskom (, dok je Paragina politika vodila računa i o pola milijuna (500 tisuća) bosanskih Hrvata.)

    (Izbacivanjem vodstva Hrvatskih obrambenih snaga iz stroja je Tuđman sa Miloševićem mogao ostvariti u Karađorđevu 1991. dogovorenu podjelu Bosne i Hercegovine). Zbog toga je likvidiran bosansko-hercegovački HOS, a time minirana zajednička obrana

    avatar

    21.05.2010. (01:06)    -   -   -   -  

  • !

    Haag utvrdio broj žrtava rata u BiH: Stradao 68.101 Bošnjak,22.779 Srba,8.858 Hrvata i 4.995 ostalih

    Je li vrijedno bilo ratovat ?????

    avatar

    21.05.2010. (09:14)    -   -   -   -  

  • HOS

    ZA DOM SPREMNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HOS

    avatar

    21.05.2010. (09:17)    -   -   -   -  

  • Josip

    68.000 muslimana!? A sjećate li se kad su Izetbegović i Silajdžić već u ljeto 1992. godine baratali s 200.000 poginulih muslimana? Je li i to poigravanje (preuveličavanje) sa žrtvama, a da bi se polučile nove žrtve (ovaj put na drugoj strani) također zločin?

    avatar

    21.05.2010. (10:47)    -   -   -   -  

  • Nine

    Pokušaj instaliranja Blaža Kraljevića od strane Izetbegovića i muslimanske vrhuške već je bio jedan antihrvatski potez i on zorno govori o nepouzdanosti i neiskrenosti muslimanskog vodsatva da se potpuno stavi u službu obrane BiH. Da je kojim slučajem Izetbegović uspio s Kraljevićem, danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine ni u kakvom obliku. Tako bi bilo, mada su muslimani instrumentaliziranjem Kraljevića prije svega nastojali naštetiti Hrvatima. Nerazumljivo? Samo naizgled.

    avatar

    21.05.2010. (10:56)    -   -   -   -  

  • ...

    kojim vojnim znanjem potkovani kraljević? obični fizički radnik, gastarbajter u australiji od kojega danas muslimanska propaganda nastoji stvoriti heroja. ma hajde, nije nitko vesla sisao. kraljević je sa svojim djelovanjem slabio obranu hrvatskih prostora i bih u cjelini, makar i nesvjesno.

    avatar

    21.05.2010. (10:59)    -   -   -   -  

  • alfa

    Sad su svi pametni nakon 15.godina poslje rata, svi mi koji samo bili sudionici minulog rata znamo da kod nas u Uskoplju_G.Vakufu nije bilo moguće s muslimanima ostavrit zajedništvo ,oni nisu htjel iči na Kupres kad je bio napadnut,nisu išli na položaje s nama na Jazvenik,Radušu itd. Alija Izetbegovič je sve rekao s onom izjavom kad su ga Srbi zarobili na zračnoj luci u SA, kad nije smio reči da su ga Srbi zarobili i kad je umjesto da kaže Stjepanu Kljujiću da preuzme presdjedništvo on veli Ganiću (muslimanu) da preuzme predsjedništvo,pa kad je granatirano mjesto ravno u BiH za Aliju to nije bio napad na BiH jer je to mjesto pretežno bilo s Hrvatskim stanovništvom i kako uči u savezništvo s takvim. I šta sad laprdate s Krljavičem i kojekakvim zajedništvom kad to uopće nije bilo moguće napraviti iz gore navedeni razloga. Tuđman je pogriješio što je stalno mislio da če se Alija opametit i biti od riječi i uči u savezništo , sve dotle Alija je uzimao oružje od HR koje mu je Tuđman spremo da se naoružaju i brane od Srba, a on je to isto oružje upotrijebio protiv nas Hrvata , pa kad je vidio da ne može vojno pobjediti nas iako smo brojčano bili slabiji , onda je napravio s Tuđmanom sporazum u Splitu , kako bi HR vojska s HVO-om oslobodi Bihač da nebi bila nova Srebrenica, pa je na osnovu tog sporazuma ili ti savezništva oslobođen Kupres,Grahovo,Glamoć,Jajce itd. Drugim riječima največi pokolj nad muslimanima je izvršio Alija svojom krivom i extremnom politikom, nadajuć se od srednje bosne napraviti islamsku državicu .

    avatar

    21.05.2010. (12:53)    -   -   -   -  

  • za alfu

    sta bolan lupas kako te nije stid lagat kazes musilimani u gv bili brojcano jaci ti si sigurno neki balavac ocito nemas pojma o ratu pitaj svog oca,strica ili ko ti je od famelije bio u ratu ovdje,znas li mozda koliko je bilo doslo HRVASKE VOJSKE u gv u onog zadnjem naletu,samo brigana FRANKOPANA KOJU JE VODIO ZULU I MILJENKO FILIPOVIC bivsi leginari je brojala 4000 a jos su bile 2 brigade samo iz hrvasake KAZNJENICKA BOJNA je brojala oko 900 bojovnika a da ne nabrajam ostale od PRALJKA,PETKOVICA,BOBETKA,BRIGADA ANTE STARCEVICA DOMACA koju je vodio TOKIC to je sto se zna samo to saberi i bice ti jasno o brojcanoj statistiki to se sve jer rat je proso prije 15 godina i sve se vecinom zna sa obe strane koje je gdje bio osmatrac kamoli brojke,u BUGOJNU su muslimani bili brojcano jaci jer je dole pao donji vakuf i jajce pa su svi dole bili tako da je bilo mnogo a GV 90% u vojsci su bili DOMACI muslimani i jos 5 do 6 ostalo po koji hrvat i srbin koji su ovdje zivjeli i zive i danas,koliko je hvo i hv imali ljudi da su toliko muslimani imali nebi mogli svi stat u grad,u zadnjem napadu je doslo oko 20000 pitaj nekog sto je bio u hvo pa ces vidjeti da je istina

    avatar

    21.05.2010. (14:51)    -   -   -   -  

  • aha

    ALFA
    idi bolan igraj xbox ne sramoti bar one dobre katolike iz bosne i hercegovine

    avatar

    21.05.2010. (15:30)    -   -   -   -  

  • Ivo l ribar

    a oni sto smo ih pofatali iz k sutjeske su isto domaci al nasrecu i pobili

    avatar

    21.05.2010. (21:40)    -   -   -   -  

  • domobran

    Ovi turci stvarno nasjeli na laži ondašnjeg uspješnog ratnog reportera i danas još uspješnijeg inspektora Akifa Agića. Čuj 20 000 bojovnika ! Pretpostavljam, du su se sasrali pa su mislili da nas je toliko. U svakom trenutku, od '92 pa do kraja rata u Uskoplju, muslimana je bilo u najmanju ruku dvostruko više. Rat su iznijeli obični domaći Uskopljani sa velikim srcem i velikom hrabrošću! Vi se zavaravajte i razbacivajte sa tim "hiljadama" nekakvih specijalaca jer će te tako lakše podnijeti činjenicu da niste od Uskoplja uspjeli napraviti đemahiriju iako ste brojčano u svakom trenutku bili nadmoćniji.
    Kako veli Njegoš: " Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi"

    avatar

    22.05.2010. (08:35)    -   -   -   -  

  • za domobrana

    bez rijeci sam ostao ti stvarno imas smisla za humorsamo to ne kontas,sto se tog sasrali neznam ja sto je praljak to javno izjavnjivo SASRO SAM SE NA GORNJEM VAKUFU general BOBETKO kad ga je tudziman pito jada rijesit taj vakuf on je rekao nemoze presjednice svaka kuca bunker toliko o tome sasrali zna se koje,da su sine muslimani bili brojacano jaci i da su imali oruzija NEBI IH HRVATI NI NAPALI a nabroj ni matereti koje tog tvog uskopljana npr,ONAJ MOMAK SA PLOCE STO SU NASLI NEDAVNO NEKI HRVATI SU REKLI GDJE SE ON NALAZI ON NIJE HTIO U RAT NIKAKO RADIO JE KOD HRVATA,PO NJEGA JE DOSO TAJ JUNACKI KOMADANT TI TVOJI JUNAKA ZRINKO TOKIC I ODVEO GA JE OD TADA JE POGUBLJEN TAKI SU TI JUNACI TVOJI KAD JE BIO FRAJER sto nije otiso npr.na rejel i zarobio mojeg muslimana nek onda radi od njega sta god zeli nebi mu niko ni rijes rekao,najlakse je pokupit komsilu neduznog i ubit ga,ti sigurno newki balavac li neki SELJACIC STO SI DOSELIO U USKOPLJE PA NEZNAS NEKE STVARI AKO TE ZANIMA NADZI NEKOG NORMALNOG COVJEKA PRAVOG USKPLJANA PA GA UPITAJ O BROJKAMA AKO TE ZANIMA,isto tako i nekog muslimana nornalnog pa onda pricaj najbolje je da si napiso nije ovdje rat ni bio

    avatar

    23.05.2010. (00:35)    -   -   -   -  

  • domobran

    Koja nepismenost! Bože sačuvaj!

    avatar

    23.05.2010. (11:35)    -   -   -   -  

  • ja nisam odavle

    za armiju bih

    Šta je bilo kad si se probudio?

    avatar

    23.05.2010. (11:58)    -   -   -   -  

  • aha

    ja nisam odavde
    ako nisi odavde jebem ti onda mater
    odavde

    avatar

    23.05.2010. (14:50)    -   -   -   -  

  • ja nisam odavle

    tipićno za jednog baliju, tvoj komentar odražava tvoju kulturu.

    avatar

    23.05.2010. (17:17)    -   -   -   -  

  • 555

    ko kaze da sam balija
    mozda sam ujko cigo ustasa mundos mozda sam rvat
    ili nedaj boze supak iz uskoplja

    avatar

    23.05.2010. (19:05)    -   -   -   -  

  • ja nisam odavle

    ne znaš ni ti ko si!

    avatar

    23.05.2010. (21:24)    -   -   -   -  

učitavam...