Komentari

makbe.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Martina

    Pozdrav!
    Ne slažem se baš s iznesenom kritikom.
    Kad oslovljavamo svećenike i biskupe kao što je tradicija, to ne činimo radi njih samih već radi Gospodina, koji je posvetio njihov poziv i njihovu službu..

    I bl. Ivan Merz, i mnogi drugi ne bez razloga, nazivali su Svetog Oca namjesnikom Kristovim!
    Jel to previše ili protivno Bogu?

    Svaki čovjek je grješnik, to ne treba ponavljati, ali službom koju obavlja on je posvećen; Crkva je griješna, to nitko ne može zanijekati, ali Crkva je i sveta, kao što molimo u Vjerovanju: vjerujem u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu...

    Sv. Pavao u svojim poslanicama svoju braću kršćane (žive!) naziva svecima...

    Svećeništvo je sveto poslanje, makar ga neki nisu dostojni, a sveto je radi Krista - a ne radi naše svetosti...

    Pozdrav!
    http://mt2540.blogspot.com/

    avatar

    10.05.2010. (20:56)    -   -   -   -  

  • mvko

    Martina, slažem se ja s tobom i ne osuđujem ni vjernike ni svećenike, i papu smatram Božjim namjesnikom na zemlji. I točno je da su se prvi kršćani međusobno nazivali svetima i da treba imati poštovanje prema Božjim službenicima. Ipak, činjenica je da su ti "počasni naslovi" nastali u feudalno doba, negdje u 13./14. stoljeću, u kojem je Crkva bila najvažnija i kao svjetovna institucija, a ako to negdje nije bila, onda se je sa svjetovnim poglavarima borila za prevlast. I svoje naslove izjednačavala je sa svjetovnim, tim više što su uz te počasne naslove išle i materijalne privilegije. Ti naslovi nisu bili odraz štovanja Boga.
    Crkvena hijerarhija je konzervativna i sporo se mijenja ali nikako nije dobro da i u današnjoj Crkvi ima toliko srednjovjekovnog na štetu novozavjetnog. Treba se vratiti na izvore i odbaciti balast koji se je tijekom povijesti nalijepio na Crkvu. Neće zato propasti Crkva. Dapače, zasjat će još ljepša i vjerodostojnija!
    Pozdrav

    avatar

    11.05.2010. (11:12)    -   -   -   -  

  • Martina

    Razumijem te... Nadam se da mi nećeš zamjeriti što bih još i ovo podijelila s tobom... U zadnje vrijeme čujem često kako ljudi (pogotovo oni koji redovno idu u crkvu ili su u nekim zajednicama) oslovljavaju svoje župnike, svećenike i kapelane osobnim imenom ili, još češće, nadimkom... Mislim, dobro, župnik je sigurno pristupačan, skroman, želi ostaviti prijateljski dojam... Ali pitanje je: imaju li župljani još uvijek poštovanja prema svećenicima?... Znam, oslovljavanje je tek sitnica, za mnoge formalnost... Druga stvar su ogovaranja, tračevi, suprotstavljanja, nadmudrivanja.... Ali, razmišljam, i jedno i drugo pokazuje - poštovanje, ono obično ljudsko poštovanje... Mogu li recimo djeca u onoj obitelji u kojoj se svećenik oslovljava nadimkom "kao da je posljednja budala u selu" , mogu li ta djeca imati ono pravo poštovanje prema svećeniku i svetoj misi, onaj osjećaj uzvišenosti i dostojanstva radi Krista?
    Naš župnik je star, kad uskoro ode u mirovinu, sigurno će nam doći jedan mlađi, vjerojatno i od mene mlađi. Mislim i tada govoriti svećeniku Vi, ne tražim da se svi slažu sa mnom, to je samo moj stav... :-)

    Puno pozdrava,
    http://mt2540.blogspot.com/

    avatar

    13.05.2010. (20:56)    -   -   -   -  

  • Kapljice Ljubavi

    Bog vas blagoslovio.

    avatar

    18.05.2010. (23:23)    -   -   -   -  

  • gospa moja

    Pozdrav i BB.

    avatar

    23.05.2010. (11:20)    -   -   -   -  

  • kutak za rasterećenje

    samo da se javim da sam se vratila :) puno pusa i zagrljaja i nadasve Božjeg blagoslova!!

    avatar

    25.05.2010. (18:58)    -   -   -   -  

  • Ellen

    Slažem se potpuno sa tobom, no nažalost svugdje se nađe netko pa se uzoholi i pored toga što su svijesni onog što je Isus rekao u vezi toga... Pa da se podsjetimo :I ocem svojim ne zovite nikoga na zemlji, jer je jedan otac vaš, koji je na nebesima!
    I ne dajte da vas zovu učiteljima; jer je jedan učitelj vas, Krist.
    Tko je najveći među vama, neka bude sluga vas!
    Jer tko se uzvisuje, ponizit će se; a tko se ponizuje, uzvisit će se.
    Teško vama, književnici i farizeji, licemjeri! Vi zatvarate kraljevstvo nebesko od ljudi, Vi sami ne ulazite, niti date da ulaze, koji bi htjeli,
    Teško vama, književnici i farizeji, licemjeri! Vi rasipate kuće udovičke i govorite za to duge molitve. Stoga vas čeka stroži sud.
    Teško vama, književnici i farizeji, licemjeri! Vi prolazite kopnom i morem, da dobijete jednoga jedinog suvjernika, i je li jedan to postao, učinite ga sinom paklenim, dvaput gorim od sebe. (Matej 23,10-15)
    http://bigblog.tportal.hr/Advent

    avatar

    31.05.2010. (07:18)    -   -   -   -  

  • rijeke žive vode, potecite, neka Duh se razlije...

    Vidiš, o tome nikada nisam razmišljala. Hvala ti na ovom tvom mišljenju i poticaju na razmišljanje i nas ostalih. Zagrljaj i BB ostavljam.

    avatar

    08.06.2010. (10:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...