Komentari

movrvari.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • Danijel

    Poštovani gospodine Velenik,
    zanima me što je sa zgradom stare škole u Varvarima (ili Vrvarima), jer koliko vidim ništa se ne radi oko nje, a ona tabela i dalje stoji tamo.
    Nadalje, zanima ne samo mene, već i mnoge moje prijatelje i poznanike misterij imena našeg naselja. Varvari ili Vrvari pitanje je sad.
    Unaprijed hvala, Danijel.

    avatar

    04.04.2010. (19:08)    -   -   -   -  

  • Robert

    Bok Danijel,
    jedna od kapitalnih investicija na području MO-a Vrvari je rekonstrukcija stare škole u Vrvarima. Shodno idejama i zahtjevima mještana, Mjesni je odbor uputio preporuku Gradu Poreču da se u oronuloj školskoj zgradi uredi prostor za dječji vrtić, prostor za druženje mještana i prostori mjesnog odbora. Na osnovu zahtjeva izrađen je idejni projekt, te kao takav usvojen od strane Grada. Upravo tabla kod škole predstavlja idejno rješenje uređenja zgrade. Kao i većina vas, i ja bih htio da se stara škola što prije uredi i privede namjeni, no kod takvih projekata uvijek su u pitanju nedostatna sredstva. Za obnovu zgrade potrebno je 5 milijuna kuna koje sada Grad nema. Cilj je do 2013. godine obnoviti školu, dakle to je u mandatu sadašnjeg gradonačelnika. Tabela ne bi trebala smetati nikome, ona je informativni medij mještanima o budućoj namjeni škole. Mnogi ne čitaju novine, niti se ne koriste internetom, tako da informacija nikada dosta. Bez obzira na stanje škole, i takva kakva je služi nekome. U njoj se redovito odvijaju probe benda Cirkus. Taj bend čine i mladi koji žive u Vrvarima, a ujedno čuvaju zgradu od neželjenih gostiju i paze na to da se djeca tamo ne bi igrala.

    Evo i odgovora na tvoje drugo pitanje. Mještani mogu zvati naselje kako ih je volja. Službeni je naziv Vrvari, tako stoji i u vašim osobnim iskaznicama. Kako objašnjavaju oni malo više upućeni od mene, naselje potječe od jedne obitelji koja se naselila na tom području jako davno, a prezivala se Varvar, po barbarima. Kako su se mijenjali režimi i samo stanovništvo, došlo je do mijenjanja i nazivlja. U ex Jugoslaviji statistički, kao i danas, ovo je naselje evidentirano kao Vrvari. Kako ne bi stvarali zabune kod posjetitelja, a na zahtjev Grada Poreča da se MO opredijeli, većina je članova MO-a, ujedno i zastupnika mještana, odlučila da to bude Vrvari kako mještani ne bi trebali mijenjati svoje osobne dokumente i time snositi dodatne troškove. Vrijeme će pokazati da li smo u tome bili u pravu. Ukoliko se većina mještana jednog dana složi da Vrvari nije ispravno, naziv će se moći mijenjati. Ponavljam, nazivlje mjesta je odraz trenutačne volje mještana ,i kako se razvija društvena svijest, tako se razvija i određena ideja o uređenju mikrosredine. Zato ponavljam, u buduće su moguće i promjene. Na kraju naglašavam da se tek minoran broj stanovnika, njih dvoje usprotivilo nazivu mjesta Vrvari.

    avatar

    04.04.2010. (21:41)    -   -   -   -  

  • Danijel

    Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. I ovim putem ću iskoristiti priliku da pohvalim blog, koji vrlo često posjećujem, budući da studiram u Rijeci, a ovako jedino mogu saznati novosti o našem naselju. Samo tako naprijed
    Danijel

    avatar

    05.04.2010. (11:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...