Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • odmak

    Potpuno se slažem s tobom. Žao mi je da je u zamku opravdavanja i uspoređivanja upao i don Živko Kustić vrlo pametan upravo onako kakvo je i njegovo pisanje. Nažalost crkva se polako otvara. Ona još živi u onom vremenu(ne tako davno vrijeme mojih djedova i moje majke) kad su se za stvari koje su se događale unutar obitelji pokušavale i zadržati unutar obitelji.
    Sad je ipak neko drugo vrijeme. I baš bi crkva trebala hrabro priznati grijehe i riješiti se svih koji su u tome sudjelovali. Pa čak i onih koji su šutjeli, a znali su, premještajući dotičnog svećenika u drugu župu vrlo dobro znajući da će i tamo naći žrtve.

    Inače vrlo dobar članak na tu temu ima Plevnik u Slobodnoj čini mi se baš u prošlu subotu.

    avatar

    28.03.2010. (17:34)    -   -   -   -  

  • D.B.

    Prije dosta godina počeo sam pisati upravo zahvaljujući poticaju koji sam dobio kroz Kustićeve tekstove. Iako star, on još uvijek ima što za reći. Ponekad me zadivi komentarima iz kojih se vidi da, doduše vrlo lagano, pliva protiv struje. Od kuda onda ovakve izjave? Rekao bih, ili nije dobro informoran ili je (privremeno) izgubio samokritičnost?
    Tekst iz Djela je super odabran. Tu se vidi što su Božji standardi. A kad se oni sruše, onda imamo to što imamo, o čemu cijelo globalno selo bruji.
    Pozdrav profi, da samo znaš kak' mi se klinci muče s nekim tvojim matorim kolegama. Pomišljao sam čak da ih frknem u neku drugu školu. Što ti na to kažeš?

    avatar

    28.03.2010. (19:43)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ D.B.: Pa, da je u drugoj školi isto. :)

    avatar

    28.03.2010. (19:59)    -   -   -   -  

  • geomir

    Svaka čast profesore!
    Mogu samo varirati tvoje misli, jer nije lako poslije njih reći nešto pametno što nije već rečeno!

    U navedenom primjeru posljedice griha su adekvatne,
    ali nažalost, to je bilo dok je Bog po zemlji išo!! :-)))

    avatar

    28.03.2010. (21:46)    -   -   -   -  

  • caffeine

    Rekli bi Ameri, good point. Ja, doduše, ne bih to tako nepristrano i kulturno opisao. Na grijehe crkve sam posebno razdražljiv, baš zato što ih nikad neće otvoreno priznati. Da je Isus, pokoj mu duši, živ, vjerojatno bi ih sve protjerao bičem i batinom iz božjeg hrama, kao i one trgovce.

    avatar

    28.03.2010. (21:54)    -   -   -   -  

  • creativa

    o Kustiću najbolje govori ovaj podatak: kao privremeni pripadnik snaga JNA i svećenički kandidat zaljubio se u mjestu gdje je služio vojku. a pošto njegova vjera naređuje celibat, gospon Živko je lijepo s rimo-katolika prebjegao na grko-katolika i elegantno riješio stvar. zadovoljio i Boga i svoju buduću ženu. o tome se radi, tako on razmišlja: što nije dozvoljeno volu dozvoljeno je Jupiteru. stoga bi njegovu interpretaciju trebalo čitati kao: pedofiliju prakticiraju muškarci, muževi, nečiji sinovi, nečiji unuci, nečiji nećaci, stričevi i ujaci koji su silom prilika svećenici reda pedo-katolika.

    avatar

    28.03.2010. (23:20)    -   -   -   -  

  • zbiunjen

    Što reći na sve ovo nego da si posveu pravu. Don Kustiću bi bilo bolje da malo više promisli prije nego kaže. Nisam čuo niti jednom da je bilo koji radnik u bilo kojoj ustanovi (osim Crkve) pa i obrazovnoj ostao nekažnjen ako se otkrilo da je zlostavljao djecu. A što sa svećenicima koji zlostavljaju djecu? Odu u mirovinu ili se premjeste u drugu župu gdje opet imaju friško mlado meso. Tko to pokriva? Crkva. Crkva je u to upletena preko svake mjere. Ja mislim da oni imaju neko nepisano pravilo kako im je sve dozvoljeno u tom smislu a da neće snositi teške posljedice poput običnih smrtnika. Neće biti procesuirani niti zatvoreni. Čak ih crkva neće niti progoniti. Po meni trebalo bi ih ekskomunicirati. I naravno kazneno goniti.

    Na žalost Crkva grca u grijehu ne do koljena, do guše.

    avatar

    29.03.2010. (02:12)    -   -   -   -  

  • mira

    Slažem se s tvojim postom od a do ž. A posebno se slažem i sa komentarom D.B-a.
    Iznenađena sam ovim izjavama Kustića. Imam osjeaćaj da je ovaj put osjećao da mora plivati u skladu sa strujom. Sumnjam, i nadam se, da ovo nije ono što zaista misli i osjeća o ovoj problematici.

    avatar

    29.03.2010. (11:40)    -   -   -   -  

  • Helada

    Zataškavanje je uvijek sumnjivo i baš zato ljudi gube povjerenje u Crkvu. Možda opet trebamo slučaj poput onog svećenika oko francuske revolucije koji je čuvao ispovjednu tajnu iako je bio kažnjen za grijeh koji nije počinio.
    Mislim, naime, da nas i povijest uči kako je Crkva vratila privremeno izgubljeni ugled svaki put kad se otvorila društvu, priznala pogreške (Papina isprika) i prihvatila promjene (katolička obnova).
    Rekla bih da bi to trebala češće raditi, ali tko sam ja da to govorim. :)

    avatar

    29.03.2010. (14:50)    -   -   -   -  

  • omladinka

    Znao je koje ga pitanje čeka i ispao je ili bedast ili namjerno bezobrazan. Mogao se informirati o svim postocima zlostavljanja po školama. Sada bi ga netko trebao pitati ima li on informacije za koje javnost nezna ili samo tako paušalno sipa optužbe iz rukava. Mislim da ni taj novinar nije smio preći preko tog pitanja.
    Sada svo njegovo ranije pisanje postaje upitno skupa sa svim njegovim izjavama, zbog ovih mlakih izjava o pedofiliji u crkvi, to si nije smio nikako dopustiti, bez obzira gdje i uz koju struju pliva.
    Lijepi pozdravi:))

    avatar

    29.03.2010. (20:39)    -   -   -   -  

  • catwalk

    A ovo me lagano podsjeća na Pavićevih "13 teza o novinarstvu u Hrvatskoj" (povodom objave sms-ova) - nešto je morao reći, po mogućnosti da bude kratko i što službenije i da dobro tolerira slijepu točku koju očito, laganom plivanju protiv struje usprkos, ima. Ako bi se i pokazalo da zlostavljanja u postocima (s obzirom na, ujedno, broj zaposlenih u istim institucijama) ima više u školama (kao i, naravno, obiteljima), to ništa ne znači u vezi uzroka pojave kao i zabrinjavajuće česte pojavnosti u crkvama. Kustić se uopće nije trebao baviti statistikom, ionako neprovjerenom, nego uzrocima i čestinom tamo gdje je mjerodavan.
    Osim toga, Crkva u ovom slučaju koristi naivnost osnovnih konzumenata usluga crkava, i Kustić kao da računa na to - naime, relativno je poznato da su glavni konzumenti crkve vrlo slabi na pitanje moralne veličine svojih propovjednika, u odnosu na "civilne" učitelje bilo koje vrste, i iznimno solidarni s istima u ovakvim slučajevima. Tako da, za njih, Kustić i nije morao reći ništa drugo.

    avatar

    29.03.2010. (20:59)    -   -   -   -  

  • Neverin

    kao i kod pojedinca koji ne želi čuti o vlastitim greškama, bez priznanja ozdravljenje nije moguče

    avatar

    29.03.2010. (21:42)    -   -   -   -  

  • M.S.

    Opasne pojave i loše izjave...ali tvoj post je odličan))

    avatar

    29.03.2010. (23:28)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    I ja pročitam često Kustića - ali jedino iz (priznajem, perverzne) znatiželje kakvim će nas gadostima ovaj put počastiti. Zapravo me u fenomenu Kustić najviše čudi kad čujem da se o njegovu liku i djelu - kao novinara i publicista - i ne od bilo koga, nego često i od persona do čijih mišljenja držim - izražava biranim riječima, s poštovanjem i uvažavanjem. Ubijte me ako mi je išta jasno. Pročitao sam gomilu njegovih propovijedi i, ma koliko se trudio, nisam u njima našao jednog jedincatog slova koje bi bilo dostojno poštovanja i uvažavanja. Čudi me i ovo kako se ti izrazio: da je sad stvarno pretjerao. Tek sad?! Pa to je otkad pamtim jedan potpuno bolestan, poremećen um, čisti mračnjak, nakaradnih stavova i impotentan uslijed lojalnosti vjerskoj misli - svaki put kad otvori usta on stvarno pretjera. Kad ne bi bio tako bezvezan možda bi bio opasan.
    (P.S. anegdota iz Djela apostolskih je također dosta grozna.)

    avatar

    30.03.2010. (20:40)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ pero: pa spomenuh "logičke vratolomije i intelektualno žongliranje poštovanog klerika" :))

    Ma ja sam inače pristojan bloger pa sve nešto u rukavicama... što ćeš.

    avatar

    30.03.2010. (21:20)    -   -   -   -  

  • tipkojisjedi

    Ne pratim pisanje g. Kustića, no usporedba gdje ima više zlostavljanja i napastovanja bez vjerodostojnih podataka mu nije na mjestu. One koji su pogriješili valja isključiti i onemogućiti da svoje pogrešne postupke ponove. I u instituciji kao što je to Crkva, Vlada, Sud, Škola itd.
    Ne valja zbog nekoliko slučajeva tvrditi da su svi svećenici Rimokatoličke crkve skloni napastovanju, svi suci (i športski) pristranom suđenju, da svi profesori piju, zavode učenice i primaju mito, da su liječnici korumpirani i sl. Ali svaki dokazani slučaj valja osuditi i društvo očistiti.
    Vjerojatno je da seksualnog i fizičkog nasilja ima najviše u obitelji. To tvrde socijalni radnici i liječnici koji se suočavaju s očitim posljedicama. No nitko razuman nije protiv obitelji kao institucije.
    Da g. Kustiću nije ugodno da se niti u jednoj drugoj vjerskoj zajednici takvi slučajevi ne događaju (ili da se o tome nikada ne piše) to mi je razumljivo. No mesti valja pred svojim vratima. A svećenici su, kao i liječnici i nastavnici i suci i ministri i ostali javni djelatnici s pravom pod povećalom javnosti. I to moraju prihvatiti ili odstupiti.

    avatar

    31.03.2010. (23:49)    -   -   -   -  

  • Sobarica

    Post sam procitala do pola priznajem, jer sam se odmah zabezeknula. Pa sta je ovo - prebaci na drugoga svoju sramotu ????

    Prvo se pitam od kuda Don crpi tako precizne podatke? Posto govorimo o zlocinu koji i pocinitelji a nazalost najcesce i zrtve zele zadrzati skrivenim, zaista je intelektualna vratolomija izjaviti da se najcesce dogada u " obiteljima, civilnim školama i obrazovnim institucijama".

    Dragi Done i da je slucaj jedan (sto nije) jos uvjek je jedan previse. I to je jedina paznje vrijedna istina. Pospi se pepelom.

    avatar

    13.04.2010. (21:41)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...