Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • MODESTI BLEJZ

    raditi da bi plandovao ;0)

    avatar

    12.03.2010. (20:58)    -   -   -   -  

  • geomir

    Treba definirati što označava riječ "raditi", odnosno "rad" ?

    Ako je to ono od 6 do 14 onda samo u nekim slučajevima može to biti i zadovoljstvo!
    A treba uzeti u obzir da nije svatko za sve, pa recimo možda netko ne bi dugo uživao
    "slati izvješća za dnevne novine s dalekih egzotičnih destinacija", a vjerojatno ga ne bi ni poslali (trpili) da to radi, kad bi vidjeli da ne zna sastaviti dvi poštene rečenice!!

    Dakle traži se rad iz zadovoljstva, a ne rad za preživljavanje.
    I oni iz Aristotelovog doba ponašali se tako, jer su mogli!

    avatar

    12.03.2010. (23:27)    -   -   -   -  

  • Da

    Prigodno:

    Oriana Fallaci
    "Rad je ucjena koja ostaje ucjenom čak i kad ti se sviđa. Uvijek radiš za nekoga, nikad za sebe. Radiš uvijek s mukom, nikad s radošću. I nikad u trenutku, u vrijeme kad bi ko želio raditi. Iako ne ovisiš ni o kome i obrađuješ svoj komadić zemlje, moraš kopati kad to hoće sunce i kiša i godišnja doba." (Pismo nerođenu djetetu)

    Don Marquis
    "Kad vam netko kaže da je do bogatstva došao napornim radom, pitajte ga – čijim?"

    John Maxwell Coetzee
    "Ali iznad svega je, dok se ljeto vuklo svome kraju, učio voljeti nerad, ne nerad kao krpice slobode potajno otkinute od prisilnog rada, ne kao one potajne krađe u kojima bi trebalo uživati sjedeći na petama pred cvjetnom lijehom, s vilicom u ruci, već kao podavanje samoga sebe vremenu, vremenu koje poput ulja polako plovi licem svijeta s obzora na obzor, strujeći preko njegovog tijela, kružeći mu u pazuhima i po međunožju, milujući mu očne kapke." (Život i doba Michaela K.)

    avatar

    12.03.2010. (23:38)    -   -   -   -  

  • alexxl

    Definitivno kazna!
    Da ti je posel ležanje i slušanje muzike, nakon nekog vremena bi nam i to bilo teško.
    "Joooj, moram na posel"
    Taka nam narav.
    Ja moram nekaj raditi, to mi veli onaj crv vriti.

    avatar

    13.03.2010. (04:49)    -   -   -   -  

  • j.

    rad – “1.a. svjesna i svrsishodna djelatnost radi postizanja korisnog učinka za zadovoljenje osobnih ili proizvodnih potreba b. Skup djelatnosti ili napora potrebnih da se nešto proizvede, da se postigne određeni rezultat. 2. obavljanje posla uz naknadu, plaćena djelatnost, aktivnost u okvirima dogovora, ugovora, radnog odnosa i vremena; posao ...” (Anić, 1991., 594)
    Kao što možemo vidjeti, pojam “raditi” neodvojivo je povezan sa pojmom “imati” (pa makar neki inzistirali na tome da se od rada koji se radi s guštom “ima duhovna zadovoljština”, jer i to je samo hektična potraga za svrhom), a u današnjem svijetu taj “imati” nedvojbeno je manje-više sinonim za “biti”. Dakle, sreća se više ne veže uz rad ili nerad, već uz bogatstvo. A rad (svoj, ili tuđi, kako je lijepo ovdje primijećeno) samo je jedan od puteva do njega.
    Stvar je vjerujatno u tome da se pronađe mjera imanja i delanja koja neće štetiti ni sebi ni drugima. Teško, zar ne?
    p.s. 1.Jeste li čuli onu
    “Time što uporno ležim
    podrivam ovaj truli režim
    što se trudi napadno
    djelovati zapadno…
    bolje grob nego job…” :)
    2. Ili onu “Rad je stvorio čovjeka, a nerad gospodina.” ?
    3. Odlična je ova sa “posve sekularnim” novinama., ha, ha…

    avatar

    13.03.2010. (06:51)    -   -   -   -  

  • Helada

    Veoma volim helenske filozofe i Heladu općenito pa je to možda povezano i s mojim prilično negativnim mišljenjem o radu. To jest, ne smatram rad toliko negativnim, koliko prisiljavanje nekoga da radi. Međutim, kako postajem starija, stvara mi se osjećaj odgovornosti pa prihvaćam i rad, ali moje je stajalište da učenje treba biti slobodno i da se obrazovati treba iz užitka. Ipak ,,he shole, tes sholes" znači ,,dokolica". :) Nadam se da ovo zadnje nećete shvatiti osobno.

    avatar

    13.03.2010. (14:44)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Helada: "...ali moje je stajalište da učenje treba biti slobodno i da se obrazovati treba iz užitka. Ipak ,,he shole, tes sholes" znači ,,dokolica". :) Nadam se da ovo zadnje nećete shvatiti osobno."

    Hm, ili me ne čitaš od početka, ili sam nešto pogrešno iskomunicirao. Naime, apsolutno se slažem s time da se bi poučavati trebalo u ozračju dokolice i kad god mogu stvaram takvo ozračje na satu (dakako, to bi zgrozilo metodičare i slične) jer sam odavno uočio da se tako najbolje može prenijeti sadržaj djeci. Inače, već neko vrijeme se spremam napisati nešto o tome, baš o školi i dokolici. No, kako stvari stoje, živimo u doba kad za takve ideje nema šanse.

    avatar

    13.03.2010. (15:08)    -   -   -   -  

  • Nino

    Rad je kazna ako ne želiš raditi. Ako radiš ono što voliš, nema tuge.

    Imam novi post, pa ako želiš pogledaj... Puno pozdrava!

    avatar

    13.03.2010. (15:43)    -   -   -   -  

  • Helada

    Malo sam se nespretno izrazila. Mišljah, naime, da se moje riječi ,,učenje treba biti slobodno" može shvatiti da Vaša profesija nije potrebna ili da je čak nepoželjna (jer, koliko god bili tolerantni i imali zabavan pristup, morate dati ocjene i na neki način nadzirati učenike), a takav sam zaključak htjela izbjeći.
    Nestrpljivo čekam tekst o školi i dokolici, a i dodala sam Vas među poveznice na svom blogu. :) Također, dulje vremena Vas čitam i sviđa mi se i stil pisanja i pristup problemima.

    avatar

    13.03.2010. (18:40)    -   -   -   -  

  • odmak

    Ne razlikujem posao od hobija. Danas. Nekad nije bilo tako. Previše sam radila, ali danas se radujem odlasku na posao, ali volim i 'plandovati', stavljam u navodnike jer nikad zapravo ne plandujem

    avatar

    13.03.2010. (21:36)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    ono što se kod nas smatra radom zapravo je robovanje. pravi rad priirodan je rezultat dokolice

    avatar

    14.03.2010. (08:11)    -   -   -   -  

  • Lael

    Ja studiram nešto što ne voli. Dakle, radit ću nešto što ne volim. Ali davno sam odlučila da ću ipak biti dobra u tome. U svojih 8 sati (ili više) dnevno, dat ću maksimum od sebe. Jer nakon tih 8 sati, želim ići doma, zavaliti se u fotelju i uživati u dobroj knjizi.
    Moj posao će biti puno drugačiji od mojih hobija.Na poslu- brojke, poslije posla- riječi.

    avatar

    14.03.2010. (10:34)    -   -   -   -  

  • mina

    Rad je zadovoljstvo ako je posao koji obavljamo posljedica našeg školovanja, znanja, interesa i želja, u suprotnom je on nužno odrađivanje.

    avatar

    14.03.2010. (12:08)    -   -   -   -  

  • Sjena

    Pozdrav nakon nekog vremena.

    Što se tiče smisla, znamo na kojem blogu to treba potrežiti.

    Priča mi neki dan kolegica o svojim "prijateljicama iz srednje škole". Kaže, odlazi kući na odmor i ne zna što da radi dok odmara. Ukoliko ode na kavu nema o čemu razgovarati s tim "prijateljicama". Još od srednje škole one ustaju iza podne, nešto pojedu, piju kave, spavaju. Troše vrijeme. Ne razumiju što je to "nešto raditi". I dobro im je.

    Pita se moja kolegica, zajedno sa mnom; tko je lud? One, koje ne razmiju i tako im je dobro ili mi kojima je normalno nešto raditi. Nešto, pa makar i informirati se o nečem novom.

    avatar

    14.03.2010. (16:06)    -   -   -   -  

  • tipkojisjedi

    Imam prijatelja koji je rekao: Kad rad postane hobi, posao prestaje.
    Ako čovjek radi nešto što ga zanima, nešto u čemu ima uspjeha,
    tada mu rad postaje veselje i potreba.
    Igram li šah na nekom turniru - to je ozbiljan posao. Mogu izgubiti i
    2 kg za četiri sata. Dobijem li partiju, jedva čekam sljedeću.
    No, ako mi netko javlja koje poteze moram povući, a ja to radim ne
    znajući pravila i smisao šaha - tada je to sasvim lagan posao.
    I glup i ubitačan, ako pomislim što radim.

    avatar

    14.03.2010. (21:25)    -   -   -   -  

  • Miki

    "Ali, protestanti su ipak dobrano potegnuli kad je posao u pitanju pa je na temelju famozne protestantske radne etike izgrađen, primjerice, cijeli američki imperij. " Ova rečenica je malo neoprezna. Slažem se da je protestantska doktrina temeljena na radu, ali da je to baš diglo cijeli američki imperij....ne! Postoje i drugi faktori, počevši od robovlasništva pa do današnjih vikend-ratovanja koja su dovela do trenutnog svjetskog stanja. No, vratimo se na prosvjetu. Imam dvoje djece i dvije različite učiteljice su ih učile tj. još uvijek uče. Primjer prvi, gospođa pred penziju. Dobra je, ali ne učestvuje u ničemu što ne bi morala. Nema dodatnih aktivnosti, kreativnih radionica pa čak ni tjelesnog ako baš ne treba. Moje dijete koje učila ta učiteljica je još uvijek odlična učenica (da ne kažem 5.0). Drugi primjer, moje drugo dijete i učiteljica koja doslovno izgara na svom poslu. Žena je toliko aktivna i vodi djecu na razne aktivnosti, trudi se, igra i toliko je u tome da mi se ponekad čini da će pasti s nogu. Ponekad se pitam, otkud joj tolika snaga i motiv? Odgovor je jednostavan, ona voli svoj posao i ništa drugo na ovom svijetu ne bi mogla raditi s tolikim žarom i ljubavlju. Rezultat je isti, moje drugo dijete je takodjer 5.0 učenica!
    Zašto? Zato što radimo doma s jednom i drugom i nismo ih prepustili sustavu. No, razlika je da je drugo dijete uz takvu aktivnu učiteljicu puno zadovoljnije i ide s veseljem u školu. Ne uči zato što mora nego kroz igru savladava gradivo prvog razreda. Kada ovu situaciju pogledam s aspekta plaće, prva i druga učiteljica imaju iste plaće i dodatna aktivnost se ne računa kod ove druge učiteljice. Ljubav prema poslu je jedinu motiv i ja kao roditelj sam izuzetno zahvalan što još uvijek postoje tako predani nastavnici. Moja zahvala neće nikome donijeti materijalnu korist, ali može donijeti samo duhovnu satisfakciju ako to ikome još na ovom materijalističkom svijetu išta znači.

    avatar

    15.03.2010. (09:11)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Miki: tvrdnje poput spomenuti značajka su mog stila i (ne)opširnosti u pristupu temi. Ipak, tvrdnja dobrim dijelom stoji jer je i robovlasništvo često opravdavano upravo određenim interpretacijama Biblije: crnci nose Kainov znak, Stari zavjet robovlasništvo "opravdava" i sl. Uostalom, protestantski mentalni sklop toliko je ukorijenjen u psihološku "atmosferu" u kojoj žive Amerikanci da čak mogu biti i ateisti, ali su pritom protestantski ateisti. :)) S pripadajućom radnom etikom, dakako. ;)

    avatar

    15.03.2010. (16:01)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    James Kirkup pjesnik,prevoditelj i putopisac piše kako mu je skupina
    japanskih radnika,nakon što je završila neke popravke u njegovoj
    kući,poslala buket cvijeća i pjesmu

    Ovog smo vrućeg ljetnog dana
    pod gostoljubivim krovom
    sa veseljem radili.

    avatar

    16.03.2010. (18:00)    -   -   -   -  

  • Neverin

    dojadilo bi samo dokoličariti, ja sam sav lud nakon tjedan dana što se budim u podne, počnem gubiti dan, mjenjam sve to za noć i postajem nezadovoljan a onda vapim za poslom kako bi upotpunio onih osam sati na dan a i spavam mirnije. Mrav i skakavac su dva ponašanja koje bi čovjek trebao sljediti u ravnoteži. Ni jedni ni drugoga previše nije dobro. Ali da mi se gade besposličari gade mi se..

    avatar

    17.03.2010. (17:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...