Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (43)

Marketing


  • Bookeraj

    gore prođeš ako se bojiš života. LP

    avatar

    10.03.2010. (15:11)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @bookeraj
    Nema što za dodati :-)!

    avatar

    10.03.2010. (15:22)    -   -   -   -  

  • Neverin

    netko pametan je rekao da onaj koji se boji smrti je već izgubio život..
    a ja dodajem da što se čudimo kada netko od nas umre kada bi bez muke kao djeca vidimo mrava i odlučimo ga ubiti da vidimo što će biti od njega.. tko to nije napravio neka baci prvi kamen :)

    možda zato vrijedi ona da ni mrava nebi zgazio

    avatar

    10.03.2010. (15:31)    -   -   -   -  

  • sanja_45

    Ne bojim se smrti. Visila mi je nad glavom zadnje dvije godine i to vrlo intezivno, i još uvijek mi ta opcija visi nad glavom, kao što visi kod svih nas koji šetamo, dišemo i živimo na ovom nam zajedničkom planetu...:))..Iz ove kože ne možemo, a druge opcije nemamo. Ne vjerujem u život iza života. Tko želi i hoće, da vjeruje u to neka vjeruje, ja ne! Nitko se nije vratio i opisao svoje doživljaje ili napisao " svoje memoare" o " vječnom životu! Život je sad i samo ovdje....:))

    Jedno znam,da samo mi sami možemo stvoriti neku vrstu " psihološke sigurnosne mreže", i tek tada s tom "sigurnosnom mrežom stvorenoj u nama" , nećemo biti toliko ranjivi, osjetljivi ili u strahu od smrti. To je moje mišljenje...:))....

    avatar

    10.03.2010. (16:34)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    evo čak noris se ne boji smrti, zašto bi onda i mi? ;D

    avatar

    10.03.2010. (17:02)    -   -   -   -  

  • Boris

    Tajna života je toliko velika da mi o smrti ne znamo niš. Znam samo jedno, da hrabar ateist-agnostik vrijedi više od mlakog kršćanina. Kako je tko nastao, ni to ne znamo. Znam samo da smo jako, jako različiti. A kada promatrate vjernike i ateiste, onda opet vidite jako, jako puno sličnosti. Znate u čemu je sličnost? U našim svakodnevnim grijesima. Gotovo smo indentični. Nema nijednoga bez grijeha. Bogu su ti najmiliji. S onim drugima on se i ne bavi. Zato, dragi semper, ja se ne bojim za tebe niti me je to briga. Za mene ti si u Božjim rukama koliko god se ti opirao, u sigurnim si rukama.

    ŽIVOT

    Život nije emocionalan,
    Krajnje je racionalan.
    Tko ni trenutak ne ljubi,
    doslovce gubi:
    SVE! ( "Onokraj ograde": Vlado Nemet )

    avatar

    10.03.2010. (17:34)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @bookmarkerica
    To, s gubitkom bliske osobe, je potpuno razumljivo. No to nije strah od smrti. Uostalom ako "duša" te drage osobe tamo gore živi, ona te vidi. Problem je u tome što ti to ne može reći. I još mnogo toga što se iz te "visine" vidi bolje nego sa obog našeg "dna života".
    @sanja_45
    Lijepo rečeno: " psihološke sigurnosne mreže",
    @boris
    Mogao sam se okladiti na sadržaj tvog komentara ovog posta. Ničemu se ja ne opirem, nemam potrebe za time, pa čak ni tvom svjetonazoru.
    Čitam M. Kovača: "Gubilište", mračan roman, gdje u jednom poglavlju kaže:
    Svaki čovjek koji propovijeda vjeru, makar na svoj način i različito od kanona, govori o dobru koje potječe od Boga. Nisu pozvani samo oni koji su izabrani, nego i oni koji su voljni i spremni usprotiviti se.
    Eto ti propovjedaš svoju, ja svoju. I jedan i drugi u nešto vjerujemo. Uostalom ako Bog postoji, on nam je upravo to i dao, zar ne?

    avatar

    10.03.2010. (18:56)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    "Ja se smrti ne bojim. A zašto i bih? Umiranja da, svakako (posebito bolnog i zato sam zagovornik dobrovoljne eutanazije), ali smrti ne."... potpisujem... pozdrav...

    avatar

    10.03.2010. (19:06)    -   -   -   -  

  • lion queen

    ispravak netočnog navoda: "sve ima svoj početak, razvoj i kraj"....
    ništa nema svoj kraj....materija, ali i misao je neuništiva. jedino što se preoblikuje iz jednog oblika u drugi...to valjda i sam znaš. dakle, ne postoji kraj. a ako znamo da ne postoji kraj, onda se otvara put bezgraničnoj mašti nastavka!

    avatar

    10.03.2010. (19:25)    -   -   -   -  

  • odmak

    Znam ljude koji se nisu bojali smrti dok smrt nije pokucala na vrata.
    Ni ja se ne bojim. Ali bojim se gorega, neizvjesnosti, patnje....

    avatar

    10.03.2010. (20:36)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @lion
    Slažem se da je materija neuništiva, pretvara se u energiju i povećava entropiju. Za misao više nisam tako siguran. Mislim da je vezana uz materiju. No nikada se ne zna neće li se jednom otkriti da i energija može stvoriti misli.
    No pod onim da sve ima početak razvoj i kraj nisam mislio globalno, već na pojedinku ili pojedini slučaj. Rođenje, život, smrt. Drvo, vatra, pepeo. Cigla, građevina, ruševina.

    @odmak
    Da, slažem se.
    U sadašnjem trenutku uvijek se pitam je li ću jednako razmišljati i u trenutku odlaska. Iskustvo koje sam imao na početku karijere, kada me u ispitnoj stanici transformatora tresla struja 380 V, i kada sam imao osjećaj da to trese nekog drugog a ne mene, mi daje nadu da ću možda i u trenutku odlaska jednako misliti da to odlazi drugi, a ne ja.

    avatar

    10.03.2010. (22:00)    -   -   -   -  

  • mina

    Ne bojim se zapravo smrti, ali nekako mi je lijepo ovdje pa baš i ne bi da priča završi

    avatar

    11.03.2010. (00:53)    -   -   -   -  

  • Gordy

    Semper, svodis racune? Pa, nemoj jos, brate :-)))
    Po mome, to bi trebali raditi puno, puno cesce, tokom cijelog zivota, bili bi bolji ljudi.
    A za ostalo sto si napisao, opet bi mogli u raspravu, ali necemo ;-) jer bih ti opet savjetovao da otavis taj vec prevazidjeni mainstram 'znanstveno-logicki' pristup, i krenes u meditaciju, kreativnost i pocnes osluskivati intuiciju i svoju dusu. Vjeruj mi, sklopice ti se cijela slika, i bice ti smijesno.

    Inace, bas je neki dan bio na nekom okruglom stolu, na Aus tv, Richard Dawkins, autor odlicne knjige Sebicni Gen iz 1974., a nedavno je napisao Iuziju o Bogu i snimio neki dokumentarac napadajuci religiju. Sve u svemu, ispao je glup, jadan i nelogican, u svom pljuvanju po religiji i spiritualnosti, i toliko je ocito da je placen za taj posao da je to jad i bijeda. Steta genijalnog uma sto je promasio....
    Na stranu sve to, zelim ti sve najbolje, da sve to sa lijecnicima ide sto lakse, bez cekanja i gnjavaze i da budes lijep, debeo i potpuno zdrav :-)))

    avatar

    11.03.2010. (07:48)    -   -   -   -  

  • husky

    @mina
    a negdje drugdje je možda još ljepše :-)

    @gordy
    "Semper, svodis racune? Pa, nemoj jos, brate :-)))
    Po mome, to bi trebali raditi puno, puno cesce, tokom cijelog zivota, bili bi bolji ljudi.
    A za ostalo sto si napisao, opet bi mogli u raspravu, ali necemo ;-) jer bih ti opet savjetovao da otavis taj vec prevazidjeni mainstram 'znanstveno-logicki' pristup, i krenes u meditaciju, kreativnost i pocnes osluskivati intuiciju i svoju dusu. Vjeruj mi, sklopice ti se cijela slika, i bice ti smijesno."

    potpisujem ovaj dio

    avatar

    11.03.2010. (08:54)    -   -   -   -  

  • Gordy

    Iskoristicu tvoj blogi, Sempere, da napisem ideju koja mi je prosla korz glavu, citajuci tvoj tekst.
    Stvar koja me prilicno iritirala u Hr je ta, da ljudi, od svoje 20e (a neki i ranije) konstantno tvrde da su prestari, kako vrijeme prolazi, kako je, eto, sve tragicno, jadno, prolazno, tuzno itd itd... i sa tim se nikada nisam slagao, mada znam odakle to dolazi.
    Moj stav je bio da sam tu radi iskustva i ucenja, a to ocito nikada ne prestaje, jer su zivot i kreacija u kojoj postojimo toliko ogromni i prepuni mogucnosti da je to nevjerojatno.
    Naime, dobar dio ljudi smatra da se mora ponasati na odredjeni nacin u odredjeno vrijeme, sto ukljucuje i biti bolestan, biti utucen, biti jadan, od godisnjica mature do svakodnevnih kava, a zivot im je ciklicko ponavljanje jednih te istih rituala, i tako do kraja, uz tuznu notu zalopojki.
    S druge strane imamo sveto trojstvo, koje hrani taj osjecaj - ekonomija/religija/znanost - svo troje zude da se osjecas konfuzno i jadno sada, a obecavaju da ce u buducnosti biti bolje, samo je problem sa tom buducnosti sto postaje opet sadasnjost:
    ekonomija - muzem te sada, ti radi i pati, ali kad ostaris, sve ce se isplatiti
    religija - pati sada, slusaj Bozanica i papu, ne buni se, al kad riknes, onda ces biti blazen
    znanost - nista nam nije jasno sada, sve je zbrda zdola, nepovezano, ali jednoga dana, naci cemo rjesenje.
    Hm.

    avatar

    11.03.2010. (11:16)    -   -   -   -  

  • zdenkaandrijic

    Kažeš: "Ja se smrti ne bojim." Pa onda: "U svom životu sam ispunio sve obveze koje su mi bile postavljene." Tužne li rečenice (ove druge, naravno)! A što je s obavezom prema sebi? Ne moraš vjerovati u život poslije smrti, ne moraš vjerovati ni u što, ni u kakvog Boga, niti te na to nagovaram, ali zar te ljepota ovog planeta, razigranost života na njemu, ne uvjerava kako smo ovdje upravo zbog toga - ljepote i radosti? To je obaveza prema sebi: opustiti se, biti radostan, uživati u daru života! Ne mogu te nazvati prijateljem, prijatelje moram drukčije poznavati, zato ću te nazvati Zemljaninom, suputnikom u vremenu i prostoru. Dakle, Zemljanine moj, jesi li naučio radost?

    avatar

    11.03.2010. (11:43)    -   -   -   -  

  • mina

    husky's blog, dala sam si truda pročitati tvoj blog, jer sam očekivala na njemu naći slično onom što sam i našla. Prenosiš sljedeće rijeći uvjeren u njihovu istinitost: Smrti se opravdano boje grešnici i nevjernici, kojima će ona biti na vječnu propast...Tako duši koja ljubi Boga i Božje, smrt ne može biti gorka, već joj predstavlja sve ljubavne strasti, niti joj je mučna i teška, već je svršetak tjelesnih nevolja u ovoj dolini suza, a ponajmanje žalosna, jer radosna je duša u zanosnom gledanju božanske ljepote.
    Čini se meni da se ti baš i nisi u ovom životu nauživao/la ljubavne strasti i nagledao/la božanskih ljepota, pa je stremljenje tome razumljivo. Što se tiće toga da je negdje drugdje još i ljepše, priznajem da možda netko misli da je tako, ali nema meni tamo nekih dragih ljudi koje volim, nema mog grada, moje ulice, nema ovog mora koje gledam svaki dan, nema onog malog zumbulića posađenog ispred moje zgrade. I zar ne bi Bog, ako postoji, htio da cijenimo život koji nam je dan i da se životu u potpunosti predamo, odgovorno, razumno i punih osjećaja. Pa onda kada žalimo što će taj život završiti, Bogu bi trebalo biti drago zbog našeg žaljenja jer vidi kako smo ga proživjeli.

    avatar

    11.03.2010. (12:18)    -   -   -   -  

  • Bimi

    Kada bi se komentari nagrađivali Gordy bi zaslužio oskara

    avatar

    11.03.2010. (14:39)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @mina
    Strah od smrti, imati ga ili nemati, nema veze s željom da se ostane što dulje OVDJE, pogotovo ako ti se tu sviđa!

    Citiraš@hasky-a:
    Tako duši koja ljubi Boga i Božje, smrt ne može biti gorka, već joj predstavlja sve ljubavne strasti, niti joj je mučna i teška, već je svršetak tjelesnih nevolja u ovoj dolini suza, a ponajmanje žalosna, jer radosna je duša u zanosnom gledanju božanske ljepote.

    Upravo sam o tome pisao u ovom postu: kako se netko tko tako misli može bojati smrti i biti protiv dobrovoljne eutanazije, ako već nema hrabrosti počiniti samoubojstvo, pa da se što prije spoji s svojom ljubavi. Odgovor je jasan. Prvo, ipak on jako voli ovaj život, a drugo je strah; u glavu su mu utuvili da je eutanazija i samoubosjtvo grijeh pa u tom slučaju neće vidjeti svoju ljubav.

    Ne uvjeravam nikoga u ništa, samo molim: ako netko želi podvrći kritici moje mišljenje (ne branim mu), treba biti spreman prihvatiti i kritiku svojeg. U protivnom neka ne počinje diskusiju.

    @gordy
    Pročitao sam "Iluziju o Bogu" od Dawkinsa, "Kraj čarolije, religija kao prirodna pojava" od Dennetta i Collins "Božji jezik". Možda ću pročitati i "Sebičnog gena" kada prođe malo vremena, jer sam trenutačno zasićen tim temama.
    I kupio sam sve te knjige da ih mogu čitati u miru i nakon izvjesnog vremena. Ne bih se baš složio s tvojom generalnom ocjenom, iako priznajem da su pojedine tvrdnje malo nategnute. No od strane vjernika uglavnom su SVE (po mom mišljenju) nategnute, pa nikome ništa.

    Komentar drugog komentara: za MENE smisao postojanja čovjeka je rad: ručni, intelektualni, umjetnički. I zadovoljstvo što ga on pruža. Ako toga nema, nema ni (za mene) život svoj smisao.
    Ne tvrdim da je to ispravan način razmišljanja, ali moje razmišljanje je takvo. Uvijek kada tijekom dana prestanem s nekom aktivnošću (osim spavanja) odmah mi se vraća misao: što je ovaj život glup.

    @hasky
    ne bi ja baš olako potpisivao načije mišljenje na takve teme. Naravno ako se ne radi o mišljenju "semper contre" koji je, kao što je opće poznato, uvijek u pravu :-)))!

    @zdenka
    Već sam mislio da nitko neće komentirati taj dio posta :-)! Lijepo si to napisala. Znam ja uživati u svim ljepotama koje si pobrojala, no uvijek se nadamnom nadvije sjena zla koji mnogi ljudi čine sebi, drugima i prirodi. A onda mi ta ljepota blijedi. Sastavljen sam od drugog materijala; vidi drugi dio komentara na @Gordy-ev komentar. Zato svoje frustracije liječim radom, i zato mi, što manje mogu raditi, život sve manje ima smisla.

    Na kraju, vidim da ću se morati okaniti ovih tema, iako na njih ima relativno najviše klomentara. Valjda po onoj "svak se češe gdje ga svrbi!"

    Pozdrav, idem smišljati vedrije teme. Stiže proljeće pa ću možda u tome imati više uspjeha :-)!

    avatar

    11.03.2010. (14:55)    -   -   -   -  

  • Boris

    @semper

    Generacijo - malo je onih na ovome blogu koji su proživjeli život od " karabit lampe i petrlejke" - do kompjutera( virtualne komunikacije ). Povijest ti je bila naklonjena.

    Svaka čast za izjavu: "Nisu pozvani samo oni koji su izabrani..." Ali drugi dio rečenice je problematičan... Ja vjerujem da si ti misli na drugo... na pojam "boriti se za pravednost". Dakle, svi smo pozvani ( misli se na svetost ), a malo je izabranih. Nije ima dato. Ali ja vjerujem, da svatko vrši svoju zadaću prema unaprijed predviđenom Planu. I najveći griješnik imat će šansu za pomilovanje...

    Jednom prilikom sam rekao da nitko na zemlji nema i ne može imati "bijanko mjenicu" za onaj svijet. Doći će dan kada će se odvajati "zrno od pljeve". Nitko nezna kako će to izgledati ( taj sud ) , on je samo sibolički prikazan u Bibliji. Drugačije i ne može biti jer se sudi po srcu. A što je u srcu, to ne može znati ni sam imalac ( obzirom na različite motive ). Dakle,

    avatar

    11.03.2010. (15:36)    -   -   -   -  

  • Boris

    @semper

    Zašto sada ne bi otvorio jednu temu o seksu ? Ne dao Bog da nam je to posljednja šansa. Kako god je itrigantno pisati o smrti, tako, nasuprot tome, interesantno mora biti o seksu, koji život znači. Ne mislim o seksu u brutalnom smislu.

    avatar

    11.03.2010. (15:56)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @Boris
    Ideja ti nije loša. No zahvaljujući lijekovima koje trenutačno "komzumiram" zbog one "životionjice" libido mi je na vrlo niskim granama, rekao bih "nikada nije tako dobro stajao kako sada visi!" :-)!
    Morat ću potražiti neku prikladniju temu, na primjer proširenje onog čuvenog dijaloga dvojice vremešnih muškaraca gada su ugledali zgodnu curu.
    "O, sjećaš li se kada smo trčali za nijma?"
    "A zbog čega smo to mi trčali za njima?"

    avatar

    11.03.2010. (17:38)    -   -   -   -  

  • toma juda

    @Sanja_45 griješiš. Ima onih koji su došli na prag smrti, vidjeli, ali su se i vratili...I svjedočili o tome što su vidjeli...

    avatar

    11.03.2010. (20:12)    -   -   -   -  

  • husky

    @semper
    potpisujem ovo što si napisao da nije dobro olako potpisivati tuđa mišljenja na takve teme.
    Naročito kad se radi o savjetu koji se kosi sa osnovnim karakternim crtama Sempera.
    Možda bi tako učinio Gordy ili ja, ali treba poštivati različitosti i suverenitet osobe kojoj se savjet daje, naročito ako je osoba (što je slučaj kod Sempera) prilično utemeljena u svojim stavovima koji su uvijek dobro argumentirani.
    Revidirao bih citat Gordy-a koji sam potpisao i ostajem kod potpisa onog prvog dijela koji govori da bi trebali puno češće svoditi račune jar bi nas to poticalo da budemo bolji!!

    avatar

    11.03.2010. (22:15)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @husky
    ali treba poštivati različitosti i suverenitet osobe kojoj se savjet daje
    Tako je, drž se toga i nikada nećeš pogriješiti. Svačije mišljenje treba uzeti s rezervom, razmisliti, prosijati kroz vlastito sito i donjeti zaključak uz svu opasnost da on na kraju ipak bude pogrešan.

    avatar

    11.03.2010. (22:46)    -   -   -   -  

učitavam...