Dobrodošla! Pozdravljam tvoju ideju za blog. Iako sam i sama nekakva amaterka na području biljaka i ponekad nešto napišem na tu temu, kod tebe je to dosta opširnije i temeljitije. Raduje me da ću ovdje saznati nešto što mođda sama još nisam saznala, pogotovo o gljivama koje vrlo slabo poznajem. Napomenula bih da sam čitajući prošli post u kojem se vidi slika kiselice na livadi, pomislila da bi se teško mogla zamijeniti sa kozlacem, jer listovi kozlaca su kožnati i sjajni. I evo, već u ovom postu si priložila sliku listova koji jako podsjećaju na kozlac. Naravno, ni ja nisam posve sigurna i tek kad vidim cvijet mogu biti sigurnija o kojoj se biljci radi. Kod skupljanja jestivog bilja, mislim da se za početak treba ograničiti na one najpoznatije koji se već generacijama skupljaju i beru. Kao dijete sam na livadi brala žutinicu (cikorija), uskoro će početi šparoge i njih jednostavno obožavam brati, ali i jesti, maslačak kojeg također spominješ. Na našim dalmatinskim tržnicama se već uveliko prodaje "mišanca" - to je mješavina trava koje se beru na livadi i odlične su za čišćenje organizma. Tu ulazi već spomenuta žutinica, maslačak, mladi listovi komorača, divlji luk, kostriš (neznam kako se tačno naziva), i neznam ih baš sve ni pobrojati. Svakako je bolje sam prošetati livadama i nabrati, jer nikad ne možeš biti siguran gdje je ubrano ono što se prodaje na tržnici. Veselim se tvom pisanju i svemu što mogu ovdje naučiti. Pozdrav! :-))
10.03.2010. (21:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@gustirna Hvala ti na ovom prijateljskom komentaru:o) Drago mi je da ima ljudi koje zanima ova tema i koji znaju ponešto o jestivim samoniklim biljkama. To je tek nedavno postala moja velika zanimacija, i sama sebe sam iznenadila količinom znatiželje i entuzijazma. Pokušavam biti temeljita, ali pročišćavanje informacija zahtijeva zaista puno vremena pa se nadam da se neće nagomilati preveliki zaostaci. Kako sam dijete kontinenta, o mišanciji ne znam puno, ali čula sam za blagotvorni učinak na organizam nakon duge i tuste zime, a i naišla sam na par finih recepata. Na žalost, more je daleko pa sam osuđena na plac, a kao što si rekla, teško je znati gdje je ubrano to što se na placu prodaje pa može donijeti više štete nego koristi. Šparoge... mmm... to je posebna priča. Odlučila sam da ih ove godine neću propustiti. Kad počne sezona planiram izlet do obale da ih se naberem i najedem do mile volje. Mi ovdje imamo zamjenu - bljušt - ali o tome planiram napraviti poseban post kada dođe vrijeme. Hvala ti na informacijama o mišanciji, odmah se primam knjige da vidim koje su to biljke.
10.03.2010. (22:48)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bljušta ima i ovdje, a neki ih još zovu i kuke, zbog savijenog gornjeg dijela pa podsjeća na kuku. Jedino sam čula da ako se jede samo bljušt da može i naškodit, pa je bolje pomišat ga sa šparogama. A šparoge su priča za sebe. Obavezno sebi priušti taj izlet za šparoge. Ponukala si me da pogledam ima li nešto na googlu o mišanci i našla sam (vjerovatno si i sama došla do toga). Makronova link Još jedan U ovom drugom linku spominje se kuhanje sa suhim mesom. Ja obično volim najobičnije skuhano na lešo, sa krompirom i dobro je dodati malo blitve da obogati okus. Tvrdo kuhano jaju uz to - još i bolje. :-))
11.03.2010. (00:28)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gustirna
Dobrodošla! Pozdravljam tvoju ideju za blog. Iako sam i sama nekakva amaterka na području biljaka i ponekad nešto napišem na tu temu, kod tebe je to dosta opširnije i temeljitije.
Raduje me da ću ovdje saznati nešto što mođda sama još nisam saznala, pogotovo o gljivama koje vrlo slabo poznajem.
Napomenula bih da sam čitajući prošli post u kojem se vidi slika kiselice na livadi, pomislila da bi se teško mogla zamijeniti sa kozlacem, jer listovi kozlaca su kožnati i sjajni. I evo, već u ovom postu si priložila sliku listova koji jako podsjećaju na kozlac. Naravno, ni ja nisam posve sigurna i tek kad vidim cvijet mogu biti sigurnija o kojoj se biljci radi.
Kod skupljanja jestivog bilja, mislim da se za početak treba ograničiti na one najpoznatije koji se već generacijama skupljaju i beru. Kao dijete sam na livadi brala žutinicu (cikorija), uskoro će početi šparoge i njih jednostavno obožavam brati, ali i jesti, maslačak kojeg također spominješ. Na našim dalmatinskim tržnicama se već uveliko prodaje "mišanca" - to je mješavina trava koje se beru na livadi i odlične su za čišćenje organizma. Tu ulazi već spomenuta žutinica, maslačak, mladi listovi komorača, divlji luk, kostriš (neznam kako se tačno naziva), i neznam ih baš sve ni pobrojati. Svakako je bolje sam prošetati livadama i nabrati, jer nikad ne možeš biti siguran gdje je ubrano ono što se prodaje na tržnici.
Veselim se tvom pisanju i svemu što mogu ovdje naučiti. Pozdrav! :-))
10.03.2010. (21:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Iz prirode
@gustirna
Hvala ti na ovom prijateljskom komentaru:o) Drago mi je da ima ljudi koje zanima ova tema i koji znaju ponešto o jestivim samoniklim biljkama. To je tek nedavno postala moja velika zanimacija, i sama sebe sam iznenadila količinom znatiželje i entuzijazma. Pokušavam biti temeljita, ali pročišćavanje informacija zahtijeva zaista puno vremena pa se nadam da se neće nagomilati preveliki zaostaci.
Kako sam dijete kontinenta, o mišanciji ne znam puno, ali čula sam za blagotvorni učinak na organizam nakon duge i tuste zime, a i naišla sam na par finih recepata. Na žalost, more je daleko pa sam osuđena na plac, a kao što si rekla, teško je znati gdje je ubrano to što se na placu prodaje pa može donijeti više štete nego koristi.
Šparoge... mmm... to je posebna priča. Odlučila sam da ih ove godine neću propustiti. Kad počne sezona planiram izlet do obale da ih se naberem i najedem do mile volje.
Mi ovdje imamo zamjenu - bljušt - ali o tome planiram napraviti poseban post kada dođe vrijeme. Hvala ti na informacijama o mišanciji, odmah se primam knjige da vidim koje su to biljke.
10.03.2010. (22:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gustirna
Bljušta ima i ovdje, a neki ih još zovu i kuke, zbog savijenog gornjeg dijela pa podsjeća na kuku. Jedino sam čula da ako se jede samo bljušt da može i naškodit, pa je bolje pomišat ga sa šparogama. A šparoge su priča za sebe. Obavezno sebi priušti taj izlet za šparoge.
Ponukala si me da pogledam ima li nešto na googlu o mišanci i našla sam (vjerovatno si i sama došla do toga).
Makronova link
Još jedan
U ovom drugom linku spominje se kuhanje sa suhim mesom. Ja obično volim najobičnije skuhano na lešo, sa krompirom i dobro je dodati malo blitve da obogati okus. Tvrdo kuhano jaju uz to - još i bolje. :-))
11.03.2010. (00:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Iz prirode
Super linkovi!
11.03.2010. (13:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...