Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • jelen

    "On je kao nasilnike naveo četrdeset do pedeset imena." - bolesno... jesu te škole postale jazbine nakaznosti, čudesa liberalnog odgoja i kulture zla...
    Svaka čast vama koji se s tim hvatate u koštac svakodnevno Gospon Profesor...

    avatar

    06.03.2010. (00:45)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    negdje sam čitao (mislim da je Penelope Leach: Prvo djeca) da škola vršnjačko-vojničkim sustavom daje plodno tlo maltretiranju različitih. ne znam je li to istina, no u tekstu piše kako je riječ o "većoj skupini" nasilnika". doista, u mnogim je slučajevima većina ta koja se okomljuje na manjinu. gomila bez mozga. rulja željna tuđeg poniženja.

    avatar

    06.03.2010. (08:29)    -   -   -   -  

  • Bernardov riff

    Tko je zatajio? A valjda neki Marsovci. Najlakše bi bilo smijenit ravnatelja, jer nekog treba baciti u arenu lavovima da ga pojedu za zabavu narodu.
    Mali prilog temi. Prije dva tjedna imao sam na razgovorima dvije razvedene mame mojih učenika. Ogorčene, tužit će školu, Jelavićka, Flanderica, Jutarnji, Večernji, Ujedinjeni narodi....obje su slučajno majke sinova u osnovnjaku (jedan razred predmetne nastave). Dečki im se naveliko otimaju kontroli i vrte ih oko malog prsta, pa čim ih netko krivo pogleda, već je tu maltretiranje i zlostavljanje koje škola trpi, itd. Zaključio sam da se panično boje toga da ne izgube sinove jednako kako su izgubile muževe. Sad ti njima pomozi. Jedino da im klince uzmem doma i nadoknadim nedostatak muške ruke u obitelji.

    avatar

    06.03.2010. (09:19)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ alice: da, moj zadnji komentar je sarkastičan jer naravno da NIJE "u redu da ijedan učenik zato što je žrtva nasilja u školi prestane pohađati nastavu"; mislim, za shvatiti to čovjek ne mora biti ministar prosvjete jedne zemlje, dovoljno je da zna zbrojiti dva i dva. Ako je to sve čemu se ministar može domisliti, onda praktički svatko može doći na njegovo mjesto.

    I da, pitanje je što će poduzeti. Prepustit će stvar stručnjacima koji će pronaći milijun razloga da se nasilnicima ne dogodi ništa.

    @ vajrapani: svaka nam čast, treba nam zato još smanjiti plaće.

    @ pametni zub: uskoro će biti na hrvatskom biti objavljena knjiga Dumbing Us Down: The Hidden Curriculum of Compulsory Schooling Johna Taylora Gattoa. O njoj će još biti mnogo riječi, ali uglavnom, Gatto tvrdi "kako obavezno školovanje uništava individualizam u djece, i pod krinkom podučavanja cijele nacije čitanju, pisanju i računanju pretvara djecu u male, poslušne robove koji će zauzeti svoje mjesto u piramidi..." (Iz IZVRSNE knjige Natalije Princi Duhović, Posluh - osmi grijeh).

    avatar

    06.03.2010. (09:57)    -   -   -   -  

  • odmak

    Stvari kreću već u vrtiću. Priča mi asistentica da joj je sinčić došao sa ranama po leđima. Potužila se teti, ali sad nastaju problemi, jer su i roditelji djeteta koji ga je istukao agresivni. Misli preseliti dijete iz vrtića, ali je li to riješene?

    avatar

    06.03.2010. (11:48)    -   -   -   -  

  • tipkojisjedi

    Sa mnogim se komentarom na ovu temu, koja se (sasvim opravdano) provlači kroz mnoge postove, mogu složiti. Svi vidimo da je situacija loša. Pitam se što je ministar trebao izjaviti??
    I on nije sveznalica, kao ni mi komentatori. Da ode u tu školu i održi predavanje? Da traži da se učenici kazne? Da huliganima osigura nastavu etike, bon-tona, plemenitosti, drugarstva, zajedništva? Da ih nekoliko izbaci iz škole, pa da ti isključeni na cesti dočekuju one koji su ostali? I da se s njima obračunavaju? Da ih se smjesti u popravni dom, gdje će proći 'specijalizaciju'?
    Ne radim na školi, ali znam da najbolja rješenja ne dolaze 'odozgo'. Direktor 'Prekooceanske plovidbe' ne šalje upute kapetanu i posadi kad je brod u buri. A to ne radi ni ministar prometa.
    Meni je važno što predlažu (zahtijevaju) učitelji i profesori. Oni su sigurno najbliže rješavanju i rješenju problema. Ali ako niti oni ne vide rješenje - tko će ga vidjeti? Mislim - praktično rješenje. Jer to rješenje može biti i izvan dosega Ministarstva prosvjete!
    Možda i izvan dosega Vlade? Dakle, što bi trebalo poduzeti?

    avatar

    06.03.2010. (18:46)    -   -   -   -  

  • Marko

    Zanimljivo. Profesore, a zasto niste komentirali na primjer i ovo:

    http://www.jutarnji.hr/mladog-nasilnika-vrsnjaci-prebili-cim-je-usao-u -celiju/604859/

    ili na primjer ovo:

    http://www.jutarnji.hr/jadranka-despic--policija-je-odustala--ali-ja-n ecu-dok-ne-nadem-ubojicu-svoga-sina/611018/

    ili na primjer bilo koju naslovnu vijest u posljednjih mjesec, dva, tri...?

    Naravno da nasilnike treba nekako kazniti. Naravno da ih treba i preodgojiti. Pritom je ocito svima da sustav ne funkcionira, i vjerujem da se svi mi divimo postenim i kvalitetnim uciteljima u skolama koji se s tim nekako nose.

    Ali poboljsanje sustava ne znaci da bismo sad te maloljetnike trebali poceti mlatiti po principu "batina je iz raja izrasla", zato jer ce nasilje radjati samo nasilje. To , uostalom, zorno pokazuje prvi link koji sam naveo.

    Nadalje, tko jos ocekuje da ce regulacija maloljetnickog nasilja u skolama biti efikasna u drustvu u kojem nekaznjeni prolaze politicari, premijeri, predsjednici, menadzeri, sitni i krupni kapitalisti, mali i veliki poduzetnici, generali i ratni zlocinci, sveucilisni profesori, graditelji i razgraditelji?

    Dakle, da sumiram:
    1. uvodjenje stroze represije nece rijesiti problem
    2. problem nije samo u sustavu kaznjavanja nasilnika u skoli, nego u citavom drustvu na svim razinama i u svim segmentima

    avatar

    06.03.2010. (18:49)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Izvjesna Ljubica Matijević Vrsaljko, bivša pravobraniteljica za djecu, a danas odvjetnica koja je pred sudovima imala prilike zastupati maloljetne žrtve nasilja tvdri (Jutarnji list 4.03.2010.):

    "Ako mislimo da će samo strože kažnjavanje dovesti do promjene nabolje, onda se grdno varamo. Kažnjavanjem, i to strogim, počinitelje se na izvjesno vrijeme izopćava iz društva, ali upitajmio se postaje li društvo time sigurnije ako znamo da će se za izvjesno vrijeme vratiti na slobodu."

    Je li to znači da takve ne treba "izopćavati iz društva"? Po njezinom - NE! Po njezinom valjda treba izopćavati ŽRTVE kako ne bi došle pod udar NEIZOPĆENIH nasilnika.

    Po mojem: nasilnike treba izopćavati (na neki način oni su se već svojim činom SAMI izopćili) i to ponavljati tako dugo, podvostrućujući svaki puta vrijeme trajanja izopćenja, dok ili ne shvate da to nije u redu ili pak budu izopćeni za cijeli život. Na primjer na Novom golom otoku u društvu sebi sličnih.

    avatar

    06.03.2010. (22:21)    -   -   -   -  

  • tipkojisjedi

    Teško je razglabati sa školovanima, ali gospon Marko ima pravo da su za stanje u školstvu krivi ratni zločinci i sveučilišni profesori - to je njemu očito ista kategorija. Samo nije trebao preskočiti roditelje, tete u vrtiću, učitelje, ravnatelje i školske majstore. Možda bi sve koji se brinu o djeci trebalo svrstati uz ratne zločince - recimo kao mirnodobske zlikovce.
    Komentar je zloban i ne ću se ljutiti ako ga gospon profesor izbriše.

    avatar

    08.03.2010. (23:26)    -   -   -   -  

  • zbunjen

    Po dobrom hrvatskom običaju taj isti Marko ima puna usta toga što neće riješiti problem. ALi ni slovca o tome što bi ga moglo riješiti?

    Ja se u potpunosti slažem sa sempercontra. Jer izopćivši nepoćudne članove društva nismo radili nikakvo nasilje. Ali djelovali smo odgojno - izopćavanje dok ne shvate da rade krivo. Da je nasilje pogreška. Da društvo ne želi nasilnike u u svom tijelu. Da su oni bolesna supstanca.

    avatar

    10.03.2010. (20:56)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...