Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • catwoman

    Isuse, to je zaista rekla ravnateljica Vokić ???!!!

    I ona misli da će ti klinci, kada se zaposle, isto tako biti solidarni međusobno ? Da, ali samo oni udruženi u zločinačke organizacije, onda i samo onda kada im to bude apsolutno isplativo, kao što im je to sada prepisivati u školi.

    Moji učenici svojevremeno su se strahovito uvrijedili kada sam im rekla da je prepisivanje isto lopovluk, samo što tu ne kradu novac, nego ocjene, te da pretpostavljam da će svi oni koji prepisuju najvjerojatnije i dalje u životu biti nemoralni i skloni nepoštenom stjecanju bilo čega. A kada bih koga uhvatila na djelu, odmah sam mu uzela test i zapisala jedinicu, temeljem napisanog ( obično se to pohvata na početku, dok ne odgovore na dovoljan broj pitanja za dvojku, pa imam " dokaz " na papiru, i onda se ostali prestraše, pa ni ne pokušavaju dalje prepisivati ), jer nije bilo nekog dogovorenog pravila za takve slučajeve, kao što je ovaj u Belgiji.

    To je izraz totalnog neodgoja i krajnje nekulturnog mentaliteta ... Katastofa.

    Slijedeći puta očekujem da ravnateljica pokaže gaćice i bradavicu.

    avatar

    20.02.2010. (23:21)    -   -   -   -  

  • Gordy

    Europski fasizam na djelu, kao i ispiranje hrvatske naivne raje medijima...
    Nema polaganja vozackog ako prepisujes na faksu?
    Normalno je prijaviti frenda ako prepise od tebe?
    Pretpostavljam da je to dio sustavnog ispiranja mozga mladih generacija da bi kasnije mogle uspjesno odraditi posao autocenzure i ocinkavanja gradjana ako ne plate npr carbon tax, ako uzgajaju svoje povrce, ili ako na bilo koji drugi nacin pokazu neposluh svojim gospodarima i autoritetima.
    Nije ni cudo da istocni europljani nazivaju EU novim SSSR-om, posto su arhitekti EU isti guzicari koji su sjedili u Komunistickim Partijama, uz primjesu fasista iz USA.
    Da citiram Ludwiga Von Milesa, jednog od najvecih eurpskih ekonomista:
    "U svakom vremenu, u svakoj zemlji, ljudi svake nacije su oduvijek podrzavali diktatora."

    avatar

    21.02.2010. (09:36)    -   -   -   -  

  • odmak

    Doslovno sam bez teksta. Čula sam ravnateljicu Vokić i nisam vjerovvala sama sebi.
    Nema nama boljitka.

    avatar

    21.02.2010. (10:58)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Gordy je najbolji komentator ovdje. @ Gordy, gdje još komentiraš ?
    Srećom, nisam napisala da sam poticala cinkanje, jer niti nisam. :) To je još odvratnije od prepisivanja. I mislim da Gordy, na žalost, dobro definira razloge poticanja takvog ponašanja. Kazne za prepisivanje trebaju postojati, ali ne tako drastične ... Drastično bi trebalo kazniti, pa i zabraniti studij samo nekome tko to više puta ponovi, a prije toga je bio već stupnjevano kažnjavan. Teoretski takve kazne ( ali ne za prepisivanje, već teže oblike devijantog ponašanja ) postoje i u našim školama, a najdrastičnija je prebacivanje u drugu školu. No, to se rijetko kada dogodi. Danas iz škole lete profesori s otkazima jer su " povrijedili " učenička prava.
    Čula sam da u Njemačkoj vozači uzajamno " cinkaju " jedni druge, ukoliko vide da se netko od njih ne drži pravila i ugrožava sigurnost prometa. To smatram korektnim, jer je izraz samo / zaštitnog ponašanja. Pretpostavljam da se i to cinkanje uzima relativno u obzir tek ako je više puta indicirano, pa kada prijestupnika uhvati policija, onda mu to dodatno oteža situaciju.

    avatar

    21.02.2010. (14:43)    -   -   -   -  

  • Para(ne)normalan!

    Zato imamo najbolje ekonomiste u svijetu, odozada, naravno! Koliko pameti trebaš da saniraš banke novcem poreznih obveznika, tj napuniš njihove sefove kešom koji si uzeo od svjetske banke i zadužio unuke naših unuka i zatim tom istom sektoru koji je vlasnik te iste svjetske banke prodaš naše banke. Sada te strane banke muče hrvatske građane povečavajući im kamate na kredite do uništenja korisnika, pa to ni najgori biološki paraziti ne rade, da bi ironija bila veća mi smo te banke "sanirali", a sada nam tu zahvalnost lijepo vraćaju!
    Dok u inozemstvu ekonomisti uče Nasheve jednađbe kao model ponašanja tržišta, kod nas uče matematiku jednosemestralno, jel to dovoljno za nekoga tko će u budućnosti odlučivati o statistikama stotina, tisuća?!
    Plate ljetnu školu i prođu predmete koje površno ili nikako ne svladaju te zatim na poslu budu namješteni kao menađeri poduzeća koje u svom neznanju i nesposobnosti sahrane!
    Dobro je prof. Pavuna rekao u predavanju na ETFu Osijek da mi još vučemo repove onoga sistema gdje se priznaje papir, a ne sposobnost!
    Pozdrav!

    avatar

    21.02.2010. (15:56)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @catwoman
    Ili ti ili ja nismo shvatili @gordy-a.
    Inače, imam snimljenu cijelu emisiju crno bijelu u boji, tako da mogu potvrditi svaku riječ koju sam napisao. Inače iam još takvih bisera.

    @gordy
    Ne znam je sam li te dobro razumio. Smatraš li ti da je "prepisivanje" na ispitima u redu, a "cinkanje" (iako bi točnije bilo "prijavljivanje" , što nije isto) loše. Ako je tako, onda smo ti i ja na dijametralno suprotnoj strani po tom pitanju.

    Znači li to da je onda po tvojemu i prepisivanje tuđeg magisterija pod svojim imenom OK (svojevremeni slučaj Anto Đapića na primjer) i da ne treba prijaviti nekoga koga si vidio kako je na ulici nekog premlatio ili recimo ubio? Ili pak za tebe vrijedi jedan kriterij za prepisivanje ispitnog zadatka i "cinkanje" prepisivača, a drugi kriterij za prepisivanje magisterija i prijavljivanje ubojice?

    A možda sam te ipak krivo razumio?

    avatar

    21.02.2010. (18:44)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Mislim da je @ Gordy htio istaknuti pretjerano velike kazne za prepisivanje, jer jedno je prepisati koji zadatak na pismenom ispitu, a drugo je prepisati cijeli magiestrij ili počiniti ubojstvo, zaboga.

    Jer - udaljiti nekog 5 godina sa studija zbog malo virkanja u tuđi ispit ili šalabahter zaista je prestrašno. Takvog bi trebalo udaljiti s ispita, računati kao da ga nije položio, a ako ga se opet uhvati ( dakle, o tome bi profesori ispitivači trebali imati zajedničku bazu podataka ) da to radi, onda bi trebao pasti godinu. I to je isto vrlo, vrlo strogo. Treći puta, ok - nema više studiranja. A poticati cinkanje je ono najgore što je @ Gordy naglasio - cinkati ako si je netko malo pomogao ... a sasvim druga stvar je ne prijaviti zločine o kojima pričaš.

    Jadan mi je takav studij da se mora oslanjati na cinkere, pa barem bi mogli rasporedom sjedenja, brojem ispitivača, a najvažnije - distribucijom različitih testova ( A, B,C,D grupa ) onemogućiti prepisivanje. Korištenje šalabahtera u takvim slučajevima već je znak da se student prilično snalazi, tj. da može prepoznati o čemu se radi i zna što mu treba. Takav znanstvenik kasnije, u slučaju da nešto ne zna, pogleda u literaturu - pa nitko ne može sve zapamtiti, ali treba okvirno dobro kužiti i , naravno, biti što bolje upućen i u detalje.

    Ovo s cinkanjem je doista prozirna odgojna manipulacija mladim ljudima, jer to se doista može riješiti daleko inteligentnije i pravednije. No, to očito nije interes " odgajatelja", kako odlično zapaža @ Gordy.

    Moja sestrična je prof. na faksu i nitko joj ne prepisuje, jer si da truda napisati testove za 4 grupe ( barem je tako bilo do Bologne, sada ne znam, muka mi je pitati ju, jer ju sve to jako oneraspoložuje ), rasporediti studente po dvorani i angažirati dodatne " nadglednike".

    avatar

    21.02.2010. (19:31)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @catwoman

    Opet brkaš cinkanje od prijavljivanja! Zar je nekoga prijaviti zbog neke nedozvoljenje radnje cinkanje? Za mene je cinkanje kada nekome podmećeš radi vlastite koristi.

    Opet pitam kakva je razlika u "cinkanju" ako netko prepisuje tuđi ispitni zadatak, u odnosu na prepisivanje magistarskog rada, krađe u robnoj kući, pljačke milijuna kao naši političari pa čak i premlaćivanja i ubojstva?

    Za mene je to jednako. Već sam nekoliko puta u diskusijama i u postovima rekao da za mene ne postoje različiti stupnjevi kršenja pravila, postoji samo djelo kršenja pravila i to treba kažnjavati. Ili treba pravila ukinuti! Tako mislim, ne znam je sam li jedini, ali dozvoljavam da drugi misle dugačije. Povijest će pokazati tko je bio u pravu.

    P.S. I ljudska su prava, nakon 11.rujna, u svijetu modificirana, pa te sada mogu na aerodromu skenirati aparatima koji mogu vidjeti je li u spolnim organima imaš skrivenu bombu. To bi prije 11.rujna bilo nezamislivo. Sve se mijenja, samo mijena stalna je!

    avatar

    21.02.2010. (22:38)    -   -   -   -  

  • pjesma maslina i loza

    S učenikom-prepisivačem razgovarati i dati mu veliki broj pokušaja u ispravljanju
    loše ocjene. Ima tu puno mpgućnosti, samo se učitelj treba potruditi.
    I s cinkerima razgovarati i uvjeriti ga da je to moralna nakaznost, a kod odraslih
    i puno strašnije od toga.
    Postoji nagrada i kazna, ali u svemu tome stupnjevanje, a što će učitelj kazniti,
    a što nagraditi, ovisi o njegovom moralnom usponu i izgrađenosti.
    Mudar je i težak posao učiteljski jer stvara temelje za budućeg čovjeka.

    avatar

    21.02.2010. (23:05)    -   -   -   -  

  • borgman

    @semper...iako sam u svojim stavovima rigidan... i mogu se pohvaliti kako sam prošao sve segmente škole BEZ prepisivanja (ikada), ne mogu bespogovorno poštivanje zakona smatrati vrlinom. Nije mi ista krađa kada gladni ukrade komad kruha, i kada manager pokrade firmu, a nije bio gladan.
    Što se tiče studenata, rigidne kazne su dobre za moral, ali onaj koga je "zveknulo" ne bi se s time složio.
    Prepisivanje kod nas je UŽASAN problem. S jedne strane je znanje koje "usvoje" skoro u potpunosti neprilagođeno životu koji će živjeti, a s druge strane, prepisivanjem ne usvoje niti to malo korisnog. Tako su nam inžinjeri NEPISMENI aparatčici, nesposobni za bilo kakav ozbiljniji rad. Ekonomisti sa jadnom matematikom upravljaju poduzećima.
    Taj pojam SNAŠAO SE ne podnosim jer je to najčešće samo drugo ime za kićenje tuđim perjem i pravu, nepatvorenu krađu, koja je uvijek na štetu onih POŠTENIJIH I RADIŠNIJIH. SNAŠAO SE je NAJGORI PRIMJER NEGATIVNE SELEKCIJE!

    avatar

    22.02.2010. (00:08)    -   -   -   -  

  • Gordy

    @catwoman
    Odem ponekad na blog Nova Politika, ima odlicnih tekstova i linkova, i drago mi je da i u Hrvatskoj vidim da sve vise ljudi shvaca situaciju u kojoj se nalaze. Nisam do sada nista komentirao, samo sam se obrazovao ;-)

    @semper
    U onome sto si rekao ima vise tocaka o kojima imam misljenje nesto drukcije od toga.
    1.- spominjes nepostenje, i zelju za drasticnim kaznama da se to nepostenje iskorijeni. Kao prvo, ako je neposten onaj tko ima moc i vlast, je nesto sasvim drugacije od nepostenja (?) onoga koji je prisiljen na varanje, ponizen i obespravljen. Jako nam je jasno tko je u Hr neposten i kako sustav funkcionira. Narod je opcenito uskogrudan, kukavicki i jalan, i zato ce napadati slabijega (svog susjeda, dijete u skoli, zenu) dok ce samo prigovarati i NIKADA nece reagirati na nepostenje koje dolazi sa pozicija moci, konstantno se opravdavajuci finocom, kulturom i "demokraticnoscu". Dakle, kukavicluk.
    2. - Tko je pisao pravila skolstva? Ako trebas ici u skolu 20 godina, da si nakon toga debil isprana mozga, koji nema pojma o osnovnim pricipima u zivotu (sto je redovit slucaj kod megaskolovanih fah idiota iz bivse Austrougarske) onda je jasno da je skolovanje nametnuto iskljucivo kao porobljavanje, rezanje kreativnosti i eliminaciju konkurencije (sto se vidi kada se uzme u obzir da se moc ne interesira za takvo fragmenitano i nelogicno obrazovanje). Ima nas puno koji zudimo za pravim znanjem i sirinom, dok nam sluzbeno skolovanje nudi tupilo, dakle, imamo li pravo zabraniti profesorima da polazu vozacki, jer su unistili tisuce mladih zivota u ime rigidnog sustava?
    3. tko ikome daje za pravo da kaznjava nekoga drugoga jer se ne zeli povinovati rigidnim pravilima? Ja se ne sjecam da itko otvara pitanje ikakvih pravila i zakona, niti donosi ikakve ideje, ja vidim u zadnjih 20 godina samo pokusavanje prisiljavanja ljudi da se ukalupe u pravila koja im uglavnom stete, i koja su donesena sa instanci na koje nemamo utjecaja. Sjecam se kolika je hajka na cigane u Hr, na obavezno skolovanje (Bologna je pokazala sto se zeli napraviti takvim skolovanjem), na obavezna cijepljenja djece, na obavezno pokazivanje osobne itd itd. i ljudi kao da pate za cimom zudeci da se to nametne svima, i onda ce biti okej? Ja nemam nista protiv da svatko tko zeli studira 10 godina, papagajski ponavljajuci tupave kolegije, od jos tupavijih profesora, i da pije sve pripravke farmaceutske mafije, ali ako to namece drugima, to smatram diktaturom.

    Sto se tice pravila na aerodromima, ja sam za, neka bude jos i gore, ako ljudi zaista vjeruju da su oni koji brane svoje zemlje i obitelji od Euro-USA kolonijalizma, teroristi, definitivno ljudi koji podrzavaju takvu politiku zasluzuju i gore ponasanje od svojih vlasti.

    Penzionerka u Australiji, ako ima kokos ilegalno, moze prodati 10 jaja na trznici, i kupiti si od toga novca kruh, ako je u krizi sa lovom. U Hrvatskoj to ne moze. Ne samo to, ne smije ni niz drugih stvari. Evo ti pravila., Da li bi je kaznio?

    Nisam glup, znam da su nam pravila i neki osnovni dogovoreni principi ponasanja potrebni, no lako je prepoznati koja su pravila ovdje samo radi kontrole i zastite uske grupe koja je na vlasti. Ljudi su gori od ovaca, jer ovce trebaju pse cuvare, dok su ljudi istovremeno i ovce i psi cuvari, jer uvijek napadaju onoga tko drukcije misli ili se ponasa, jer ih je strah za svoj svjetonazor. Ne trebamo se vracati u doba spaljivanja vjestica, imamo naciste, imamo komunizme u istocnoj Europi, a imamo i primjer Hrvatske u kojima se vidi koliko su ljudi voljni nagaziti bliznjega samo da bi dobili kolacic od gospodara.

    avatar

    22.02.2010. (05:47)    -   -   -   -  

  • Gordy

    Samo jedan detalj.
    U Australiji, jel znate tko najgore prolazi?
    Cinkaros i silovatelj.
    Cinkaros, jer mu nitko ne moze vjerovati, i nitko ga ne zeli u svojoj blizini, silovatelj, jer je silovana zena, moze ti biti sestra, cura, mama... Kad takav zavrsi u cuzi, moze ocekivati opak tretman od kolega.
    Za vlast se zna da je mafija (kao i svaka vlast) i da njeni predstavnici gledaju samo svoj interes.
    Za zemlju koja ima vjerojatno najvece poreze na svijetu, ocigledno korumpiranu i poziciju i opoziciju, politicare koji imaju dogovor da uniste zemlju zbog trenutnih koristi od europskih financijskih gospodara, previse smo spremni ocinkati i upropastiti svog bliznjeg, cini mi se.

    avatar

    22.02.2010. (05:56)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    čim vidim ovu navodno uhodanu praksu u navodno razvijenim zemljama u kojima je izgleda najnormalnija procedura da ljudi prijavlju jedni druge "onima gore", pred očima mi se pojavljuje Orwell i njegov opus. Ljudi moji, zar je to zdravo okruženje i slanje zdravih poruka mladima i svima ostalima kad se stvara kultura straha, pod krinkom izgradnje kulture poštenja.
    Problem obrazovnog sustava nije u njegovim površinskim, vidljivim besmislicama. Problem je u samoj njegovoj osnovi, u načinu na koji je postavljen, u činjenici da je postavljen loše i da se svodi na bubanje i reproduciranje nabubanog, a nakon toga - zaboravljanja. U tome je njegova tragedija i njegov apsurd. Raspravljati o tome da li je ok ili nije ok što je u briselu normalna stavr prijaviti nekog za prepisivanje, besmisleno je. Ne rješava ništa.

    avatar

    22.02.2010. (11:54)    -   -   -   -  

  • pjesma maslina i loza

    BRUXELLES!!!

    avatar

    22.02.2010. (12:25)    -   -   -   -  

  • Gordy

    @izvorni zivot
    Orwell, kao i Huxley, su bili clanovi Fabian society, i nisu bili nikakvi proroci, vec su samo pisali ideje drustva 21. stoljeca, kako su bile zamisljene prije vise od 100 godina.
    Ocito funkcioniraju, jer su ljudi i dalje tupava reproducirajuca masa.
    Nikome ne namecem model kojim ce naci sebe i evoluirati, sve je otvoreno, no svaki model koji meni namece svoja "rjesenja" smatram nasiljem, posebno ako je podrzan od mase nabrijane debelo financiranim medijima i profesorskim dupeliscima.
    Brisel je kurva Vatikana, kao sto je bio i Hitler i treci reich, i to se moze dokazati bankovnim racunima koji vode do izvrsitelja te bolesne politike.
    Ako balkanci misle da ce ih Brisel spasiti vlastite nemoralnosti, predlazem da pricekaju jos godinu-dvije, mozda ce se na taj nacin konacno rijesiti vlastite naivnosti i pohlepe.

    avatar

    22.02.2010. (13:48)    -   -   -   -  

  • Gordy

    Btw, lik poput Josipovica je bas pravi simbol Hrvatske visestoljetne snishodljivosti i poltronizma. Ne mogu vjerovati da je samo sicusna manjina skuzila da samo Josipovica nikada nisu napadali davno prodani Hr mediji, i da je on samo Hr Obama, slika i prilika zelja naivnog Hr glasackog tijela, spreman da priglupu naciju izruci gospodarima, a izvrsiocu da baksis.

    avatar

    22.02.2010. (13:51)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @gordy

    osobno, Huxleyja i Orwella ni ne smatram "prorocima", već autorima koji su dobro opisali funkcioniranje društva, svaki na svoj način. Verzije koje su oni ponudili lako je uočavati oko sebe, kroz razne obrasce, gotovo na svakom koraku. Što će nam proroci kad vidimo i sami što se događa, po principu vlastite kože.

    avatar

    22.02.2010. (14:34)    -   -   -   -  

  • leklerk

    ups... obićna tema o prepisivanju prerasla je u filozofsku raspravu o svjetskoj demagogiji.
    sklon sam se prikloniti @Gordy-jevom razmišljanju u pogledu uspostave kontrole masa, a također podržavam i @catwoman's stav kada je riječ o prepisivanju. profesor je taj koji se treba potruditi da do toga ne dođe, a ne slijepo tumačiti propis uzimajući ga kao alibi. krutost u primjeni propisa kao ni osjećaj za pravdu nikog nije odvela u svjetliju budućnost.
    moje opće poimanje teme bi sažeo kroz izreku "vuk po poruci mesa ne jede".

    avatar

    22.02.2010. (14:49)    -   -   -   -  

  • leklerk

    *lapsuz "...izostanak osjećaja za pravdu..." da se nebi krivo protumačilo.

    avatar

    22.02.2010. (16:30)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @svima
    Moram priznati da nisam očekivao ovakvu raspravu.

    Ja vas zaista ne razumijem zbog čega uporno zastupate stav da ne trebaju postojati nikakva pravila, odnosno ako ih ima da se ih ne treba pridržavati, jer ih je netko tamo izmislio i nametnuo baš vama/tebi, i posljedično da se nikoga ne kažnjava ako se pravila ne pridžava. Zar se zalažete za anarhiju i bezvlašće. Onda to otvoreno recite. U nekom društvu ne može svaka jedinka imati svoja pravila ponašanja. Onada neka ode u pustinju i živi "svoj" život.

    Slažem se da su mnoga pravila glupa, opasna, omalovažavajuća itd i itd. Ali onda MIJENJAJMO ta pravila milom ili silom. Ali dok su ona važeća njih se treba držati. Jer pravila i kazne su za one koji se ne znaju ili ne žele ponašati PREMA DOGOVORENIM pravilima i kriterijima.

    Ne tvrdim da i sam ne kršim pravila, ali to je uglavnom ili ako ih ne znam (iako me to ne opravdava) ili pak pobjesnim i dozvolim si "luksus" kršiti ih ako vidim da ih krše i drugi pa im se ništa ne događa (meni se ipak najčešće u takvim slučajevima "nešto" dogodi). No ima nekih pravila koje ne bi kršio ni da ne predvđaju zabranu i i posljedično kaznu za kršenje. Na primjer, nikada ne bi prakirao na zelenoj površini (to je normalno i logično samo po sebi), ali bi zato na mjestu strijeljao onoga koji to učini. Bez obzira na razloge.

    No da se vratim na Voltera: "Ne slažem se s vašim mišljenjem, ali ću se žestoko zalagati da ih možete slobodno prikazati!" Zato samo hrabro naprijed.

    @gordy
    Mislim da si u gornjem našao neke odgovore i na tvoje tvrdnje. U svezi nepoštenja odgovaram samo tebi: za mene je nepoštenje nepoštenje bez obzira je li "veliko" ili "malo". Onimq kojima ti odobravaš "nepoštenje" jer su poniženi ili obespravljeni predlažem - borbu: milom ili silom, a ne kršenje pravila. Jer ako oni svojim "nepoštenjem" dođu na vlast, nastavit će "nepoštenu" rabotu, oni koji su izgubili će svoje nepoštenje opravdavati nepoštenjem onih koji su došli na vlast boreći se protiv nepoštenja i tako se spirala nastavlja u nedogled.

    I na kraju, premda sam o tome već pisao, za mene cinkarenje i prijavljivanje nije jedno te isto. Cinkari se u svoju korist, a prijavljuje da bi se održao od većine DOGOVORENI red i pravila ponašanja u društvu.

    avatar

    22.02.2010. (19:17)    -   -   -   -  

  • Gordy

    @semper
    Sada smo na definicijama ;-)
    Borba milom ili silom podrazumijeva krsenje pravila, koja nisu DOGOVORENA, vec NAMETNUTA od strane mocnijega.
    A "veliko" ili "malo" nepostenje se moze itekako dobro izmjeriti poljedicama i stetom koju je prouzrocilo, i to treba biti mjerilo eventualne kazne.
    Sve ostalo je licemjerje u kojemu pliva Hrvatska i niz drugih zemalja, kaznjavaju se slabi, dok se jake nikada ne dira.

    avatar

    22.02.2010. (19:40)    -   -   -   -  

  • Gordy

    Vidis, ja se ne bojim anarhije, koliko vidim, problemi uvijek dolaze od strane likova koji vape za pravilima i vlascu, dok ce obicni ljudi optereceni svojim motivima, zivotima i problemima nalaze ljudska rjesenja i dogovor.
    Pravila su potrebna onome tko ne misli, ne osjeca i nema svoj modus operandi.
    Postavi stvari ovako - neka oni koji namecu pravila drugima i zude za kontrolom, odu u pustinju i izoliraju se od ljudi koji to ne rade - cini mi se da bi svijet bio puno ljepsi...

    avatar

    22.02.2010. (19:44)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Riječ snalažljiv je složenica, od snažan i lažljiv! Samo toliko..:))))))

    avatar

    22.02.2010. (22:07)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Iako bih umjesto anarhije ili totalitarne kontrole preferirala zlatnu sredinu, tj. ono što @ semper ( naivno ) kaže : " od većine DOGOVORENI red i pravila ponašanja u društvu." Naivno, kažem, jer do sada još većina nije nešto odlučivala, osim birala već unaprijed nametnuto od vladajuće manjine ( kao što je izvrsno opisao @ Gordy u slučaju Josipović ), pa tako ispada da smo do sada uvijek bili u nekom sustavu totalitarne kontrole ... Dakle, iako težim toj zlatnoj sredini, ostvarivoj putem izravne demokracije, a što internet struktura teoretski omogućuje svim tehnički naprednijim zemljama, no - zanimljivo - za to nije osmišljen software, iako to ne bi bio problem ( raspitala sam se kod stručnjaka informatičara ), da moram birati između totalitarizma ili anarhije ( SSSR / EU ili Mad Max situacija ) uvijek bih birala ovo drugo, jer ona ipak omogućuje kreativnim, inteligentnim, komunikativnim, motiviranim pojedincima i grupama bolje uvjete za dostojanstveniji opstanak, jednostavno - evolutivno je stimulativnija, iako okrutna i nesigurna, s puno nepravde, ali barem ne one tisućljetno, sustavno organizirane.

    Voljela bih da se nekako uspijemo izboriti / evoluirati za tu zlatnu sredinu , pa makar i prošli Mad Max fazu ... jer iz one druge, robovlasničke, koja eutanazira svaki kreativni moment, bilo bi neizmjerno teže.

    @ Gordy, ukoliko je u Australiji moguće kupiti jedan lijek ( a koji je u EU i RH zabranjen kao opasan za neke grupe ljudi, no i dalje se normalo distribuira po SAD, možda i u AU ), bi li mi ga mogao nekako dobro kamuflirano prošvercati, npr. u nekom poklon paketu ... baš da vidimo hoće li nas netko tu CINKATI ?
    Radi se o Reductilu ( sibutramin ), sredstvu za mršavljenje, koje kod ljudi s povišenim krvnim tlakom i pojačanim radom štitnjače izaziva negativne efekte, no - ja sam suprotan slučaj, uzimam po pola ili četvrtinu dnevne doze već godinu dana i još sam živa, bez ikakvih nuspojava. I ne debljam se, a što je bilo nezaustavljivo, obzirom na patologiju metabolizma i ostale zdravstvene okolnosti.

    avatar

    22.02.2010. (23:25)    -   -   -   -  

  • Gordy

    @catwoman
    Ok, pogledam i raspitam se pa ti javim. Posalji mi svoj email na taranis@gmx.us

    Vec smo se svi dobro informirali i znamo da je direktna demokracija moguca, dakle, ne trebaju nam predstavnici koji ce nam mazati oci, dok u stvari rade za one koji ih podmicuju.
    Po mome, treba donijeti skup pravila baziranih na ljudskoj svijesti i savjesti, koja su neupitna i podrzavaju maksimalnu slobodu koju mozemo imati u ovom fizickom svijetu.

    Samo da podsjetim, demokracija je kada 50 bijelaca vjesa jednog crnca, jbga, ipak je njih vise i oni su odlucili sto je za njega dobro. Spaljivanje vjestica je isto bilo podrzavano od vecine, kao i niz drugih nebuloza. Mene zanima da svatko ima maksimalnu slobodu koja ne zadire u tudju slobodu, i da zivi stilom koji si sam izabere i da odlucuje za sebe.

    Mene ne zanima sto vecina (koja u svim drustvima svijeta pokazuje da je glupa, samovoljno neobrazovana i manipulativna) misli, a jos manje da mi ta vecina namece rjesenja. Sjetimo se samo koliko je Amera spremno napasti Iran, samo zbog odredjeno prezentirane slike svijeta, i kolike lazi Hrvati iz dana u dan gutaju, ukljucujuci hrvatskoga Obamu i Jacu spasiteljicu, gutali su i Kenjadera i Tudjmana, a i Racana. I sada, da ta vecina odlucuje o pojedincu? Jadno. Ustav treba stititi prava pojedinca kada su svi protiv njega, a ne obratno.

    avatar

    23.02.2010. (04:57)    -   -   -   -  

učitavam...