Komentari

johnbezterrae.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Neverin

    mnogo je neracionalno to sa potpisima, ja lijepo odgovorim na isput potpišem se i drugi dan mi dolazi potvrda preko mejla da sam prošao, brzo efikasno jednostavno

    eto vidiš šta ti je iracionalnost :) kakav problem

    avatar

    18.02.2010. (21:06)    -   -   -   -  

  • Nessa

    Joj trebaš upoznati Laurence Sterne-a (vidi odvojila sam s crticom :p) to ti je apsolutni kralj digresija. Dotični je napisao 9 svezaka noveletine pod nazivom The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman koja ti je digresija na digresiju. Ja sam morala čitat 6 poglavlja prvog sveska za domaći na faksu, brate rečenice su mu od kilometra, ono zaboraviš što je bilo na početku nakon 3 stranice rečenice. Jedne. Singular. >_< Užas.

    A što se tiče lektira pročitala sam sve osim Zločina i kazne koju nisam mogla organski podnijet, pa ni sad je ne podnosim. Naprosto mi je glupa. Sorry, ali ne razumijem kako netko može potrošit 500 strana na nešto što se lijepo moglo ispričat u 200. Budimo realni, prvih 200 strana onaj debil razmišlja o tome kako će ubiti babu + neke digresije. U 50 strana ubija dotičnu gospođu sa sikirom i svim bolnim pojedinostima, a u sljedećih 250 razmišlja o moralnosti svog čina. Ajde k vragu i ti i ko te napisa tako debilnog.

    avatar

    18.02.2010. (22:31)    -   -   -   -  

  • Nessa

    Evo pojelo mi po komentara, opet. Ne znam koji im je vrag...

    Bolje da su nam Pottera dali da čitamo, više ljudi bi to pročitalo i razumilo. Inače smatram da sve što moraš obavezno čitat nekako ne voliš, a sve što čitaš za vlastiti gušt voliš. Mislim da na neki drugi način trebamo stvarat kulturu čitaoca, jer ovo s lektirama baš ne pali.

    Što se tiče pravopisa... Hehehe :-)))) my thoughts exactly :-)))) A ni spellchecker na mobitelu ko onaju u Wordu ne bi škodio :-)))))

    avatar

    18.02.2010. (22:33)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Vječno traganje za potpisima :-)). Ništa se nije promijenilo :-)).

    "... ako ih ne pročitaju tad, ta djeca ih vjerojatno nikada neće ni pročitati." I to je smisao lektire. Ne samo lektire, to je smisao škole. Npr. kad bih naučila kaj je mitoza, a kaj mezoja da to nisam u srednjoj školi.

    Jesam li nakon srednje uzela u ruke pokoji klasik? Jesam. Jednako kao i ti. Neki su mi se svidjeli više, neki manje. Da sam ih drugačije doživjela, svakako. Ali, to ne vrijedi samo za klasike, to vrijedi za svaku knjigu. Npr. davnih dana kad su frendičini klinci bili u dobi za Junake Pavlove ulice (mislim da je to u međuvremenu izdano kao Dječaci Pavlove ulice), frendica je čitala zajedno s njima. Odnosno, ponovno čitala. I rasplakala se k'o kišna godina pa raspravljala sa mnom zašto njezini sinovi nisu ni suzu ispustili. Jer djeca nisu sentimentalna :-)). Ili drugačiji doživljaj :-)).

    Unutar lektire bi trebao biti "slobodan prostor", ne znam kako da to nazovem, džoker? Poput, određena ti se knjiga ne svidi, ne možeš je pročitati, ide ti na živce, imaš pravo umjesto nje pročitati i obraditi nešto po svom izboru. Npr, jednom po polugodištu.

    Pravopis, koliko puta smo već dotakli tu temu :-)). Ali, muči me što npr: ako je nažalost zajedno, onda bi trebalo biti i nasreću zajedno? Ako ne, gdje to mogu provjeriti??? Pa još slične ljepote materinjeg nam jezika :-)).

    Nego, lektira i ruski klasici koje nikad nisam podnosila. Ruska književnost, uz izmnimku Puškina, dalje od mene :-)). Zapravo, pročitala sam Idiota u 8. osnovne i bio mi je ok. Možda sam tada trebala i ostatak. Da bih u zadnje vrijeme se oduševila Viktorom Pelevinom i Borisom Akuninom. Tja :-)).

    avatar

    19.02.2010. (00:46)    -   -   -   -  

  • Semiramida

    Ah lektira... Imala sam predivnu profu u srednjoj, i iako je dosta knjiga stvarno bilo tlaka za čitat, pročitala sam 95% propisane literature, a onaj mali ostatak su najčešće bile knjige koje sam počela čitati i naprosto nisam bila u stanju pročitati do kraja. I knjige koje mi se nisu svidjele, nisu bile ograničene za razdoblje, u pravilu bi mi određeni pisac bio muka, a u svakom razdoblju bi se našla neka budala, ovaj cijenjeni pisac. Npr. Čiču Goriota sam stvarno pokušala čitat, ali nije išlo, bilo je dozlaboga dosadno, i onda rekoh, ajde možda je to sam ta knjiga, pa sam jedno ljeto krenula čitati Sjaj i bijeda kurtizana i tu sam shvatila da je ipak gospodin Balzac taj koji mi ne sjeda na želudac dobro. S druge strane kada svi spominju te ruse, njih mogu čitat, ali u određeno doba dana, kada sam baš raspoložena za čitanje i uz punu koncentraciju, jer znaju nekad malo biti naporni, ali opet čitljivi. Gogolj mi je najdraži Rus, a njegove Mrtve duše su mi genijalne. I da, moram spomenuti da je meni Lovac u žitu najgora knjiga svih vremena, obično kada to kažem na glas, svi oko mene me skoro istuku, a Sallinger je, pokoj mu u duši, bio nikakav pisac. No eto, u pravo vrijeme se našao na pravom mijestu i napisao tu glupost...

    Činjenica je da neke knjige vjerojatno nikada ne bi pročitali da nismo u srednjoj, zapravo ne govorim za nas (mislim da bi mi to ipak pročitali), ali velika većina ne bi. To je naprosto tako. No slažem se da je za dosta toga prerano.

    Osnovna škola je bila druga priča, profesor je isto bio super i za svaku lektiru nam je davao najmanje 5 različitih knjiga i svatko bi onda našao nešto što mu se sviđa. Jer u osnovnoj ne radiš povijest književnosti, nego je bitno da pročitaš bilo što i da stekneš navike čitanja. Zato je taj profesor bio dobar, jer nas nije tjerao da moramo čitati baš određene gluposti, nego nam je dao izbor. Isto bi se moglo i u srednjoj, ako radiš ruse, pa svejedno je kojeg ćeš pročitati, u svakom od tih djela možeš pronaći značajke ruskog realizma... Ali ne...

    A što se gramatike tiče, slažem se u potpunosti sa tobom. Ja mislim da sam bila poprilično zakinuta za gramatiku, naime u srednjoj ju uopće nismo radili i to profi, ma koliko ju voljela, nikad neću oprostiti. Trudim se uvijek pisati ispravno, a ako nisam sigurna u nešto, onda pogledam u pravopis, ali svejedno griiješim ponekad... No trudim se :)

    avatar

    20.02.2010. (14:47)    -   -   -   -  

  • Neverin

    hej žao mi je što se nismo upoznali ali okolnosti su ionako bile neprimjerene..

    avatar

    20.02.2010. (17:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...