Komentari

minusiplus.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • oksi

    Kratki film osječkog likovnog umjetnika Josipa Alebića primjer je klasičnog cinema verite' dokumentarca snimljenog u jednom kadru. Alebić svojim video zapisom bilježi dan jednog građanina Osijeka koji hrani patke bacajući im hranu s mosta i dozivajući ih trubom koja proizvodi specifični, patkama poznat, zvuk. Lik, nazovimo ga 'hranitelj pataka' je prije svega kostimografski zanimljiv, 'skriven' iza sunčanih naočala i tople šubare. Šubara je, pretpostavljamo, aluzija na dokumentarni klasik o moskovskim patkama. Hranitelj prkosi hladnoj osječkoj zimi i odlučuje dozivati patke te im nesebično olakšati zimske nevolje, a Alebić to spremno snima, služeći se zoom objektivom i diskretnim te funkcionalnim pokretima kamere, čime naglašava odnos koji se razvija humanističkim činom. Posebna zanimljivost njegova pristupa jest karakteristični upliv režisera u situaciju koju snima, ne libeći se komunicirati s protagonistom filma (kao u njegovim ranijim dokumentarnim radovima), čime se dodatno pojačava ionako intenzivni osjećaj istinitosti snimanoga zbivanja. Autor kao da nam želi poručiti da samo vlastitim udjelom i mi možemo biti dio dobrote u priči koju pričamo. Samo vlastitim angažmanom možemo krenuti putem osječkog hranitelja, koji svojom trubom i mrvicama kruha budi nadu u neki bolji svijet.

    avatar

    14.02.2010. (21:22)    -   -   -   -  

  • ćuskija

    kako talentiran mladić, sretni smo da snima ekskluzivno za nas

    avatar

    14.02.2010. (22:23)    -   -   -   -  

  • ogipirogi

    sjajan komentar! inače, ova truba je kupljena u moskvi, nedaleko od NKVD-a.

    avatar

    14.02.2010. (22:23)    -   -   -   -  

  • flegs

    Briljantno! Usudio bih se reći klasik. Kako film, tako i popratni tekst oksija.

    avatar

    15.02.2010. (00:50)    -   -   -   -  

  • diddy

    i film i analiza su sjajni, no u komentaru bih htio upozoriti na nesto drugo: tek sam sad, kad sam isao preci preko liste za dobivanje pluseva, ne bih li se ponovo inspirirao nekim zaboravljenim trikovima, shvatio koliko se lista povecala. to ne bi bilo samo po sebi lose, da dobar dio uputa nije napisan vrlo hermeticno, sto onima koji nisu bili prisutni u trenutku stvaranja pravila onemogucava slijedjenje istog. na sto se tocno odnosi revitaliziranje ili igranje tajnama nama znanih ambijenata? kakve su to lozinke? ili je poanta mozda upravo u njihovoj sifriranosti? btw kad smo vec kod nacina ostvarivanja pluseva spomenuo bih da sam na staru godinu na putu do marininog tuluma kod cibone vidio zarka domljana kako se na biciklu, dok mu snijeg pada po njegovom sarmantnom ribarskom sesiricu, vozi prema nekuda sa vrecicom u kojoj je bila boca nekog alkoholnog pica. time je dr. zarko domljan nesumnjivo dobio plus time sto je bio superkul kao dr. zarko domljan

    avatar

    15.02.2010. (13:32)    -   -   -   -  

  • ćuskija

    pa ovo je fantastično! da nitko drugi do li dr. Žarko Domljan bude superkul kao dr. Žarko Domljan. ipak ima nade za ovaj svijet. također čini se nevjerojatnim da u rubrici plus nema kategorije "spasiti remetu". još jedna obavijest: večeras u galeriji sc-a u sklopu književnog salona pijavica priča sa flegom, a mi pijemo fleginu rakiju i čekamo koji će od ova dva dična/drčna muža prvi spomenut pripadnost kolektivu

    avatar

    15.02.2010. (18:20)    -   -   -   -  

  • oksi

    dr. zarko domljan je uvijek na visini zadatka, ali zamislite tek plusa u kojem diddy prilazi dr. zarku i zamoli ga da se zaustavi kako bi ga diddy fotografirao za nas blog. za sada, samo u mislima, iduci put u djelu!

    avatar

    15.02.2010. (19:08)    -   -   -   -  

  • dr.

    sjajno! nego, kad trubimo patkama, ima li neki posebni način trubljenja kad ih želimo gađat puškom? ( naspram kad ih želimo nahranit kruhom).
    razmisljam o dr. žarku domljanu i neš mi u toj priči ne valja. dali uistinu sam žarko može bit supekul ko žarko?

    avatar

    15.02.2010. (19:10)    -   -   -   -  

  • oksi

    koja je truba kupljena u moskvi, ova velika srebrna (zvuk ljute patke) il mala crvena (zvuk umiljate patkice)? inace, zao mi je sto u analizu nisam bio ukljucio i cinjenicu da hranitelj pataka nosi prozirne plasticne rukavice na rukama.

    avatar

    15.02.2010. (19:58)    -   -   -   -  

  • diddy

    naglasavam da, premda djeluje kao skolarac, dr. zarko domljan u stvari ima 76 godina. nije lose za gospodina koji je uvijek u biciklistickoj uniformi i koji bajkom ide slaviti novu godinu!

    avatar

    15.02.2010. (20:15)    -   -   -   -  

  • maligan

    igranje tajnama nama znanih ambijenata ili votever mi ozbiljno smrdi na breka. mislim da je to njegov osobni plus, ali to su samo nagađanja. predlažem za kategoriju plusa nadopuniti predloženo, spasiti remetu u egzistirati u vidu remete.

    avatar

    15.02.2010. (21:08)    -   -   -   -  

  • ogipirogi

    ova manja je kupljena u moskvi. ovu prvu djeda ima već nekoliko godina, čini mi se da ona nije ni namijenjena prvenstveno za patke.

    avatar

    15.02.2010. (21:35)    -   -   -   -  

  • buljofor sunovrat

    znaš ono kad odeš na yupr0n ili neku sličnu stranicu i onda ti izbacuje prijedloge na temelju tvoje IP adrese - meet women in Lokve, Sesvete, Velika Gorica. e pa danas mi je predložio meet cute Hudi Bitek singles. možda postoji neka truba za cute Hudi Bitek singles ko što postoji za patke.. ogi?

    avatar

    16.02.2010. (10:37)    -   -   -   -  

  • diddy

    a glavno da mi tamo isli biciklirati. u biti, ko zna kako je chuskija uopce dosao to toga da se ide u hudi bitek!

    avatar

    16.02.2010. (11:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...