Komentari

catwoman009.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • Bistrookin svijet

    Dobro Ti ovo Valentinsko jutro! Pregršt pozdrava uz želje za Ljubav u sve dane od srca! :)))

    avatar

    14.02.2010. (10:20)    -   -   -   -  

  • meroveus

    Nisam gledao film. Povezanost ideje trejlera s današnjim danom asocira me na Princezu i zvijer. Međutim, povijesno mi je draža usporedba s tadašnjim Kasparom Hauserom i nekako mislim kako je u tom "skandalu" Balzac pronašao nadahnuće. Pogotovo stoga jer su špekulacije njegovog podrijetla sezale ka usvojenoj Napoleonoj kćeri. Maštu budi i mitologija koja je zabranjenu izvanvrstnu spolnost sublimirala u božanska poslanja, počev od Babilonaca, Asiraca, Grka. Picasso je bio posebno "nastran" sa svojim bikovima. Na stranu sve to. Povratak prirodi je bitan. Povratak prirodnim zakonitostima u čovjeku. Pobjeći od čovjeka kalkulatora, njegove destruktivne sklonosti otuđenja humane ljudskosti! No, što se o tome više govori, to veća je sklonost prešućivanja i odmahivanja rukom. Kakva sebičnost! Kratkovidnost! Pojedinačna osoba nikada ne može biti sama sebi dovoljna, ma koliko u svojoj egotičnosti namjeravala biti. Tako što rađa nezadovoljstvo i grižnju savjesti, koji se ne mogu skriti, jer svojim erozivnim djelovanjem od čovjeka učine ušminkanu ljušturu, plastičnu lutku za gledanje. Čovjek je stvoren s darovima volje i mogućnosti da bude bolji, a najljepše postvarnjenje tih darova su ljudski nepatvoreni dodiri govorom, djelom, a napose tijelom kao vrhuncem simbiotičkog odnosa u stvaranju nove kakvoće. Uz današnji dan treba se sjetiti misli renesansnih korifeja koji su iz mračnog srednjeg vijeka uspjeli izvući ovu civilizaciju. No oni u današnje vrijeme nemaju svojih epigona koji bi na dostojanstven način produžili taj čovjekoprirodni smjer.

    avatar

    14.02.2010. (14:10)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ Bistrooka ... hvala najljepša za najljepšu želju koja se bilo kome može uputiti. Neka Ti se vrati istom mjerom ! :)))

    @ Meroveus ... Da, bitan je povratak prirodi.

    I nema u filmu " lascivnijih " prizora od ovog viđenog u traileru ( kažem to za svaki slučaj, zbog svih posjetitetlja koji bi se mogli zadesiti ovdje ) ... pa slično mazim i ja svoje mačke, jedino umjesto lizanja dobivaju puse ;-))), a da su veće - možda bih ih mazila i kao glavni junak ... Ovako su one moje bebe, jer veličinom i težinom u prosjeku sliče novorođenom djetetu i sigurno to ima itekakvog efekta na ljudsku ( osobito žensku ) podsvijest. Mačke imaju predivna, meka, podatna tijela, rođena za uživanje u dodiru, a još kada predu ( što je povratna informacija o zajedničkom užitku tog božanskog dodira ) i gledaju te beskrajnim, rajskim očima, svemirima kojih ne nalazim u ljudskim pogledima, nažalost ... To je to naše otpadništvo od Prirode / Raja ( o čemu i Ti govoriš ) i stoga, valjda, ta moja tako pasionirana, mistična privrženost životinjama ...

    Mislim da me stoga taj film tako duboko " pogodio " ... i još k tome kao " ženu-mačku ", jer pronađoh se u obje glavne uloge - svoj animus i animu ( što sugerira i fotografija na naslovnici DVD-a ), a što mi se još niti u jednom filmu nije dogodilo ... Tom ( fiktivnom ? ) čovjeku ovo je čudesno prijateljstvo s leopardicom vjerojatno bio najznačajni odnos u životu - najprisniji, najiskreniji, najprirodniji, najljubavniji ... a kakav je do sada i meni isključivo s mačkama ( vjerojatno bi mi bilo slično i s drugim životinjama, ali - nisam imala prilike udomiti više različitih vrsta ).. . S ljudima nikada nisam postigla takav stupanj prisnosti i povjerenja, razumijevanja na nekoj finijoj razni, nažalost. Ili tek na pokoji trenutak ... I nisam jedina - brojni ljubitelji životinja ističu njihove karakterne osobine, korektnost i fair play, otvorenost i dubinu ljubavi kao daleko kvalitetnije u odnosu na ljudske, generalno gledajući. ( Sjetim se izjave Marka Twaina ... ;-)))

    U nekima od životinja čak vidim anđele koji namjerno dolaze u tako ograničenoj formi, ostavljajući sve vidove svjesnosti i znanja, osim ljubavi, ne bi li tom svojom najelementarnijom prirodnošću potaknuli našu već tako teško blokiranu vezu s vlastitim bitkom. Vidim u njima ponekad Kristov Princip i Njegovu Svijest doslovno ( pa nek me sada razapnu oni koji to ne mogu razumjeti ;-)) ...

    Zato i takav odabir posta za današnji dan ...

    Možda nam @ nihokichigai ostavi poveznicu na jedan napis objavljena na Hagakure blogu, a koji objašnjava kako je moguće realizirati takvo čudesno prijateljstvo ... Kako neka opasna zvijer pred dušom jednog čovjeka pokazuje sasvim suprotnu stranu svoga bića ... jer je shvaćena i prihvaćena ... voljena od prvog trenutka, gledana bez straha - samo očima Ljubavi.

    avatar

    14.02.2010. (21:15)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ Meroveus, @ svi ...

    Da, opet neophodno trebamo jednu renesansu ...

    Baš razmišljam ove dane, nakon čitanja Budakovog novog posta Osobna moć, gdje doista današnje stanje u svijetu razotkriva u toj njegovoj mračnoj srednjovjekovnoj formi, što bi to moglo spasiti čovjekovu ukupnu svjesnost, zaštiti ovaj planet od tako izrazitih negativnih utjecaja ...

    Autor navodi važnost pozitivnih emocija, što više, proizvedenih na bilo koji način, manifestiranih ugodno ili neugodno ( ako ugodno baš nikako ne potiče pozitivnu reakciju ) ... Kada bismo samo malo više brinuli jedni za druge ... posebice oni "moćniji" za one "nemoćnije" ( a najnemoćnije su tu biljke i životinje, već stoljećima razapete pred pogromom ljudske pohlepne proždrljivosti ... kažem to metaforično, ne osuđjem jedenje biljaka i životinja, već postupanje prema njima općenito ... ) - pa Zemljina aura iscijelila bi od siline takve svekolike Ljubavnosti ...

    Eto - neka za danas prigodna i , nadam se, dozvoljiva maštanja i želje ... :)

    avatar

    14.02.2010. (21:35)    -   -   -   -  

  • jesmoinismo

    ljubav je prekrasna ali ljubav je i sebična, ljubav je okrutna, ljubav nas pretvara u tamničare
    svojih ljubavi.

    avatar

    14.02.2010. (21:36)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ jesmoinismo ... ne znam jesi li gledala film, ali - kao da jesi.

    Taj moment sputavanja slobode partneru ( u ovom slučaju čovjeka leopardici ), iako u najboljoj namjeri ( briga da se tako očuva partnerova sigurnost, što je bila razlogom sputavanja i u ovoj priči ) postat će uzrok obostrane tragedije. Svatko od svega najviše preferira svoju slobodu ( barem mislim da bi tako nekako trebalo biti ), više i od svog života ili života svog partnera ... to je prirodan, evolutivan obrazac u nama ... i, ako je partner taj koji nam oduzima život oduzimajući nam slobodu, automatski nam postaje smrtni neprijatelj, te ga nastojimo eliminirati, već kako znamo i možemo. Leopardica se ponovno pretvara u samozaštitničku zvijer.

    Zato rekoh kako mislim da je tom čovjeku iskustvo druženja s divljom životinjom u ovom filmu vjerojatno bilo najznačajnije i najpoučnije u životu ... najveća osobna tragedija i sreća istodobno. Božanska dihitomija.

    avatar

    14.02.2010. (21:57)    -   -   -   -  

  • Matti

    Profesor iz Baća? pročitali smo njegovu priču na nedavnom druženju zadarskih sungazera :)

    a moš stavit tekst ali nije moj, ono je samo citat Hire!

    avatar

    15.02.2010. (11:44)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    Cat jesi li mislila na ovu priču ?

    avatar

    15.02.2010. (21:15)    -   -   -   -  

  • pooka

    mistična ljubav? moj Mačak je 0,000007% genetski drugačiji od leoparda. a leopard je nekad (navodno) bio glavni ljudski neprijatelj... predator na vrhu hranidbenog lanca.
    elem, leopard je teritorijalna životinja i pojeo bi ovog Engleza prvom prilikom... osim ako Englez ne bi postigao da bude nešto više od potencijalnog plijena, nešto više od konkurencije... pojava koja ne pretendira na mjesto leoparda, niti na koji način.
    Kristov princip... čisti 'leopard' - BESKOMPROMISAN... Mt 10,26...
    znaš li onu od Williama Blakea...
    'Tyger, tyger burning brith,
    in the forests of the night.
    what imortal hand or eye,
    had fraimed thy fiefull simetry...' :)))))
    ja sam zajebano ne-spiritualan, racionalan do luđačke razine jedinog smisla kao 'kontrole štete', ali... volim mačke, cijeli život sam okružen njima... a to je možda i dio toga :))))

    avatar

    16.02.2010. (00:13)    -   -   -   -  

  • pooka

    lažno zatopljenje? što bi bio interes kapitala ovisnog o sve većem ispuštanju u atmosferu ugljika nekad davno zarobljenog u onome što mi danas zovemo 'fosilnim gorivom'?
    'Carbon Tax' kao najjednostavnija i najučinkovitija verzija smanjivanja emisije ugljika (zanimljivo, zagovara je i 'The Economist', vjerojatno najbolja tiskovina na svijetu, unatoč svom sasvim jasno deklariranom 'liberal-center' ekonomskom stavu?
    Uvijek gledaj neprijatelja.... koliko ima 'zelenih' na desnici... koliko kapitalista želi priuštiti sebi malu pauzu u sagorjevanju prošlosti dok ne budemo potpuno sigurni što nam to sagorijevanje donosi. Oni su za palež, bez iznimke... to ti je najjači dokaz.
    osim toga, znanstvena zajednica (a to nisu samo oni zaposlenici globalnih kompanija nego i ogromna gomila luđaka koji bi svoj život radije dali nego prešli preko onoga što su oni ustanovili kao 'znanstvenu činjenicu'... e, oni kažu da se zagrijavamo... nepobitno. :)))

    avatar

    16.02.2010. (00:23)    -   -   -   -  

  • pooka

    'Strancima smo dopustili da odluče što će Hrvati znati, koje će zaključke donositi, kako će razmišljati, i koju će podaničku političku opciju moći izabrati.'
    oooo... MI HRVATI!?
    ne znam jesu li 24 Sata instrument neke strane, organizirane medijske indoktrinacije... ali prije mi se čini da su to novine za debile... jeftine novine za debile... uzmi u obzir Dnevnik HRT-a i samo jednu osobu... Zorana Šprajca... to je reliquie-reliquiarum hrvatskog NOVINARSTVA...
    nisu stranci problem, mi smo problem...

    avatar

    16.02.2010. (00:29)    -   -   -   -  

  • Jupi

    Ljubav nema nikakve veze sa sebičnošću ! Ali kod sebičnocentričnih ljubav ni ne postoji nego strastvena sebičnost.

    avatar

    16.02.2010. (01:07)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ nihonkichigai ... hvala, To je To ! Link koji tumači kako se neka divlja zvijer u pristustvu određenih ljudi, vrlo rijetkih kvaliteta mogu ponašati krajnje prijateljski i pristupačno. To je bio isti slučaj u filmu - leopardica je tamanila sve ljude što bi joj se našli na putu, ali - kada je ugledala To u očima jednog čovjeka, odmah ga je prihvatila u svoj Raj. :)

    @ pooka ... hvala ti za podsjećanje na zanimljive podatke :)... a i pretpostavka ti je točna - Englez ( u filmu Francuz ) definitivno je bio nešto više od plijena i konkurencije ... kao što si i ti svom Mačku, pretpostavljam. :)))

    Hvala ti za prekrasne stihove, čitala sam ih ranije u prijevodu, a s ovo svog malo engleskog vidim koliko je original moćniji i ljepši ... poezijom me uvijek možeš očarati ... :))) To što si " zajebano ne-spiritualan ", uvijek još bolje možeš nadoknaditi poetikom.... dakle - očito da baš i nisi tako nespiritualan ( kako bi možda želio biti ), možda samo imaš takav racionalan stav. Znam jednog isto tako racionalno nespiritualnog, a koji se ponaša spiritualnije od većine meni poznatih " spiritualnih " ..he, he ...

    p.s.
    a o ostalom čitamo se na pripadajućim postovima, ako se slažeš ... :)

    @ Jupi ... slično piše i @ vidrin smijeh u zaključku svog poslijednjeg poetskog posta. Vi skloni poetici uvijek se slažete i tu vam se pridružujem ... mislim da je i Oscar Wilde napisao otprilike ... da " svaka ljubav proizlazi iz sebičnosti ", misleći na zaljubljenost ... tražimo nedostajući dio sebe ( animus / animu ) ... odatle možda ona ideja o postojanju idealnog partnera ili savršenog para duša ... neki čak tako preko oglasa traže partnere putem astroloških izračuna. Vidjeh i to. :) Ali nemoj misliti da propagiram takve ideje. ;-)))

    avatar

    16.02.2010. (01:33)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Nedavno sam gledala neki dokumentarac o mladom psihijatru iz Južnoafričke Republike, kojem su dosadili i pacijeni i život, te odlutao u pustinju, makar ga pojeli lavovi ... no, nisu ga pojeli, vjerojatno jer nisu nanjušili njegov strah, već vjerojatno neki osjećaj divljenja ili olakšanja kada ih je ugledao ( mora da ga je totalno dotukao život u onakvoj civilizaciji ) ... i sada živi s njima ( sagradio si tamo kuću i njima nastambe ), te mu čak lavice majke donose djecu da ih miluje. Predivno.

    Nažalost, nisam arhivirala link.

    avatar

    16.02.2010. (01:48)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    ...nema na čemu cat i drugi put : )

    avatar

    16.02.2010. (15:16)    -   -   -   -  

  • leklerk

    ah, ta ljubav! svi bi je htjeli uza se, ali nikako da se oslobode sebe :)

    avatar

    17.02.2010. (20:13)    -   -   -   -  

  • catwoman

    eh, @ leklerk ... i ovo ti je još jedan odličan, mudar komentar, i srećom, nije se izbrisao. :))) Kratak, jasan i žestok, kao @ Jupijev ... ( I ti si temperament s mora, zar ne ? )

    Samo razmišljam, možda kada bi ljudi imali tu ljubav uz sebe, možda bi se onda i lakše sebe oslobodili ... možda je to doista većini nas jedno nužno iskustvo, preduvjet da bi se moglo dalje ... i stoga tolika neodljiva čežnja ... Što ti kažeš ... i svi drugi ovdje zalutali ?

    Naravno da priznajem, ukoliko se oslobodimo sebe ( koliko - toliko ), kako to zgodno kažeš, nekako kao da time dobivamo i progresivne šanse za lakše ostvarenje ljubavi ... čini li se i tebi / vama tako ?

    avatar

    17.02.2010. (23:30)    -   -   -   -  

  • leklerk

    da, dalo bi se o svemu filozofirat na dugo i široko. jako puno tekstova i misli je na ovu temu napisano i izrečeno, pjesama naročito i svi postavljaju uvijek jedno te isto pitanje "gdje je ljubav" ili "što je to ljubav". prvi puno misle, a drugi ne osjećaju. judi su kompleksna stvorenja, satkani od osjećaja i misli, misle kad ne treba, a ne razmišljaju kad treba. posesivni kada su njihovi osjećaji u pitanju a nesigurni u prihvaćanju tuđih, skloni stvaranju iluzorne slike a da sami nikad ništa nisu naslikali, vole da im se ugađa a drugima sude, traže poštivanje a da nikada nisu rekli oprosti.....

    avatar

    19.02.2010. (11:24)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    ...navratih da nešto naučim ovdje i nisam požalio : )

    avatar

    20.02.2010. (12:13)    -   -   -   -  

  • catwoman

    @ leklerk ... tvoju završnu misao potpisujem ... Hvala ti na posjetima. :) Što misliš, zašto preferiram mačje društvo ? ;- )

    @ nihon ... gentleman, kao uvijek. :)

    avatar

    21.02.2010. (16:26)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...