Komentari

crniblogkomunizma.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • Zd

    Što reći nego pohvale autoru premda nisam čitao knjigu, ali pretpostavljam i uvjeren sam da će biti jako kvalitetan prilog poznavanju novije hrvatske povijesti. Pročitat ću je prvom prilikom i kupit. @ CBK tko je bio recenzent?
    Lijep pozdrav

    avatar

    13.02.2010. (17:12)    -   -   -   -  

  • anti velikosrbin

    Bravo cbk!!!

    Što drugo reći, nego čestitati na ovom lijepom i važnom uspjehu koji može jako puno učiniti na probijanju željezne cenzure u Hrvatskoj i uvelike doprinijeti širenju demokracije koje je narod i te kako gladan.

    Svaka čast!

    avatar

    13.02.2010. (21:47)    -   -   -   -  

  • Tinolovka

    Dragi prijatelju, prije nego komentiram tvoj tekst, volio bih čuti tvoje mišljenje o izjavi Ante Jurjevića zvanog Baja, napisao sam kod sebe na blogu nešto o tme i dao link na VIDEO? Ima li tu elemenata ratnog zločina ( za mene nema dvojbe )? Puno zahvaljujem a tekst ću podrobnije komentirati kada se vratim. ( uz naravno velike čestitke i tu knjigu ću imati, to je činjenica )

    avatar

    13.02.2010. (22:17)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    @Zd

    Lijep pozdrav. Recenzent knjige je bio nakladnik.

    @ anti velikosrbin

    Da, i ja mislim da je knjiga pravi prilog razvoju demokracije. Kad ne ide drukčije onda do demokracije preko komunističkih zločina.

    @Tinolovka

    Nema sumnje da mu je izjava bila samopriznanje ratnog zločina, i zločina protiv čovječnosti (ubijenje zarobljenih civila). Ante Jurjević - Baja je zločinac! Očeličeni marksisti su mislili da će njihovo jugo-komunističko carsvtvo trajati 1000 godina. Njegov sin, saborski zastupnik iz SDP-a, trebao bi prvi rasvijetliti partizansko-komunističke zločine.

    avatar

    13.02.2010. (23:41)    -   -   -   -  

  • Tinolovka

    Kada sam ga to pitao, evo što mije odgovorio :

    " Marin Jurjević o svemu

    @Tinolovka

    A zašto Vi toliko mrzite partizanskog generala i političkog komesara Franju Tuđmana ?
    Zašto ne podnosite A. Hebranga....šefa KP Hrvatske u to vrijeme ?

    06.07.2009. (23:45) - - - -
    Marin Jurjević o svemu

    @Ima jedan svijet

    Ma ne tribate se nervirat radi "tinolovka sindroma"....To je ionako odavno "pročitana zona" !

    06.07.2009. (23:47) - -

    ... Naravno da mi nije palo na pamet prepucavati se s nekim tko zaista nema objektivni stav o prošlosti, možda ga i ne može imat s obzirom na sve.

    avatar

    14.02.2010. (00:07)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    @Tinolovka

    Zanimljiv odgovor od blogera i saborskog zastupnika Marina Jurjevića. Šutnja je zlato ;-)

    Koliko znam, "Baja" je bio upetljan i u veliki masovni zločin na Kočevskom Rogu jer je o tome slavodobitnički pisao glavni nadglednik pokolja nad hrvatskim ratnim zarobljenicima i zarobljenim hrvatskim civilima na Kočevskom Rogu, koljač Simo Dubajić, s obzirom da je zapovjedna linija za pokolj išla ovako: maršal Tito izdao zapovjed Aleksandru Rankoviću, a general Ranković proslijedio zapovjed "hrvatskim" partizanima Baji i društvu, a ovi pak Simi, s obzirom da je XI dalmatinska (biokovska) brigada iz hrvatske Dalmacije, jer "drugovi" se dogovoriše da "svatko ubija svoje", dakle, Srbi Srbe, Slovenci Slovence i Hrvati Hrvate, međutim, jedino su Hrvate ubijali svi zajedno, i slovenski, i hrvatski i srpski komunisti - stoga i krilatica "bratstvo i jedinstvo". Ljudi to inače ne znaju, ali ta krilatica se odnosi upravo na to "bratstvo i jedinstvo" u ubijanju zarobljenih Hrvata 1945. u velikom jugo-komunističkom genocidu!

    Svi smo mi, koji se ne slažemo sa totalitarnim titoističkim kultom ličnosti, jer smo zagovornici demokracije, "pročitane zone", pa su nas crveni i stavili na svoje crne liste ;-) No, neka znaju "drugovi" da se i oni nalaze na listi, i to na žutoj listi, a to je lista za lustraciju u liberalno-demokratsom poretku!

    @SATNIK

    Postoji mogućnost da će se uspostavit most suradnje s hrvatskom dijasporom u Sjevernoj Americi i zapadnoj Europi na distribuciji knjige, ali pošto je to još u povojima, ne mogu određeno reći, ali možda da knjigu nabaviš izravno kod nakladnika ESSEGG (koji središnjicu ima u gradu Županji), uputiš pismo ili mail sa željom da kupiš knjigu i mislim da će ti poštom moći biti uručena ako snosiš poštanske troškove. Ja ću inače na vrijeme objaviti na blogu obavijest o tome u kojim knjižarama će se u Hrvatskoj moći knjiga kupit.

    avatar

    14.02.2010. (10:01)    -   -   -   -  

  • CroSirmium

    Već sam htio upitati kad će se pojaviti knjiga o komunističkim zločinima, vjerujući da cijenjeni prof. Jurišić neće dopustiti da se na čistinu ne istjeraju svi zločinci, te tako stavi točka na XX. stoljeće. Kupit ću, dakako, knjigu i preporučiti je prijateljima u Srijemu za koje znam da vapiju za takvim štivom.
    Čestitam!

    avatar

    14.02.2010. (13:08)    -   -   -   -  

  • Štrumpf!

    Ovako,

    slažemo se mi u dosta stvari koliko ja vidim čitajući vaše postove na dotičnom blogu na kojem se vi autor, ali ja imam neke druge poglede na određene pojedince iz naše ne tako davne prošlosti, ili pak kada vi vučete iz svojih postova zaključke na današnju dnevnu, stranačko političku stvarnost, tu onda ne nalazim s vama kao čitatelj bloga iste zaključke. Naravno, ne pada mi napamet izigravati neku veličinu sa svojim znanjem, jer ja uvijek govorim onoliko koliko je meni poznato o nekoj stvari, te nisam u mogućnosti parirati profesionalnim povjesničarima, nego ja govorim kao laik na tom području.

    Za Karlo I. Austrijskog, mi eto nije poznato da je imao isti program kao Frank…ali izgleda da je zaista došlo do „sveopćeg mira“ u ratnoj Europi, da bi Austro-Ugarska, morala Saveznicima dati ustupke na račun svojeg teritorija, što bi se neposredno ticalo i Hrvatske, jer bi mi bili teritorijalno oštećeni za onoliki dio koliko bi to htjeli Talijani i Srbi. Možda je i sreća, za Hrvate što su „Prusi“ bili tvrdoglavi…

    …što se tiče knjige L.V. Südlanda, nju imam čak i doma, slučajno(pronađoh istu u lokanoj knjižnici, koja se rješavala svojih viškova…) …tako da se mogu i sam uvjeriti u ono na što se vi pozivate...

    ….što se tiče Stepinca i Hrvatske kao samostalne države, imamo svjedočenje Blaženika, pred komunističkim Herodima, kada je rekao da bi bio „ništarija“, da nije osjetio „bilo hrvatskog naroda“ ka svojoj Domovini, što vam je dakako poznato….te se tu postavlja pitanje da li je bila mogućna nezavisna država, nakon raspada velikosrpske Kraljevine tzv. Jugoslavije?
    Radićevci su imali 80% hrvatskog življa na svojoj strani, kao umjerenoj političkoj opciji, koja drži ravnotežu između mladohrvata-hrvatskih revolucionara i hrvatskih komunista, Stepinac je prije rata bio na strani Mačeka što se tiče borbe za hrvatsko „bolje sutra“. Tako da je pitanje da li je Stepinac bio za hrvatsku državu, kao nezavisnu pod svaku cijenu, i na način kako su to zamislili ustaše, koji su u biti postali osvetnici prema neistomišljenicima, odmah čim im se za to pružila prilika. Naravno, da je Stepinac htio za svoj narod što veće slobodu, ali je bio realan, i znao je da sudbina hrvatske države ovisi, o velikim igračima, te da ta sloboda ne smije ići protiv egzistencije ostalih narod koji su na područjima, pored Hrvata manjina. U vašem prethodnom postu nalazimo da je Nadbiskup imao instrukcije od Pape, da se Hrvatska kao narod spremi za katolički savez sa Austrijancima i Mađarima, tako da i tu možemo iščitati stepinčevu poslušnost rimskom Prvosvećeniku. Naime, hoću reći da je Stepinac htio Domovinu kao neovisnu, ali je naravno bio je politički realan, te nije htio biti poslušnik ni jednom ljudskom faktoru, nego se je više uzdao u samog Gospodina Boga, tako da mislim da je to najvažnije za zaključiti kada govorimo o njemu kao blaženom i voljenoj nam Domovini. Izgleda da Providnost, nije htjela da Hrvati dobiju državu u prvoj polovici prošlog stoljeća, nego je to pomaknuto za kojih pedesetak godina kasnije, kada su samim čudom Hrvati uspjeli izvojevati slobodu i neovisnost pred hordama zla, koje su samo čekale da progutaju poput nekog mitskog zmaja, goloruki narod. To, što će Hrvati možda opet izgubiti neovisnosti i slobodu zbog raznoraznih razloga, biti će izgleda opet neka kušnja za nas Hrvate, koju nam Bog šalje, a On uvijek zna što je za nas najbolje.

    …ovo sa '41 i Staljinom nisam znao…ali, sada znam!

    …evo, konkretno što se tiče Europske unije…znam da u njoj velika birokracija na čelu, da otežano funkcionira cijeli taj sustav…na svim područjima možemo naći da Hrvatskoj Unija ovo trenutka ne odgovara zbog ovih ili onih razloga, te joj može samo štetiti članstvo u njoj. Ali ja kao vjernik slijedim svoje biskupe i samog Svetog Oca, koji se trudi da što prije Hrvatska postane dio jedne zajednice koja ne smije biti samo gospodarske naravi, nego mora imati i svoju duhovnu dimenziju. Ja, po svim pitanjima slijedim svoju Crkvu, tako da pažljivo osluškujem sve što Ona na ovaj ili onaj način sugerira svojim vjernicima. To je moj osobni izbor, i ne pada mi napamet, nekome išta nametati ili umanjivati tuđe pravo na izbor po pitanju toga. Uostalom vjernik, mora samo slijediti Papu po pitanjima vjere i morala, ali ne i političkih opredjeljenja, jer Papa i ne djeluje kao političar, koji bi se spuštao u dnevno političku borbu. Tako da iz toga kuta sam veliki pobornik Europske unije, ne zaboravljajući pritom da je sama ta Unija uvelike dekadenta po raznim osnovama. Što se tiče vjere i Božjeg naroda koji tu vjeru gaji, on je ionako uvijek bio „malo stado“, te je vrijeme „narodno-crkvenih“ zajednica iza nas, te kao uprvi kršćani, svaki suvremeni vjernik bije boj samostalno, tvoreći u svojoj zajednici(bilo kod braće u vjeri ili bilo kojoj drugoj) vjeru živom, koja ide za tim da služi drugima, odnosno bližnjima. Izgleda da drugog načina, borbe za vjernika nema, jer preko demokracije nikada vjernički svjetonazor ne bi došao do

    avatar

    16.02.2010. (03:20)    -   -   -   -  

  • Štrumpf!

    većine, da bi mogao tvoriti demokratsku apsolutnu vlast, te onda preko takve demokratske osnove drugima nametati svoja stajališta. Naravno, miješanje politike i vjere, radi probitaka vjere, uvijek dugoročno gledano šteti samoj vjeri, tako da mi ne pada na pamet miješati nacionalne, ako baš hoćemo reći i nacionalističke aspekte sa onima vjerskima.

    …jedne dnevne novine se svojski trude da uoči i na samo Stepinčevo, Hrvatima nude neke knjige koje govore o životu u NDH, kao da Hrvati su glupi pa ih treba preodgajati, kao što su za vrijeme Univerzijade u Zagrebu „pametne glave“ se dosjetile da Hrvate ne bi trebalo podsjećati na slovo „U“ u službenim plakatima koji najavljuju istu, te su zato Hrvatima ponudili slovo Y, da ne bi kojim slučajem narastao nacionalni zanos u Hrvata, a i možda pokojeg muslimana. Tako, da se i u večernjoj emisiji državne televizije „jedan profesor-doktor“, trudio hrvatskom narodu pokazati u svjetlu kao da govor iz Televizije Zagreb, a ne sa Hrvatske radiotelevizije, kada je naglašavao da je NDH bila zločinačka, da Stepinac nije riskirao život i tako dalje….koliko sam uspio zapaziti, izgleda da se nije previše osilio u svojem lamentiranju o „zločestoj povijesti Hrvatske“, iz jednostavnog razloga što je bio brojčano u manjini…
    ….nije mi poznato je li ikada taj „profesor“ riskirao glavu kada olako postavlja pitanja o gubljenju tuđih glava…?

    Što se tiče onog priznanja pokojnika, koji vidi da mu je život promašen, mislim da nema iskrene pokore, jer nisam pročitao da se kaje zbog zločina koje je možebitno učinio, te govori da je čak tri puta izdan od kralja, te se zbog toga kaje, a ne zbog naravi njegove političke borbe u četnicima. Referirao sam se na ono „Bio sam četnik“.

    Kada govorimo o pisanju knjiga, onda moram reći da one pored svih medija, koji danas postoje, uvijek ostaju kad trajni znak zabilježene kronike o nečemu što je bilo ili što je, tako da u tom vidu gledam na izdavanje ove knjige koju spominjete. Samo nažalost, Hrvati premalo čitaju, na što se i Tomislav Sunić žalio kada je išao izdavati neka svoja djela. Što se tiče same knjige sigurno će dobro doći onima koji budu željeli je koristi u svojem školovanju, bilo radi privatnog obrazovanja ili profesionalnog. Teme i sami tekstovi autora su mi poznati iz njegova pisanja bloga, u Hrvatskom slovu ili pak na forumu njegove političke opcije, tako da će knjiga u biti objediniti taj njegov opus.

    avatar

    16.02.2010. (03:21)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    @CroSirmium
    Kad bude promocija u Osijeku ili Županji, dobit ćeš pozivnicu, i hvala na čestitki autoru.
    Jučer je bila promocija knjige u Zagrebu, u knjižnici Bogdan Ogrizović na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg).

    @Štrumpf

    Kad se pročita knjiga od Südlanda (dr. Ive Pilara), i usporedi s prijedlogom cara Karla,
    uočava se identičnost programa i prijedloga od Pilara sa Karlovim, dakle, federalizacija
    Monarhije u kojoj su hrvatske zemlje, po političkom programu Čiste Stranke prava i Josipa Franka, trebale biti ujedinjenje, uključujući sa Bosnom i Hercegovinom, i Hrvatska je trebala biti jedna u nizu federalnih jedinica u Monarhiji, 1918. godine.

    Stjepan Radić nije u Kraljevini S.H.S. imao program o hrvatskoj nezavisnosti, jedino je to imala Hrvatska stranka prava, kao i 1990. kada je bila jedina stranka koja je u Hrvatskoj imala program o hrvatskoj nezavisnosti, suverenitetu i samostalnosti.
    Vrijeme za hrvatsku nezavisnost je uvijek pravo vrijeme jer krivog vremena za nezavisnost nikada nema, a druga je stvar ako geo-političke okolnosti to ne dopuštaju, kao 1918. godine, a 1941. na pr. su se geo-političke okolnosti pojavile iznenada, preko noći, jer su Srbi otkazali pučem članstvo Kraljevine Jugoslavije u Osovini, pa je Hitler naredio razbijanje Jugoslavije i stvaranje jedne hrvatske države kako bi se Jugoslavija što prije raspala, po receptu Čehoslovačke i stvaranja slovačke države 1939. godine, dakle, ne iz ljubavi Nijemaca i nacista prema hrvatskom narodu nego iz geo-političkih interesa. Nakon toga je Njemačka 1941. ponudila vlast prvo Mačeku, jer su njega kao potpredsjednika Jugoslavije i tajnog pregovarača i diplomata dobro poznavali iz dvogodišnih tajnih pregovora između Kraljevine Jugoslavije i Trećeg Reicha o pristupu Silama osovine, a Maček je imao i većinu pdrške hrvatskih birača, a kao što je poznato, Maček je odbio ponuđeno mu vodstvo nad N.D.H., ali ne zato što je procijenio da će Njemačka izgubit rat, kako se krivo tumači u našoj povijesti, nego zato što nije vjerovao u hrvatsko državn pravo već je bio pro-jugoslavenski orijentiran, i kao takav je i umro u emigraciji u Washingtonu 1960. godine. Vrijeme za jednu hrvatsku državu je 1941. bilo pravo, samo što ustaše tu šansu nisu dobro iskoristili već su je upropastili (mislim na državno vodstvo), i to kroz oportunizam, korupciju i zločine, koji su bili znanto manji nego što je to jugoslavenska marksistička titoistička historiografija predstavljala jer od svih zaraćenih strana su komunisti najviše zločina počinili, kako za vrijeme Drugog svjetskog rata, tako posebno u neposrednom poraću. Stepianc je vidio da zbog Pavelićeve politike sve ide k vragu, i zato je pokušavao spasit što se spasit da, pa ako treba i u nekoj vrsti podunavske konfederacija koja bi bila demokratska, a to bi bilo 100 puta bolje od komunističke Jugoslavije. N.D.H. je mogla opstat samo da je puč Vokić-Lorković uspio i da je poglavnik Pavelić smijenjen jer Zapadni saveznici nisu s Pavelićem htjeli uopće pregovarat, tako da je puč bio uspio, i vlast preuzeli oni iz ustaškog vodstva koji nisu bili na američkoj listi ratnih zločinaca, i da su Oružane snage N.D.H. ostale u Zagrebu i na nekom području NDH na koncu rata i održale se, umjesto da su išli do Blieburga, onda je jedna hrvatska država mogla opstat, čak i kao nezavisna i samostalna, jer ako neka vlast kontrolira barem neki teritorij na kojemu vrši vlast, ona predstavlja čimbenik kojeg se u inozemstvu možda ignorira ali se uvažava sa strahopoštvanjem. Kad je puklo između Zapadnih aveznika i SSSR-a na Potsdamskoj konferenciji u srpnju 1945., da je NDH tada postojala, ona bi kao anti-komunistička država postala bedem protiv komunizma u Hladnom ratu isto kao i Južna Koreja.

    Što se tiče knjige, konstruktivna i dobra i realna kritika Štrumpfe! Hvala i lijep pozdrav!

    avatar

    16.02.2010. (14:15)    -   -   -   -  

  • hsp1861

    Hvala na "pozivu na promociju"

    avatar

    16.02.2010. (20:06)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    @hsp1861

    Bio sam uvjeren da ste bili pozvani, kao i Z., ovo je sad ispalo nevjerojatno, i još je izgledalo čudno da niste bili, s obzirom na Vaš interes za knjigu. Bit će još jedna promocija u Zagrebu, a koordinacija je očito slabo ispala. Primite ispriku.

    avatar

    16.02.2010. (23:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...