Komentari

promina.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • petrovo polje

    Već prošlih godina u na rod su došli "subvencionirani" vinogradi...tako je opet naš kraj donekle poprimio one stare obrise, lokalna-regionalna samouprava je bez puno muke i uz ne prevelike financijske izdatke uspjela potknuti ljude na bavljenje poljoprivredom a država će prije dugo najavljivanog ulaska u EU imati mnogo više hektara trajnih nasada negoli je bio slučaj prije samo nekoliko godina...
    no pitam se dali je potrebno i nadalje forsirati iste proizvodno-poljoprivredne aktivnosti bez jasne vizije plasmana proizvoda na tržište da ne spominjem pokretanje procesa osposobljavanja za finalizaciju proizvoda kako se nebi poluproizvod prodavao po nepovoljnim cijenama i pod tko zna kakvim rokovima naplate...jednostavno bez plana prodaje, procjene realnih potreba tržišta, zabrane uvoza većih količina poljoprivrednim proizvoda kojima naši proizvodi cijenom nemogu konkurirati samo je pitanje vremena kada će po uzoru na mljekare naši npr. vinari i vinogradari prosvjedovati prolijevajući ovaj put ne svoje mlijeko već vino... Odgovorni to nikako nebi smjeli dopustiti jer ipak su pristojno plaćeni da i ovako osiromašeno selo i seljake guraju u nove dubioze nudeći im polovična riješenja!

    avatar

    11.02.2010. (20:06)    -   -   -   -  

  • sany promina.blog.hr

    Odličan komentar….

    Osvrnut ću se na ovaj dio:
    „no pitam se dali je potrebno i nadalje forsirati iste proizvodno-poljoprivredne aktivnosti bez jasne vizije plasmana proizvoda na tržište da ne spominjem pokretanje procesa osposobljavanja za finalizaciju proizvoda kako se ne bi poluproizvod prodavao po nepovoljnim cijenama i pod tko zna kakvim rokovima naplate...jednostavno bez plana prodaje…“

    Mislim da se u Promini izdvojilo nekoliko vinara koji su otišli korak dalje, te su nakon kvalitetnog uređenja vinograda, zakoračili u podizanje kvalitete prominskih vina.
    Brojne osvojene nagrade prominskih vinara, idu u prilog mojoj tvrdnji.

    Drago mi je i što sve veći broj poljoprivrednika vidi napredak svog gospodarstva kroz školovanje na veleučilištu u Kninu….
    Kako bi rekao fra Šime: Teorija i praksa su vesla jedne lađe“

    Uglavnom… mislim da su ovi poticaji pali na plodno tlo, i nadam se da se našim vinarima, neće dogoditi u EU sudbina proizvođača mlijeka….

    Za pretpostaviti je da se za koju godinu ovi poticaji više neće nuditi, i tada će se vjerojatno poticati „sljedeći korak“ u proizvodnji vina…a to će biti podrumi po EU standardima…ili „sljedeći korak“ u mljekarstvu- sirane po EU standardima….itd….

    avatar

    11.02.2010. (20:50)    -   -   -   -  

  • petrovo polje

    Mogu se složiti da ima nekoliko iznimaka na prominskom području koji su učinili jedan korak dalje koji i nije u biti korak dalje već nužan korak za one koji se ozbiljno misle baviti takvom djelatnošću...no ipak sam mišljenja da će uistinu rijetki imati prazne bačve odnosno plasiranu kompletnu ili glavninu proizvodnje iz berbe 2009...čast iznimkama..Živi bili pa vidili!
    Živili!

    avatar

    11.02.2010. (22:00)    -   -   -   -  

  • petrovo polje

    nadopuna...misli..prazne bačve za berbu 2010.g.

    avatar

    11.02.2010. (22:02)    -   -   -   -  

  • inkasator

    teško je očekivati da vlada i njeno ministarstvo organizira i otkup i plasman vina i ostalih poljoprivrednih prozvoda. To bi u prvom redu tribali organizirati sposobniji poljoprivrednici u suradnji s lokalnom upravom i trgovačkom mrežom.Tu je i Hrvatska gospodarska komora pa neka i ona pokaže i dokaže za što postoji. Evo dobrog i korisnog posla za lokalnu upravu i tu ćemo prepoznati da li ona više radi u korist svojih birača a manje se bavi "politikanstvom".Teško je za očekivati da ministarstva u Zagrebu ili Šibenskoj županiji može iz svoje fotelje znati šta se događa u svakom dilu države. Normalno tu je i otvoreno tržište na kojem ti prizvodi moraju naći svoje misto kako cinom tako i kvalitetom. U neka manje ranija "napredna" vrimena kad su prometnice u našoj županiji-kotaru bile veliki problem naši su ljudi prizvodili toliko raznih poljoprivrednih pozvoda i našli načina to izvoziti u okolna područja širom ondašnje države a danas kad transport i komunikacija nisu problem opet očekujemo da nam neko drugi sve to napravi. Prvo se uzdaj u se i u svoje kljuse pa će nam i drugi pomoći.
    petrovo-polje.blog.hr/ eto i Petrovo polje se više ne obrađuje ko nekada u vrime moga ditinjstva!

    avatar

    12.02.2010. (13:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...