Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Bergaz

    Svojevremeno su mi pričali da tamo "testiraju" svoje žarulje na tzv. trajni pogon... da se vidi vrijedi li npr. stvarna deklaracija o 1.000 sati "trajanja" u različitim uvjetima, uključujući "drmalice" jer su recimo žarno-nitnim-žaruljama općenito vibracije "najpogubnije".
    - Sada pak, eto, očito testiraju kineske i "udaraju" (samo) svoj žig o kontroli kvalitete.
    - U svakom slučaju je taj svjetleći toranj već desetljećima prisutan među vizurama grada i bio je intrigantan "simbol" Folke dok naselje tog imena iza "Petlje" još nije ni postojalo.
    - Drago mi je da si ga pokazao!
    _

    avatar

    07.02.2010. (02:10)    -   -   -   -  

  • bob

    Danas je TEŽ samo uvoznik žarulja iz Kine. Tvornica sa oko 1500 radnika (nekad je bilo i više) svedena je na Tež trgovinu koja zapošljava nekoliko ljudi.

    Opljačkana je radi vrijednih nekretnina koje se nalaze u krugu tvornice. Strojevi su većinom završili na otpadu metala, a neke linije prodane u inozemstvo.

    avatar

    07.02.2010. (18:20)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Ne znam jesam li shvatila krivo ili ...
    Daklem, Težov neboder je na Sigečici, Folka je južno :-)).
    Tež je u Folnegovićevoj ulici, koja nije u Folnegovićevom naselju :-)). Što je jedan od detalja na koji su u Folki navikli, da svako toliko netko traži ulicu pa ga upućujemo preko brda i dolina :-)).
    Pretpostavljam da je "nekoć davno", prije autoputa, izgledalo logično. Ideš Folnegovićevom ulicom, dođeš do Folnegovićevog naselja. Odavno nije tako :-)).

    avatar

    08.02.2010. (00:32)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Folnegovićeva je inicijalno gibala skroz od Vukovarske prema jugu... "malo prepiljena" Autoputom BJ pa se u tom smjeru iza njega, na pustopoljinama uz rukavac Savicu, kasnije izgradila "Folka"... kao naselje u kojem, da zbunjola bude veća, ulice tog imena ni nema (bar kol'ko ja znam).
    - TEŽ je "definitivno" oduvijek bio "sinonim" za Folnegovićevu...
    _

    avatar

    08.02.2010. (09:10)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    He, Zlice, baš sam čekao tvoj komentar ... ;o)
    Meni je taj kvart uvijek bio na rubu interesa, i kad sam živio prvih 30 godina života uz Bukoac (pa sam bio usmjeren ka Maksimiru, Peščenici, Dubravi ...), i sada kad sam na Trešnjevci. Nikad čak nisam poznavao nikoga tko je tamo živio (najbliži su bili u Hvarskoj ulici i na Borovju) tako da mi cijelo poznavanje kvarta potječe od vozikanja biciklom i pokoje šetnje pred ohoho godina.

    Sigečica mi je poznata kao pojam i vezujem ju uglavnom uz Rapsku ulicu i najbližu okolicu (glavni "toponim" mi je bilo bivše kino "Sigečica"), a sve ovo južno od autoputa sam poznavao pod imenom Trstik, bar mi ga je tako predstavljao moj stari koji se u Zagreb doselio sredinom 50-tih, a i neki planovi grada ("Školska knjiga", 1993. godine, moj najdraži ;o) ) ga tako nazivaju. Tak da mi je ta čuvena "Folka" u svari bila virtualni pojam, nisam imao ideju kud ga "zalijepiti" u stvarnome prostoru ...

    vezano još uz taj kvarti bližu okolicu: dok je radio čuveni "Subway" uz onu pumpu na Slavonskoj onda smo nekad klinci i ja znal doći tamo ljeti, uzet sendviče i sjest na terasu i gledat svijet oko sebe: gomilu auta na Slavonskoj, Coca-colu, džamiju, Tež, MUP ... priroda i romantika tu dobivaju 0 bodova, no ta terasa je bila nešto kao svečana loža za razgledavanje industrije i prometa, uvijek je bilo zanimljivo provest tamo 15-tak minuta potrebnih za pojest sendvič. ;o)

    avatar

    08.02.2010. (10:06)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Trstik je ili je bio predio južno od Trninine. U principu bi Borovje spadalo pod Trstik :-)).
    Sigečica je cijeli onaj dio, do Lašćinšćaka :-)).
    Neko vrijeme u 90-tima, Folka je izbačena iz planova grada, postali smo Trstik. No, vratili smo se :-)). Zašto je forsiran Trstik, pojma. Jednako kao ni kaj ne znam zakaj je vraćena Folka :-)).

    avatar

    08.02.2010. (20:07)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Hm, da, teško je nekad skužiti kako nastaju i nestaju imena ulica ili čak čitavih kvartova ... Trstik je sigurno dobio ime po trščacima uz rub Savinih rukavaca i pretpostavljam da su se tak zvali gruntovi kaj su nekad bili an tom području.
    A Folnegović, tko je bio taj gospon (ili gospođa) po kojem je sve dobilo ime?
    Možda neki lokalni "gazda" koji je posjedovao te gruntove? Ili pak možda http://hr.wikipedia.org/wiki/Fran_Folnegović , to je jedini lik tog prezimena kojeg sam našao nakon nešto guglanja,a da bi bar donekle mogao biti "odgovoran" za iem ulice i kvarta?

    avatar

    09.02.2010. (12:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...