Komentari

babl.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • MODESTI BLEJZ

    jel te možda ovaj friški i po meni osvježavajući sukob na relaciji AC/DC=Bono potakao na ovaj tekst? ;0)) u svakom slučaju ovakvom svijetu dobrotvora nikad naodmet, no prije toga pogledati Biti će krvi. čisto onako informativno.

    avatar

    04.02.2010. (13:14)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Prihvatimo li tezu (zapravo dosta razboritu i utemeljenu) po kojoj se milijarde uopće ne može zaraditi bez monumentalnog zločiniteljstva - što je pljačka banke naspram osnivanja banke, jel? - ispada da u samu definiciju najvećih dobročinitelja spada da prethodno budu najveći zločinitelji. Hrvatski slučaj je primjer kad se zločinitelji uopće ne moraju pretvarati da su dobročinitelji.

    avatar

    04.02.2010. (17:08)    -   -   -   -  

  • freestyler

    ne možeš istodobno biti lopov i dobročinitelj, nespojivo je.... uživaj ...:)))

    avatar

    04.02.2010. (20:09)    -   -   -   -  

  • crvenkapica

    Teza po kojoj se ne može pošteno zaraditi te su svi bogati lopovi, samo je samo utjeha luzera.

    avatar

    05.02.2010. (08:23)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Crvenkapice, nije teza da su milijarderi i multimilijuneri lopovi u klasičnom smislu - neki sigurno jesu, ali vjerujem da neki i nisu - nego da se do baš tolike sume novaca ne može doći nego posredstvom ugrađenih nepravdi u cijeni rada i sustavu kolanja novca. Nepravednost, nadam se da se slažeš, kao prvo počiva na tome što jedan odabrani bankar, burzovni ili građevinski špekulant može (i to uopće ništa stvarno ne radeći, nego zatekavši se na pravom mjestu u pravo vrijeme, za stolovima gdje npr. poljoprivredno zemljište neobjašnjivo metamorfozira u građevinsko i sl.) u jednom danu zgrnuti koliko normalan zaposlenik s plaćom ne može za cijeloga života... čak i ako govorimo o elitnijim, važnijim i plaćenijim zanimanjima (tipa liječnik, inženjer). Pitanje je drugog reda veličina. Nitko normalan ne može reći da je jedan sat bankara ili špekulanta toliko društveno vrijedniji od jednog sata rada liječnika ili inženjera da bi to opravdavalo nesumjerljivost u novčanoj nagradi, a kamoli reći da nije nepravedno da bankar i špekulant za dan zarade koliko liječnik i inženjer za života. Kao drugo, onaj koji danas nema, sutra će imati još manje, zbog prisiljenosti da živi na drug, da diže kredite, što znači da skupo plaća svoj novac. Onaj koji danas ima, sutra će imati još više zbog toga što će on svoj novac skupo prodavati. Tzv. ''složeno ukamaćivanje'' - kamata na kamatu kamatine kamate - i to je zapravo jedini način na koji se postaje multimilijunerom. Everybody knows: multimilijunerom se ne može postati od adekvatne nagrade za svoj rad, ma što da se radilo, nego prodavanjem novca koji danas imaš a višak ti je onima koji danas nemaju a nužan im je. To se još kaže: ''pustiti da novac radi za tebe, umjesto ti za njega''. Kad zaradiš famozni ''prvi miljun'', ostali stvaraju sami sebe. Je li to krađa i lopovluk? Nije. Sve je čisto i po zakonu i napokon nužno za održanje ekonomije kakvu znamo. Ali je li to pošteno i pravedno ''pustiti da novac radi za tebe''? Naravno da ne: jer na dnu te fraze ne radi ipak stvarno nekakav apstraktni ''novac'' za tebe, nego netko drugi, neki konkretni jadnik koji spaja kraj s krajem, radi za tebe... puno takvih jadnika za tebe jednog, koji im pošteno izlaziš u susret kreditirajući ih i živeći kao kralj samo od toga što ih kreditiraš.

    avatar

    05.02.2010. (09:27)    -   -   -   -  

  • sthwicked

    John D. Rockefeller je bio najobičniji kapitalistički izrabljivač i tlačitelj. Takav te triput prstom u oko pikne, dvaput u bubrege, a jednom podraga. Toliko o njegovom dobročiniteljstvu.

    avatar

    11.02.2010. (03:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...