Komentari

enhu.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • tvoj maslacak

    :-*) .....PUSA

    avatar

    04.01.2010. (18:48)    -   -   -   -  

  • Helada

    Mislim da je u svim mitologijama vidljivo isticanje jednog boga kao vrhovnog, a također sve monoteističke religije štuju, osim jednog Boga, razne osobe koje drukčije zovu. To bi moglo značiti da politeističke i monoteističke religije imaju ponešto zajedničko.
    Obožavam mitologiju, najviše grčku, ali ni ostale mi nisu mrske. :)

    avatar

    04.01.2010. (19:48)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    da, Helada, sve mitologije imaju jednog vrhovnog boga i ostale bogove zadužene za svoje 'resore', ali panteizam drevnih Egipćana, pa zatim sinkretizam teogonije drevnih Egipćana nešto je što mnogi još i danas krivo shvačaju. Zamisli samo kad ti ja sada napišem da su stari Grci i Rimljani bili veći mnogobošci od drevnih Egipćana! Ti ćeš se nasmijati i reči, pa što ovaj lupeta, ali tako je: sve mitologije, a kasnije i religije vuku korijen iz drevne egipatske mitologije.

    Jedino u drevnom egipatskom monoteizmu imaš primjera gdje je bog snošljiv prema drugom bogu, a zapravo nitko nikada nije shvatio drevne Egipćane u njihovom mitologiji ozbiljno, nitko ih nije razumio, a i sama pripadnost krugu božanstava drevnih Egipćana jako je misteriozna i tajnovita, kod drevnih Egipćana toliko se miješaju solarna, ktonička, itifalička, vodena i ina božanstva, da je to nevjerojatno, a zapravo drevni Egipćani imaju samo jednoga boga koji poprima sva ta raznolika obličja.

    Dobro, bilo bi dosta, ako budeš redovito čitala ovo moju seriju o 'dvanaest noćnih sati' možda spoznaš i nešto novo o drevnim Egipćanima.

    Drage moje dame (Helada i maslačak) budite mi dobre i vesele i lijepo vas pozdravlja stari heroj bez imena - Athumanunh.

    avatar

    05.01.2010. (16:44)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...