Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Bojan

    ja imam jedno pitanu je, na početku u uvodu u samu revoluciju piše kako je jedan od zahtijeva Mađarskoj na prvom zasijedanju Sabora je bio vraćanje Istre i Dalmacije, zanima od kuda taj podatak, za Dalmaciju mi je jasno, ali ne i za Istru jer Istra nije do tada nikad bila pod upravom hrv. Sabora, a niti je bila pod upravom Mađarske već Beča
    p.s. jedno pitanje i za pivca, u jednom komentaru si spominjao kako podupireš slobodarske pokrete svih naroda Europe od Kosovara pa do Baska, zanima me da li bi jednako tako poduprio nacionalnu težnju Istrijana za vlastitom državom jer lako je tuđom "stvari" trnje mlatit ?
    toliko od mene, hvala na strpljenju
    pozdrav

    avatar

    01.01.2010. (21:50)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Bojan, pa nisam ja nigdje napisao da je Sabor to tražio od Mađarske! Sve što je Sabor (tada je to bila još uvijek Narodna skupština) tražio 25. ožujka 1848. u političkom odnosu naspram Budimpešte (tadašnje Ugarske) u Narodnim zahtjevanjima bilo je dostavljeno u Beč.

    No, ta hrvatska 'zahtijevanja' bila su suprotna hegemonističkim težnjama Mađara, pa su oni to i pokušali (da se razumijemo i uspjeli su djelomično), jer nije baš Beč toliko volio Hrvate, a i znamo koliko će još godina proteči dok se napokon Hrvatska ne osamostali od 'ugarske krune', tek 1918. kada će opet ta nesretna Hrvatska 'jurnuti' u neku novu zajednicu u kojoj će opet shvatiti da ni to nije bilo baš pametno.

    Napisao sam ti da je to sve (Narodna zahtijevanja) 'lijepo' propalo kada je u Beču 29. srpnja 1848. mađarski (ugarski) predstavnik Battgyany to (Narodna zahtijevanja) glatko odbacio, a Beč prešutio, jer eto, možda time udobrovolji Mađare, pa neće dizati 'revoluciju'.

    Jao, kako vi mene uvijek odvlačite na političko tlo, a ja politiku stalno okrivljujem za ratove, no, dobro, ako hočete i o politici nije ni to baš strano meni. Ovdje sam želio pisati o 'velikoj ljudskoj gluposti' koja se zove rat, a sastoji se od bitaka, ali ta 'velika ljudska glupost' uvijek se pojavi nakon 'najveće ljudske gluposti' koja se zove politika.

    avatar

    02.01.2010. (10:48)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Bojan, dozvoli da ti ja nešto napišem o Istri kao državi. Da se razumijemo odmah, ja se djelomično slažem da Istra dobije status regije, pa možda čak i nekakve 'političke jedinice' u sastavu HR (za to treba opet mijenjati Ustav i ohoho čega još), ali ne možeš pričati o Istri kao državi, a zašto?

    Zato što Istra nije područje na kojem živi jedan NAROD (narodi su Talijani, Slovenci, Hrvati, Srbi, Mađari i da ja dalje ne nabrajam), ti sada meni kaži koji to narod živi u Istri, a da nema svoju matičnu državu?

    Bojan, okani se Istre kao države (upravo država da bi bila država mora imati vojsku, a vojska nakon što to politika odluči ide u rat i onda imamo 'veliku ljudsku glupost') i nemoj opet prizivati 'duhove prošlosti' koji su već jednom probuđeni, eto, zato što smo 'MI narod', a ne nacionalna manjina, pa eto, mi bi malo državu usred države. Sve nacionalne manjine koje žive u HR imaju svoju matičnu državu, a ovo ovdje, pa eto i Istra država je HRVATSKA u kojoj mogu živjeti i Slovenci i Talijani i Srbi i Mađari i svi koje žive, ali ne mogu tražiti u Istri svoju državu.

    Nemoj miješati Baske, Kosovare i druge slične narode koji eto, nemaju svoju matičnu državu, pa bi je željeli imati. Neka svatko na ovom Svijetu ima svoju matičnu državu i neka u svakoj državi pa i u Hrvatskoj budu neke 'plitičke jedinice' s neograničenim pravima, ali nikako ne mogu u Hrvatskoj biti države Italija, Slovenija, Mađarska, Srbija ... pa one već postoje i dobro je što postoje, a postoji i Hrvatska koliko god se to nekima, eto, još uvijek, kao i 'revolucionarima' te nesretne 1848. nije dopadalo i ne dopada im se, eto, i 2010.

    avatar

    02.01.2010. (11:10)    -   -   -   -  

  • Bojan

    nije meni bio nikakav cilj politički polemizirati jer to nema nikakvog smisla, ja ću tvrditi jedno, drugo drugi drugo, a treći treće i nikada se nećemo složiti i sve šta ćemo napraviti je zaspamati i ništa novoga/pametnoga nećemo reći

    "Naravno, na kraju zahtjev Narodne skupštine 25. ožujka 1848. u kojem se od Mađarske traži: - sazivanje Hrvatskog sabora, povratak Dalmacije i Istre, te svih vojničkih granica pod vlast Sabora i bana",
    evo točan citat, koji mi nije jasan, izgleda da se onda radi o lapsusu, zato mi nije bilo jasno

    avatar

    02.01.2010. (13:16)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Bojan, nije lapsus i nije dobro vaditi iz konteksta nečije citate, te ih tumačiti i shvačati na svoj način! Trebao si čitati dalje, pa bi ti bilo jasnije, a ne da se hvataš za jednu rečenicu i ostaješ pri svom, zahtjev je bio za ISTRU i DALMACIJU i tako sam ga napisao, pa nisam valjda trebao posebno naglašavati za ISTRU od Austrije, a za DALMACIJU od Italije, pa za Rijeku i potom za Kvarner, pa za Međimurje ... što ti je, Bojan sve su to hrvatska državotvorna područja!

    avatar

    02.01.2010. (15:55)    -   -   -   -  

  • pivac

    Bojane,

    mislim da je Athumanunh sve lijepo objasnio pa nema potrebe da puno pišem. Ipak, apsolutno bi podržavao težnju za nezavisnošću Istre kad bi u njoj većinu činili Istrijani u nacionalnom smislu, to jest, oni Istrijani koji su se nacionalno izjasnili kao Istrijani a ne kao Hrvati, Talijani, Srbi i ostali. No, budući da čak ne postoji nijedan formalan pokret za samostalnost Istre, a na zadnjem se popisu stanovništva samo 4,3% stanovnika Istarske županije deklariralo kao Istrijani:

    http://www.dzs.hr/hrv/censuses/census2001/Popis/H01_02_02/H01_02 _02.html

    smatram stoga da nema osnove za moje podržavanje samostalnosti.
    Moje je skromno mišljenje kako je Istarska županija rijedak primjer uspješne županijske samouprave i da se sve županije u RH trebaju ugledat u nju. Koliko mi je poznato EU zahtjeva regionalizaciju RH ali na način da svaka regija treba imati milijun stanovnika tako da opet ne vjerujem da će Istra postati regija nego samo dio neke veće regije. Regionalizaciju dakako podržavam ako će ona doprinijeti boljoj upravi.

    Ispričavam se što preko tuđeg bloga raspravljam o nečemu što uopće nije tema bloga, zapravo se smatram odgovornim jer sam upravo ja skrenio s teme prezentiravši svoja politička stajališta. Ali eto može se iz priloženog zaključiti da su Baski i Kosovari kruške a Istrijani jabuke.

    Pozdrav i sretna nova godina!

    avatar

    02.01.2010. (16:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...