Komentari

whiskybar.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Bookeraj

    i ja sam primijetila ovu sličnost s Indijancima, iako su mi ostale reference promakle (imam negdje srpsko izdanje knjige Ursule LeGuin "Svet se kaže šuma", ali nikad ju nisam pročitala, možda je vrijeme?) Htjela sam pogledati District 9, ali umjesto toga sam pogledala samo 9 (Tim Burton) - ako voliš filmove iz postapokalipse, možda ti se svidi :) LP

    avatar

    28.12.2009. (15:11)    -   -   -   -  

  • macka_u_martama

    dobar tekst!

    pozdrav

    avatar

    30.12.2009. (15:26)    -   -   -   -  

  • narodna politika

    Vidim da nešto nešto kužiš sf pa ću ti isto tako nešto reći. Svaka priča podsjeća na neku drugu priču. Avatar je priča na razni 2 razreda osnovne škole ( namjerno je ciljan da takav bude jer je ljudska populacije preglupa da razumije pravi sf i sigurno ne bi bio takav hit da je Cameron htio da priča ima neku težinu) dok je District 9 pravo remek djelo prepričavanja. Bitan je pristup razvijanja priče isto koliko i sama priča.
    Avatar podsjeća na Dinu, Ples sa vukovima, Pocahontas, američka osvajanja!
    Ratovi zvijezda na Mahabharatu, Gospodara prstenova, samurajske filmove.
    Mechovi su bili u Nathanu Neveru, različitim igricama davno prije Matrixa, romanu Roberta Heinlena Zvijezdani jurišnici ( obavezno pročitaj ako nisi)!
    Uvijek ima nešto prije i nešto bolje!

    avatar

    26.01.2010. (18:42)    -   -   -   -  

  • whisky bar

    Jasno da ima, ali to su mi bile prve asocijacije nakon gledanja. Ipak, film me se dojmio upravo što priča podsjeća na roman Svijet se kaže šuma Ursule K. Leguinn i bavi se nekom fiziološkom (u romanu telepatija u filmu Avatar čista fizička veza) između samog svijeta (koji je u oba slučaja šumovit) i domorodaca koje izrabljuju osvajaći. Također, dobro je kada se u nekom blockbusteru istakne kritika SAD imperijalizma i korporacija, odnosno neoliberalizma.
    Na ove ostale knjige i filmove što si nabrojao Avatar podsjeća jednako koliko i Star Wars i mislim da kod svih herojskih SF-ova možemo naći iste poveznice, heroja koji se razvija po principu Monomita kako ga je izložio Campbell i neki izum ili sirovinu koja određuje strukturu društva.
    Tako da je Avataru dajem 4 od 5, mana, malo je slatkast u razvoju ljubavne priče i domorodci su prikazani potpuno bezgrešni (za razliku od slobodnjaka u Dini koji jesu pravedni, ali mogu biti gori od Harkonena).
    Pozdrav

    avatar

    27.01.2010. (17:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...