Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • pivac

  Schwechat je bio ključna bitka jer se Mađari nisu spojili sa ustanicima u Beču ali i kasnije Jelačić vodi neke bitke po Južnoj Ugarskoj. Bi li mi mogao kazati izvore koje koristiš da ja to malo pogledam ako već nećeš pisati o tome i ako uopće piše štogod o tim okršajima? Pogledat ću u NSK. :)

  avatar

  28.12.2009. (01:00)    -   -   -   -  

 • Athumanunh

  pivac,

  bitke, raščlambe i analize bitaka, taktika, pa ako želiš i operatika i strategija i sve što se vrti oko bitaka i vojski kroz povijest, moj su posao. Tu sam na poznatom terenu i tu sam doma. Što pak se izvora za bana Jelačića tiče imaš ih bezbroj i sigurno će ih naći u NSK. Moji izvori su jako stari i sumnjam da ćeš ih pronaći, ali pokušaj, evo: dr Slavko Pavičić, Hrvatska vojna i ratna poviest i Prvi svjetski rat, Zagreb 1943.

  Odmah da ti kažem sve što ja napišem nećeš pronaći u dostupnim izvorima, jer ja se više puta koristim i stručnim izvorima koji se rabe tijekom raščlambi nakon djelovanja kao i posebnim publikacijama koje su teško dostupne osobama izvan sustava, ali pokušaj možda nešto i pronađeš.

  Napisat ću još o bitki kod Schwechata, a potom, dalje, o bitkama koje je vodio ban Jelačić, neću pisati, barem za sada u ovoj seriji 'Hrvati - ratnici i vojnici kroz povijest', jer te bitke više nemaju baš neki utjecaj i vezu s hrvatskom povijesti.

  avatar

  28.12.2009. (17:31)    -   -   -   -  

 • pivac

  Athumanunhše,

  Slučajno sam kupio baš tu knjigu za 50 kuna jučer!!! Knjigotisak iz Splita je nakladnik, izdanje iz 2009. godine.

  Puno ti hvala ti na analizi bitaka i informacijama, a ako me nešto bude dodatno zanimalo vezano za raščlambe i analize bitaka poslat ću komentar.

  Bilježim se sa štovanjem!

  avatar

  29.12.2009. (21:37)    -   -   -   -  

 • Athumanunh

  ma hajde, baš mi je drago, samo pazi to što si ti kupio nije original već neko od ne znam sada koje je to već izdanje, ali nema veze knjiga je dobra i imaš u njoj svega, a meni se dopada jer je i pisana starim hrvatskim jezikom, barem moja, ne znam kako su sada te nove.

  Bit će mi drago kada me budeš nešto pitao, a ja ću se potruditi odgovoriti što jednostavnije i pristupačnije koliko god budem u mogućnosti.

  avatar

  29.12.2009. (23:47)    -   -   -   -  

 • netko

  Grbovi se rade po određenim heraldičkim pravilima i po povijesnom pravu. U skladu s njima je napravljen i Austro-Ugarski grb. On je imao za zadaću pokazati zemlje i posjede pod Habsburškom vlašću, a ne pokazivati malim narodima gdje im je mjesto. Slijedom svega prije navedenog su se i Hrvatska, Dalmacija, Slavonija 1102. našle pod krunom Sv. Stjepana koju je prihvatilo hrvatsko plemstvo.

  avatar

  16.01.2010. (22:55)    -   -   -   -  

 • pivac

  Athumanunhše,

  Odakle se pojavljuje austrijski general Kempen sa svojih 8 000 carskih vojnika?
  To nisu bili hrvatski vojnici (oni koji su prešli Dravu kod Varaždina sa banom Jelačićem)?

  I zanima me, ako znaš, kako to da su hrvatska i carska vojska išle u pohod bez topova?!

  Prošlo 20 dana od objavljivanja posta i vidim da ovo doba ipak više nije u žarištu tvog zanimanja no ipak pišem u nadi da ćeš pročitati i odgovoriti na ovaj komentar na čemu bi ti bio vrlo zahvalan!

  pozdrav

  avatar

  18.01.2010. (12:36)    -   -   -   -  

 • Athumanunh

  pivac, nadam se da ti je poznato da najelitnije postrojbe tadašnje A-U carske vojke biju teške bitke u Lombardiji, u Italiji, dakako, tamo su i najelitnije hrvatske postrojbe tadašnje carske vojske, a ban Jelačić vodi pričuvne postrojbe.

  'zmešeraj' koji je nastao pobunom Ugarske i povlačenjem elitnih mađarskih postrojbi iz Italije natrag u Mađarsku doveo je do preustrojavanja carske vojske, konkretnije njezinog 2. armijskog zbora iz čijeg sastava je i general Kempen sa svojim vojnicima.

  Zabuna je vladala poradi toga što Jelačić i Windischgratz imaju istu zapovijed 'udariti' na pobunjenu ugarsku vojsku, ali ne znaju (jer im car nije dao točne naputke) tko zapravo zapovijeda.

  Upravo svo to nesnalaženje cara Ferdinanda V., a i poradi novonastale situacije nakon događaja u Rimu i Berlinu, Mađarska obilato koristi za svoju stvar.

  Nepostojanje jednog zapovjednika, nego više njih, totalno zbunjuje generale, ali i niže časnike, pa otuda valjda i lutaju postrojbe koje znaju tko je protivnik, ali ne znaju tko im zapravo zapovijeda.

  Ne znam da li sam odgovorio na tvoje pitanje, ali teško je to sada sve povezati i analizirati, a to zapravo ni ne spada u hrvatsku povijest i doista nije Athumanunhovo područje interesa.

  avatar

  04.03.2010. (22:23)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...