Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


 • pavaogc

  Bijah na utakmici Ferencvaroš i Hajduka, pivali smo "Ustani bane" pa nas je neko upozorija da Mađari ne simpatiziraju baš Josipa Jelačića pa nismo stali pivat nikako :) Zašto im nije simpatičan to je samo njima jasno.

  avatar

  24.12.2009. (09:45)    -   -   -   -  

 • Athumanunh

  naravno da ga ne simpatiziraju, jer smatraju ga glavnim krivcem za propast njihove 'revolucije', jer kad je ban Jelačić potukao mađarsku vojsku koja je krenula na Beč (kod Schwechata) i time im omeo spajanje s bečkim 'revolucionarima', carska vojska mogla se bez opasnosti po Beč okrenuti prema 'neposlušnim' Mađarima. Taj dio mađarske povjesti nema nikakvu vezu s hrvatskom povješću, jer tada Mađari imaju doista velikih problema stiskaju ih carska i Ruska vojska i napokon im nanose poraz.

  Dakle, Mađari imaju moju naklonost i sve simpatije kada se bore za svoju neovisnost i slobodu, a li pobogu zašto i Hrvati ne bi imali mađarsku naklonost kada se bore za svoju slobodu i nezavisnost od tih istih Mađara.

  Bilo kako da bilo, Hrvatska slobodno slavi svog bana Jelačića, isto tako i svog prvog kralja Tomislava, obojica su nanijeli teške poraze Mađarima, ali obojica su se borila za Hrvate i u oba slučaja Mađari su svojatali nešto što im ne pripada. U Zagrebu su oba spomenika i oba gledaju na jug, dakle ne prijete Mađarskoj, niti bilo kome drugome. To je naša povjest i mi se je doista ne trebamo sramiti!

  Inače Mađari su se u zadnjim godinama potpuno prmijenili, ja imam dosta prijatelja iz Mađarske, oni su sasvim OK i ne treba baš puno 'šiljiti' o tim nesretnim 'revolucionarnim' godinama, ali ne treba ih ni zaboraviti i sramiti ih se samo zato što to, eto, opet nekome smeta.

  avatar

  24.12.2009. (10:08)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...