Komentari

protivnasilja.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Tri Pojma

    iako se slažem s osnovnom idejom posta (ne trebamo šutjeti kada je u pitanju nasilje koje se vrši nad nama ili drugima), mislim da su neki od ovih savjeta koje je dala Ane malo od koristi. Naime, teško da će osoba koja svojim gardom ne odaje samopouzdanje išta moći po tom pitanju učiniti. Možda da, ali tek nakon terapije ili treninga. Ona nije ni svjesa kako svojim hodom i pogledom odaje da je nesigurna.
    Također, sve te priče o tome kako se možemo obraniti... Bila sam žrtvom, pa iz osobnog iskustva mogu reći da mi nije pomoglo ni to što sam na nogama imala tenisice, bila obučena u traperice, imala kratku kosu i vjerovala u sebe. Pri tome, uopće nisam poznavala nasilnika niti mu se na bilo koji način zamjerila. Jednostavno, bila je "kriva" kalendarska godina i ja sam bila "krive" nacionalnosti. Osoba koja me premalatila samo zato što joj je netko drugi došapnuo: "Ona ti je to i to.."i, toliko je bila fizički superiorna da mi nikakvi ključevi, niti bilo što drugo ne bi bili od pomoći. Na koncu, nije mi pomoglo ni to što je nasilnik, godinu dana nakon incidenta, poginuo u jednom sukobu, ali se ovoga puta namjerio na nekog luđeg, bezosjećajnijeg i jačeg od sebe.
    Također, snimanje telefonom... Prema važećim zakonima - neupotrebljivo kao dokaz. Još bi se moglo i zloupotrijebiti kao "neovlašteo snimanje".
    Zaključak - borba protiv nasilja je najefikasnija kada se čini okolnim i najsporijim putem - prevencijom. Jednom, kad se dijete izgradi u nasilnu osobu, nema puno načina da je spriječimo da to nasilje vrši nad drugima.
    To je moj stav

    avatar

    13.12.2009. (18:17)    -   -   -   -  

  • Tri Pojma

    da, slažem se za tečaje samopomoći.. no, nažalost.. kad netko nema dovoljno samopouzdanja, obično je i ekonomski uskraćen jer self-koncept podrazumijeva i akademski dio slike o sebi.. i tako se pravi jedan začarani krug :(
    meni je žao što je kod nas užasno zanemarena dojenačka psihijatrija (da me netko ne shvati krivo: ne mislim da je dojenčad "bolesna", već to podrazumijeva rad sa trudnicama i mladim majkama, na stvaranju što boljeg attachmenta, kao preduvjeta za dobar self koncept)

    avatar

    13.12.2009. (21:14)    -   -   -   -  

  • Tri Pojma

    i da.. čestitka na stotici :)))

    avatar

    13.12.2009. (21:14)    -   -   -   -  

  • traženje sebe

    Ovo između 6-6.30 popodne je stvarno istina meni se ta situacija dogodila,sama sebi sam bila totalno neinteresantna taj dan.. ja imam suzavac bilo ljeto il zima, dan il noć..

    avatar

    13.12.2009. (23:54)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Znači, jedino što stvarno djeluje je - preventiva...
    Okrenimo se onda tom problemu. Kako najbolje djelovati dugoročno...
    Što nam je za to potrebno? Na kojem nivou napasti problem.
    Može li državno ili je to područje podijeljeno na sektore po županijama?
    Ako je po županijama, kome treba najviše pomoći tj tko je s tim u totalnom deficitu ili je to isto svugdje?
    Tko je od državnih segmenata za to zadužen?

    avatar

    15.12.2009. (00:20)    -   -   -   -  

  • sekasmith

    Priča je pretužna da je ispričam, ali mogu ispričati i zaključiti ukratko: Džonom o džon. Kad mi je dete od 6,5 godina napal pedofil, osim forenzičara koji su bili fenomenalni, sve se ostalo svelo na diranje stare rane, koji su sve predstavnici kojih institucija prošli kroz stan.. Trebalo mi je 4 godine da (hvala bogu) bivšeg i dete nagovorim da se dete upiše na karate. U toj stahovitoj besparici, nezamislivoj, ona je išla ipak, dobila na samopouzdanju, a sad ne trenira i meni je krivo. Nema tu, džonom o džon, oko za oko, zub za zub, gle ove istočnjake kaj su nama kakti pogleč žene pokrite prek face, oni primitivci, višeženstvo i to. Je, al ak on može 4 žene uzdržavat, nek ih prevari vani, s petim komadom - ode glava na panj. Pa si ti braco misli.
    Djelujem agresivno? NIje teško zamisliti da ti neko predškolsko dete napadne a posle dolaze razne babe u grupama pa simtetamte, a dete odrasta i moli mamu uputnicu za psihologa (nije razlikovala još psihologa i psihijatra) a doktorica opće prakse (tad se to tak zvalo molim fino) ne da uputnicu, da to nije niš. Ne da žena uputnicu, braco, kao dete je to zaboravilo; dok nisam zapretila i jelte, dobila prek teške veze, sramim se ove države u kojoj sam se rodila i u kojoj sam rodila dvoje djece: Kad smo konačno došli do psihologinje, pitala me kaj sam do sad čekala. Reko', uputnicu gospođo. Shvatila je. A je l' bu shvatil neko ko bu eventualno ovo čital, ne znam... Kakvi sudovi, od sudova je gore samo izgubiti zdravlje. A ak kreneš sa sudom, zgubil buš zdravlje, garantiram, e, pitaj me o tome... Mislim nemoj me pitati, ne tak niko veroval, a kad se uvjeri, prekasno... Svima mir i dobro (inače sam ateist ali ovo dobro zvuči)...

    avatar

    18.12.2009. (14:43)    -   -   -   -  

  • beznačajan ispod zvijezda

    Ovo je priča o nama, beznačajnima ispod zvijezda, i zvijezdama Ace, Simkea i Luke koje nam više ne osvjetljavaju put.

    Neki su već objavili ovaj govor prof. dr.sc. Saše Zelenika iz radijske emisije „Mens sana“ na Radio Trsatu, povodom ubojstva studenta riječkog Sveučilišta, Aleksandar Abramova i tako iskazali sućut svim besmisleno ugašenim životima u ovoj jadnoj zemlji, ali time i tihi protest protiv svih koji svim snagama guraju ovu zemlju u nepovratnu propast.

    Molim te, pokaži da ti nije svejedno, objavi i ti na svom blogu ovaj govor.

    Možeš ga naći ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje ...

    avatar

    21.12.2009. (00:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...