Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • prljava igra (!)

    Zanemarujuci rastuce protivljenje glasacha neprestanom shirenju EU, briselska Komisija i pojedinachne Vlade rade na novoj rundi proshirenja. Najmanje 5 drzava bi po sadashnjem planu trebalo biti primljeno najkasnije do 2014. Vec u iducoj godini mogli bi biti dovrsheni pregovori o pristupanju EU sa Hrvatskom, a njeno chlanstvo bi onda bilo moguce vec 2011. Jedva neshto duze mora da pricheka krizom uzdrman i visoko zaduzen Island. Shefovi drzava i vlada zele ove nedelje na vrhovnom zasedanju u Briselu osim toga da utvrde termin o pochetku pregovora o pristupanju sa Makedonijom. Vlada u Atini se josh uvek tome protivi, jer ime "Makedonija" reklamira za jedan od grchkih regiona. Ali vishe od jednog skromnog odlaganja Heleni teshko da ce moci izdejstvovati. I zakljuchenje jednog "interimnog dogovora" sa Srbijom stoji na agendi zasedanja, a odmah nakon toga stoje pred vratima oficijelni razgovorori o pristupanju susedne Crne Gore. Ponekim shefovoma vlada ni to nije dovoljno. Atenski novoizabrani socijalisitichki premijer G. Papandreou i njegov italijanski kolega S. Berlusconi zele da do 2014. u EU prime chitav zapadni Balkan: dakle takodje Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. Jer samo tako se daju sprechiti nove napetosti u etnichki sporechkanom regionu. To bi ali za mnoge drzavechlanice bilo preskupo. Neto platishe bi morale da subvencije drastichno povecaju. Pri ovakvim izgledima jedan ce drugi, dugogodishnji aspirant morati dugo josh prichekati ispred vrata: nedavno je Ahmet Davutoglu, ankarski ministar inostranih poslova, u svojoj realistichkoj proceni vremenski okvir za pristupanje Turske EU jako proshirio - na 2023.

    Artikl iz besprizorno neoliberalnog nemachkog nedeljnika "Der Spiegel" /Panorama, Ausland, str. 110-111)

    Iz Kuljishevog texta izdvojio bih poslednju rechenicu: sve ostalo je baljezgarija spremljena u splachine za dnevno-politichke svrhe.

    I josh neshto:
    Obratimo paznju na sledecu rechenicu: "Carevi, pape, krupni buržuji te pisci i umjetnici konzervativnog akademizma, odnosno provincijalni protagonisti različitih rasisističkih “vidovdanskih mitova” koji su se odupirali avangardi, postaju društveni protagonisti toga međuratnog razdoblja…" Samo nekih par rechenica pre toga Kuljish, valjda pod sigurnom zashtitom geopolitichke faktografije, izbegava izravno spomenuti NDH: to ga ali ne sprechava da odmah nakon toga upotrebi nezgrapnu i loshu metaforu na rachun susjeda: posve neprilichno u znaku dolazecih krshcanskih blagdana.

    avatar

    13.12.2009. (15:25)    -   -   -   -  

  • edo

    Koja je cijena secesije od Europe?, to je pitanje svih pitanja, a nitko ga ne postavlja...

    avatar

    13.12.2009. (17:45)    -   -   -   -  

  • davor

    Kuljiš o svemu što nije EU - komunističkim režimima, katoličkoj crkvi, fašizmu... No, vjerujem da je glavna teza ispravna, mada je on nimalo ne obrazlaže: EU jest američki projekt. Tu jednostavno treba podsjetiti na brutalni fakat: zapadna je Europa od '45 vojno okupirana od USA (zapovjednici zajedničkih vojnih snaga su redovito Amerikanci).

    avatar

    14.12.2009. (09:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...