Komentari

auzmish.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • GUŠTANJE

    Svaka čast.

    avatar

    04.12.2009. (08:54)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    tako je.

    avatar

    04.12.2009. (10:48)    -   -   -   -  

  • arin

    Sjećam se prve epizode Milijunaša gdje je prvo pitanje za 100 kuna (niti ne zaslužuje više jer bi taj odgovor trebao znati svaki od 7 mlrd. koliko nas ima) bilo, "čime se označava izbor novog Pape ".
    Gospođa, čini mi se iz Rijeke, a po imenu i prezimenu bih rekla da je katolkinja, od ponuđenih odgovora je eliminisala bijeli šal, ostala tri su ostala za poduže razmišljanje. Sjećam se Tarikovog čuđenja, a o svom pljuvanju po televizoru i da ne govorim.
    To je samo jedan od mnogih primjera gdje su se zadrti u prsabusajući katolici osramotili nepoznavajući vlastitu vjeru, kako onda očekivati da poznaju ( a kamoli poštuju) tuđu vjeru.
    Ili kad BLENDERICA na jednom blogu ostavi komentar: "kad bi se tu radilo o nekoj miroljubivoj vjeri ili sekti......" za nju je islam i sve sa islamskim predznakom apriori ratničko, ubilačko ..... ili kako god, a zaboravlja da je i katoličanstvo kroz povijest pokazalo svoje nasilničko lice ( inkvizicija, križarski ratovi, šta je sa Sjevernom Irskom) ali ipak ne naziva tu vjeru nemiroljubivom, takvim komentarom samo pokazuje "širinu" svog znanja.
    I sve dok je takvih razmišljanja, a ima ih , da se razumijemo na sve strane, dok nam bude smetalo sve što nije naše i budemo pljuvali po drugom i drugačijem, teško će se napraviti prvi korak.

    avatar

    04.12.2009. (11:13)    -   -   -   -  

  • NF

    aferim prijatelju !

    avatar

    04.12.2009. (11:38)    -   -   -   -  

  • primakka

    prava vjera zaista treba ostati intimna dok instruirana religija služi vladarima, sa svim svojim građevinama, zlatom optočenim kaležima, žezlima, hramovima. njome učvrščuju svoju vlast na određenom području jer mislim da svaka vjera uči: slušaj bespogovorno svoga vladara. i muža :-(.
    sloboda je uvijek sloboda različitog mišljenja. kad ne bi bilo volje za moći, takva sloboda u svim segmentima društva bi se lako postigla.

    avatar

    04.12.2009. (11:39)    -   -   -   -  

  • makedo

    odličan ti je tekst, samo ja bih te ispravila u jednoj stvari. ti koji na sva zvona (i s minareta) urlaju o svojoj vjeri u boga, ti "glasni" vjernici, oni su upravo suprotno vjerniku. Eto, u svom zivotu upoznala sam tek par istinskih krscana (i katolika i pravoslavaca i protestanata) i isto tako par istinskih muslimana. S jednim dijelim ured evo vec petu godinu. I odusevljava me upravo njegova sklonost da izmedju moje (krscanske) i svoje (muslimanske) religije trazi slicnosti, a ne razlike. Kad upoznas, dakle, istinske vjernike, a ne proklamatore, bilo koje religije na svijetu shvatis koliko vjerujemo u isto, na razlicite nacine, na razlicitim jezicima, ali u isto.
    Vjera je intimna stvar. I kod pravih vjernika je uvijek tako, ma gdje bili i kojoj konfesiji pripadali.

    Sto se tice Svicaraca, mozda ispadnem neinformirana, ali koliko je uopce ljudi izaslo na taj referendum od ukupnog broja s pravom glasa??? Jer, bojim se da su neke skupine naroda koje su se doselile u Švicarsku same mogle izglasati to što su izglasali. I ne znam zbilja koliko je to vjerodostojno.
    No, kad pogledam ove naše bezbrojne minarete i zvonike koji niču ko gljive poslije kiše (a sve drugo, od životen važanosti, naglo propada) poželim jednu zabranu gradnje istih zauvijek...

    avatar

    04.12.2009. (12:01)    -   -   -   -  

  • žubor vode

    Potpisujem Primakku!
    Pozdrav tebi

    avatar

    04.12.2009. (12:21)    -   -   -   -  

  • Đus

    dobro te kopka, neka neka...
    slažem se arinom, iako se služi okrivljavanjem kao argumentom, a to na kraju opet završi istim - sukobom.
    a mislim da svi ovdje želimo biti ipak malo normalniji od Blenderice...
    no, o tome sutra više kod mene u novom postu.

    avatar

    04.12.2009. (12:50)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    referendum o minaretima, zvuči apsurdno, kao da glasamo o dimnjaku toplane, a u stvari je to pravi primjer vjerske netolerancije.
    feredža i raspelo su različite stvari, jer raspelo stavlja ustanova, a feredžu osoba, na vlastito lice i ne znam kako netko nekome može osporiti pravo da zaklanja ili ne zaklanja vlastitio lice...
    što bi rekao Šaban Bajramović: "Znam da nosis feredzu na svom lijepom licu / A rumene usnice samo mi smiju / Aaaa aaaa"

    avatar

    04.12.2009. (12:54)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    zaboravih: jesi li gledao "2012"? - ogromni Antonov ostvario je jako lijepu rolu

    avatar

    04.12.2009. (12:56)    -   -   -   -  

  • arin

    @đus- nisam se služila okrivljavanjem kao argumentom, nego prosto iznošenjem činjenica. Rekla sam već da je nerazumijevanje prisutno na svim stranama, nikoga ne amnestiram ( glupana ma koje vjere pun je svijet) ovdje je prosto riječ bila o konkretnom primjeru koji sam komentirala, pa se samo čini kao da osuđujem jedne a pravdam druge. Vjeruj mi, da se sutra javi slučaj zabrane gradnje bogomolje bilo koje konfesije, o imala bih ja itekako šta reći o onima koji to brane (naravno samo kad bi branili iz istog razloga kao i švicarci).
    Ali kad bi bio izbor između bogomolje ili neke tvornice, uvijek ću biti za ovo drugo, a Bogu nek se mole kod kuće.

    avatar

    04.12.2009. (13:01)    -   -   -   -  

  • turimti

    sumnjiv si mi...nemoj kroz "efendiju" gladati na islam i vjernike...

    avatar

    04.12.2009. (14:25)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ Guštanje i Modesty (dobrodošli!), NF i Žubor vode - hvala; pisao sam i postavio post dosta pomiješanih osjećaja...
    @ Arin - nije Te bilo nešto... ;-) Slažem se posebno sa krajem Tvoj drugog komentara, iako i tu ispada da smo mi "Balkanci" u krivu kad mislimo kako ekonomski standard umanjuje kojekakve radikalizme - eto, baš Švicarska... I da; u svakoj ćemo grupi pronaći i budale i zlonamjernike, koliko i divne, uzorite ljude. Mislim da nas baš ta očitost ukazuje, koliko svi zapravo sjedimo u istom čamcu.
    @ Primakka - iskreno, nisam siguran, kako bi funkcioniralo društvo bez hijerarhije i moći. Mislim da su obje pojave dobre, ali traže jak nadzor i kontrolu, i svijest mase... Plašim se da svi pred televizorima stvaramo sliku istine, bez imalo propitivanja, usporedbe... A to sami biramo.
    @ Makedo - možda nisam dovoljno jasno napisao, ali naravno negativnost nose upravo farizeji i manipulanti. I da nije ljudi, koje sam na svim stranama upoznao kao divne, bliske, svijetle, ne bih se usudio niti napisati post ovako.
    Nisam upućen u pravni učinak konkretnog referenduma; postotak se odnosi na ukupni odziv - u pravu si! - ali tim zanimljivije, što tu informaciju (o učinku) niti jedan medij NE spominje. O tom fenomenu govorim... Netko nam dobaci, mi lijeno progutamo...
    @ Đus - i neka, naravno. :-) Ne mislim da nudim neku pamet u ovoj priči, ali ponekad se zbilja pitam, jesmo li sami dijelom krivi za sve, što nam se ovako dešava...
    @ Pametni zub - fora usporedba, minaret i dimnjak toplane, hahaha... (I o drugome se stalno referendumči, nije da ne...) Vjerojatno je referendum ispao više "muda pod bubrege" i više afekt u poluneznanju, ali iskreno, baš tim više mislim da proces mora biti dvosmjeran i dvostran; čini mi se da vjerske grupe i same unutar sebe rade premalo reda - bilo da se radi o (po meni) poluaboliranoj pedofiliji u RKC, bilo da je riječ o zloupotrebi i radikaliziranom frakcijašenju u Islamu - ovdje, poznata mi je polemika BiH - muslimana o novokomponiranim modelima džamija, poslije rata uvedenim vehabisjkim ritualima u nekim džamijama itd. U Orašju, vjernici se dijelom zgražaju zbog "starog" efendije, ali - nikome ništa, vuk sit, ovce na broju. TO je gadan fenomen. Bilo da mi netko pred zgradom odluči dići zvonik od 200 metara ili staviti mega-razglas na minaretu, moj bi glas bio jednako protiv - tužno je, jer u strahu od zloupotrebe tako reagiramo, makar dijelom...
    Za razliku feredže i raspela posve si u pravu, naravno. Nejasno sam aludirao na "frku" u, čini mi se, Francuskoj, gdje se muslimanke mogu za osobne dokumente slikati "umotane", a nemuslimanu takva slika za dokumente ne prolazi, jer je - maskiran. Itd, itd.
    Osobno, mislim da feredža može biti zgodna, ali to više zrači iz žene, koja ju nosi... /nekima ne koristi, hahaha/
    Mriya... ne, nisam gledao tu zvizdariju od filma (eto me arogantnog u neznanju), ali - znam za taj avion; rado bih to čudo vidio nekad. Tragikomično nasljeđe sovjetske tehničke genijalnosti... Buran; "Konkordski"; An 2, ... /izvini, rasteferićio ja.../
    @ TTK - bravo, ali ne činim to; toliko se ne mogu i ne želim spustiti. Izuzetno vjerujem u kodeks i misiju odore (bilo časnika, suca, pilota, kapetana ili vjerskog vođe) i jedino zato si dajem pravo, uprijeti prstom u tip ponašanja, koji je bruka i auto-gol ponajviše grupi, ispred koje se spomenuta persona postavlja. Definitivno ne paušaliziram, posebno je, jer su mi pojedinci ovdje, od kojih to zbilja nisam očekivao, neposredno nakon te situacije prišli i jako i trajno otvorili oči za svjetlo, koje jedan musavac ne može obezvrijediti.

    avatar

    04.12.2009. (14:39)    -   -   -   -  

  • tipkojisjedi

    Poznajem gospođu koja se udala za muslimana, prešla s 25 godina na islam
    i ima uvijek (već godinama) pokrivenu kosu i suknju do zemlje. Živi u mjestu
    gdje je rođena (EU), diplomirala i magistrirala, ali ima na radnom mjestu priti-
    saka da otkrije glavu. Nju nitko ne doživljava kao potencijalnu teroristkinju ili sl.
    ali ljude smeta da je netko drukčiji...Neka kod nas pokuša neka referentica ili
    profesorica dolaziti na posao i raditi s rupcem (koji pokriva čelo) na glavi!
    Neki čovjek iz Salzburga mi je tumačio da oni žive (i) od prodavanja prošlosti.
    Građevine imaju svoju povijest, trgovi također, i neobično se pazi da se taj
    ugođaj prošlih stoljeća sačuva jer dolaze turisti koje zanimaju ti autentični
    ambijenti. Izgradnja novih, pogotovo 'modernih' zgrada (neboder na Jelačiće-
    vom trgu, zgrada Željpoha uz kazalište,..) tamo ne bi prošla ni u kom slučaju.
    Jednako tako ni izgradnja nove crkve u središtu grada.
    A minaret se u taj okoliš ne uklapa. Kao ni tvornički dimnjak! Minaret na raz-
    glednicu Salzburga ne paše, rekao mi je sugovornik. Turisti idu gledati mina-
    rete tamo gdje su poznate stare džamije. U Beču se 'prodaje' turska opsada
    Beča, a ne turska džamija. Što je zemlja manja više čuva 'ono svoje' jer se
    boji globalizacije i promjena koje neminovno dolaze.
    A novine ne pišu o islamskoj kulturi i znanosti nego o 'islamskom' terorizmu..
    I što možemo očekivati?
    .


    04

    avatar

    04.12.2009. (22:56)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    ponekad je tesko raspoznati agitatora od vjernika. ipak, obicaj tolerancije i dobrog ukusa nalaze da postujes ruku koja ti je pruzena i koja te hrani. pogotovo kad promijenis dom. jer, ne cinis li to na kraju dobivas vritnjak, ovako ili onako. pogotovo ako novi dom zelis skrojiti po svojim mjerilima prenesenim iz onog starog.

    induktivno i deduktivno,
    Bocaccio

    avatar

    05.12.2009. (08:12)    -   -   -   -  

  • levant

    hmm da. sve što si napisao je sasvim ok i bilo mi lijepo za čitati osim jednoga. ti i sam osuđuješ (efendija-licemjeran). kad (ako ikad) budemo u stanju ne osuđivat, ne ocjenjivat onda bi možda mogli napraviti drugačiji svijet. no dok i ti (kao manjina) ipak imaš u ustima osudu....
    mislim, svi smo takvi. osuđujemo, ocjenjujemo, stavljamo u ladice. a onda pričamo da su drugi licemjerni. a možda smo to i sami...

    avatar

    06.12.2009. (07:39)    -   -   -   -  

  • pardon my french

    tako je. Motaju mi se neke rečenice da stavim kakav dobar komentar, ali previše sam umorna. Uglavnom, slažem se.

    avatar

    06.12.2009. (22:22)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ Tip koji sjedi - primjera kakav spominješ ima jako mnogo; poznajem divnu ženu vrlo liberalnih i osviještenih pogleda, čija se slika svijeta poljuljala tek, kad je njezina kćer konvertirala na Islam... Posebno Ti hvala na drugom (odličnom) dijelu komentara; dao mi je usput i ideju za današnji post. Pozdrav
    @ Bocacciozg - vječna tematika zapravo... rijetko koji emigrant - pogotovo onaj, koji dolazi u sredinu, gdje već ima "zemljake", zbilja prihvaća sve ono, što ga je isprva navelo na odabir novog okruženja. U tom nekom umagljivanju i kreće "film" malih Turaka u Berlinu, koji pri upisu u školu ne govore njemački, i svi oni kojekakvi zavičajni klubovi, dopisni ustaše i velesrbi treće generacije, ovi i oni...
    @ Levant - načelno, mislim da smo kao vrsta manje ili više licemjerni, individualno i grupno. U ovom slučaju, ne mislim da sam licemjer ako primjećujem nečiji raskorak riječi i djela, niti da je etiketiranje loše, ako je točno. Licemjerno je, bez reakcije dopuštati, okretati glavu na drugu stranu i pasivno podržavati. U suprotnom, gubimo kriterije dobrog i lošeg i odričemo se upravo moći rasuđivanja, učenja i osobnog razvijanja, i dopuštamo biti manipulirana žrtva (suodgovorni tim više). ... ne misliš...? ;-)
    @ Pardon my... - merci... :-)

    avatar

    07.12.2009. (10:15)    -   -   -   -  

  • levant

    primjećivanje neće promijeniti ništa. ako i samo ako si siguran da svojim primjećivanjem nešto mijenjaš onda da. ovako, meni se čini da je to sve samo ego. što imaš od toga što si primijetio (taj dio je ok) i ukazao (e taj nije) na neki problem ili na nečije "loše" ponašanje. da li si time išta promijenio? ništa.osim što si istaknuo samoga sebe. djela. to nešto znači. možda da si otišao pa tom efendiji to rekao u lice pa da ste razgovarali i on shvatio da je licemjeran e to bi nešto značilo. gunđanje sa strane, primjećivanje ,ne dovode nidočega osim do širenja negativne energije u okolinu. to govorim načelno. eto tako ja mislim. pometi pred svojim pragom pa tek onda imaš prava mesti pred tuđim. lako je ukazivati prstom na druge. teže je uperiti prst u sebe. neide to tebe, to ide svih nas.
    a da sad ne bi ispalo da držim predavanja neka kažem da to ja pokušavam a neide mi uvijek. teško je čistiti pred svojim pragom. lakše je pred tuđim. no mi se taj princip generalno sviđa, i trudim se ako imam što za reći da to kažem direkt tamo di treba . no i sama se ulovim da sam hipokrit, da gunđam i osuđujem. sve manje i manje no ipak...

    avatar

    07.12.2009. (10:49)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ Levant - nije da moja ima bit zadnja :-) ali - mislim da je promatranje i primjećivanje nužan početak, a ne samo sebi svrha, naravno. Utoliko se slažem.
    O konkretnoj personi, što je slijedilo itd., ne raspreda mi se, jer je to bio samo fragment u postu, a ne tema. No vjeruj, postojao je slijed zbivanja - s moje strane limitiran jedino time, što moram poštovati volju drugih - ovdje sam gost, i to sam pravo maksimalno iskoristio...

    avatar

    07.12.2009. (11:09)    -   -   -   -  

  • arin

    Ako ćemo pravo, i dotična persona je ovdje samo gost (priženio se), ali ga to svejedno ne sprječava da svakom loncu bude poklopac. Elem, slobodno izrazi svoje mišljenje, nekako ćutim da ću se složiti s tobom.
    I pobogu, zašto nisi replicirao na njegovu biser-izjavu?

    avatar

    07.12.2009. (12:51)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    @ Arininya - ... zrnca za razgovor uz kavu, zar ne...? ;-)

    avatar

    07.12.2009. (13:47)    -   -   -   -  

  • arin

    A to li mi je bila namjera, iznuditi poziv za kavopijenje?!?!?! Kak god, imalo bi se o čemu......

    avatar

    07.12.2009. (15:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...