Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • grinch

    ah. i tebe je uhvatilo roktanje na svinjariju.. ja to metnula na ignore, mislim da mi je tak najpametnije. čuvam živce za neke druge svinjarije.

    avatar

    25.11.2009. (20:32)    -   -   -   -  

  • catwalk

    Ja mislila da ipak točno utvrde je li gripa ili viroza vulgaris. Zaboravila sam to pitati kolegicu koja je imala svinjsku (navodno) i cijela joj familija, bome. Ako je samo na temelju simptoma, ti simptomi variraju, koliko sam čula - neki imaju jako visoku temperaturu, neki omanju, neki povraćaju, neke boli glava. Zajedničko je valjda samo da su svi krepani. Znači, pričekati dok više ne možeš ni makac, onda si siguran da je gripa i o tome možeš ujedno obavijestiti i liječnika, telefonom, da ti upiše u karton. :D
    p.s. čitala sam već i ranije blog ti, zanimljiv je, i hvala na linku na moj blog. :-)

    avatar

    25.11.2009. (22:32)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    @ Grinč
    Ma je, ali meni se dogodilo da sam protekla dva tjedna proveo bakćeći se s nekom gadnom virozom, gdje su mi se stalno izmjenjivali povremeni simptomi, dolazili i odlazili (mučnina, gubitak teka, kašalj, bolovi u prsima, grlobolja, malaksalost - znači sve kao i kod SG, osim što nisam imao temperaturu), pa mi se spontano nametnulo pitanje koje je i osovina posta: viroza ili gripa? I da to nije samo moje pitanje, da se sigurno deseci ili stotine tisuća u zemlji paralelno pitaju istu stvar. I ta spoznaja o potpunoj proizvoljnosti u dijagnostici, o okultnoj netransparentnosti procedure potvrđivanja da je u pitanju baš H1N1 - i uostalom nedostupnosti - informacija, testiranja, lijekova. (To mora da je profesionalna deformacija: kao arhitetka sam valjda organski alergičan na svaku nedostupnost, svako zapasivanje javnog prostora :)) Ako hoću informacije o prirodi bolesti, sve je klizavo, nejasno, može i ovako, može i onako. Ako hoću test ili potvrdu od čega bolujem, nema šanse da to dobijem. Ako bih se za svaki slučaj odlučio za tamiflu, ne bih ga samo tako dobio. Pa čak eto ni to nesretno cjepivo: em što mu nije za vjerovati, em što ga ni nema. Što mi je sve, moram priznati, predstavljalo određenu dozu šoka, pošto još nisam imao neposrednog iskustva te vrste: da ne vjerujem medicini. Zato sam napisao ''ni bolesti nisu što su nekad bile''. Bilo mi je to prvi puta da sam ozbiljno sumnjičav spram onoga što mi govore liječnici, da ih preispitujem, da važem koliko im mogu vjerovati, da imam dojam kako ni sami nemaju pojma ni ideje, da na svakom koraku nailazim na kontradikcije i apsurdnosti, pa čak i neke grozne cinizme. U principu, da sam prepušten sam sebi, pa što bude (ne samo s trenutnom virozom, nego i ubuduće). Po prvi puta u životu nisam imao povjerenje da ću kao pacijent biti tretiran individualno i u mom najboljem interesu, što je zapravo u načelnom smislu opasan presedan i oveći skandal, a o kojem kao da nitko ne govori - zato mi je došlo da napišem post.

    avatar

    25.11.2009. (22:32)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    @Catwalk
    Ako nemaš svinju nego virozu, nitko ti to ne može potvrditi pa da si odmah miran, ali i kad si po svemu sudeći prebolio svinju opet je to, kao što sama kažeš, jedino kao navodno. Nitko u cijeloj zemlji ne zna na čemu je.
    Jedino znaš na čemu si kad više ne možeš ni makac. Samo što je onda, kako se ispostavlja, ukoliko dođe do potrebe za liječenjem - za liječenje već kasno.
    p.s. hvala i nema na čemu

    avatar

    25.11.2009. (22:58)    -   -   -   -  

  • catwalk

    Jel' vrijedi šta taj krizni stožer Jutarnjeg lista? Ja sam skeptična u startu (nisam čitala). Zbunjuju me i tvoji navodi o tome da ti je ovo prvi put da kao pacijent nisi imao dojam da ćeš biti tretiran individualno i u svom najboljem interesu. Ja, recimo, nikad nisam imala taj dojam. I nikad nisam imala povjerenja. Jer te u stvari ni ne tretiraju individualno, nego po vjerojatnosti (statistici, genetskim predispozicijama...). Tako mi se čini barem. Malo mi je vjerojatno da liječnik opće prakse ima vremena, a i kompetencija, individualno, i precizno, pozabaviti se nečijim skupom simptoma. Dr. House je utopija kod nas, ali samo po mojem iskustvu - prihvaćam ako su tvoja drugačija. Zato me svinja i ne zbunjuje, uklapa mi se u moj cinički koncept. :-D

    avatar

    26.11.2009. (00:03)    -   -   -   -  

  • catwalk

    Da, vidim sad po pitanjima na Jutarnjem da doktori ostavljaju u nedoumici pacijente... krajnja odgovornost na pacijentu, očito.

    avatar

    26.11.2009. (00:06)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Ne znam to objasniti. I meni se nekako ne uklapa u mnoge ružne priče o hrvatskom zdravstvu koje cirkuliraju okolo, ali ne, moram priznati da ja osobno nisam imao loših iskustava, dapače. Što god mi je trebalo, dobio bih, i dobio bih na način da mi se nije učinilo da bih imao što prigovoriti. Dobro, znamo svi da u aspektu elementarnog ophođenja, ljubaznosti, organizacije, redova ili lista za čekanje, itd., u zdravstvu kao i svugdje drugdje vlada šarena boja i da ima svega, svakakvog osoblja. Ali što se tiče same medicinske usluge, doista se ne mogu potužiti. Kod koga god sam bio, vjerovao sam doktoru, mogao sam mu vjerovati - saslušao bi me, objasnio mi što me zanima i, koliko sam kao laik mogao prosuditi, postupio bi u interesu mog zdravlja kao jedinom kriteriju. Nisam ja zahtjevan, ne tražim da se čitava ekipa na čelu s dr. Houseom okupi oko mog kreveta dajući i zadnji atom snaga za mene, dovoljno mi je tek ovo što sam opisao. Problem s aktualnom epidemijeom je što doktori po cijeloj zemlji očito imaju propisani naputak odozgo kakva je procedura i kakvo je postupanje u slučaju ''flu-like'' simptoma, dakle konkretnog pojedinačnog pacijenta ne tretiraju po osobnom nahođenju, kako bi ga inače možda tretirali, nego po rečenom naputku odozgo.

    avatar

    26.11.2009. (00:53)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Samo da se razumijemo: nije mi bila namjera pristajati uz paniku. Da li se i koliko trebamo bojati nemam pojma, to ćemo još morati pričekati pa vidjeti. Post je o tome kako se naš zdravstveni sustav - za razliku od nekih drugih zemalja u kojima su i testovi i lijekovi daleko dostupniji - mizerno ponio u ovoj situaciji, muljajući i perući ruke te svu odgovornost prebacujući na liječnike obiteljske medicine i same pacijente.

    avatar

    27.11.2009. (07:49)    -   -   -   -  

  • Neverin

    nemam pojma što misliti između onih koji su za i protiv ali vidim po sebi da sam i dalje zdrav a možda sam i to već pregrmio kad sam prije mjesec dana kašljao ujutro a možda i nije to to bilo, kako god ne brojim više godine otkad sam zdrav i ne sjećam se kad sam zadnji put bio kod lječnika radi neke bolesti tako da ću se i dalje čuvait svoje čaše čaja sa medom a i kilo mandarina

    avatar

    02.12.2009. (18:45)    -   -   -   -  

  • 4pištolja

    rok, rok :)

    avatar

    05.12.2009. (14:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...