Komentari

doninsvijet.blog.hr

Dodaj komentar (51)

Marketing


  • prolaznik

    meni se povraća od te srbadije od koje smo bižali 91.

    avatar

    21.11.2009. (20:59)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @prolazniče... Bajaga je čovjek koji nikada u javnosti nije govorio o politici... ni u jednom jedinom stihu ne bavi se politikom. Prije rata, za vrijeme rata i sada pjeva samo o ljubavi.
    Od takvih ljudi sasvim sigurno nisi bježao.
    No... ukusi su različiti pa ja mogu razumijeti da se tebi ta vrsta glazbe ne sviđe... ili ti je ukus uvjetovan krvnim zrncima izvođača.... Nemam ništa protiv da slušaš glazbu kakva ti odgovara... nadam se da tebi ne smeta da ja slušam onu koja se meni sviđa. :)

    avatar

    21.11.2009. (21:31)    -   -   -   -  

  • Koraljka

    čujem da sinoć nije a večeras jest otpjevao Kad hodaš, sad neki moji koji su bili sinoć pate :)
    obožavam Bajagu, a posrećilo mi se i upoznati ga osobno, kafenisati, pričati, krasan čovjek

    avatar

    22.11.2009. (00:21)    -   -   -   -  

  • catwoman

    To što se s rocka prelazi na rave, dance, razne lutkice tipa Beyonce i slične Barby / zombi zvukove, samo je poslijedica NWO manipulacija na kulturološkoj sceni - upravo zbog razloga koji ističeš: da se ubije ljubav, bunt, težnja za slobodom, individualnošću ...

    Inače, osim Azrinog albuma Ravno do dna i Pink Floydovog The Best, nemam ništa od rocka u fonoteci, nisam bila neki fan, ali ga poštujem kao velikog gurua modernog čovjeka svojevremeno, a i sada još uvijek. Ja sam tada voljela Bacha i Einstuerzende Neubatuen ( ovi potonji zapravo se uvrštavaju u industrijski rock, svira se pilama, bušiliciama, vrišti ... a tekstovi su totalno freaky, metaforiziraju egzistencijalnu prazninu modernog klona današnjice ... danas su mi donekle dobra zamjena za njih Rammstein, ne znam u koju glazbenu ladicu njih strpati ... vrlo su buntovni i antiglobalistični, pomalo perverzni i agresivni, ali u smislu kritike dotične agresivnosti i raznih izopačenosti modernog svijeta )

    No, da se sada, nakon tog našeg potrebitog malog glazbenog upoznavanja, vratim temi tvog posta - i mene je, čitajući tvoj napis, ugodno naježila činjenica da se konačno desio jedan koncert rizičnog predznaka bez ikakvog incidenta. :)

    Eppur si muove, fala dragom Bogu, kako bi rekao Davor Pavuna. ;)))

    avatar

    22.11.2009. (02:09)    -   -   -   -  

  • malisa

    he he he

    pitajuc se imadu li
    oni konja za megdana
    bijah nagnan te potrazih
    neke strofe davni dana

    te u morju izobilja
    prisjetih se pjesme ove
    sto mi eto za sjedine
    jos djecacke krasi snove

    stog' neka vam ruka krene
    te hrabroscu vas opase
    te skocite do mog bloga
    gdje malisa opet jase

    nit u zlobi nit u jalu
    vec u ceznji za istinom
    napisah tu pjesmu malu
    sto prkosi nam sudbinom

    avatar

    22.11.2009. (03:51)    -   -   -   -  

  • malisa

    koliko ja imam pojma o bajagi on nikad nije sovinisticki istupao u javnosti protiv niejdne nacija i ne idim razloga iz te perspektive pljuvati po covijeku....
    da ima odlicnih pjesama ima i rado ih slusam kao ti mnoge i druge pjevace bez obzira na nacionalnu pripadnost.... slusam sve sto mi se svidja i sto mislim da ima kakovu umjetnicku vrijednost, naravno za svoj cef... dakle ne navijam glazbu da slusa cijela ulica....

    avatar

    22.11.2009. (03:57)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Koraljka, puno toga on nije otpjevao.... jer da je pjevao sve što želimo čuti... koncert bi trebao trajati trostruko duže. Bitno je da je on bio.... i da je sve odlično prošlo.... :)
    @catwoman, virtuala je poslužila za istresanje netrpeljivosti i komentare pune mržnje.... ali takvim pojedincima odlično je odgovorio novinar Zoran Stajčić koji je izvještavao s prvog i drugog koncerta:
    "Autor ovog teksta će nakon što je pogledao da njegov prethodni tekst ima više od stotinu komentara koji nažalost uglavnom nisu imali veze s koncertnim dojmovima čitatelja, već su se putem njih po nacionalnoj osnovi na brutalno primitivni način međusobno vrijeđali pojedinci, usmjeriti epilog u smjeru tih nesretnika koji su naučili pisati, ali im nitko nije rekao kako je pisanje istovremeno i estetska forma. Dakle dragi primitivci, osim što ste se slučajno zatekli u krivoj rubrici i svoje frustracije iznjeli na krivome mjestu valjda ćete postati svjesni toga da vam je u životu samo ljubav potrebna. I to što prije."
    @mališa, slažemo se na ovoj temi... :)

    avatar

    22.11.2009. (12:09)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    Lijep post.
    80-e su u glazbenom smislu bile zlatno doba ovih prostora. Upravo slušam ove Bajagine pjesme dok pišem komentar. Njegov glas je vrlo specifičan. Nisam ga nikad intenzivno slušao, ali mi je ok. Zato sam vrlo intenzivno slušao neke druge iz tog vremena. Bio sam na jednom od Đoletovih koncerata (1996-e) koje je tih godina održavao u Sloveniji. Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti ljude iz doslovno svih krajeva Hrvatske (i šire) kako su hodočastili na te koncerte, kao u neko utočište u kojem bi besmisao na nekoliko sati nestajao. Najveća pojava iz 80-ih osobno mi je, bez konkurencije, Johnny Štulić. On je u muziku unio nešto puno više od muzike. Da, da, 80-e.... žive i danas u mnogima od nas (čak i u nama koji smo tada bili klinci i nismo te stvari slušali u trenutku kad su nastajele, nego tek kasnije:))

    avatar

    22.11.2009. (12:43)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Izvorni_život... prekrasno si napisao: "Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti ljude iz doslovno svih krajeva Hrvatske (i šire) kako su hodočastili na te koncerte, kao u neko utočište u kojem bi besmisao na nekoliko sati nestajao."
    Štulić je CAR... Štulić je bio i uvijek će ostati PRVI!
    Veseli me odlazak na koncerte mojih starih rockera... ali Štulića podržavam u odluci da ga ne održi! Ne zato što ga ne bih voljela slušati... jer bila bih među prvima na tom koncertu... nego zato što on upravo ovim prkosom pokazuje svoju dosljednost! Što je pišljivih milijun kuna, koliko mu nude u odnosu na na njegove ideale, na vjerodostojnost njegovih stihova?!!! Ništa... lova je nula.... i zbog toga je on CAR! I upravo zbog toga njegovi stihovi i glazba i danas tako žive i živjet će i iza njega... iza nas... jer i naša djeca odrastaju na njegovoj glazbi...

    avatar

    22.11.2009. (12:53)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @dona___ i ja sam bio vrlo zadovoljan kad sam čuo da je odbio tu ponudu. Iako, on tih milijun kuna svakako zaslužuje. Ali, ja ne želim gledati kako ga razvlače neki dripci koji možda nemaju blage veze o njemu, nego ih zanima puka računica i moguća dobit. Ja sam negdje 95-e imao čast i zadovoljstvo biti na jednom od koncerata koje se tada radili Leiner i još neki pod nazivom "Pozdrav Azri". Johnny je navodno popljuvao Leinera zbog toga, međutim atmosfera na tom koncertu (koji se održao u riječkom alternativnom klubu "Palach") bila je tako dobra da sam ja imao osjećaj, doslovno, kako je i Štulić na toj pozornici. Tome su doprinjele dvije stvari: prvo - ekipa koja je došla na taj koncert bila je sastavljena od mahom teških Azrinih fanova i ta publika je disala kao jedan na tom koncertu, dobro su se znali tekstovi većine pjesama i to je stvorilo jednu gotovo religioznu atmosferu... Drugo - glazbenici na pozornici su svirali ko blesavi. Jako dobar doživljaj. Zahvaljujući tom iskustvu praktički mogu reći da znam kako je bilo na azrinim koncertima 80-ih.
    Inače, Štulić je svojim odlaskom u Nizozemsku, naravno, lansiran u svijet mitskih bića. On tamo vjerojatno živi jedan sasvim običan život. To je manje važno. Važno je to da njegovo fizičko povlačenje iz ovog kraja daje još jednu dodatnu težinu i veličinu onome što je radio 80-ih. Postao je i ostalo - simbol bunta. I u tome je njegova (za mene) najveća vrijednost i inspiracija i za sadašnju generaciju.

    avatar

    22.11.2009. (13:39)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ...i ja sam odrastao s tom glazbom... eto, danas vladaju "neki novi klinci" svjedoci smo drugačijih vremena, drugačijih zvukova, ali 80'-te nisu mrtve, daleko od toga, vraćaju se s bisom... sjetih se Đoline pjesme "neki novi klinci" i sljedećih stihova: "Kroz maglu treperi devet sveća na torti, tad sam dobio par mandarina i malog belog zeca...", iz još jednog razloga... naime, prekjučer (za dan djeteta) moja je kćer dobila "malog belog zeca" (točnije kunića)... nisam pobornik držanja životinja u zarobljeništvu kao naših ljubimaca, ali sam popustio pred dječjom željom... taj je kunić ionako uzgojen u zarobljeništvu, pa slobodan ne bi dugo preživio (neka grabljivica bi ga se već dočepala)... mi ga barem nećemo pojesti, a pružit ćemo mu dom i ljubav... dobio je ime Mini jer je još mali (nemamo pojma jel je muški ili ženski) :))))... pozdrav...

    avatar

    22.11.2009. (14:08)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Izvorni_život.... sviđa mi se način na koji pišeš o Štuliću i Azri. :)
    @Smisao Života... nema veze kojeg je spola. Mi imamo papigu, koju su nam prodali pod dečka... i dobio je ime Roky. I onda je jednog dana osvanulo jaje u krletki. :))))))
    Sad je zovemo Rokica.
    Davno... je moj sin dobio hrčka Snješka. I onda mi je jednog dana kolega darovao još jednog "mužjaka" koji je dobio ime Gojko. Primijetila sam da se Snješko i Gojko lijepo gledaju.... pa sam primijetila da se pomalo i ševe. Pravila sam se mutava... misleći da su tek homoseksualni par i nisam ih htjela povrijediti svojim komentarima i bilo kakvim zahvatima. No uskoro smo dobili toliko malih goluždravih stvorova da to više nije bilo za izdržati. Jednog dana sam ih pustila na slobodu.... Veselo su se rastrčali livadom.... a moj sin mi to još i danas predbacuje. Uzalud mu pričam o pojedenim zavijesama, naglodanom namještaju i svoj šteti koju su mi napravili po kući... :))))))
    Za djecu je važno da odrastaju sa životinjima... da se nauče o nekome brinuti... pružati ljubav i od životinje primiti ljubav... a to kako mogu i znaju voljeti životinje znaju samo oni koji ih imaju...
    Moja djeca su malo pretjerala pa uvijek oko sebe imamo zoološki vrt... ali preživi se nekako...
    Pozdrav za tvoju kći i njenu ili njenog Mini.... želim im lijepo druženje i puno, puno ljubavi... :)

    avatar

    22.11.2009. (14:33)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    ... i još ću ti nešto napisati....
    I ja ne volim držati životinje u zarobljeništvu. Tisuću puta sam održala predavanje o krletkama i životu u zarobljeništvu... ali uzalud. To se desilo i tebi.... Naprosto si se pomirio da postoje životinje koje su rođene da bi živjele u zarobljeništvu. S tim se pomirio iz ljubavi prema kćeri i zbog prilagodbe vremenu u kojemu živiš. Upravo je to ono o čemu ti ja cijelo vrijeme pričam kad se prepucavamo oko načina borbe za bolji i sretniji svijet. :)
    Svi mi jako dobro znamo što je bolje, ispravnije i kako bi trebalo biti... O tom DOBRU šapće nam IZVOR... šapće nam VJEČNOST... ali to je tek cilj... a mi smo mali mravi koji su u datom trenutku u određenom prostoru i naprosto ne možemo završiti posao i stvoriti savršeni svijet... ali ga možemo bar malo popraviti.... malo uzdrmati i u okviru svojih mogućnosti potruditi se da on bude bolji. Bilo bi glupo u ovom vremenu svojoj djeci uskratiti pravo na život sa njihovom generacijom i dostignućima ovog vremena. To su naprosto okviri koji su nam zadani.... to su naše krletke... koje ne znače da ne možemo vrištati. Da samo čuješ moju Rokicu kakve urlike ispušta iz krletke... :))))))))))

    avatar

    22.11.2009. (14:42)    -   -   -   -  

  • Mile_

    dona svi mi zivimo u krletkama, neki prisiljeni zbog raznih razloga, drugi dobrovoljno jer se osjecaju sigurniji.
    naravno da svi zelimo bolji svijet pravedni humaniji itd. samo je problem da svako podrazumijeva nesto drugo pod tim floskama. zato cemo se i dalje prepucavati skriven svako iza svog ekrana u toploj sobi sa punim stomakom. :)))))

    nego o muzici, muzika bi trebala ljde priblizavati a ne razdvajati. slusam sve zavisi od raspolozenja. ponekad cak i misu. :))

    nego koliko je to bjedno svaki dan dolaziti u posjetu a svoje misljenje pod maskom izjaviti :(

    avatar

    22.11.2009. (18:00)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Mikoslave... ja ne slušam mise... ali Njegove poruke su svuda oko nas... tako je i Vesni Krmpotić najavio:

    NAJAVLJUJEM TI OTVARANJE KRLETKE

    Najavljujem ti otvaranje krletke koja, iako zlatna i draguljna, tamnica je pticama visine. Najavljujem ti ono čega se plašiš: zamah vlastitim krilima. Jer ti nisi kanarinac, golubica si.
    Najavljujem ti tko si.


    Anonimnost na netu je samo privid i zabluda onih koji se osjećaju zaštićeni svojim ekranima.
    Od koga bi se i zašto to trebali i mogli zaštiti? Bez obzira što mi napisali.... i bez obzira da li nas ljudi poznaju ili ne... riječi koje smo napisali urezane su u našu savjest. Samo se nama broje... samo smo mi za njih odgovorni... a sami od sebe ne možemo pobjeći. :)

    I na tu temu imam pjesmu... :)

    Čovjek u ogledalu

    Kada postigneš ono što si želio u borbi za sebe
    i svijet te učini kraljem dana,
    samo priđi ogledalu, pogledaj se
    i vidi što Taj čovjek ima reći.

    Jer to nije tvoj otac, majka ili žena
    čije sudove moraš proć;
    Osoba čije mišljenje najviše znači u Tvom životu,
    ona je koja te gleda iz ogledala.

    Neki ljudi mogu misliti da si iskren prijatelj
    i smatrati te divnim,
    ali čovjek u ogledalu veli da si samo protuha,
    ako mu ne možeš pogledati u oči.

    Njemu treba ugoditi, ostali nisu važni,
    jer on je s tobom otvoren do kraja.
    I prošao si svoj najteži ispit,
    ako je čovjek u ogledalu tvoj prijatelj.

    Jer na putu života možeš prevariti cijeli svijet
    i u prolazu će te ljudi tapšati po ramenu,
    ali će ti konačna plaća biti bol srca i suze,
    ako si prevario čovjeka u ogledalu.

    Dale Wimbrow

    avatar

    22.11.2009. (18:53)    -   -   -   -  

  • žubor vode

    Slušala sam Bajagu često. Čini mi se da je zadržao dobar glas i šarm...

    avatar

    22.11.2009. (19:45)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Žuborčice.... za njega vrijeme stoji... kao u PJESMI...

    avatar

    22.11.2009. (20:10)    -   -   -   -  

  • nanaR

    Draga moja, uspjela si i mene rasplakati, uostalom, kao puno puta dosad. Vjerujem da si beskrajno uživala, a tvoja djeca će znati kakav su neprocjenjiv poklon dobila za njihov dan. Rock i ljubav osamdesetih dotakne mi najskrivenije kutke u duši i uvijek se raspekmezim....
    Ha, bit će da starim.....Tebi, naramak dobrih vibri s Velike Vode!!

    avatar

    23.11.2009. (00:27)    -   -   -   -  

  • Davorko Vidović

    drago mi je da si na koncertu bila sa svojom djecom. ja nisam mogao ići, ali su moje kćeri bile i vratile su se vrlo zadovoljne.
    Pozdrav Dona!

    avatar

    23.11.2009. (00:43)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @nanaR... nema tvoja duša kutaka... jer oni znače granice... Nema kod tebe granica... :)
    @gospodine Vidoviću, drago mi je da su bile.... :) Pozdrav... ;)

    avatar

    23.11.2009. (17:14)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Sjećam se jedne Bajagine kasete koju sam imala, ona na kojoj je bio Plavi safir. To je bio i ostao moj domet što se njega tiče. Nekako me nije uspio zainteresirati. Lijepo je što ste vi uživali. :-)

    avatar

    23.11.2009. (22:31)    -   -   -   -  

  • kroatikus1

    I ja imam jednu mazu
    uskoro puni 18 :):)

    avatar

    24.11.2009. (07:11)    -   -   -   -  

  • suncokretica

    Ovaj post čeka moj komentar još od jučer kad sam ga pročitala jer, nisam mogal napisati bilo što, kao uostalom niti na jedan tvoj post.
    Tamo devedesetih slušao se dance na sve strane, super je meni to bilo, sviđao mi se taj ritam, no......cijelo vrijeme mi je nešto falilo.....i onda sam negdje čula gitaru! To je to, to mi je falilo, nema za mene glazbe bez gitare! :) A da su 80-e doista bile zlatne godine za glazbu dokaz je i moj sin koji je rekalo da smo mi sretna generacija jer smo rasli tih 80-ih i slušali tako dobru glazbu. Iznenadim se ponekad da on zna neke stvari jer sve moje ploče i kazete odnio je ratni vihor, a on ih traži i sluša na You tube. I uživa :)
    A Bajaga.....? Eh! Imala sam sve ploče i kazete Riblje čorbe, bili su mi Br.1, obožavala sam ih. Sa 12-13 sam htjela iići na njihov koncert, ali me mama nije pustila jer su tada u Zagrebu pregazili onu djevojku, a moja mama mene nije vodila, bila je otprilike kao tvoj tata :) Naravno da sam slušala i Bajagu kad se osamostalio! I obožavala ga i slušati i gledati. No, na krivom mjestu odnosno pred krivom osobom sam izjavila da "ima usta za ljubljenje" pa nisam išla na koncert '89. :))))
    Strpamo li glazbu u granice naštetit ćemo samo sebi, mi ćemo izgubiti. Jer, nije li šteta ne uživati u nečem tako dobrom?
    Pozdrav draga Dona, baš mi je bilo lijepo čitati ovaj post, mada sam ga čitala sa malo zavisti jer ja nisam bila na koncertu :)))

    avatar

    24.11.2009. (07:45)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    I mene si rasplakala, draga Dona. :) Ovom rečenicom si tako puno rekla na tako jednostavan način:

    "Onda sam shvatila…. ipak je nisu slušali! "

    I zato je upravo tragikomično tko se sve danas usuđuje nazvati rockerom ili obožavateljem rocka, a jedino što je čuo od te fascinantne glazbe eventualno je bio dopadljiv zvuk, a poruka - nula bodova. Šteta jer kad pogledam koliko se danas uspješno apsorbiraju neke lakonotne popjevke za bezmozgaše, dođe mi doslovno zlo. :)

    avatar

    24.11.2009. (08:35)    -   -   -   -  

  • malisa

    DONA, DUSO! RECI TI MENI SRECO BAKINA ZASTO JE NA TVOJEM BLOGU SAMO DAVORKO GOSPODINA, A PORED OSTALIH, JA RECIMO NISAM ??
    JEL TO ZATO STO JE ON JEDINI DOVOLJNO DOBAR DA PO TVOJIM KRITERIJIMA BUDE GOSPODIN, A MI OSTALI NISMO ILI ZATO STO NAS TAKO DOBRO POZNAS DA NAS VISE NE SMATRAS GOSPODOM???
    IL JE PAK ONO TRECE DA MU SE LAGANINI UVLACIS U GUZU .... CIST ONAKO PITAM IZ ZNATIZELJE... UPALO MI U OKO OVO CORAVO, PA REKO DA PITAM JER KO PITE NE SKITA...JEL TAKO .....

    avatar

    24.11.2009. (09:58)    -   -   -   -  

učitavam...