Komentari

smisao-zivota.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • izvorni život

    Uh, mogu tako lako čuti bezbroj prigovora od gotovo svake osobe koja bi pročitala ove poruke tipa "prestanite im robovati". Tisuću "ali". Svatko bi našao poneki razlog ili cjeli niz. Meni je jasna potreba da se prestane sa puno toga. Jasno mi je i da mnogi to ne mogu napraviti, što iz nekih objektivnih razloga, što zbog loše navike da se nastavlja po starom. Potreba za "prestajanjem" je velika. Sintagma koju Quinn koristi - "graditelji piramida" meni je genijalna i ne znam ni za jednu koja toliko dobro opisuje modernog čovjeka.

    avatar

    18.11.2009. (20:50)    -   -   -   -  

  • ljubičasta

    Želim raditi, raditi svojim rukama za sebe. Ali mi je to onemogučeno velikim porezima. Prestala sam činiti puno toga što si naveo. Borim se sa piramidom, sustavom koji nam je itekako nametnut, kao da žele sistematično uništiti srednji sloj ljudi. Gledam ljude kako hrle u trgovačke centre, žive iz kredita u kredit.. ne kupuju, nego prodavaju svoju dušu.

    avatar

    18.11.2009. (22:01)    -   -   -   -  

  • Matti

    koji dobar blog, tek sad znam da ništa ne znam hehe. nadam se da ćemo te uskoro i poslušati i to i napraviti, tj. ne tebe nego sami sebe, a što je ustvari skoro ista stvar. Maje bi rekle In Lak'ech!

    avatar

    19.11.2009. (14:20)    -   -   -   -  

  • m@rko

    a da ti prvi pocmes:
    Prestanite plačati račune za vodu, struju, plin, telefon, internet itd...
    Prestanite otplačivati kredite...

    AJDE PA NAM SE JAVI TU NA BLOG KAKO TI JE....jel se ti drogiras ili sta?????

    avatar

    20.11.2009. (11:21)    -   -   -   -  

  • m@rko

    idiote

    avatar

    20.11.2009. (11:22)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @izvorni_zivot
    ...tako je to, razloga za robovanje ima na pretek... i da, sintagma "graditelji piramida" uistinu najbolje opisuje ljude naše kulture...

    @ljubičasta
    ...o, da... prodajemo se itekako, i dušom i tijelom... doslovce smo postali roba...

    @Matti
    ... hvala na pohvalama... a što znači Lak'ech?...

    avatar

    20.11.2009. (11:37)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @m@rko
    ...hvala, također...

    avatar

    20.11.2009. (11:39)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Matti
    ...saznao sam što znači Lak'ech - "Ja sam isto što i ti"... cool...

    avatar

    20.11.2009. (12:19)    -   -   -   -  

  • Matti

    da, drevni majanski pozdrav, za razliku od ovog gregoijanskog kalendara majanski je duhovni i prikazuje evoluciju svijesti a pozdrav znači ja sam isto što i ti što bi otprilike kao značilo svi smo od istog Izvora, svi smo umreženi u istu mrežu.. ako dakle ozljedim tebe ozljedio sam samog sebe, to se može na sve primjeniti, ozljediš planet, time ugrožavaš ne planet već sam sebe, ako razmišljam dalje o tome moglo bi se zaključiti da kolektivnom sviješću ili stvaramo kako nam je ili netko univerzalan time upravlja a možda taj ajmo reći "bog" postoji dakle od samih tih naših kolektivnih vibracija pa o nama svima ovisi kako će nam svima biti ili od tog iznad nas koji može biti je od nas ma nije bitno jer nema tu ova ili ona teorija je u pravu, obe su možebiti ista stvar, no mislim da je dobro da se o ovome počinje razgovarati, još bolje osvješćivati, spoznavati što moguće da onda i takvom jednom univerzalnom spoznajom, našim shvaćanjem situacije da smo svi povezani i postane tako dakle ako tako mislimo moguće da tako i bude; sloboda, jednakost, mir, sklad, harmonija, usklađivanje dualističkih vibracija u univerzalnu vibraciju, sve dok su podjele ova religija protiv jedne, jedna nacija protiv druge to vodi u podjele, ratove, a shvaćanjem da smo povezani i tvorimo jedan organizam vodi i da se svi o tom organizmu brinemo..

    gore navedeni savjeti sada se možda čine nemogući no sami smo stvorili taj sustav, sami se možemo i osloboditi od njega, jedan čovjek ne može ništa ali ako smo većina možemo sami sebe osloboditi apsurdne situacije da vjerujemo samo u religiju novca, bezvrijednih brojki na ekranima.. hoćemo li to zajedno spoznati i ostvariti ili će nam možda pomoći kakva "viša sila" a možda je ta viša sila jednostavno sila naših kolektivnih misli.. zato bi mudro bilo uskladiti misli, uskladiti vibracije, poznati su alfa, beta, delta, teta, gamma valovi, tako postoje i vibracije zemlje, vibracije univerzalne energije, postoje putevi kako se vibracije usklađuju i time ostvaruje taj nazovi božanski ili kozmički plan, evolucija svijesti, ili nazovi jednostavno sloboda, mir, harmonija, jednakost.. nemam još kompletnu sliku kako to sve izgleda, možda nikad neću, možda to ni ne možemo spoznati, ali nema veze, uživajmo u nesavršenosti života, no zanimljivo je povremeno promisliti o ovakvim stvarima a ako nas zanima možemo se dalje informirati...

    avatar

    20.11.2009. (14:19)    -   -   -   -  

  • ljubičasta

    Pročitala sam sada tvoj post od 20.11. prošle godine, od riječi do riječi i moje mišljenje, posebno zaključak o broju zvijeri.
    Ugodan ti vikend želim

    avatar

    20.11.2009. (18:08)    -   -   -   -  

  • triesduja

    da upotpunim ovaj post, navest ću samo da je i Marks predviđao propast kapitalizma...
    Marks je vjerovao da će s vremenom doći do klasnog osvještenja – postojanja klasne svijesti, a njime i do drukčijeg pogleda na svijet te da će time doći i do društvenih promjena.

    avatar

    20.11.2009. (23:38)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Kaj god! Imam pravo na rad! Na posao treba odlaziti s voljom i na vrijeme i tamo se savjesnim radom i uključivanjem u sudjelovanje radnika u odlučivanju boriti za veća prava i pravednije odnose.
    Moje je pravo birati na izborima! Ne želim da itko to moje pravo zloupotrijebi!
    Porezi su nepravedni. Protiv nepravednih poreza (harača) treba se boriti tužbama, prosvjedima i svim drugim vrstama pritiska.
    Ne bi li bilo neozbiljno prestati plaćati ono što trebam i trošim? Manjina se uvijek šlepa pa za nju plaća netko drugi... ali ako svi prestanemo plaćati toga više neće ni biti. Siguran si da znaš živjeti bez struje, vode, plina.... ?
    Neću prestati plaćati RTV pretplatu jer gledam RTV.
    Zašto bi prestali otplaćivati kredite? Nije li to prijevara? Nagovaraš nas da postanemo varalice?
    Ne odlazim na izlete u trgovačke centre.
    Obrazovanje treba poboljšati!
    Ne obilazim bogomolje... ali smatram da je drsko drugima savjetovati na koji način će moliti boga. To je pravo svakog pojedinca.
    Nikada se nisam nazivala pukom. Ja sam žena iz naroda. :)
    Ti si ko "lijeni Pero"... čim se naljutiš ti bi odustao!
    U životu se treba boriti... za bolji svijet.... najlakše je od svega pobjeći i odustati.
    Po mom mišljenju tako se problemi ne rješavaju.

    avatar

    21.11.2009. (00:34)    -   -   -   -  

  • dražeN:)

    Dobar je ljut, samo feferon ili kakva papričica :)

    avatar

    21.11.2009. (06:14)    -   -   -   -  

  • omladinka

    Prije nego sam se javila na tvoj blog, pročitala sam tvoju cijelu arhivu, tako da ja u potpunosti razumijem ovaj post. Tko te redovito čita znati će o čemu govoriš i gotovo mi je čudno kad netko ne želi svijet kakav bi ti htio da jest.
    Mislim da je nemoguće bilo što promjeniti, zbog ovih "mrvica" koje spominješ. Eto, takvi smo i nema nam pomoći, ali ja ću i dalje dolaziti k tebi, čitati te i čekati neko bolje vrijeme.
    Lijepi pozdravi

    avatar

    21.11.2009. (15:13)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @smisao
    ...tako je, nije više harač, već kako ga od prvog dana zastupnik lesar naziva "hdzerina".
    Inače tovj je apel na mjestu ali u našim uvjetima neprovediv.

    Udruga potrošača trebala bi pokrenuti akciju bojkota za sada eventualno jedne stvari objavljivanjem plaćenih oglasa u medijima (ako bi to mediji prihvatili) ne bi li velika većina građana prihvatila inicijativu. Ako to provede pojedinac on će na kraju ipak sve morati platiti i još s kamatima. Takvu akciju su navodno davno pokrenuli u Francuskoj kada su enormno podigli cijene teletine, pa su udruge pozvale građane da ne kupuju teletinu. Uskoro se cijena vratila na normalu. Ali to je Francuska gdje na prosvjede dolazi stotine tisuća ljudi.

    avatar

    21.11.2009. (21:14)    -   -   -   -  

  • M.H.S.

    "Prestanite plačati poreze, takse i ostale harače i tlake..." rado bih htjela, no meni se to ovdje automatski odbija... Drži se, i srdačan Ti pozdrav od mene!

    avatar

    21.11.2009. (22:08)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @svima
    ...zahvaljujem na posjetama i komentarima...

    @ima jedan svijet
    ... vrag (ego) mi ne da mira pa tebi moram odgovoriti posebno :)))... ja ne pišem protiv rada... ja pišem protiv eksploatacijskog rada... rada kojem je svrha da podanici zgrču bogatstvo svojim gospodarima... takav rad temelj je kapitalističkog sustava, kao što je bio temelj i feudalnog, i robovlasničkog sustava, ali i socijalističkog sustava iako je cilj socijalizma bio prevladavanje takvog rada, ali bezuspješno... ja pišem protiv sustava u kojem sam, da bih mogao preživjeti, prisiljen raditi stvarajući bogatstvo nekom drugom... i znaš kaj?... u takvom sustavu ne šlepa se manjina, već većina... tko uistinu stvara proizvode koji su nama potrebni za život?... manjina poljoprivrednika i radnika u industriji... većina zanimanja uslužne su prirode - oni ništa ne proizvode - možemo ih također smatrati eksploatatorima kao i kapitaliste i nezaposlene... tko ima pravo na proizvode koji se nalaze na tržištu?... svatko tko ima novaca da ih kupi... a kako ćemo doći do novaca?... radom?... kojom vrstom rada?... eksploatacijom ili proizvodnjom?... poštenim radom ili krađom?... sustav nam omogućuje da sami izaberemo, ali da se spriječi masovni lopovluk moraju se donositi zakoni koji sprečavaju krađu (ali naravno, ne svu), jer se ljude treba prisiliti da rade kako bi eksploatacijski sustav na takav način mogao i dalje funkcionirati... u takvom se sustavu pomoću laži kako su proizvodi na tržištu nečije vlasništvo stvara pojam ilegalne krađe... faraoni za koje radimo proglašavaju proizvode našeg rada svojim vlasništvom i onda nam ih prodaju... bankama mi dajemo svoj novac koji nam onda one posuđuju uz lihvarske kamate i ako nemamo za platiti ostajemo bez svega i završavamo u zatvoru... i zato kada uđeš u trgovački centar uzmi što ti treba i nemoj platiti - ta roba je tvoja; kada uzmeš kredit nemoj ga otplačivati - taj novac je tvoj... svi imamo pravo na hranu i energente onoliko koliko nam je potrebno da bi preživjeli, bez obzira na to da li smo zaposleni ili nezaposleni, da li smo "pošteni" ili "lopovi", imamo na to pravo jer smo ljudi, jer imamo pravo na život, a to pravo nam ovaj sustav oduzima jer smo u njemu ROBA... a robom nas tretiraju faraoni koji su psihopati, ljudi bez savjesti, koji su sposobni gledati kako dnevno 40.000 djece umire od gladi jer ona nisu "zaradila" pravo na hranu... i kada pišem kako trebamo u potpunosti prestati služiti sustavu, stojim iza toga, ali to ne može činiti pojedinac, već to moramo biti spremni učiniti svi, ili barem većina... da, prestati plačati proizvode, prestati plačati usluge, prestati raditi za njih... srušiti sustav da bi gradili novi... rekao sam ti već - vrijeme za mic po mic prošlo je odavno, a time se samo produžuje agonija, dok se sustav u osnovi ne mijenja...

    avatar

    21.11.2009. (22:53)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    vrag (ego) mi ne da mira pa tebi moram odgovoriti posebno :)))... ja ne pišem protiv rada... ja pišem protiv eksploatacijskog rada... rada kojem je svrha da podanici zgrču bogatstvo svojim gospodarima... takav rad temelj je kapitalističkog sustava

    Razumijem što pišeš... ali i dalje mislim da se protiv takvog rada ne treba boriti prestankom rada... nego radeći.

    ali to ne može činiti pojedinac, već to moramo biti spremni učiniti svi, ili barem većina...


    Tko će to organizirati u zemlji gdje na prosvjede dolazi stotinjak ljudi?
    Vjeruješ li ti doista da je to moguće... ili se samo kofrčiš?

    avatar

    21.11.2009. (23:23)    -   -   -   -  

  • mogu biti sve samo papučar ne...

    nismo mi nesposobni za takav slobodan život nego samo lijeni.

    avatar

    22.11.2009. (11:34)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @ima jedan svijet
    ...naravno da vjerujem da je moguće... ljudi mogu ostvariti sve što žele, ako to žele... i zašto postavljaš pitanje tko će to organizirati?... organizator je zadnja stavka u promjeni... ako u narodu nema volje za promjenu, promjene neće biti... prosvjedi ne uspijevaju zato što su organizatori nesposobni, već zato što ljudi nemaju volje niti želje... niti jedan karizmatični vođa poput M.L.Kinga ili M.Gandhija, ne može uspjeti odvesti svoj narod u slobodu ako u narodu ne postoji želja za slobodom... narod će se organizirati bez ikakvih problema i ostvariti promjenu ako će za to imati želju... da li je izražavanje mojeg mišljenja kako postići promjenu (ako je želimo) kofrčenje?... za nekog možda jest... ali to meni nije bitno... osjećam potrebu da govorim što mislim i to činim... i to je sve... a što se tiče najučinkovitijeg načina borbe protiv eksploatacijskog rada, to je uistinu prestanak rada iliti ŠTRAJK (ako si čula kad za to)... :)))... a za organizaciju štrajka najodgovornije su organizacije koje se zovu SINDIKATI ( koji su i stvoreni da se bore za prava radnika)... :))))... e, sad je drugo pitanje koliko su ti sindikati sposobni organizirati učinkovit štrajk, odnosno koliko su sposobni boriti se za prava radnika, i da li im uopće to jest cilj... poanta je kako se prestankom rada i ustrajavanju na tom prestanku postižu stvarne promjene, jer faraoni se najviše boje prestanka rada - time se ruši njihova piramida i otvara mogućnost za stvaranje drugačijih odnosa u društvu... štrajkovi su najjača metoda borbe za prava radnika i najopasniji su za položaj naših faraona pa su nekada bili gušeni u krvi, a danas se sprečavaju suptilnijim načinima, poput korupcije... uglavnom, ako i kada će narod htjeti promjenu ona će se i dogoditi... ako trenutno ne vidim mogućnost promjene jer u narodu nema volje, ne znači da zato trebam prestati govoriti kako je promjena ipak moguća, i dapače, poželjna, te da je najučinkovitiji način (po mom mišljenju) otkazivanje poslušnosti, prestati služiti ovakvom sustavu... nadam se da mi ne laskaš time da od mene očekuješ da povedem narod u bunt protiv sustava? :))))... trenutno sam sam sebi dodijelio ulogu da govorim o tome kako je ovaj sustav nepravedan i kako bi (ako želimo promjenu) istom trebali maksimalno koliko možemo otkazivati poslušnost... svatko od nas kao pojedinac može učiniti malo ili ništa... ali kad smo zajedno, ne može nam nitko ništa... kada bih se za ostvarivanje svojih ideja i želje za promjenom borio tako što bih osnovao stranku (što nikad neću učiniti jer sam apolitičan) moj program bi bio vrlo jednostavan - ukinuti ćemo sve zakone, ukinuti ćemo novac i vlasništvo, ukinuti ćemo državu... ali to je nemoguće ostvariti ako se nameće kao ideja nakon što netko ostvari vlast (zato sve utopijske ideje u praksi postaju antiutopije)... sustav se stvarno mijenja (kao što sam već rekao milijun puta) odozdo - ako narod želi promjenu ona će se dogoditi... a u međuvremenu ja ću i dalje govoriti - PRESTANITE GRADITI PIRAMIDE SVOJIM FARAONIMA...

    @mogu biti sve samo papučar ne...
    ... da, kao robovi crnčimo, a za slobodu smo lijeni...

    avatar

    22.11.2009. (13:32)    -   -   -   -  

  • Matti

    zanimljiv post Anarhizam- put u zemlju bez zla. no negdje više dolje možda, sam uočio pojam kozmičke anarhije? što mi se čini i još zanimljivije pa ako bi mogao taj pojam još malo o njemu pisat ili definirati. pozdrav.

    avatar

    22.11.2009. (23:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...