Komentari

fanny7.blog.hr

Dodaj komentar (27)

Marketing


  • bike queen

    A sto da se kaze na tvoj post?

    Imas pravo,eto,pogotovo sa onime da nasa nemotiviranost pociva na dva desetljeca politicko-ekonomskog puvuci-potegni.
    Jer,nije nikome bitno raditi za zemlju ("Ne pitajte se sto vasa zemlja moze uraditi za vas,vec sto vi mozete uraditi za svoju zemlju" (JFK)),vec za samog sebe;otuda i bolovanja,dugovanja,odmori i zamori...
    Hoce li biti drukcije?
    Sumnjam.
    I to jako.

    p.s. Post je odlicno napisan :)!

    avatar

    21.10.2009. (17:09)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    sviđa mi se poanta!

    avatar

    21.10.2009. (18:43)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    žalibože šta su naši roditelji gradili, radili, dizali zemlju iz pepela, aj kvragu ća - sve ošlo na bubanj.

    avatar

    21.10.2009. (19:38)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Na zalost, primjere koje navodis (Zeljezara Split, MTC, Dalmatinka Sinj) spadaju u kategoriju industrija koje su zbog visokih troskova nekonkurentne u globalnoj ekonomiji. RUda se kopa u i preradjuje na licu mjesta i izvozi se celik (Ukrajina, Brazil, ...). Mala djecica u jugoistocnoj Aziji i zuti mravi na dalekom istoku (kinezi) rade u tekstilnoj industriji i industriji prerade koze i obuce za vise nego desetorostruko manju cijenu a u (ne samo) Hrvatskoj svi hrle u kineske ducane i ostale bbuvljake. I u tom svijetlu te industije jednostavno nemaju uvijeta z aopstanak i razvoj u Europi. Velika Britanija, Francuska, Belgija i Njemacka vise nemaju celicana a talijanska modna industrija je preprodaja robe sa istoka i juga Azije.

    Toliko o industrijskim perspektivama za koje treba imati konkurentan proizvod kojeg ces ponuditi krajnjem kupcu a ne ovisiti o onom koji tvoj proizvod ugradjuje u svoj proizvod koji prodaje krajnjem kupcu (naravno, preko distribucije kao veleprodaje koja to lifra maloprodaji).

    S druge strane, cak i u konstelaciji da se neki takav proizvod pojavi, treba imati velike novce da se pokrene serijska proizvodnja. O tome da ce drzava radije potrositi 300 mil. EUR na Peljeski most doli kao dionicar sa 100 mil. EUR uci u domacu autoindustriju koja u slijedecih pet godina moze zaposliti 70.000 novih zaposlenika (projekt hrvatskog elektromobil) koji bi godisnje (za par godina) donosio desetak milijardi EUR citog izvoza (unutar i izvan EU) necu raspravljati. To je razina ne samo svih politicara vec i svih onih u drzavnoj i paradrzavnoj upravi.

    Sto se radnih perspektiva u Hrvatskoj tice, Domovina je na zalost premala da bi onaj tko hoce prosperirati iskljucivo i samo radio u Domovini. Tu prvi pocinjem od sebe i svoje firme koja sve poslove ima u iskljucivo inozemstvu (poreze placa u Domovini cime uzdrzava mnostvo neradnika u drzavnoj i paradrzavnoj upravi koja broji gotovo pola miliona zaposlenih). S druge strane, samo pola miliona zaposlenih stvara pa ti ispada da ne jednog sto stvara novu vrijednost dolazi devet onih koji je trose i zive na njegov racun (smisljajuci nacine kako to uciniti). To ti je ukratko i projekcija Svjetske banke objavljena u domacim medijima.

    I zato sto reci na ovo sto, vec vise puta pisem? Osjecam se kao stara gramafonska ploca koja na jednom jestu stalno preskace i vrti se u krug. Svatko je kovac svoje srece a kao uspjesan poduzetnik svima koji stvaraju nove vrijednosti savjetujem da pronadju nacine kako sto manje dati drzavi. Kako to uciniti, stvar je individualna a zakonski oviri postoje (tako uostalom rade sve firme vani u EU). To je jedini nacin da se prekidom dotoka novca korumpiranoj politici i drzavi i svim vucibatinama koji iz budzeta isisavaju novac da na znanje da svatko treba krenuti svojim putem i sebi stvoriti srecu jer u tome sto radi buducnosti nema vec samo propasti i to one ososobne. To je jedini nacin da politicka struktura (svejedno koja) smogne hrabrosti da skrese ogromnu Drzavu i Paradrzavu. Za pojedince ne treba brinuti. Svi ce se nekako snaci i, vjerovala ili ne, za koju godinu, kad im krene, biti itekako zahvalni onom tko ih je na taj nacin lupio po glavi i osvijestio da napokon pocnu raditi i stvarati.

    Pozdrav iz Bocacciograda

    avatar

    21.10.2009. (19:41)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Eto me opet na početku. Neki dan dođe studentica u knjižnicu i traži od knjižničarke da joj nađe literaturu za ispit (prof. dao obveznu literaturu ali ona ne zna za to) i ode čekati popis na Facebook u čitaonicu. Rekoše da nije jedina!?!
    Nikako ne mogu shvatiti odakle smo došli mi radišni.

    avatar

    21.10.2009. (19:51)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    u pravu si. meni se cini da dok god onima koji vladaju nije na prvom mjestu rad i covjek nego zarada i vlastiti profit, dotle ce stanje biti ovakvo kakvo je.

    avatar

    21.10.2009. (20:47)    -   -   -   -  

  • svinjce

    Lijepo sročeno.
    istina, nije sve crno ili bijelo...

    avatar

    21.10.2009. (21:33)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Evo, danas mi je prvi radni dan nove djelatnosti koju sam pokretao zadnja dva i pol mjeseca. Digao sam se u pet ujutro a doma došao malo iza osam. Sve me boli, umoran sam, ispijen do daske. Od petka do danas nisam radio manje od 14 sati uključujući i cijeli vikend...
    ..Čvrsto vjerujem da je u osnovi, produktivnost stvar organizacije i motivacije. Druga stvar je ono što Bocaccio spominje ( očito smo u istim govnima ). Ako su fiskalni i parafiskalni nameti 57%, nema načina da budeš konkurentan na tržištu u kojem su isti npr. 27%, taman i da ti je cijena rada nula. Paradoksalno je, da svi oni koji se bave prerađivačkom djelatnošću ( manjina ), dakle oni koji zarađuju plaću, nemaju nikakvu kontrolu nad novcem koje izdvajaju za sve one koji dobivaju plaću. Još je nevjerojatnije da se nad svakim gubitnikom radnog mjesta na kojem se dobiva plaća liju krokodilske suze i izmišljaju nevjerojatne otpremnine. Nad odpuštenima iz redova onih koji zarađuju plaću, nitko ne tuguje, nema otpremnina, nema sindikalnih prosvjeda, nema novinarskih naslovnica, ukratko - sve boli kurac! A ti hrane sve one koji dobivaju plaću!!! Nedohodovni uzimaju dohodovnima koliko misle da im je to zgodno u datom stanju apetita, a dohodovni nek izvole to podmirit.
    Porezni sustav je živa lakrdija, pa ne možeš isto tretirati onoga koji toči konjak i onoga koji popravlja cipele. Onaj koji preprodaje kontejnere robe ne može zaraditi isto kao i postolar. Postolar ima deset prstiju i jednu glavu, fizički je ograničen koliko može posla napraviti. A svaki kvart bi ipak trebao imati bar jednog postolara, vodoinstalatera, bravara i sl.
    Znaš kaj Fanny, mogao bih se sad poprilično raspisati al mi je već blesavo trubiti stalno jedno te isto. Mladima se serviraju neke druge vrijednosti u exkluzivima, explozivima, red carpetima i sličnim paradama degenerika, pa tko voli nek izvoli. Ovakva naša ekonomija neće izdržati ni do nove godine...

    avatar

    21.10.2009. (21:53)    -   -   -   -  

  • traženje sebe

    kad sam bila na jednom poslu vidjela sam kakve izvjestaje o Hr i zaposlenosti i dr stvarima pisu strane i domace agencije koje se time bave.. istina je da smo u usporedbi s ovima vani totalni neradnici..

    avatar

    22.10.2009. (00:04)    -   -   -   -  

  • Dean Voe

    Ako nemate dovoljno posjeta i treba vam nagli porast pageviews-a moj widget za blogove vam moze povecati posjete od nule na nekoliko desetaka tisuca dnevno.
    Samo stavite brojac i uvjerite se!
    To je obican mali sitni banneric kojeg stavis sa strane u sidebar i preusmjerava tocnije djeli iste kolicine tisuca posjeta dnevno koje imaju svi drugi u mrezi ljudi koji ga imaju na blogu. Tiho i neprimjetno i povecava zaradu drasticno! za vise informacija http://www.trafficcheat.blogspot.com

    avatar

    22.10.2009. (00:44)    -   -   -   -  

  • prorok

    Sad si me doista uplašila to znači da sam se izgubio, dobro jutro i topli pozdrav :):)

    avatar

    22.10.2009. (06:44)    -   -   -   -  

  • Majstorica s mora

    Ti si nevjerojatna, fantastičan post, isto sam o tome mislila dok sam gledala emisiju, sve se izvrnulo naglavce.

    avatar

    22.10.2009. (08:19)    -   -   -   -  

  • rogati

    Sjajan tekst! Ma to je ono što ja, na tisuće i tisuće puta ponavljam od trenutka kada sam "postao svjestan sebe" pa tridesetak godina naovamo. Ključna stvar je organizacija posla koje nemamo uopće, a da je imamo, bili bi po gospodarskim podacima, bolji od npr.Švice. Nismo mi ništa lijeniji od npr.austrijanaca, samo da smo organiziraniji pa gdje bi nam bio kraj.Živjeli bi u obilju. I još naš zemljopisni položaj... Kad je situacija takva kakva je, radim za sebe i svoju obitelj. I vjerujte, isplati se! Da ne spominjem da sam bio među najboljim učenicima u školi, faksu itd.itd. Ali uzalud to govoriti "ovcama" koji samo klimaju glavama i misle si svoje, a to je kako da neradom zgrnu što više, ali to ne ide osim ako nisu muljatori.Bez rada nema napretka!

    avatar

    22.10.2009. (14:58)    -   -   -   -  

  • fanny

    @bike queen - početkom devedesetih, u doba nacionalne euforije, kad su se novi političari razbacivali pričama o tome kako ćemo imati visoke plaće i visoke mirovine, a po drugoj strani su neki marginalci (lokalno i globalno) od nule postajali poduzetnici, znala sam da neće biti dobro. Doduše, nisam se nadala baš takvom ekonomskom krahu, ali svatko, ma kako bio ekonomski laik zna da gubitak tržišta s prostora bivše Juge, nekonkurentnost europskom i svjetskom tržištu, upropaštavanje proizvodnje znači kolaps. Jer, ipak je ekonomska stabilnost i neovisnost najbitnija. Kad čovjek to izgubi, nema te nacionalne euforije, ostaje samo depresija...
    :)

    @Danica Cvorovic - da, sve se vidi u naslovu, umjesto Bog i Hrvati :)

    @MODESTI - ma šta se pričalo i opravdavalo danas, nepobitna činjenica je - da naši roditelji nisu stvorili, pitam se što bi se tolike godine bespoštedno isisavalo i trpalo na Kajmanske, Lihtenštajnske i štatigajaznam koje račune... I još uvijek bi se moglo prosperirati, samo što to ne prestaje...
    :)

    @bocacciozg - ma shvačam ja tebe. Situacija na globalnom nivou se promijenila s obzirom na bum proizvodnju dalekog istoka, mnoge grane propadaju jer su nekonkurentne. I ne isplati se ulagati u te grane, preskupo je, a rezultat je gubitak i onda sve pada na teret države.
    Kod nas u Bj. od sve industrije, jedino je opstao Koestlin, koji je preuzeo Hercegovac. Iako je Koestlin devedesetih izgubio bivše jugo-tržište i stagnirao, čovjek je uložio, prestrukturirao, organizirao proizvodnju. Tvornica radi u tri smjene, sve proizvedeno se prodaje, a ljudi su zaposleni. Doduše, plaće su male, ali su redovite, nema zapošljavanja na neodređeno, nego na ugovor. Ali čovjek nije tip Keruma, koji razmetljivo kupi Maybach i stavi ga u izlog. Iz pouzdanih izvora znam da živi dobro, ali se ne razmeće novcem, jahtama, vilama i snobizmom.
    Naši ljudi su navikli u bivšem sistemu da u firmi rade generacije i generacije, do mirovine. Znam da je to klapalo u bivšem sistemu. Danas toga više nema, čovjek mora biti fleksibilan i ponekad čak sklon rizicima. No, nisu krivi ljudi koji nisu toliko ambiciozni da krenu s vlastitim biznisom. A za vlastiti posao trebaš i početni kapital, kojeg većina ljudi nema. I ne treba ih zbog toga smatrati neradnicima i nesposobnima.
    Problem je u totalnoj nesposobnosti da se proizvodnja prilagodi isplativosti. A smatram da još uvijek ima mjesta za malu i veću proizvodnju, koja bi bila konkurentna.
    Baš sam maloprije slušala priču čovjeka iz Đurđevca. Posadio voćnjak s prvoklasnim jabukama. Bio bi zadovoljan s veleprodajnom cijenom od dvije kune. Dotle se u robnim centrima prodaju uvezene jabuke od lani, kupljene u EU (netko je očistio skladišta po cijeni od 15 centa), nama se prodaju od 9-12 kuna po kilogramu. A tu su nam pod nosom prvoklasne tek obrane za cijenu 2 kune. Da li je kriv ovaj što proizvodi ili mi - krajnji kupci?

    Ono što bi moglo konkurirati EU, a mi imamo sve uvjete, toga se nitko ne prima, nismo u stanju pokupiti bespovratna sredstva, jer nemamo programe za ulaganje.Tu naravno pripada i ono što si nabrojao - domaća autoindustrija i elektromobil, uzgoj ljekovitog i začinskog bilja koji je tražen u EU, a za kojeg imamo sve uvjete. Uzgoj skupog voća - malina, kupina, jagoda, ribizla, koji se prodaje na dekagrame po masnoj cijeni, a mi zarasle zemlje, k'o u priči.

    Kriva je naša, u svakom pogledu neorganizirana država i neorganizirano tržište u kojem caruju prekupci. Državna politika kojoj je bitniji Pelješki most, negdje u slijepom crijevu, koji bi nekome osigurao proviziju i isplativnost kupljenog zemljišta.
    Kriva je politika koja se petlja u ekonomiju, koja stoljećima funkcionira po određenim zakonima, koji se s vremenom moraju mijenjati i prilagođavati, ali ne onako kako mi to radimo. Kriva je korupcija u svim strukturama društva (koje je bilo oduvijek i davno prije), krađa i lopovluk, koji pravosuđe ne progoni i ne sankcionira. I na kraju, što kažeš - paraziti koji sisaju, a ništa ne proizvode i ne daju. Birokracija i hohštaplerski državni aparat, sa skupim voznim parkovima, koji se mijenja kao cipele. To su ti neradnici koji nas koštaju. Ali nisu za to krivi radnici koji samo žele raditi i od te plaće živjeti, nisu jako ambiciozni, samo traže pravo na rad i mogućnost da od tog rada žive. O njima sam pisala u ovom postu i tebi još jedan komentar-post napisala. Ne razlikuju se naši stavovi, kao što vidiš :)

    @ljelja - mi radišni, draga moja smo došli s nekog drugog svijeta, odgojeni smo u nekim drugim obiteljima gdje su se znale obaveze, a ne samo prava. I mi radišni smo najviše nahebali :)

    @Mare - da mi je samo znati koje ovce biraju ove koje si nabrojala, da nas hebu na vlasti skoro dva desetljeća :)

    @Cromentina - slažem se, Tito je samo dobro iskoristio trenutak - politički i ekonomski. To danas više nije izvedivo, ali izvedivo je iskoristiti svoje realne mogućnosti, a za to treba sposobnost a ne podobnost, poštenje - a ne lopovluk i korupcija...
    :)

    avatar

    22.10.2009. (15:48)    -   -   -   -  

  • fanny

    @svinjce - uglavnom je - sivo :)

    @Sagi - e moj privatniče, tko ti je kriv što hoćeš sam sebi biti gazda :)
    Istina je što kažeš - motivacija i organizacija.
    Ja sam pisala post o ovima koji proizvode, a ne o ovima koji su paraziti. Već dva mjeseca bezuspješno se pokušavam upisati za mamografiju na centralnom upisu, šalteru u bolnici. Tamo radi birokratkinja, a red je uvijek barem desetak ljudi. Piše - može telefonski, a kad ono - otklope slušalicu, pa ti zovi. Tako nam izgleda sva birokracija u državi. Ono što je dosad bilo komplicirano, sad su se potrudili da zakompliciraju što više, skupa s ludim rotvajlerom (ministrom zdravstva) :)
    I što kaže ovaj iz Splitske željezare - nad njima politika lije "krokodilske suze od industrijske kiseline", a nekima koji su firme upropastili dijele se astronomske otpremnine.
    Pravo je moj Nosko rekao - nitko više ne pita za radnike, kad im više ne bude radnika, kad se upropasti sva proizvodnja - tko će plaćati parazite i skupi aparat , odosmo svi u p...m...
    A porezni sustav...to je tek živa lakrdija koja podilazi Kerumima i Todorićima, a opauči ovakve male kao što si ti i tebi slični...
    Ma bljuje mi se...
    :)

    @mala crna knjižica - ti neradnici koje spominješ - nisu ovi koji su me inspirirali za post :)

    @Dean Voe - nije mi ambicija imati veći broj posjeta - na silu, sorry :)

    @PROROK - ma nisi se izgubio, samo sam te na vrijeme - izbacila iz ormara :)

    @Majstorica - mene je Mužić doslovce rasplakao. Nema blagoglagoljiv vokabular, ali ono što je rekao dobro bi trebali poslušati ovi naši kapitalci i razmisliti što čine ljudima...
    :)

    avatar

    22.10.2009. (16:05)    -   -   -   -  

  • iBloger

    Nemam što dodati.

    avatar

    22.10.2009. (16:19)    -   -   -   -  

  • ritam zivota

    apsolutno se slažem s tobom. i ja sam čitala tak članak i našla se začuđenom i uvrijeđenom. uvijek marljivo radim, a i većina ljudi koje poznajem, pa sam bila zapanjena da nas netko gleda na taj način-neradničkom nacijom. istina je, ima neradnika, ali ne bi nikad na taj način etiketirala cijelu jednu naciju. a da je prije bilo drukčije-je, bilo je. a što reći o rukovodećim ljudima danas u firmama? nevjerojatno je da masu firmi koje su u komunizmu izvrsno poslovale (i to ne od državnih subvencija, već su bile posve izvozno orjentirane), danas su uništene, jer rukovodeći kadar nije znao njima upravljati ili ih je zlorabio za neku svoju materijalnu korist.

    avatar

    22.10.2009. (17:12)    -   -   -   -  

  • teuta

    Nažalost, Fanny, prati nas već dugo ta loša karizma. Zbog čega je to tako? Ne znam, jednostavno nemam pojma. Možda u tome ima nešto istine ali tada jao nama jer isto se odnosi i na Vladu a tada nebi bilo čudno da je tako kod nas i što o nama tako misle.
    Puseeeeeeeek...

    avatar

    22.10.2009. (20:02)    -   -   -   -  

  • rU

    od rada se rijetko tko obogati, no ranije se od rada barem moglo pristojno živjeti ... a sad te, ako savjesno radiš, većina suradnika smatra budalom, a većina poslodavaca samo gleda kako bi radnika iscijedili što više a platili što manje ...

    avatar

    22.10.2009. (21:01)    -   -   -   -  

  • Dag Dagoberovic

    onima koji trenutno vladaju ovom državom nije važno kako je građanima i kad bi mogli riješili bi se tog balasta kojime moraju upravljati te sve to 'razjebali' do kraja već odavno no zbog tih građana to ne mogu sasvim otvoreno napraviti te moraju 'oko kere', za nekoliko mjeseci država će doživjeti bankrot a svi ovi koji sada sjede u Saboru će se razbježat kao rakova djeca te ostaviti nas kao i gosp. Sanader na cjedilu te će ih sve živo boliti *urac kako nam je do će trošiti novce koje su odavdje odnjeli za sve ono što su rasprodali ...

    ne volim uopće komentirati ovakve teme jer mi pred očima odmah padne mrak i pitam se koji kurac sam '91 zabijao lice u blato ...

    avatar

    22.10.2009. (22:27)    -   -   -   -  

  • Vitae...

    Vesela sam osoba, kažu , a i volim svoj posao- jako, a posljednjih nekoliko mjeseci, pred ljeto i sada pogotovo s takvom mukom i težinom idem raditi da bih radije otišla u neki kamenolom i lupala samo da mi nije nikoga blizu: pijuk, stijena i ja :(
    Sve je poludjelo , Fanny moja : ravnateljica , roditelji , djeca ...da ti čuješ te zahtjeve, bune se ako daš da nauče pjesmicu od tri kitice : previše kažu i eto ti sljedeći dan horda razjarenih roditelja ...a ravnateljica : sve može ...samo da su roditelji zadovoljni!
    Užas nad užasima :(
    Osmijeh ti i lijep pozdrav

    avatar

    23.10.2009. (00:18)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Slažem se s Tobom - posebno me se dojmio kraj posta, kada kažeš da je zapravo sve stvar-
    želje i pozitivnog stava! I to je istina!
    Vezano za Tvoj komentar kod mene: neka si Ti fino papala! :))))
    Vole Te Luki+Goldie

    avatar

    23.10.2009. (00:24)    -   -   -   -  

  • Bookeraj

    znate zašto se kaže da su Hrvati neradnička nacija (a zapravo nisu jer svi ljudi koje ja poznajem, moji roditelji i sva moja rodbina te svi moji prijatelji, su doista veliki kreativci s nevjerojatnom radnom energijom...)? Zbog osoba koje su na demokratskim izborima izabrane predstavljati ovu državu u njoj i u inozemstvu. loši rukovoditelji, kako kažete. Nažalost, ja ne mogu utjecati na ono kakve će ljude Hrvati izabrati, ali znam da baca loše svjetlo na nas kad se ne možemo izboriti s korupcijom, kad se kosorica i ministrica bez portfelja otimaju oko tepiha u uredu, kad Polančec namjerno neće dati ostavku, kad je Kerum najveći frajer jer ima ljubavnicu ili čak više njih (24 sata, pa ćemo samo reći "navodno")... Ja bih isto zaključila da je netko neradnik da vidim njegovog šefa kako samo ide s poslovnog ručka na poslovni ručak, zaključila bih da je u toj firmi živo blagostanje ako si šef to može priuštiti (a ono s druge strane radnici rade neplaćeno prekovremeno da bi šef mogao ići na tolike ručkove i voziti službeni auto...) LP

    avatar

    23.10.2009. (09:23)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    @fany,

    Nije drzava neorganizirana. Naprotiv, ona je jako dobro organizirana da uzme i pri tom da unisti, zgazi, dotuce. Mozemo poceti od PDVa kog platis odmah. Na taj nacin je pocevsi sa Skegrom procvjetala Drzava, a Ekonomija kupi, drpi, prodaj, preprodaj je kao rasla k'o balon da bi se na kraju rasprsla.

    Prave posljedice u domovini cete osjetiti tek na godinu koja ce biti zaist puno gora od ove jer ovo sada, to jos nije nista, vjeruj mi. Kako na mikro planu u Hrvatskoj sa trgovinom, tako i u svijetu gdje je sve puklo na dionicama (u Hrvatskoj je sve malo primitivnije pa se lova jos uvijek vrti oko Drzave).

    U nastavku price, Drzava je rasla, apetiti su se gomilali pa se Drzava dosjetila, izmislila i izmislja sve samo da ti ne vrati preplacen PDV a sto se normalno radi sirom EU svakog mjeseca i bez da ga trazis. U Domovini ga moras traziti za sto ti posalju revizore koji mjesecima cackajui kad nista ne nadju jer je sve cisto opet ti ne vracaju. A ti dodjes na crnu listu )jer si trazio svoje za koje si posteno radio i posteno zaradio) i svako toliko dolaze ti drzavni revizori.

    OK, veli netko, vrati ti ga na kraju kod prebijanja poreza. Ali to nije isto jer u medjuvremenu oni raspolazu tvojim novcem kog bi ti mozda mogao investirati u razvoj!?

    A sto se tice tog vracanja i prebijanja, istinita prica ide ovako. U rujnu te pocinju zvati i prijetiti jer vide da firma dobro stoji i da imas puno para na racunu. Salju ti dopise i slicno. Ti sve lijepo odneses u poreznu da bi oni za mjesec dana opet traziili isto sto i prije a sto su vec dobili jer si im dokumente dao. I tako prica taje sest mjeseci da bi se u travnju kod sluzbene prijave godisnjeg prihoda lijepo dogovorili o prebijanju. U medjuvremenu jedno sest mjesece cackaju po tvojim knjigama (u kojima je sve uredno). Rjesenje za prebijanje stize ti krajem listopada sto znaci da su cinovnici u drzavnoj sluzbi godinu dana dobivali dobru placu za nesto sto se u EU obavi za dan dva. Pa tako na kraju gotovo dvije godine vrte tvoj novac. A vrte ga i dalje jer se rjesenje odnosei na proslu godinu u kojoj i njen profit. Pa ti to prebiju ali ti jos uvijek ostanu duzni jer ti dobro ui marljivo radis i rastes kao gospodarski subjekt.

    OK, netko ce reci da postoje sredstva iz predpristupnih fondova i stranih banaka koje su zainteresirane da plasiraju kapital u Hrvatku ali u proizvodnju. Tu sve opet ide preko drzave koja objavi dva dana prije zatvaranja natjecaja da natjecaj uopce postoji. A sve ide preko Gospodarske komore, pa ako temo nemas nekog svog informatora (kog malo tetosis) ostanes suh.

    Cak i kad se na natjecaj uspijes prijaviti i proloziti dokumentaciju, investicijske programe, potvrde od banaka o tome da si izvoznik, prilozis joste i kalkulacije cijene izrade svojih proizvoda koje sam proizvodis i koje si razvio a prodajes ih recimo VW, Skodi, Volvu i slicno, cak i tada opet naidjes na pusku jer komisija odluci da ce umjesto recimo 100 podijeliti svega 10 a 90 zadrzi. Naravno, 100 se odnosi na novce koji dolaze iz inozemstva.

    I sto u takvom slucaju ciniti? Sto ciniti u slucaju da kao izvoznik imas limitiranu cijenu unaprijed dogovorenu sa stranim kupcem - partnerom i to u slucaju da kuna umjesto da lagano devalvira i prati ekonomiju jaca a sve samo zato da biDrzava "sakupljala" jeftine devize kako bi mogla placati dugove i uzimati nove kredite (sto mu ipak nece poci za rukom jer vani nisu blesavi).

    80% drzavog proracuna odlazi na place. 50% zaposlenih u drzavnoj upravi su tehnoloski, ljudski i moralni visak. Treba li tome komentara?

    Tu i tamo nadje se u gospodarstvu primjer da netko radi i razvija se. osobno, znam ih mnogo ali sve je to nista jer do njih ne dopiru ni potpore niti krediti. Ali sve se to utopi u moru nerada. I bas zato i upravo zbog toga, Hrvatskoj je potrebna prava kriya (ovo sada je djecja igra i kriya se jos ne osjeca a prava ce tek doci). To ti je kao i u privatnom zivotu. Sve dok ne dodjes do dna, potpuno ne propadnes, sve dok toi ne shvatis i potpuno se ne preobrazis, promijenis radne navike i principe, ne mozes naprijed.

    Inace, dok ovo pisem na HTVu slusam raspravu nekih takozvanih strucnjaka i vleikih umova koji nikada nisu radili i nikad nista nisu napravili. Ne znam je li to u Domovini stalno tako, ali mogu primjetiti da u rijetkim trenucima kad sam u Domovini slusam samo price. I bas ne vidim perspektive jer pocevsi od celnika Drzave (predsjednika republike) pa do stakora u opcinskoj administraciji vidim same jebivjetre kojima, budimo iskreni, u privatnom zivotu ne bi dali ni da vam ociste cipele a kamoli da vode drzavu. I da se razmemo, odnosi se to na i Poziciju i na Opoziciju.

    I na krjau da se razmemo. Ne treba kukati ni plakati da 'nas prati losa karizma'. Treba stvar uzeti u svoje ruke, gledati sebe, raditi i mudro uzvracati istom mjerom. Treba zaboraviti 'MI' i koristiti 'JA'. Kamo srece kad bi to cinili svi jer onda 'ONI' ne bi imali sanse pa bi sami po sebi prirodno odumrijeli.

    avatar

    23.10.2009. (23:33)    -   -   -   -  

  • Manoval

    Boccacio nema pravo glede Željezara. Danas puuuno željezara radi željezo od "scrapa" tj. starog željeza. Ruda nije nužna. Zadnjih par godina radio sam po željezarama u Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Austriji, pa čak i LUXEMBURG-u. Osim prvih 5-6 mjeseci ove godine, kad je kriza bila u zamahu, sve rade punom parom - proizvode, prodaju i zaradjuju.
    Ne znam zašto ljudi, pa čak i pametni, imaju potrebu komentirati i pačati se u ono što ne znaju.
    TO JE OSNOVNI PROBLEM NAŠEG MENTALITETA.
    Svi sve znamo, i svi bi se u sve prtljali.
    Dolazi mi na pamet vic od Splićaninu kad su ga pitali jel zna svirati gitaru, a on odgovara: Nisam proba, al sigurno znan.
    Takvi su i naši sveznajući manageri.

    avatar

    24.10.2009. (17:03)    -   -   -   -  

učitavam...