Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Marole

    Koja smo mi ljudi primitivna bića. Nikad u povijesti se na svijetu nije bolje živilo i nikad u povijesti se na svijetu nije toliko patilo. Postoji li prijevod ove knjige na hrvatski?

    avatar

    15.10.2009. (10:17)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Uzrok svemu ovome je kapitalizam - i to se uglavnom izbegava reći: da li stoga shto bi to zvučalo 'komunistichki' (liberalna levica) ili da bi se skrilo (trzishni liberali, koji se klanjaju iskljuchivo moci kapitala), ili stoga što doslovno ne postoji svest za to - svejedno.
    Ovde, u zapadnoj Evropi, u navodno besklasnom drushtvu, u kojem šatro svi imaju podjednako shansi i slobode, jaz izmedju onih slobodnijih i sa vishe shansi i onih vec rodjenjem obeleženim pečatom gubitništva povećava se svakoga dana - jedni postaju deo kognitarijata, drugi padaju kroz dotrajalu mrežu socijalnog osiguranja u predprogarmirani očaj i bezadežnost. No svi su u istom loncu - imaju identične isprazne čežnje za istim suvišnim stvarima, sexualno su inhibirani, jasno osećajući da žive u apokaliptičnom dobu, no krijući to jedni od drugih, i pre svega od sebe samih.
    Nietzsche u "Morgenroethe" kaće da treba biti savršeni (dovršeni) nihilist, onaj koji je svoj nihilizam do kraja u sebi živeo, kako bi razbili okove onog sve nas obavezujućeg i sputavajućeg Opšteg.
    Treba organizovati agit-prop (nalik onim Crvenih Kmera) ćelije od po trideset kandidata za preobraćenje po jednom agentu, koji bi kopao prepreku do spoznaje onoga što oni uistinu jesu, do vlastitog daimona.

    Globalni nihilizam na državnom nivou
    68. Der Wille Zur Macht, Der Europäische Nihilismus

    Zbog čega sve spada na glumatanje.

    Modernom čoveku nedostaje: siguran instinkt (kao posledica jednog dugog oblika delatnosti istovrsnog jednom soju čoveka); nesposobnost da se priloži nešto savršeno posledica je samo toga: - pojedinačno se škola choveku ne da nikada ponoviti (nadoknaditi).
    Ono što jedan moral, jedan zakonik stvara, duboki je instinkt za to da tek automatizam čini savršenstvo mogućim u životu i u stvaralaštvu.
    Ali, sada smo dostigli dijametralno oprečnu tačku, da, čak smo je i hteli dostići: najekstrmenija svesnost, samopronicanje čoveka i istorije... - time smo praktično najudaljeniji od savršenstva u bitku, činjenju i hotimičnosti (volji): naša požuda, naša volja čak i za saznanjem simptom je kobne dekadencije ... Stremimo suprotnosti onoga čemu teže snažne rase, snažne prirode - pojimanje je jedan kraj ...
    Da je nauka moguća u smislu u kojem se danas izvodi, dokaz je za to da elementarni instinkti, samoodbrambeni i zaštitni životni instinkti više ne fungiraju (ne otpravljaju svoju dužnost) - ne skupljamo više, mi rasipamo kapitalije predaka, pa i u načinu na koji saznajemo.

    avatar

    15.10.2009. (11:05)    -   -   -   -  

  • Marole

    SREĆA

    Uh kako sam sretan
    i volim ovaj život jer je lijep
    a vjeruj mi nisam slijep

    I sve će se riješit
    treba biti strpljiv
    i djelovati nedjelovanjem

    Uh kako sam sretan
    i volim ovaj život jer je lijep
    a vjeruj mi nisam slijep

    mogao si rastegnut još jednu

    avatar

    16.10.2009. (18:44)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    ... ma ništa

    avatar

    16.10.2009. (19:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...