Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Kinky Kolumnistica

    Bit ću iskrena i reći da je sintagma "veliki vjernik" kod mene ne samo pa-što-onda okolnost, već poprilično otegotna okolnost. Ne robujem predrasudama, to ne, svjesna sam da je svaki slučaj individualan, ali dosadašnje iskustvo naučilo me da su upravo "najveći vjernici" koje znam činili neke od najvećih gadarija za koje sam čula u svojoj okolini.

    Osim toga, vrlo je upitno što znači biti veliki vjernik. Mogu li ja koja baš i ne vjerujem u RKC (i niti jednu drugu službenu religiju) biti velika vjernica? Mogu. Ako mogu, onda cijela Avina teorija pada u vodu. I maske većine Hrvata oko nas. :)

    avatar

    11.10.2009. (08:44)    -   -   -   -  

  • grinch

    oh pa ti pišeš :)
    trebat će mi cijelo popodne da pročitam što sam propustila..

    avatar

    11.10.2009. (11:40)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    @ Kinky - Ja ću isto biti iskren i složiti se s tobom: i za mene je ''veliko vjerništvo'' ne samo pa-što-onda nego baš otegotna okolnost (u onom razmjeru otegotnija u kojem je riječ o bučnijem, razmetljivijem vjerništvu). To su tvoj i moj pojedinačni stav, a ja to nisam tako napisao zato što se post bavi službenim, kolektivnim ''podrazumijevanjem'', a ne pojedinačnim stavovima. Hrvatska je zemlja u kojoj službeno još uvijek važi opće mjesto o vjerništvu kao dokazu u prilog neke moralnosti, duševnosti, dobrote. Kršćanstvo nas uči da ''budemo dobri'', pa ako smo mi kršćani (a u enormno visokim postotcima jesmo) - zaključak se sam izvodi. Namjera posta je bila osvijestiti što se tu događa, imenovati stvar: da se nešto shvaća kao garancija za nešto. ''Pa-što-onda'' znači: e nije garancija! Ostavljajući otvorenom mogućnost da bude, štoviše, i otegotna okolnost.

    avatar

    11.10.2009. (13:34)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    @ Grinč - Lijepo je čuti da je netko spreman utrošiti cijelo svoje popodne na mene. :)

    avatar

    11.10.2009. (13:36)    -   -   -   -  

  • grinch

    što ću sad? sastaviti esej od silnih pomisli koje su mi prošetale umom dok sam (sve ovo) isčitavala. paa vrlo vjerojatno..nekako se osjećam obaveznom (neprimjerena i definitivno preoštra riječ). mislim kad sam već rekla da čitam.
    na temu vjere, dijelim stajališta tebe i kinky.
    na temu gospodina gombrowicza, nagovorio si me da ga pročitam. a nisi me ni nagovarao.
    na temu kritika, lijepo si napisao tamo na početku 4.čina: ''Meni koji potječem iz skepse, iz Montaignea i Nietzschea, iz Krausa i Gombrowicza, odgojenom na zločestim mislima, ''pozitivne misli'' kakvima se Romantični Um standardno inspirira (''plemeniti ideali'', ''lijepi osjećaji'', ''uzdignuta prsa'') bit će odbojne i neprobavljive.''
    moram li uopće napominjati da sam i sama miljama bliža tvom skeptičnom nego lukinom romantičnom umu i da su mi kao takvoj neke (okej, skoro sve) ''romantične'' izjave, u najmanju ruku smiješne. bedaste. naivne.. "Svi su toliko radosni i dobronamjerni da te nakon nekog vremena zasvrbi želja da nešto razbiješ i uništiš. Ili da barem nogom napucaš mačku." (John Maxwell Coetzee, ''Sramota'')
    ključna razlika umova: ''Romantični Um uzima kao gotovu stvar da je opće dobro ono što on kaže da je dobro, jedan partikularni moral proglasivši univerzalnim.'' luki na svom blogu piše: ''o vama...zajedljive, glupe i vrijeđajuće komentare brišem, autore prijavljujem kao spam - jer ovo je MOJ blog, moja kuća i moje misli, a ja u svojoj kući ne dozvoljavam da me vrijeđaju i na bilo koji način ograničavaju MOJU slobodu. Jer - sloboda nije anarhija - i sloboda ima svoja pravila!!!!''
    sloboda - tako velika riječ.. a što je to uopće sloboda? iz wikipedie izdvajam:
    "Sloboda za kojom tragamo je sloboda da koristimo naš vlastiti um i tijelo, da živimo svoj vlastiti život, umjesto život koji pripada sistemu uvjerenja." (Miguel Ángel Ruiz)
    "Meni je draža opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo." (Jean-Jacques Rousseau)
    "Sretni robovi su najljući neprijatelji slobode." (Marie von Ebner-Eschenbach)
    "Čovjek je uvijek slobodan na nečiji tuđi račun." (Albert Camus)
    "Sloboda nije vrijedna ako ne uključuje i slobodu da se griješi." (Mahatma Gandhi)
    "Sloboda je uvijek sloboda drugačijeg mišljenja. " (Rosa Luxemburg)
    ..itd..
    ugl. bilo je zanimljivo čitati (istovremeno grickajući smokiće) tvoje kritike. čekam nove činove.

    avatar

    12.10.2009. (18:20)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    ''Sramota'' je jedan od najdražih mi romana uopće... i što je posebno zanimljivo, izdvaja mi se i unutar samog Coetzeeovog opusa. Čitao sam još neke njegove knjige, i mada su isto dobre, nisu kao ''Sramota''.
    Ali vidiš ti koincidencije! Prekjučer sam skicirao post koji će doći iza sljedećeg i kako će u njemu biti i nešto iz ''Sramote'' (pretpostavljam da nazireš kako se uklapa u temu koja me momentalno okupira) - a onda jučer vidim da si i ti potegla ''Sramotu''. Zgodno.
    Što se tiče slobode (i da li je ili nije anarhija), postoje dva njena vida: sloboda od i sloboda za. Prva je opravdana potonjom.

    avatar

    13.10.2009. (08:54)    -   -   -   -  

  • ineida

    slobodajeotićiusamostan-najstrožikarmelićanskiredkaoeditamajić.pozdrav ineida.

    avatar

    13.10.2009. (16:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...