Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Bocaccio

    Kraljica Jelena podrijetlom bi srpkinja. Kralj Matijas Korvin podrijetlom bi hrvat. Jozef Hajdn podrijetlom bi (gradiscanski) hvrat. August Senoa podrijetlom bi njemac. Slavoljub Penkala podijetlom bi ceh. Nikola Tesla porijeklom bi srbin. Primjera ima jos medjutim ... Jedino vazno u citavoj prici jest samo to sto Doticni napravi na slavu Bogu i veselje svim ljudima dobre volje na Zemlji. Netko zaduzi lokalno, netko globalno ... ALI ... U citavoj prici jedino sto vazno jest je li netko COVIJEK ili nije.

    Nije usporedba, ali da znats (Urbi et Furbi). Po jednoj baki podrijetom sam poljak i zidov, po drugoj sam hrvat. Po jednom djedu podrijtlom sam ceh po drugom sam hrvat. Vazni jest jedino sto Cinim i kako se Osjecam.

    Pozdrav iz Bocacciograda

    P.S.
    Iznenadio bi se, maknes li jezicne barijere kao sto je izgovor, koliko su poljski, ceski i slovacki jezici slicni hrvatskom. Jednako vrijedi i za ruski i za ukrajinski i za srpski. Mozda me to natjera da u novelama ovovijekim koristim arhaizme koje pamtim od baka i djedova svojijeh. Arhaizmi su tako lijepi, tako zavodljivi, tako krotki i nadasve sazeti da obogacuju ne samo fundus Rijeci n i Dusu svekoliku na slavu Bogu i svim ljudima dobre volje na Zemlji.

    avatar

    07.10.2009. (19:52)    -   -   -   -  

  • Helada

    Slažem se s Boccaciom. Pa Franz Liszt je bio Mađar, a gotovo nije znao mađarski jezik. Ja ga zato smatram dijelom njemačkog nasljeđa.
    Jedino zamjeram Dimitriji Demetru što je koristio latinska imena grčkih bogova u svojim djelima. U redu je da se smatra Hrvatom, a ne Grkom unatoč podrijetlu, ali minimum pijeteta prema grčkim korijenima je mogao sačuvati govoreći, na primjer, Posejdon umjesto Neptun, Heraklo umjesto Herkul i tako dalje (konkretno mislim na njegovo ,,Grobničko polje") Zato mi je malo antipatičan, iako mu svaka čast na ilirskom zanosu. :)

    avatar

    07.10.2009. (20:46)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    točno! a čovječja ribica uopće nije član čovječanstva!

    avatar

    07.10.2009. (22:18)    -   -   -   -  

  • gosponsudac

    …a kad smo već kod kakofonije, jučer sam čuo jedan zanimljiv dijalog.
    „A: … pa valjda postoji neka objektivna istina, šta ja znam, kamere, slike i to, pa valjda se zna što se dogodilo, u današnje vrijeme, tko je počeo, tko je šta napravio, što je bilo prvo, a što poslije…
    B: … postoji sigurno. Ali kome ona treba? Ionako bi svaka od dvije grupe tu istinu tumačila isključivo onako kako joj paše. Ljudi nisu spremni vidjeti i čuti ono što im ne odgovora. To uopće ne postoji…
    A: … pa to je, kume, kao devedesetiprva…“
    Dobrovoljni voluntaristički solipsizam, braco. Ono što ne doživljavam – ne postoji. Od teme tko će baciti smeće, pa do teme tko je za što kriv. Što bi rekao Pervan u preradi Bonda: „mi drugovi jesmo za demokratiju, al ne da svako priča šta oće“…
    p.s. Moje skromno mišljenje je da je @gp ove dvije crtice prepisao zato da bismo se nad njima upitali ima li kakve razlike između onog i današnjeg vremena. Dugovi, nepoštovanje, argumentiranje ad hominem… zvuči jako poznato. Pa bi se onda netko morao zapitati: da li je danas bolje ili ne? I je li se uopće išta promijenilo?
    A odgovorit će svatko za sebe. Jer inače se vraćamo na kakofoniju sa početka.

    avatar

    08.10.2009. (07:48)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...