,nepoznatizagreb.blog.hr" /> <font color=#CC0000>"Nemoj da netko ovdje pere veš!"</font> - Nepoznati Zagreb - Blog.hr - komentari na post

Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Bergaz

    Svojevremeno sam (ima tome dvije-tri godine) snimku točno takve table iz Šestinskog dola (i još nekih tipičnih gradskih "utilitarija" koje su u izumiranju i istrebljenju!) poslao na kontakt-mail Muzeja grada Zagreba s lažnom nadom da ih zanima sačuvati takvo što od zaborava itd itd... Ne znam, fakat, zanima li ih to uopće ili ne, no od njih od tada nije bilo ni pisma ni razglednice !
    "Nije ni metla baš za svakoga"!
    _

    avatar

    02.10.2009. (12:14)    -   -   -   -  

  • Bitter

    ove pumpe su mi jako drage, i užasnula sam se kad sam vidjela da je ona iz maksimira nestala. al sam onda skužila da sam krivo zapamtila njenu lokaciju, i da ipak još uvijek stoji na svom mjestu. mislim da je jedna i u Unskoj (zapravo nisam sigurna da je Unska, ali ona ulica koja se nastavlja na Lučićevu).
    Lijep pozdrav :)

    avatar

    02.10.2009. (12:19)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    GP, pričao sam o toj problematici očuvanja starih gradskih "artefakata" sa Fedorom Kritovcem koji već dugo pokušava na neki način očuvati takve stvari, i on isto kaže da u MGZ-u uopće nema razumijevanja za takve inicijative.

    Meni se pak čini kako bi bila zgodna ideja da se recimo ti "artefakti" (stari natpisi, pumpe, table, "blatarice", šahtovi itd) na neki način opišu (u prikladnom vodiču: što predstavljaju iz kojeg doba datiraju), označe na karti (recimo GPS koordinatama, ali i na karti u dotičnom vodiču) i zatim označe na neki skroman način i na samome mjestu gdje se nalaze (natpis tipa onaj iz botaničkog vrta - nešto tipa 10x20 cm) ... i onda imaš muzejsku zbirku "na otvorenome", uz pripadajući vodič.
    A tamo piše "U Radonjskoj ulici (koordinate x,y) nalazi se željezna ulična pumpa za vodu, u narodu poznata i kao "željezni Martin", datira iz godine 1952. " i možda se uz to napiše još kakva zgodna pričica na temu pumpe za vodu, doda u vodiču neka slika iz doba postavljanja itd.

    Dakle, nema troškova izlaganja, već samo označavanja i informiranja ... i, naravno, trebalo bi osigurati da dotični izlošci ne nestanu pri asfaltiranju ulice, gradnje ograde za susjedovo dvorište itd ;o)

    To je sličan princip kao kod one akcije "Zagreb u doba kada ga još nije bilo" (koju nikako da opišem u postu) kod koje je izložba tih starih artefakata (točnije, njihovih kopija) izašla među ljude, na mjesta gdje su ti artefakti i pronađeni.
    A ovdje bi se označili baš sami originalni predmeti. I onda bi turist-namjernik lijepo uzeo brošuricu i kartu i krenuo šetkati se Trešnjevkom ili Trnjem i upoznavati noviju zagrebačku povijest.
    Znam da bi se meni takav pristup jako svidio (i vidio sam neke slične stvari vani, iako ne potpuno iste), a vjerujem da ne bih bio jedini.

    avatar

    02.10.2009. (14:03)    -   -   -   -  

  • ST

    ima i u ST ovih pumpi,al ovakve table nikad nisan vidila, šteta šta muzej nije zainteresiran, al ako vec nisu oni, mogla bi to napravit povijesna grupa neke osnovne škole,ako nemaju novca za tiskat vodić, barem bi mogli fotografirati lokacije i nešto pobliže o njima zapisati. ja, na žalost, još nisan zaposlena i ne živim u ZG, al guštala bi tako nešto radit s učenicima

    avatar

    02.10.2009. (17:49)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Jesam li sličnu vidjela u Bosutskoj? Sjeti se, Zlica, sjeti se -tup tup glavom o monitor- :-)).

    avatar

    02.10.2009. (22:10)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Vidi Zlica, vidi [tup-tup]! Evo tvoje u Bosutskoj!
    Malo, istina, inkontinentna... ali se još batrga!

    avatar

    03.10.2009. (15:39)    -   -   -   -  

  • Bijes

    ODLICNA je ideja o ocuvanju gradskih artefakata! :) O-DLI-CNA!

    avatar

    05.10.2009. (15:53)    -   -   -   -  

  • Simuncan

    Tvoja Setnja s klincima po "Vincekovom bregu" mi se dopala. Taj kraj je kao mali "raj", a samo 10 km od "Jelacic Placa". Jedna grijeska ti se posmakla: "Vincekov breg nije kraj Markusevca vec je dio Markusevca".
    Ako zelis doznat vise o Markusevcu skreni se na http://markusevec.bloger.hr i proseci se "Nostalgija rutom".
    Pozdrav

    avatar

    06.10.2009. (21:03)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    .
    Zahvaljujem Šimunčanu na sugestiji i linku - Lijepo je prošvrljati poznatim prigorskim zaku(t)cima, viđenima nečijim tuđim očima...
    "Južnu komponentu" Vincekovog brega otkrio sam (ponovno) tek posljednih godina i pokatkad joj se, s užitkom, vraćamo. Samo da takva ostane što dulje...
    Kao djetetu upečatio mi se "sjeverni" Sinbuk jer smo tada sa društvancem naših roditelja znali gibati od posljednje stanice busa (tada u Markuševcu!) preko Sinbuka na Lipu... što mi je tada bila tlaka i štrapac... ali naposljetku uvijek nagrađena izuzetnim ponosom (na vlastitu izdržljivost) i prelijepim doživljajima. Mislim da je to, uz "Vanjino" Pečovje, sigurno jedna od naših slijedećih "destinacija"...
    _

    avatar

    06.10.2009. (21:37)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Šimunčan, fala kaj si se javil, znam za taj link, mislio sam ga "servirati" u nekom drugom postu, no bio si brži! ;o)
    Imaš pravo za Vincekov breg, to jest dio Markuševca ... ja sam u stvari htio opisati tu stazu kao put/predio koji povezuje Markuševec i Novake, no taj južnio dio, prema Orehovečkom bregu, mi je nekak iskliznuo iz posta i ostala je ipak priča samo o Vincekovu bregu.

    avatar

    07.10.2009. (08:50)    -   -   -   -  

  • Simuncan

    Cuj Stari, gledam ovu tvoju sliku sa pumpom i citam kaj pise na ploci potpisanoj od "buduceg predsjednika". Se si mislim da je to zrcalo zagrebackih haustora.
    Ja obicni kumek Simuncan citam da se ovde ne sme obavljati nikakva higijena, ali ak imas kakvu vrecu sa smejtem onda sim znjom.
    A znas kaj me najvise cudi? Saki bogec kaj se javil komentarima vidi samo pumpu, a ovu smrad oko nje smatra idilom.
    Kaj da velim? Daj si pogledaj blog http://biger.bloger.hr i procitaj si njegovu pesmicu

    "Stvarno.....a zakaj"

    Biger je isto iz Markusevca

    Lijep pozdrav

    avatar

    07.10.2009. (21:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...