Pogledah, samo malo navratih ... a ono ... pun stol delicija raznih ... ... uzdah ... ... mmmmmmmmm ... sad bih ipak rado samo malo sjela, i da se domačica ne uvrijedi ... ... premišljam ... i ne nutka me dugo ... ... malo probala ... no, no, stati treba ... ne previše, dobre stvari se na malo kušaju, kasnije dugo pamte ... traju ... i guštaju ... ... /borute, čestitam na medalji !!!/
BVB !!!
Lijep pozdrav ...
27.09.2009. (20:04)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
VESNA @price iz planine... doma govorimo hrvayski, a osnovni jezik sporazumijevanja je hebrejski. Tecno govorimo, pisemo i citamo na tom jeziku. Sve se da nauciti, a jezik je jako lagani, veoma racionalan. A i slova se nauce, pise se sa desna na lijevu stranu.
28.09.2009. (10:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
VESNA ....i nitko ne pita kakve su to salate? ....a Bartul i ja smo se tako potrudili, takvih salata nikada niste jeli, da znate! ....pa nista, kad vas ne zanima necu vam ni pricati od kakvog povrca i zacina su napravljene...
29.09.2009. (15:09)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mislila sam odmah pitati ... ali kakva jesam, uf......... , nekad se baš ljutim zbog toga na sebe!, ne volim pokazivati preveliku znatiželju, a toliko sam željela saznati, osobito stoga što salate obožavam, rado spremam, recepte primam, skupljam i brzo spravljam ... ... Da ne duljim i dalje ne kompliciram, evo :
Vesna, molim te recept, želim znati što ste sve Bartul i ti pomiješali u ovim divnim salatama jer stvarno izgledaju super ?
BVB !!!
Lijep pozdrav ...
29.09.2009. (23:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
VESNA ovo je samo za Mirjam! Kako smo jutro petka, 25.09. proveli sa nasim unukom, nismo mislili ni na sta drugo osim na radost druzenja, zaboravila sam kupiti namjernice za "erev shabat" odnosno za "subotnju veceru". Ta vecera u zidovskom svijetu ima poseban znacaj. U petak navecer sa pojavom prve zvijezde na nebu pocinje "shabat". Domacica pali dvije "shabatne svijece" i poslije molitve u sinagogi servira se vecera. Takvi su obicaji i sada, na putu doma iz Ber Sheve, grada na samom rubu pustinje Negev, brzinski smo uletjeli u veliku samoposlugu, sa namjerom da Bartul uz moju pomoc napravi "veceru zdravlja", bez kuhanja, pecenja i sl.i sve to prije Shabata. Kupili smo dvije kolerabice, glavu zelene salate, veci malancan, vezicu persina, bazilike, mladog luka, sir "kackavalj" i gusti krem sir za mazanje, i vec pripremljene haringe,vrecicu burgula i thinu, sto bi uz ostale nemjernice koje su se zatekle u kuci, bilo dosta za veceru. Burgul je grubo mljevena psennica. Namace oko 2o min u vodi prije upotrebe. Thina je kremnata smjesa od mljevenog sezama. Thina se pomjsa sa vodom, sokom limuna, soli i dobije se ukusni preliv za salate. Ne bi nabrajala sve, samo one salate koje su "posebne" * punjeni malancani Prerezmo veci balancan na polutke, i u svakoj napravimo tri reza po duzini. Pecemo u pecici i kad su malancani meki, izvadimo te pustimo da se ohlade. Namazemo ih debljim slojem krem sira. Za preliv pripremimo umak od rajcice, kome pri koncu dodamo pinjole i dosta bazilike. Dobivenim umakom prelijemo malancane.Jako, jako ukusno! *salata od koleraba Ogulimo kolerabe i narezemo na tanke listice, lijepo slozimo na veci tanjir posolimo, popaprimo grubo mljevenim paprom, pouljimo maslinovim uljem i poskropimo limunovim sokom. Jako ukusno! *salata od burgula Burgul operemo (kao rizu) i cistoga namocimo i pustimo da stoji oko 20 min. Moramo ga namociti u vecoj posudi jer upijajuci vodu "naraste" Vrlo sitno narezemo persin, mladi luk, cesnjak. Kad burgul bude mek "al dente" procijedimo te dodamo narezanim zacinima. Pouljimo ga maslinovim uljem, posolimo, dodamo grubo mljeveni papar, i poskropimo limunovim sokom. Jako, jako ukusno! *thina Kupljenu gustu smjesu od sezama razmutimo vodom, limunovim sokom i solju. To je osnovni preliv ciji okus mozemo mijenjati dodatkom sitno narezanog persina ili kao sto je Bartul napravio, dodao je papriku u prahu. Ja dodajem samo gnjeceni cesnjak. Ovim "dresingom" moze se zaciniti svaka salata, a ja je volim preliti preko kuhanih jaja. Nastavlja se... :-))))
30.09.2009. (09:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Hvala Vesna, već i ovako, samo pročitano, je gušt i mami na svakako što prije probati ... .. ovo "večera zdravlja" mi je posebno zapelo za oko i stvarno tako i izgleda ... Čestitam Bartulu !!! - i da ti se pohvalim i moj sin osim što voli dobro pojesti, jako dobro kuha, još odmalena, ... ... ... prekopirala sam i isprintala ... Prvom prilikom ću pokušati napraviti, vjerojatno već ovoga vikenda i svakako ti javiti uspjeh i reakcije mojih, a oni vole dobro pojesti ... :-) ... Čekam nastavak ...
BVB !!!
Lijep pozdrav ...
30.09.2009. (20:07)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ivanchika
Moja curka (sutra joj je 16 mjeseci) bi na ovu hranu uzviknula: n(j)am-n(j)am!!! A meni rastu zazubice!! Nikad nisam probala sirovu korabu (ili kolerabu!), baš ću probati!!
Pitanje: što je burgul?A thina- da li je to mljeveni sezam ili ima još nekih začina u tome??
Lijep pozdrav iz još uvijek sunčane metropole!!
01.10.2009. (10:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ivanchika
Ajme, sad sam se još nečega sjetila! Imam jednu molbu- voljela bih vidjeti polje pamuka!! Pa, ako biste imali vremena, slikajte mi pamuk !! Hvala...
01.10.2009. (10:48)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
VESNA @ IVANCHIKA, TVOJA ZELJA BITI CE ISPUNJENA SUTRA, AKO NISU SVA POLJA VEC POOBRANA. NA OVOM BLOGU, PRIJE NEKOLIKO GODINA, SMO VEC PISALI I SLIKALI POLJE PAMUKA OD CVIJETANJA, PRELIJEPI RAZNOBOJNI CVIJETOVI, KOJI SE PRETVARAJU U GLAVICU PAMUKA, PA DO BERBE. HVALA NA ZADACI! POZDRAV
01.10.2009. (12:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mirjam
Pogledah,
samo malo navratih ...
a ono ...
pun stol delicija raznih ...
... uzdah ...
... mmmmmmmmm ...
sad bih ipak rado samo malo sjela,
i da se domačica ne uvrijedi ...
... premišljam ...
i ne nutka me dugo ...
... malo probala ...
no, no, stati treba ...
ne previše,
dobre stvari se na malo kušaju,
kasnije dugo pamte ...
traju ...
i guštaju ...
...
/borute, čestitam na medalji !!!/
BVB !!!
Lijep pozdrav ...
27.09.2009. (20:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ljelja
:)))
28.09.2009. (07:26) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
priče iz planine...
a luda mi je ona slika sa kupačima i brodom; fakat ima kupača
a i salate su njam, nije čudo da si žurio doma :)
nego, a koji vi tamo jezik govorite???? kužite te njihove znakove na tablama? meni to sve izgleda isto :)
28.09.2009. (08:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
borut
VESNA
@price iz planine...
doma govorimo hrvayski, a osnovni jezik sporazumijevanja je hebrejski. Tecno govorimo, pisemo i citamo na tom jeziku. Sve se da nauciti, a jezik je jako lagani, veoma racionalan.
A i slova se nauce, pise se sa desna na lijevu stranu.
28.09.2009. (10:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fotkam, kuham, putujem...
ogladnih na ovu zadnju sliku !
prelijepa reportaza :)))).
28.09.2009. (13:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
katalona
Mljac, koje lijepe salate!
28.09.2009. (21:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
joncica
Borutu čestaika za medaljo, Vesni pa medalja za dobro gospodinjo , verjamem , da so ne samo lepo pripravljene tudi okusne vse te tvoje jedi!LP
28.09.2009. (23:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
borut
VESNA
....i nitko ne pita kakve su to salate?
....a Bartul i ja smo se tako potrudili, takvih salata nikada niste jeli, da znate!
....pa nista, kad vas ne zanima necu vam ni pricati od kakvog povrca i zacina su napravljene...
29.09.2009. (15:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
happywedding
jezero je prekrasno...ali ove salate me obaraju s nogu...
29.09.2009. (17:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mirjam
Mislila sam odmah pitati ...
ali kakva jesam,
uf......... ,
nekad se baš ljutim zbog toga na sebe!,
ne volim pokazivati preveliku znatiželju,
a toliko sam željela saznati,
osobito stoga što salate obožavam,
rado spremam,
recepte primam,
skupljam
i brzo spravljam ...
...
Da ne duljim i dalje ne kompliciram, evo :
Vesna, molim te recept,
želim znati
što ste sve Bartul i ti pomiješali u ovim divnim salatama
jer stvarno izgledaju super ?
BVB !!!
Lijep pozdrav ...
29.09.2009. (23:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
borut
VESNA
ovo je samo za Mirjam!
Kako smo jutro petka, 25.09. proveli sa nasim unukom, nismo mislili ni na sta drugo osim na radost druzenja, zaboravila sam kupiti namjernice za "erev shabat" odnosno za "subotnju veceru".
Ta vecera u zidovskom svijetu ima poseban znacaj. U petak navecer sa pojavom prve zvijezde na nebu pocinje "shabat". Domacica pali dvije "shabatne svijece" i poslije molitve u sinagogi servira se vecera.
Takvi su obicaji i sada, na putu doma iz Ber Sheve, grada na samom rubu pustinje Negev, brzinski smo uletjeli u veliku samoposlugu, sa namjerom da Bartul uz moju pomoc napravi "veceru zdravlja", bez kuhanja, pecenja i sl.i sve to prije Shabata.
Kupili smo dvije kolerabice, glavu zelene salate, veci malancan, vezicu persina, bazilike, mladog luka, sir "kackavalj" i gusti krem sir za mazanje, i vec pripremljene haringe,vrecicu burgula i thinu, sto bi uz ostale nemjernice koje su se zatekle u kuci, bilo dosta za veceru.
Burgul je grubo mljevena psennica. Namace oko 2o min u vodi prije upotrebe.
Thina je kremnata smjesa od mljevenog sezama. Thina se pomjsa sa vodom, sokom limuna, soli i dobije se ukusni preliv za salate.
Ne bi nabrajala sve, samo one salate koje su "posebne"
* punjeni malancani
Prerezmo veci balancan na polutke, i u svakoj napravimo tri reza po duzini.
Pecemo u pecici i kad su malancani meki, izvadimo te pustimo da se ohlade.
Namazemo ih debljim slojem krem sira. Za preliv pripremimo umak od rajcice, kome pri koncu dodamo pinjole i dosta bazilike. Dobivenim umakom prelijemo malancane.Jako, jako ukusno!
*salata od koleraba
Ogulimo kolerabe i narezemo na tanke listice, lijepo slozimo na veci tanjir posolimo, popaprimo grubo mljevenim paprom, pouljimo maslinovim uljem i poskropimo limunovim sokom. Jako ukusno!
*salata od burgula
Burgul operemo (kao rizu) i cistoga namocimo i pustimo da stoji oko 20 min. Moramo ga namociti u vecoj posudi jer upijajuci vodu "naraste"
Vrlo sitno narezemo persin, mladi luk, cesnjak. Kad burgul bude mek "al dente" procijedimo
te dodamo narezanim zacinima. Pouljimo ga maslinovim uljem, posolimo, dodamo grubo
mljeveni papar, i poskropimo limunovim sokom. Jako, jako ukusno!
*thina
Kupljenu gustu smjesu od sezama razmutimo vodom, limunovim sokom i solju. To je osnovni preliv ciji okus mozemo mijenjati dodatkom sitno narezanog persina ili kao sto je Bartul napravio, dodao je papriku u prahu. Ja dodajem samo gnjeceni cesnjak.
Ovim "dresingom" moze se zaciniti svaka salata, a ja je volim preliti preko kuhanih jaja.
Nastavlja se... :-))))
30.09.2009. (09:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mirjam
Hvala Vesna,
već i ovako, samo pročitano, je gušt i mami na svakako što prije probati ...
.. ovo "večera zdravlja" mi je posebno zapelo za oko i stvarno tako i izgleda ...
Čestitam Bartulu !!!
- i da ti se pohvalim i moj sin osim što voli dobro pojesti,
jako dobro kuha, još odmalena, ...
...
... prekopirala sam i isprintala ...
Prvom prilikom ću pokušati napraviti, vjerojatno već ovoga vikenda
i svakako ti javiti uspjeh i reakcije mojih,
a oni vole dobro pojesti ...
:-)
...
Čekam nastavak ...
BVB !!!
Lijep pozdrav ...
30.09.2009. (20:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ivanchika
Moja curka (sutra joj je 16 mjeseci) bi na ovu hranu uzviknula: n(j)am-n(j)am!!!
A meni rastu zazubice!! Nikad nisam probala sirovu korabu (ili kolerabu!), baš ću probati!!
Pitanje: što je burgul?A thina- da li je to mljeveni sezam ili ima još nekih začina u tome??
Lijep pozdrav iz još uvijek sunčane metropole!!
01.10.2009. (10:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ivanchika
Ajme, sad sam se još nečega sjetila!
Imam jednu molbu- voljela bih vidjeti polje pamuka!!
Pa, ako biste imali vremena, slikajte mi pamuk !! Hvala...
01.10.2009. (10:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
borut
VESNA
@ IVANCHIKA, TVOJA ZELJA BITI CE ISPUNJENA SUTRA, AKO NISU SVA POLJA VEC POOBRANA. NA OVOM BLOGU, PRIJE NEKOLIKO GODINA, SMO VEC PISALI I SLIKALI POLJE PAMUKA OD CVIJETANJA, PRELIJEPI RAZNOBOJNI CVIJETOVI, KOJI SE PRETVARAJU U GLAVICU PAMUKA, PA DO BERBE.
HVALA NA ZADACI!
POZDRAV
01.10.2009. (12:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...