Komentari

borut.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • mirjam

    Pogledah,
    samo malo navratih ...
    a ono ...
    pun stol delicija raznih ...
    ... uzdah ...
    ... mmmmmmmmm ...
    sad bih ipak rado samo malo sjela,
    i da se domačica ne uvrijedi ...
    ... premišljam ...
    i ne nutka me dugo ...
    ... malo probala ...
    no, no, stati treba ...
    ne previše,
    dobre stvari se na malo kušaju,
    kasnije dugo pamte ...
    traju ...
    i guštaju ...
    ...
    /borute, čestitam na medalji !!!/

    BVB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    27.09.2009. (20:04)    -   -   -   -  

  • ljelja

    :)))

    avatar

    28.09.2009. (07:26)    -   -   -   -  

  • priče iz planine...

    a luda mi je ona slika sa kupačima i brodom; fakat ima kupača
    a i salate su njam, nije čudo da si žurio doma :)

    nego, a koji vi tamo jezik govorite???? kužite te njihove znakove na tablama? meni to sve izgleda isto :)

    avatar

    28.09.2009. (08:27)    -   -   -   -  

  • borut

    VESNA
    @price iz planine...
    doma govorimo hrvayski, a osnovni jezik sporazumijevanja je hebrejski. Tecno govorimo, pisemo i citamo na tom jeziku. Sve se da nauciti, a jezik je jako lagani, veoma racionalan.
    A i slova se nauce, pise se sa desna na lijevu stranu.

    avatar

    28.09.2009. (10:20)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    ogladnih na ovu zadnju sliku !
    prelijepa reportaza :)))).

    avatar

    28.09.2009. (13:43)    -   -   -   -  

  • katalona

    Mljac, koje lijepe salate!

    avatar

    28.09.2009. (21:42)    -   -   -   -  

  • joncica

    Borutu čestaika za medaljo, Vesni pa medalja za dobro gospodinjo , verjamem , da so ne samo lepo pripravljene tudi okusne vse te tvoje jedi!LP

    avatar

    28.09.2009. (23:07)    -   -   -   -  

  • borut

    VESNA
    ....i nitko ne pita kakve su to salate?
    ....a Bartul i ja smo se tako potrudili, takvih salata nikada niste jeli, da znate!
    ....pa nista, kad vas ne zanima necu vam ni pricati od kakvog povrca i zacina su napravljene...

    avatar

    29.09.2009. (15:09)    -   -   -   -  

  • happywedding

    jezero je prekrasno...ali ove salate me obaraju s nogu...

    avatar

    29.09.2009. (17:18)    -   -   -   -  

  • mirjam

    Mislila sam odmah pitati ...
    ali kakva jesam,
    uf......... ,
    nekad se baš ljutim zbog toga na sebe!,
    ne volim pokazivati preveliku znatiželju,
    a toliko sam željela saznati,
    osobito stoga što salate obožavam,
    rado spremam,
    recepte primam,
    skupljam
    i brzo spravljam ...
    ...
    Da ne duljim i dalje ne kompliciram, evo :

    Vesna, molim te recept,
    želim znati
    što ste sve Bartul i ti pomiješali u ovim divnim salatama
    jer stvarno izgledaju super ?

    BVB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    29.09.2009. (23:14)    -   -   -   -  

  • borut

    VESNA
    ovo je samo za Mirjam!
    Kako smo jutro petka, 25.09. proveli sa nasim unukom, nismo mislili ni na sta drugo osim na radost druzenja, zaboravila sam kupiti namjernice za "erev shabat" odnosno za "subotnju veceru".
    Ta vecera u zidovskom svijetu ima poseban znacaj. U petak navecer sa pojavom prve zvijezde na nebu pocinje "shabat". Domacica pali dvije "shabatne svijece" i poslije molitve u sinagogi servira se vecera.
    Takvi su obicaji i sada, na putu doma iz Ber Sheve, grada na samom rubu pustinje Negev, brzinski smo uletjeli u veliku samoposlugu, sa namjerom da Bartul uz moju pomoc napravi "veceru zdravlja", bez kuhanja, pecenja i sl.i sve to prije Shabata.
    Kupili smo dvije kolerabice, glavu zelene salate, veci malancan, vezicu persina, bazilike, mladog luka, sir "kackavalj" i gusti krem sir za mazanje, i vec pripremljene haringe,vrecicu burgula i thinu, sto bi uz ostale nemjernice koje su se zatekle u kuci, bilo dosta za veceru.
    Burgul je grubo mljevena psennica. Namace oko 2o min u vodi prije upotrebe.
    Thina je kremnata smjesa od mljevenog sezama. Thina se pomjsa sa vodom, sokom limuna, soli i dobije se ukusni preliv za salate.
    Ne bi nabrajala sve, samo one salate koje su "posebne"
    * punjeni malancani
    Prerezmo veci balancan na polutke, i u svakoj napravimo tri reza po duzini.
    Pecemo u pecici i kad su malancani meki, izvadimo te pustimo da se ohlade.
    Namazemo ih debljim slojem krem sira. Za preliv pripremimo umak od rajcice, kome pri koncu dodamo pinjole i dosta bazilike. Dobivenim umakom prelijemo malancane.Jako, jako ukusno!
    *salata od koleraba
    Ogulimo kolerabe i narezemo na tanke listice, lijepo slozimo na veci tanjir posolimo, popaprimo grubo mljevenim paprom, pouljimo maslinovim uljem i poskropimo limunovim sokom. Jako ukusno!
    *salata od burgula
    Burgul operemo (kao rizu) i cistoga namocimo i pustimo da stoji oko 20 min. Moramo ga namociti u vecoj posudi jer upijajuci vodu "naraste"
    Vrlo sitno narezemo persin, mladi luk, cesnjak. Kad burgul bude mek "al dente" procijedimo
    te dodamo narezanim zacinima. Pouljimo ga maslinovim uljem, posolimo, dodamo grubo
    mljeveni papar, i poskropimo limunovim sokom. Jako, jako ukusno!
    *thina
    Kupljenu gustu smjesu od sezama razmutimo vodom, limunovim sokom i solju. To je osnovni preliv ciji okus mozemo mijenjati dodatkom sitno narezanog persina ili kao sto je Bartul napravio, dodao je papriku u prahu. Ja dodajem samo gnjeceni cesnjak.
    Ovim "dresingom" moze se zaciniti svaka salata, a ja je volim preliti preko kuhanih jaja.
    Nastavlja se... :-))))

    avatar

    30.09.2009. (09:40)    -   -   -   -  

  • mirjam

    Hvala Vesna,
    već i ovako, samo pročitano, je gušt i mami na svakako što prije probati ...
    .. ovo "večera zdravlja" mi je posebno zapelo za oko i stvarno tako i izgleda ...
    Čestitam Bartulu !!!
    - i da ti se pohvalim i moj sin osim što voli dobro pojesti,
    jako dobro kuha, još odmalena, ...
    ...
    ... prekopirala sam i isprintala ...
    Prvom prilikom ću pokušati napraviti, vjerojatno već ovoga vikenda
    i svakako ti javiti uspjeh i reakcije mojih,
    a oni vole dobro pojesti ...
    :-)
    ...
    Čekam nastavak ...

    BVB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    30.09.2009. (20:07)    -   -   -   -  

  • Ivanchika

    Moja curka (sutra joj je 16 mjeseci) bi na ovu hranu uzviknula: n(j)am-n(j)am!!!
    A meni rastu zazubice!! Nikad nisam probala sirovu korabu (ili kolerabu!), baš ću probati!!

    Pitanje: što je burgul?A thina- da li je to mljeveni sezam ili ima još nekih začina u tome??

    Lijep pozdrav iz još uvijek sunčane metropole!!

    avatar

    01.10.2009. (10:40)    -   -   -   -  

  • Ivanchika

    Ajme, sad sam se još nečega sjetila!
    Imam jednu molbu- voljela bih vidjeti polje pamuka!!
    Pa, ako biste imali vremena, slikajte mi pamuk !! Hvala...

    avatar

    01.10.2009. (10:48)    -   -   -   -  

  • borut

    VESNA
    @ IVANCHIKA, TVOJA ZELJA BITI CE ISPUNJENA SUTRA, AKO NISU SVA POLJA VEC POOBRANA. NA OVOM BLOGU, PRIJE NEKOLIKO GODINA, SMO VEC PISALI I SLIKALI POLJE PAMUKA OD CVIJETANJA, PRELIJEPI RAZNOBOJNI CVIJETOVI, KOJI SE PRETVARAJU U GLAVICU PAMUKA, PA DO BERBE.
    HVALA NA ZADACI!
    POZDRAV

    avatar

    01.10.2009. (12:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...