Komentari

drazenpopijac.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • A-HSP

    Hrvatska narodna glazba za 21. Stoljece

    Narodna glazba je divna, ziva i vesela, to je glazba iz naroda za narod, nema svadbe nit veselja bez nje, domoljubna pjesma nije ono ako nije narodna. Mi Hrvati imamo bogatu narodnu bastinu, imamo svoju tamburicu i sargiju, svoje gusle i lijericu, dvojnice i gajde i najmiliju nam harmoniku uz koju slusamo nas Drmes i besmrtni bosanski sevdah, imamo svoje ojkane i becarce.

    No, iako imamo sve osnove za kvalitetni hrvatski folk, u hrvatskim medijama smo prisiljeni slusati italijansko-mediteranske balade, neprirodne britanske zabavnjake, amerikanizirani rap i sve ostalo sto uglavnom nije nimalo hrvatsko i iz hrvatskog naroda.

    Razlog namecanja te tudjinske glazbe vidim u tome da bi se nas sto prije otudjilo i spremilo za novu super-drzavu Europsku uniju cije clanice odavno vise ne gaje domacu narodnu bastinu, jer im je potreban zajednicki pravac tako da bi se sva nekadasnja raznolikost Europe utopila u jeftinu kopiju Sjedinjenih Americkih Drzava koje su uzor za EU.

    Tuznog srca gledamo kako nam omladina slavi uz srpske narodnjake takozvane "cajke", jos tuznijeg srca moramo gledati kako u takozvane "cajke" guraju i nasu bosansku glazbu i legendarne umjetnike kao Halida Beslica i Mehu Puzica, cudne glave cak i Matu Bulica prozivaju cajkasem. Zasto su cajkasi? Jer se drze bastine svojih djedova umjesto komercialne amerikanizirane glazbe? Jer im je drazi istocni perzijski, makedonski i grcki zvuk nego britanski ili talijanski?

    Omladina voli veselu i zivu glazbu, Hrvati su vesel i ziv narod, ali im ne pruzamo kvalitetnu veselu i zivu hrvatsku narodnu glazbu nego neprirodnu zapadnu, i zato idu na "cajke" jer je ta glazba bliza veseloj i zivoj hrvatskoj vrsti nego zabavna glazba. Slaba je ponuda domace narodne glazbe je jednom rekao Mate Bulic. U Hrvatskoj nemamo sredinu, na jednoj strani imamo srpske narodnjake i na drugoj zapadne zabavnjake ali nema sredine, nema hrvatskih narodnjaka.

    Imamo svoje hrvatske folklore koji samo cekaju da ih se obradi u novom modernom obliku, potrebno nam je nesto kao "novokomponovana hrvatska narodna glazba", sjetimo se legendaronog folklora "Evo zore, evo dana", koji bi hit imali da se taj folklor obradi u modernom obliku i sa ljubavnim stihovima? Imamo osnove za svoj hrvatski zvuk u narodnoj glazbi no fali nam na idejama kako taj zvuk ostvarit, tako da napokon dobijemo svoje i da nebudemo vise ovisni o susjedima.

    Cak imamo i umjetnike koju su se dokazali kvalitetnim narodnim pjesmama, tu mislim na glazbenike kao Zorana Begica, Slavka Sigurnjaka, Jerka Drlja, Brunu Bakovica, Zdenka Niksica, Ivu Piljica, Djuku Caica, Matu Bulica i naseg legendarnog Marka Perkovica koji nam je poklonio divne hrvatske narodne pjesme kao sto su "Moj Ivane", "Bojna Cavoglave" ( Koja se pjeva u izvornom makedonskom ritmu), "Bili brode moj", "Pijem duso", "Zasto si se okomila na me". Pozivam te umjetnike da sjednu za stol i pokusaju osnovati label koji bi mogao nositi ime "Cro-Folk", i neka zajedno pronadju nas hrvatski zvuk za lijepsu i veseliju buducnost hrvatskog naroda.

    Sime Tolic

    hpstuttgart.blog.hr

    avatar

    09.01.2010. (18:39)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...