bila sam gladna prije neg sam ovo krenula čitati, a sad samo razmišljam jel grijeh ići u ovo doba noći kopati po frižideru, jerbo tih domaćih finih slastica baš i nemam...Btw mama mi isto nekidan pavila domaći pekmez, ali nažalost kao da je i ona ispala iz štosa pa i nije nešto ispao kao inače, ali eto, domaće je domaće...Ali nitko ne zna napraviti štrudlu kao baka...
18.09.2009. (00:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
da,da tada se je jos znalo tko je musko a tko zensko..Danas se to vise ne zna.. Sjecam se kod bake oni natpisa iznad peci: "Kuharice kuhaj rucak fino,pa ces smuzem ici u kino"... Pa se je baka uvijek trudila oko jela da sa djedom ide u kino hehe..
18.09.2009. (11:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Tradicije se gube, ali većina će reći, to je zbog "napretka". Kao, razvijene zemlje nemaju očuvanu tradiciju, svi nekud žure i normalno je da se život starijih generacija zaboravlja. No primjerice, u Portugalu je tradicija jako očuvana. Tamo je večera glavni ritual, i za njom se okuplja cijela obitelj. Jest da su kroz dan svi u svojim brigama i poslovima, ali zato večera služi za obiteljsko druženje. Njima je čudno čuti kako je u mnogim zemljama, pa tako i u Hr uobičajeno da svatko za večeru uzme nešto što želi iz frižidera, i onda mama sjedne nad novine, tata pred televizor, a djeca na Internet i nitko s nikim ne razgovara. Isto se čudim odvratnom običaju ručanja onih smrdljivih pekarskih proizvoda. Ne čudi da se svi debljaju. Od kvalitetne hrane ne može se čovjek udebljati bez obzira na količinu.
18.09.2009. (21:00)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
derište se ne prestaje biti s godinama. :) iskreno, domaći kruh sam jeo nedavno. a i domaće kolače. i klopu. to su veselja kad se priženiš na selo. :) pozdrav!
19.09.2009. (14:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
imaš pravo,tužno je aide mi na živce hipokrizija koju nam uvaljuju preko reklama za onu juhu u prešaku da je mmmmm kao prava, moš mislit baš bi ih volio vidjeti kako jedu drek i tvrde da je ko domaće..
zato sam odlučio i ja naučiti od stare što više a i pokupit ću sve njene kuharice koje je napisala u toliko godina kuhanja..
19.09.2009. (16:39)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ona lokomotiva je u stvari sistem za tocenje piva. I mene je odusevilo kad sam vidio njihove ideje i proizvode. rade sve u bakru sa ugradjenim sistemima za tocenje pica :))
20.09.2009. (13:52)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ovakoc:radila sam s mamom nedavno ajvar, prekmez od višanja i šljiva. znam radit pitu, radim rezance s mamom. i ne volim baš ništa kupovno. jer domaće je domaće.
a post je vrlo simpatičan. a što se tiče ljudi, mene isto živciraju oni koji si ne znaju ni jaja ispeć ili skuhat kavu ili čak ni tu juhu iz vrećice -.-'
pusa :)
20.09.2009. (16:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Meni je uvijek fascinantno kada neka žena decidirano tvrdi da ne zna kuhati, imam takvih nekoliko oko sebe pa sam ih se sjetila. Što tu imaš ne znati? Ako imaš dobar recept, s detaljnim uputama, samo ga slijediš i voila! Kaže mi prijateljica da ona slijedi sve kako piše, ali joj zagori jer uopće zaboravi da kuha pa počne raditi nešto deseto. Tako da zaključujem kako je manjak volje i koncentracije jedini krivac lošem ili nikakvom ručku, a ne neznanje. :) Ja bih jako voljela raditi neke stvari za zimnicu, poput domaćeg ajvara (tj pinđura), domaćeg soka od rajčice, soka od bazge i... e da, pekmeza od kajsije. To jako volim, ali nikako da se odvažim napraviti. Zadnje što sam prvi put isprobala i ispalo je dobro bile su kiflice od dizanog tijesta, sama sam mijesila i sudjelovala u cijelom procesu. :)
Domaće je uvijek finije, a čak i ako poneka jela nisu bogznakako različita, sama ljubav i trud koji su uloženi pridonose već spomenutoj finoći. Stoga, ustraj u svom cilju da i sama postaneš takva kuharica, zbog sebe i zbog uspomena na baku jer uvijek se nađe vremena ako nešto istinski želimo i u tome uživamo. :)
21.09.2009. (10:00)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
aaaaa ja nikaj od toga ne znam raditi a iskreno ne bi se ni trudila nauciti ali imam rodbine na selu i uzivam i u domacem kruhu i strudlama i zagorskim struklima.
22.09.2009. (07:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
malo si mo nespojiva sa razvlačenjem tjesta al ajde dobro... i ja sam nespojiva s tjestom da znaš samo i jesam ogladnila sam i sad dosta...idem....fizičarko..;-)))
22.09.2009. (23:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ma to mi reci... Ja sam mislio da se ženama sviđa ta emancipacija i što sad ništa ne moraju i ništa više ne treba. Što je sve na stolu za 5 minuta. Ali dobro kažeš, pre je to bilo puno bolje. Živeo sam dugo s bakom i koliko god bilo naporno, ta hrana na stare i proverene načine.... uh! Fuck yeah! :-)
23.09.2009. (10:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mmmm... Domaća kuhinja. :) Domaći kruh jedem vrlo često jer ga moji rade, isto kao i rezance. Polako učim i sama to spremati. A tek pekmez i ajvar, džem od jagoda... Ništa se ne može mjeriti sa seoskom kuhinjom.
23.09.2009. (23:58)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pinkeye
mos mirno spavat, eto mene je spopala glad:D nemam pojma kuhat, al kruh pecem relativno cesto:)
17.09.2009. (23:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Claire
bila sam gladna prije neg sam ovo krenula čitati, a sad samo razmišljam jel grijeh ići u ovo doba noći kopati po frižideru, jerbo tih domaćih finih slastica baš i nemam...Btw mama mi isto nekidan pavila domaći pekmez, ali nažalost kao da je i ona ispala iz štosa pa i nije nešto ispao kao inače, ali eto, domaće je domaće...Ali nitko ne zna napraviti štrudlu kao baka...
18.09.2009. (00:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
saraja azra
joj ja kad se sjetim svih specijaliteta svoje majke (bake po mami) šta su do bili dobri dani
pozdrav s otoka
18.09.2009. (07:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
da,da tada se je jos znalo tko je musko a tko zensko..Danas se to vise ne zna..
Sjecam se kod bake oni natpisa iznad peci:
"Kuharice kuhaj rucak fino,pa ces smuzem ici u kino"...
Pa se je baka uvijek trudila oko jela da sa djedom ide u kino hehe..
18.09.2009. (11:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mogu biti sve samo papučar ne...
ma nije to ništa teško, uz malo truda sve se more napraviti i kad se uštosiš onda je sve pet.,
18.09.2009. (12:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
DJ Da Force
domaći kruh jeo prije dva tjedna baš kod bake. Najbolji su mi vanjski dijelovi koji malo zagore dok se peku. :-))))
18.09.2009. (13:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
propheta nemo
Doma ispečen kruh zadnji put jeo jučer kod tete. A i prije par dana je mama nešto eksperimentirala. Prava šteta što nema kćeri. :D
18.09.2009. (20:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Hostel Expert
Tradicije se gube, ali većina će reći, to je zbog "napretka". Kao, razvijene zemlje nemaju očuvanu tradiciju, svi nekud žure i normalno je da se život starijih generacija zaboravlja.
No primjerice, u Portugalu je tradicija jako očuvana. Tamo je večera glavni ritual, i za njom se okuplja cijela obitelj. Jest da su kroz dan svi u svojim brigama i poslovima, ali zato večera služi za obiteljsko druženje. Njima je čudno čuti kako je u mnogim zemljama, pa tako i u Hr uobičajeno da svatko za večeru uzme nešto što želi iz frižidera, i onda mama sjedne nad novine, tata pred televizor, a djeca na Internet i nitko s nikim ne razgovara.
Isto se čudim odvratnom običaju ručanja onih smrdljivih pekarskih proizvoda. Ne čudi da se svi debljaju. Od kvalitetne hrane ne može se čovjek udebljati bez obzira na količinu.
18.09.2009. (21:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Đus
derište se ne prestaje biti s godinama. :)
iskreno, domaći kruh sam jeo nedavno.
a i domaće kolače. i klopu.
to su veselja kad se priženiš na selo. :)
pozdrav!
19.09.2009. (14:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
imaš pravo,tužno je aide mi na živce hipokrizija koju nam uvaljuju preko reklama za onu juhu u prešaku da je mmmmm kao prava, moš mislit baš bi ih volio vidjeti kako jedu drek i tvrde da je ko domaće..
zato sam odlučio i ja naučiti od stare što više a i pokupit ću sve njene kuharice koje je napisala u toliko godina kuhanja..
19.09.2009. (16:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kenguur
Ona lokomotiva je u stvari sistem za tocenje piva.
I mene je odusevilo kad sam vidio njihove ideje i proizvode.
rade sve u bakru sa ugradjenim sistemima za tocenje pica :))
20.09.2009. (13:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ivana
bome sam gladna. xD
ovakoc:radila sam s mamom nedavno ajvar, prekmez od višanja i šljiva. znam radit pitu, radim rezance s mamom. i ne volim baš ništa kupovno. jer domaće je domaće.
a post je vrlo simpatičan. a što se tiče ljudi, mene isto živciraju oni koji si ne znaju ni jaja ispeć ili skuhat kavu ili čak ni tu juhu iz vrećice -.-'
pusa :)
20.09.2009. (16:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kinky Kolumnistica
Meni je uvijek fascinantno kada neka žena decidirano tvrdi da ne zna kuhati, imam takvih nekoliko oko sebe pa sam ih se sjetila. Što tu imaš ne znati? Ako imaš dobar recept, s detaljnim uputama, samo ga slijediš i voila! Kaže mi prijateljica da ona slijedi sve kako piše, ali joj zagori jer uopće zaboravi da kuha pa počne raditi nešto deseto. Tako da zaključujem kako je manjak volje i koncentracije jedini krivac lošem ili nikakvom ručku, a ne neznanje. :) Ja bih jako voljela raditi neke stvari za zimnicu, poput domaćeg ajvara (tj pinđura), domaćeg soka od rajčice, soka od bazge i... e da, pekmeza od kajsije. To jako volim, ali nikako da se odvažim napraviti. Zadnje što sam prvi put isprobala i ispalo je dobro bile su kiflice od dizanog tijesta, sama sam mijesila i sudjelovala u cijelom procesu. :)
Domaće je uvijek finije, a čak i ako poneka jela nisu bogznakako različita, sama ljubav i trud koji su uloženi pridonose već spomenutoj finoći. Stoga, ustraj u svom cilju da i sama postaneš takva kuharica, zbog sebe i zbog uspomena na baku jer uvijek se nađe vremena ako nešto istinski želimo i u tome uživamo. :)
21.09.2009. (10:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
slatka paprika
aaaaa ja nikaj od toga ne znam raditi a iskreno ne bi se ni trudila nauciti ali imam rodbine na selu i uzivam i u domacem kruhu i strudlama i zagorskim struklima.
22.09.2009. (07:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Playlife
uuu idem si sad slozit sendvic (cerek) :))
...drago mi sta si u sjajno štivo ubacila i sjajnu fotku, falilo je ..
naklon :)
22.09.2009. (10:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kizzy
poziv za potpisivanje peticije
22.09.2009. (22:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nina...
malo si mo nespojiva sa razvlačenjem tjesta al ajde dobro...
i ja sam nespojiva s tjestom da znaš samo i
jesam ogladnila sam i sad dosta...idem....fizičarko..;-)))
22.09.2009. (23:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kayser S'Ozren
Ma to mi reci... Ja sam mislio da se ženama sviđa ta emancipacija i što sad ništa ne moraju i ništa više ne treba. Što je sve na stolu za 5 minuta. Ali dobro kažeš, pre je to bilo puno bolje. Živeo sam dugo s bakom i koliko god bilo naporno, ta hrana na stare i proverene načine.... uh! Fuck yeah! :-)
23.09.2009. (10:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dalmatinka*Esmee
njamiii :P
23.09.2009. (10:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
*****
Mmmm... Domaća kuhinja. :)
Domaći kruh jedem vrlo često jer ga moji rade, isto kao i rezance. Polako učim i sama to spremati. A tek pekmez i ajvar, džem od jagoda... Ništa se ne može mjeriti sa seoskom kuhinjom.
23.09.2009. (23:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...