Komentari

chablis.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • gospon profesor

    I ja sam se osvrnuo na članke u Jutarnjem... Svrati na blog! :)

    avatar

    15.09.2009. (21:41)    -   -   -   -  

  • catwalk

    Komentirala sam ranije kod gospona profesora pa mi se na temu više ne da - ali povodom tvog posta, i ne sasvim van teme, dobila sam poriv igrati se lektora s tvojim tekstom. :-D

    avatar

    15.09.2009. (22:46)    -   -   -   -  

  • Vitae...

    U Pazinu su profesori iz gimnazije zarađivali da bi preživjeli loveći purane u krugu Purisa. I to nije šala. Nije ni vic. Profesor tjelesnoga imao je najbolje rezultate pa tako i najviše novaca.
    O tome su trebali pisati.
    Toliko o lagodnom životu prosvjetara, nedovoljnoj normi .
    Danas sam imala šest sati i šest sati obrada . U 7.30 sam počela pričati u 13.30 stala. Imam petaše koji ne znaju otići sami u Wc (neki) jer ih vrli roditelji , možda i neki novinari među njima nisu naučili .
    Nisam nakon toga bila u stanju govoriti. Otkazale mi glasnice.
    Svake večeri sjedim za računalom do sitnih sati, printam svojim pisačem , papirom , prepisujem , smišljam kako nekom koga ni za što nije briga približiti apstraktne pojmove gramatike propisane planom i programom , sastavljam testove za sat razrednika , a kad sve to završim , onda sjednem pa učim za ECDL jer se moram usavršavati , a kad dobijem plaću i putni trošak ne znam kako spojiti sljedeći mjesec , a nekmoli da razmišljam o kakvoj knjizi , zbirci pjesam koju bih kupila i uživala u njoj jer to volim i to mi je struka.

    Sad idem jer mi poraste tlak ,a sve bih te nadobudne genijalce koje je neka od mojih kolegica naučila čitati i pisati poslala u razrede neka uživaju u odmoru koji nazivaju školskom godinom:)
    Oprosti, chablis.... morala sam izbaciti jer bi me zagušilo!

    avatar

    15.09.2009. (22:50)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Prestrašno - ne znam kome je u cilju na tako ružan način obezvrijediti ono najvrijednije - znanje, obrazovanje, koji profesori prenose na mlade generacije.......:((((
    Koliko sam truda zahtijevaju pripreme za sat, nema osnovne opreme i uvjeta za izvođenje nastave - zar je za to kriv profesor?! Sigurno nije!
    Žalosno je pisati na takav način, i to u "Jutarnjem".....:(((((
    Pozdrav od Luki+Goldie

    avatar

    15.09.2009. (23:23)    -   -   -   -  

  • chablis

    @profesore, poštovanje, svratit ću.
    @catwalk, moj tekst bi svakako trebalo lektorirati pa se slobodno poigraš, jedino što te za to nitko neće platiti. Nema isprike za nepismen tekst profesorice, ali katkada su misili brže od ruke pa nastanu ovakve nemušte rečenice.
    @vitae, mene je gušilo od subote.
    @luki, hvala na razumijevanju za profesore.

    avatar

    15.09.2009. (23:53)    -   -   -   -  

  • ElenaJ

    Katastrofa, čitala sam ovaj članak o instrukcijama na jutarnjem, čak sam i prokomentirala tamo. Ne sviđa mi se kako se pljuje po učiteljima i nastavnicima, kad sam ja išla u školu, skoro svi su se profesori maksimalno trudili, uvijek su pitali razumijemo li sve, uvijek su bili spremni objasniti... Ja sam pozorno slušala na satu, tako da mi nije bilo potrebno puno učenja, ali naravno bilo je u razredu i onih koji su bili općenito nezainteresirani, iako nešto ne razumiju, ne pitaju jer ih ne zanima, i onda se ne treba kriviti nastavnike nego njih same. Imala sam samo jednu lošu profesoricu u osnovnoj (baba pred penziju kojoj se valjda više nije dalo imati posla s nama i za sitnice je davala jedinice), jednu u srednjoj (Srpkinja koja je mrzila Hrvate a to je iskazivala time što je dijelila jedinice šakom i kapom, ne izmišljam, sama je rekla nešto protiv Hrvata ali ne sjećam se što, pa je i dobila otkaz zbog svog ponašanja i na njeno mjesto došla dobra i pravedna profesorica) i jednog užasno lošeg asistenta na faksu (kod kojeg je moja grupa prebačena tko zna zašto, a u prethodnom semestru smo imali odličnu asistenticu)... Eto, to su jedine iznimke, dakle manjina, većina profesora je stvarno ok.
    Dakle, ako nekome trebaju instrukcije, to je najčešće baš zato što su dozlaboga lijeni, pa onda neka tu svoju lijenost i plate.
    I nikako se ne slažem u vezi ovog sa satnicama, frendica mi je učiteljica razredne nastave pa znam koliko ima posla sa pripremam koje svakodnevno piše, a to nitko ne računa. Isto tako i mama moje frendice koja je nastavnica povijesti.
    Ja odradim svojih 8 sati i nakon toga mogu pustiti mozak na pašu, a učitelji i nastavnici to ne mogu.
    Jadna nam je ova država kad se znanje (i prenošenje znanja) nimalo ne cijeni.

    avatar

    16.09.2009. (01:44)    -   -   -   -  

  • mijao

    Činjenica je da je trenutačno in kod djece, ali i kod dijela roditelja moda omalovažavanja nastavnika i profesora. To je zato što škole nemaju mogućnost ozbiljnijeg kažnjavanja učeničkih svinjarija. Svjesni da, bilo što da učine, ne mogu biti izbačeni iz škole, učenici (podgrijani pubertetom i nasilnim roditeljima, TV programom, internet mogućnostima i sl) isprobavaju sve gadosti koje im padnu na pamet. Nisam nastavnik, ali shvaćam da škola i nastavnici ne mogu učiniti ništa kada neodgojena bagra pretjera (uz ispriku učenicima koji ne spadaju u tu bagru, ali moraju s njima boraviti u istoj učionici).
    A novinari podgrijavaju atmosferu, ali nužno u negativnom smjeru (jer samo crnjaci prodaju novine - svi su žedni tuđe krvi) pa tako sustavno svojim pisanjem ruše dosadašnje autoritete (školu i crkvu) ne nudeći ništa zauzvrat osim jadnih nagradnih igara.
    Istovremeno, kada njihovo dijete ide u školu, za njega traže sve najboje, baš kao u reklamama.
    Jeftino i loše životno mjerilo. Djeca se osile do granica izdržljivosti, a tada nastupaju socijalne službe i sudovi (koie nisu predmet ovog članka). Baš mi je palo na pamet kako su huligani koji su do smrti nalupali Luku Ritza imali primjedbe na svoj tretman.

    avatar

    16.09.2009. (10:00)    -   -   -   -  

  • edo

    Mislim da obični nastavnici nemaju što tražiti u odgoju naše djece. To treba prepustiti prokušanim znalcima poput prof. Petrača, ing. Pripuza, dr. Rojsa, generala Zagorca ili magistra prometa Bandića - Milana Bandića.

    avatar

    16.09.2009. (10:58)    -   -   -   -  

  • Stalni Mizantrop

    Jadni anđelčići, ništa nisu krivi: vrijedni - kao roditelji; nekompleksirani - kao roditelji; pristojni - kao roditelji; ta što drugo preostaje zaključit nego: ... ... hm, netko drugi je kriv? netko drugi je lijen? netko drugi je maloumno maloljetno stvorenje - kao roditelji...

    avatar

    16.09.2009. (11:21)    -   -   -   -  

  • catwalk

    @ chablis - samo dvije riječi su u pitanju, koje sam uočila jučer kao krivo napisane - doduše, to su dosta česte greške (jedna od njih barem) i mogu nastati i u žurbi. Inače je tekst dobro napisan, ne brini. Nisam mislila ništa baš toliko loše. :-) Osim toga, i sama radim greške i mrzim ih i kod sebe.
    U vezi članaka u Jutarnjem, onaj o normama nisam do kraja proučila, ne bavim se time pa me nije u tom trenutku zanimalo - pročitala sam onaj o instrukcijama i nekako mi se čini da se nastoji problematizirati nešto što doista jest siva zona. Nije to udar na profesore i profesorsku profesiju, kao takvu. Barem ja to nisam tako shvatila. Tu su odgovorni i pojedini profesori i roditelji i djeca. Naravno, pojedini profesori koji zbilja pošteno odrađuju svoj posao ostanu u sjeni takvih negativnih primjera. Ipak, sjećam se da je nedavno bio slučaj kada su se učenici, i njihovi roditelji, pobunili protiv premještanje jedne profesorice u drugu školu - pretpostavljam da se kvalitetu prepoznaje.

    avatar

    16.09.2009. (13:28)    -   -   -   -  

  • kratke...

    znači, krenulo je? odnosno, nastavlja se... kulturna revolucija obično, nakon faze osmišljavanja kreće preko medija (dnevnih, tjednih, itd.), a vrhunac je zbivanja u školama, pa tamo valja uložiti najveće napore. treba omogućiti profesorima i nastavnicima mogućnost da nakon nastave rade i druge poslove - poput rudarstva, industrije, dobrovoljnih radova ... eto, sad su bar poznate opcije. tzv. poštena inteligencija može se usavršavati kroz dopunski rad. a instrukcije ostavim specijalistima... :)

    avatar

    16.09.2009. (13:29)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    ne cijene oni obrazovanje kao takve, jer tu menma izravne dobiti, a za onu neizravnu, dalekosežnu baš ih briga. jutarnji se sve više doima kao da objavljuje tekstove po narudžbi

    avatar

    16.09.2009. (13:49)    -   -   -   -  

  • buha

    mene je skroz razočarao Jutarnji list . ali takva je to suvrmena situacija.mediji se bore za tržište i u toj borbi nemaju pardona. Ništa im nije sveto. Mene više brine da nas nitko NE BRANI U MEDIJIMA a trebao bi. Gdje je to slavno MINISTARSTVO prosvjete koje se dičilo , da ne kažem kaj prostije, sa zemljom znanja . a onaj čije ime je bolje ne spominjati je rekao da je naš školski sustav uzor u svijetu. Pa šta šute sada kada u Jtarnjem rigaju LAŽI, krive zaključke i podle i pokvarene inisinuacije.

    avatar

    16.09.2009. (16:35)    -   -   -   -  

  • povuci-potegni

    nisam znala da si profačica, al ne čudi me to, vidi se da si pametna obrazovana ženska. žalosno je što vas se ne cijeni i općenito se slažem sa svime što si napisala

    avatar

    16.09.2009. (17:56)    -   -   -   -  

  • chablis

    @svima: ogorčena sam na naslove u novinama koji privlače čitače. Kupce. Kako hoćete. Kupuju novine jer očekuju tračeve i gadosti, nešto što će moći prepričavati uz kavu sa susjedom ili blagajnicomu dućanu. Utjehu zašto im je dijete za koje bi željeli da je uspješnije takvo kakvo je. Iza naslova kriju se i istinite stvari jer zaista ima loših nastavnika. I vjerojatno je istina da je prosjek 9 učenika u razredu, jer imamo prazne škole na otocima i slično, sa samo nekoliko učenika.. No, neka si dotična zatakne svoju teoriju za uho jer u praksi se ne bi snašla. Ja radim u razredima koji su puni kao šipak koštica. Istina je da nekim učenicima instrukcije i te kako trebaju. To ne znači da su intelektualno slabiji od ostalih, ali možda motorički malo odstupaju. Dok jedni jedva nešto zapišu drugi su već svladali puno gradiva. Onaj tko traži instrukcije sam odlučuje hoće li cijenu prihvatiti ili ne. Nema prisile. Sami biramo. Jednako tako dajem savjet roditeljima ako uzimaju instrukcije pa vide da od njih nema koristi da promijene instruktora jer novac kojim plaćaju je njihov. Ili da prekontroliraju odlazi li njihovo dijete na instrukcije. Novine se znaju prodati, svojim beskrupuloznim naslovima. A mi nastavnici nismo dovoljno poduzetni, jer da jesmo netko od nas bi napisao demantij u novinama i tražio javnu ispriku. O sindikatima ne želim ni razmišljati, šljam i ološ koji se prodaje za male pare.

    avatar

    16.09.2009. (17:57)    -   -   -   -  

  • chablis

    @catwalk, nisam ni zabrinuta, ni uvrijeđena, a ponajmanje savršena. Sve što je bez računa jest siva zona. Ali ovdje se traži dlaka u jajetu. A ono drugo, ako si mislila na premještanje prifesorice TVD u drugu školu, nisu roditelji prepoznali kavlitetu, nažalost, prepoznali su "korist." ako je to ta ista za koju je intervenirao Bandić, a ja mislim na nju, onda još jedan njego bezobrazluk i dodvoravanje. Ako je tehnološki višak, onda je tehnološki višak. pa se ipak izmislilo radno mjesto za drugu profesoricu kako bi ova mogla ostati u svom razredu. A mi ćemo to lijepo platiti, pa što ne bi kad dijete žali za svojom učiteljicom. Kod koje će imati sve odlične ocjene bez Jobjavljuje tekstove po narudžbi nego da postaju žuta štampa.
    @buha2, ja uskoro spemam performans na Hreljiću, prodavat ću ocjene! Na toaletnom papiru.

    avatar

    16.09.2009. (18:08)    -   -   -   -  

  • teuta

    Ne treba se brinuti niti živcirati kad pišu ili pričaju neznalice, treba ih žaliti.

    Puseeeeeeeeeek....

    avatar

    16.09.2009. (18:44)    -   -   -   -  

  • chablis

    Opet su mi misli bile bržieod kompjutora, tako da se ne zapiše sve što ja pomislim. Htjela sam napisati u odgovoru za @catwalk da će učenici dobiti odlične ocjene bez da ih zarade. Zatim sam se osvrnula na komentar @pametnog zuba i htjela napisati da sumnjam da Jutarnji objavljuje tekstove po narudžbi već da dnevni tisak postaje žuta štampa.

    avatar

    16.09.2009. (19:18)    -   -   -   -  

  • catwalk

    @ chablis - ne znam točno kako se zove ta profesorica, činilo mi se da je bila riječ o nekom manjem mjestu - no, moguće je da je to to gdje je intervenirao Bandić, da. Iz priloga koji sam gledala činilo mi se da roditelji žele da nastavnica ostane zbog djece - jer je posebno bila dobra djeci koja su se žalila da su ostali bez nje.
    Evo ipak vam Jutarnji malo drži i stranu: ovo je objavljeno jučer, Nastavnici se žale, kažu.

    avatar

    16.09.2009. (19:37)    -   -   -   -  

  • chablis

    @catwalk, ta na koju sam ja mislila je iz Zagreba, ali to nije važno, zapleli smo se u krive stvari, nisam ovim postom mislila doticati pojedince, nego je ovo trebao biti općeniti osvrt. Ne vjerujem da nam bilo koje novine "drže" stranu, prije bih rekla da se Šešelj ugurao kako bi pokušao zaštititi dignitet (uf, što je to?) nastavnika. Čitala sam jučer, ipak hvala na linku.

    avatar

    16.09.2009. (20:25)    -   -   -   -  

  • [piskinja]

    chablis, pa mi smo koleginice!! stojim iza svake tvoje riječi!
    učinilo mi se da se se prijavila na radionicu za pisanje romana, ali valjda sam pogriješila. slikovnica će valjda krajem godine. uuužžžasssno su spori. ali imam već potpisan ugovor, pa me baš briga. karta mi je v žepu. mislim, nije da me nije briga, ali šta sad mogu? usput, uvalila sam im još jednu, pa nek vide hoće li i nju.

    avatar

    17.09.2009. (16:01)    -   -   -   -  

  • chablis

    @piskinja, ništa od radionice romana. Išla sam proljetos. Sad na radionicu pravopisa. Baš mi je drago za slikovnicu. to je moja životna želja, napraviti dobre slikovnice ;) javi kako bude na romanu.

    avatar

    17.09.2009. (23:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...