Komentari

smisao-zivota.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • duhovna BLOG misao

    De Mello je katolički svećenik. iz reda Isusovaca, ... ako kojim slučajem niste znali.
    Objavio je jako puno knjiga upravo na temu smislu života. Preporučio bih "Put k Bogu"
    Njegovu izjavu treba shvatiti u kontekstu onog što želi reći, a to je da čovjeka ne treba promatrati ISKLJUČIVO kao grešnika, nego i kao djete Božje. Ne vidjeti u njemu samo palu narav, nego i njegovo dostojanstvo. Kad bismo u dovoljnoj mjeri bili svjesni, tj. kad bi imali vjeru da je tako, ljude bismo gledali drugačijim očima. Naš navještaj bi tada vodio k MOGUĆNOSTIMA (Sve je moguće onome koji vjeruje), odnosno k NADI, jer veličina jedne duše je veća od sveg stvorenog svemira. Čovjek je stvoren na SLIKU Božju.
    Osobno držim da je čovjekov najveći problem ISKRIVLJENA SLIKA O BOGU, koji je LJUBAV.
    Dobro kažete da je apsolut nemoguće izreći relativnim pojmovima, no to samo po sebi potvrđuje nužnost vjerovanja. Ali ne bilo kakvog. Ja osobno prihvatam Riječ Božju koja je prva prišla k čovjeku i objavila mu se. Ne vjerujem i ne prihvatam ljudske interpretacije o Bogu. Kršćanstvo stoga nije religija, nego vjera jer ono jedino govori o Emanuelu, tj. Bogu koji je DOŠAO među nas, kao SPASITELJ I OTKUPITELJ, koji nam je ponudio sebe, istinu, put i život.
    Mislim da je ispravno donositi sud tek kada smo pokušali kročiti tim Putem, kada smo pokušali živjeti objavljenu istinu, i kada smo se osvjedočili u ispunjenje obećanja da će ostati s nama do konca svijeta tako što će poslati svog Duha Svetog. Kršćanin je NASTANJEN Duhom Svetim i on ima neposredno iskustvo njegove blizine (ispunja ga radošću, znanjem, jakošću, ljubavlju itd.). Ako kojim slučajem netko nema iskustvo susreta s ŽIVIM BOGOM dobro bi bilo da više ne pokušava mijenjati Boga ili svijet oko sebe, nego prije svega svoju molitvu i svoje stavove. Jer ŠTO AKO IPAK NISAM U PRAVU?
    Za Krista se isplatiti odlučiti jer, ako ništa, a ono on je 'najsjajnija zvijezda na nebu'. Nema sjajnije od njega. To kažu svi veliki umovi , od vjernika do najvećih nevjernika i boraca protiv kršćanstva. Ako je 'mudracima s istoka' bilo moguće 'pronaći' tog Boga (uvjet iskrena potraga za njim), nama danas bi trebalo biti puno lakše.
    Pitanje u konačnici , iza svega, glasi zapravo ovako: 'Želim li ja doista sresti, upoznati Boga, ako on postoji?'

    avatar

    01.09.2009. (17:21)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Više se ne sjećam u kojem blogu sam na objavljeni post napisao komentar na temu koju @smisao obrađuješ. U jednom trenutku, čitajući tvoj post, pomislim: gle pa on je čitao moj komentar. No bio je to samo trenutak. Kasnije shvatih da je tvoja ideja ipak malo drugačija: Čovjek otac, Bog sin. No suština je ista kao i kod mene. Bog je proizvod ljudskog uma, pa bio on (Bog) drvo koje gori ili Svemogući. Međutim bojim se da je dijalog na tu temu između jednih i drugih nemoguć sve tako dugo dok jedan drugog žele uvjeriti u svoje. Po mojem pitanje Boga se svodi na: vjerujem ili ne vjerujem u Njega. A diskutirati, dokazivati i pobijati nečije vjerovanje je vrlo, vrlo teško. Ako ne i nemoguće. Jer argumente mogu pobijati drugim argumentima, vjerovanje pak drugim vjerovanjem ne mogu.

    avatar

    01.09.2009. (22:13)    -   -   -   -  

  • Unknown007(-;

    kavalitetne misli...ja boga uspoređujem sa Bdsm Gospodaricom...punu ljubavi svete...
    tako se olako može shvatiti njegova osvetoljubivost, okrutnost i sve šta ide uz Njega...

    "Ponavljam, apsolut je u relativitetu neizreciv... Onaj tko ga spozna to drugima ne može opisati, može pokušati (kao što su pokušali mnogi duhovni učitelji), ali spoznaja je osobno iskustvo, uostalom kao i sve u životu... Spoznaja je znanje, a vjera je utjeha u neznanju... U znanju, vjera je suvišna..."
    potpisujem- osim ovog zadnjeg.. vjera i znanje isprepletene su zmije.....

    avatar

    02.09.2009. (06:08)    -   -   -   -  

  • vjeraufanjeiljubav

    vidio sam da spominjes de mella pa sam kopirao pa cu procitati, pozdrav

    avatar

    02.09.2009. (09:59)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    moj je opći stav kako je bog o kojem se uglavnom govori stvoren na sliku čovjeka, a ne obratno.
    Što se tiče opaske od @duhovna Blog misao ___ svatko tko je pažljivije (a i površno, nije ni važno) čitao de Mella, lako će primjetiti da pripisivati de Mellu etiketicu "isusovac" zaista promašuje bit njega kao čovjeka, mislioca, duhovnika. De Mello je u zrelijoj fazi svog životnog puta napravio odmak od SVAKE religije, ideologije, zacrtanog puta... i išao je SVOJIM putem. Čisto da se zna i da se ne manipulira njime. Crkva nije bila oduševljena s de Mellovim stavovima. O tome je svoje mišljenje dala 1998.godine, kroz svoju insitutuciju "Kongregacija za nauk vjere", koja je po svojoj svrsi moderna verzija nekadašnje zloglasne inkvizicije. Vezano uz to, pogledati ovdje.

    avatar

    02.09.2009. (11:53)    -   -   -   -  

  • vjeraufanjeiljubav

    hej vidim da sam i prije svracao kos tebe. Sad sam procitao par postova od pocetka, vidim da imas djece, koliko imas godina bas me zanima. Sve se cini logicno sto pises...

    avatar

    02.09.2009. (12:41)    -   -   -   -  

  • snaga života

    Možda će zvučati patetićno, ali hvala na ovom postu...raspravljati neću, osim reći da je moj Bog 'apsolut' kako ga ti nazivaš..i baš zato što je nedokućiv,tajna i misterij, ostaje mi vjera, ali vjera koja ide usporedo s znanjem...Govoriš o bogu kojeg su stvorili ljudi..usudim se reći da se to događalo i događat će se dok je živ i jedan čovjek, baš zato jer pokušavamo logikom objasniti nešto što je misterij, nedokućivo..
    Pitam se uvijek iznova može li se objasniti Ljubav!?Ako želim ići u dubinu, jako teško...Ali kad govorimo o ljubavi između dvije osobe, često ćemo naići na tumačenja, na 'neoborive dokaze' da ljubav postoji sam po sebi...A pri tome ne razmišljamo, ili ne želimo vidjeti da je ljubav suodnos, kommunikacija,a onda i rast sve dok osobe ne postanu, da se tako izrazim, slične, jedno, a da pri tom ni jedna ne gubi svoju autonomiju..
    Tako ja gledam i na Boga u meni, u svakom čovjeku...
    pozz do čitanja;)

    avatar

    02.09.2009. (21:31)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @duhovna BLOG misao
    ... znam da je de Mello bio katolički svećenik (Isusovac), i iako je do smrti ostao vjeran svom redu i Crkvi, on je kao što @izvorni_zivot veli "...u zrelijoj fazi svog životnog puta napravio odmak od SVAKE religije, ideologije, zacrtanog puta... i išao je SVOJIM putem."... pročitao sam nekoliko njegovih djela među kojima se nalazi i "Put k Bogu", a ja vama srdačno preporučam njegove knjige "Jednominutna besmislica" (iz koje sam izvukao i citat naveden u postu) i "Svjesnost" ( za koju je Vatikan hrvatskim izdavačima dao preporuku da je ne štampaju pod izlikom da je de Mello nije autorizirao, iako je pravi razlog drugačiji, svatko tko je pročita može vrlo lako zaključiti zašto je ta knjiga opasna za Crkvu kao instituciju)...
    ...u vašim pitanjima "Jer što ako ipak nisam u pravu?" i "Želim li ja doista sresti, upoznati Boga, ako on postoji?" ne vidim smisao... Zašto uopće postavljati takva pitanja?... Zar to ne znači da ako postavljam takva pitanja vjerujem u lik Boga za svaki slučaj, da se osiguram?... To je uvjetovana vjera... Kakve veze ima da li smo mi u svojim mišljenjima u pravu ili ne, kakve veze ima da li lik takvog ili onakvog Boga postoji ili ne?...

    @semper contra
    ...nije mi poznat komentar koji spominješ... a što se tiče rasprava, to je istina, sve se one svode na to da jedni druge uvjeravamo u svoje stavove, što u biti ne vodi ničemu, ali eto, takvi smo kakvi smo, ego nam omogućava da u tome uživamo - uvjeravajući druge kako smo mi u pravu...

    @malenii
    ... ako nešto spoznam - ZNAM, gdje je tu mjesto vjeri?... zato sam rekao da je vjera utjeha u neznanju, vjerujemo jer ne znamo, a kad spoznamo, vjera je suvišna... naravno, neki vjeru poistovjećuju sa znanjem - moja vjera je moje znanje - ali ja nisam među njima... za mene vrijedi - moja vjera je moja vjera, a moje znanje je moje znanje... da li je vjera put k znanju je posve drugo pitanje...

    @vjeraufanjeiljubav
    ... nepristojno je pitati za godine :)))... da ipak udovoljim, imam 37 godina i otac sam jedne devetogodišnje kćeri...

    @snaga života
    ... prihvaćam apsolut kao bezuvjetnu Ljubav, i našu bit kao takvu... međutim, u relativitetu našeg postojanja gubimo dodir s apsolutom koji je naša bit, i ono što nazivamo i osjećamo kao ljubav je uvjetovana ljubav, uvijek... ako dođemo do spoznaje bezuvjetne Ljubavi dolazimo do spoznaje svoje biti, odnosno biti apsoluta koji jesmo... lik Boga koji smo stvorili kao idola kojem se klanjamo nema nikakve veze s tim i udaljava nas od te spoznaje... svrha našeg postojanja u relativitetu je spoznaja apsoluta, jer je i svrha apsoluta spoznaja relativiteta... to je tzv. "božanska dihotomija" - ništa ne opstoji bez svoje suprotnosti, ništa se bez svoje suprotnosti ne može spoznati... ako upotrebljavamo riječ Bog za apsolut, tada Bog mora opstajati u relativitetu da bi sebe mogao spoznati - a relativitet smo mi kao i sve ostalo što u tom relativitetu kao takvo opstoji, odnosno sve je Bog, sve je apsolut koji se spoznaje kroz relativitet... kako Bog može postojati, kako se može spoznati ako istovremeno nije nešto što može prepoznati kao sebe?... ili drugačije rečeno, mora imati zrcalo - Svemir- da bi se vidio... no neću više filozofirati, još bih puno o tome imao za reći... spomenuti ću još samo svoj post od 22.02.2009. pod naslovom "Ljubav je sebičnost" u kojem pišem o uvjetovanoj ljubavi koju doživljavamo u relativitetu...

    avatar

    02.09.2009. (23:05)    -   -   -   -  

  • vice

    Ne volim logiku ako nije začinjena ljubavlju.
    Što je ljubav?
    Okanite se ljudi puke realnosti, realnosti su lako promjenjive i prema mentalitetu se ravnaju.
    Čemu zbrka?
    Pogledajmo sebe, il da se pak umijemo prije toga ..
    Umijmo se dakle realnošću samog nam postojanja, naših roditelja, naših prijatelja i svega što nas okružuje. I nas prije svega kao takve.
    Izvucimo svoje glave iz opake nam svakidašljice! Pogledajmo malo okolo sebe to zrno zraka i vode i zelenog bilja koji život nam daje. Razmislimo kako smo lijepo sklopljeni u jednu cjelinu koja savršeno funkcionira i bez toga nam asvalta, liftova, recesije, kredita i mnogih drugih stvari koje nas samo dovode do stanja gdje uopče ne vidimo sebe i druge već samo svoje grizodušje kamo tonemo sve više i više.
    Sad su Heroji iz strasti! aj bog :)))

    avatar

    03.09.2009. (14:59)    -   -   -   -  

  • vjeraufanjeiljubav

    Pozdrav, procitao sam sve do 3. Mjeseca pa i komentare :-)

    kako mislis da mozemo ubrzati evoluciju svijesti? Kako mislis da se svjesnost podize na vecu razinu, veci stupanj? Ako samo govorimo i pisemo "ljudi poostanimo svjesni situacije" ja mislim da nismo u stanju, mislim da su potrebne tehnike.
    Svjest koje je prisutna kod "Apsolutnog" mora nam biti obznanjena, a da bi to mogla moramo biti pripravni slusati je i primiti srcem nasom nutrinom ne razumom.
    Mozda su sveci i mistici svih vremena odgovor na to, oni su u dubini sebe primali odgovore i zivjeli na drugoj razini svjesnosti. Nemozemo to sami to moramo primiti u miru i daleko od buke svijeta. Ili tako nekako, ajde pisi i dalje jako je poucno.

    Bozji blagoslov!

    avatar

    04.09.2009. (09:43)    -   -   -   -  

  • Teofil

    Da, zanimljiv tekst i razmišljanje. Ali koliko sam shvatio, ti nisi vjernik i onda teško možeš pisati na tu temu... Iako je ovo sve logično, ispravno i dobro argumentirano. Ja, u zadnje vrijeme polako mijenjam stavove. Prije sam se držao potpuno Crkve i vjere i imam dosta iskustva u tome. Međutim, s vremenom, razmišljajući, tražeći, čitajući okolo tekstove ovog tipa... pomalo mijenjam svoje mišljenje. Ne odbacujem vjeru, ali vidim koliko je to sve na 'klimavim nožicama'. Pa onda vjeruješ ili ne vjeruješ! No moguć je i drugačiji stav... Biti pomalo skeptik i kritičan, a ipak ne odbacivati ono u što su toliki vjerovali i čemu su toliki posvetili život. Više liberalan na neki način...
    Danas sam naišao na jedan blog koji me fascinirao onim što sam tamo našao na temu vjere i Boga, te potpisujem većinu toga (otprilike tako ja razmišljam o vjeri danas)
    adresa - http://nosceteipsum.bloger.hr/ Šteta što spomenuti bloger tamo više ne piše...
    Kažem, prije sam bio dosta angažiran u vjeri... međutim, shvatio sam da velika većina vjernika sve radi i vjeruje iz navike i običaja, a ne iz neke dublje motivacije i uopće poznavanja vjere. Veliku većinu stvari upravo kao da 'odrađuje'. Dakle ukratko postoji - velika površnost, 'velikih vjernika'. Inače cijenim jako de Mella - o kojem međutim Crkva baš nije donijela blagonaklon sud! (šteta)
    Najteže od svega je zamisliti Boga! A o njemu postoje tolike priče i teologije... Međutim, to sve je spekulacija, koja se ponekad i službeno odbacuje. Najbolji teolozi su mistici, koji su imali neko iskustvo Boga! To je ono što cijenim, a ne razumske konstrukcije, koje sigurno ne daju pravu sliku Boga - nego baš većinom KRIVU! iskrivljenu

    avatar

    04.09.2009. (20:32)    -   -   -   -  

  • zrno gorušice

    zamisli, vratih se :))

    avatar

    04.09.2009. (23:05)    -   -   -   -  

  • vice

    zamisli, vratila se :))

    avatar

    05.09.2009. (09:30)    -   -   -   -  

  • vjeraufanjeiljubav

    @Teofil pise kako mislis ne pise?, ili sad pise drugi autor

    http://nosceteipsum.bloger.hr

    avatar

    06.09.2009. (18:54)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @vice
    ...zar nije sve začinjeno ljubavlju?... zar samo postojanje nije ljubav?...

    @vjeraufanjeiljubav
    ... kako ubrzati razvoj svijesti?... buđenjem, svjesnošću, prosvjetljenjem, nazovi to kako hoćeš... nekima su za to potrebne tehnike, nekima nisu... to je individualno iskustvo, svatko postiže svjesnost na svoj način... Isusu je npr. trebalo 40 dana posta i razmišljanja u pustinji...

    @Teofil
    ... malo sam iznenađen... zar uistinu misliš da osoba koja nije vjernik teško može pisati na tu temu?... što ti osobno podrazumijevaš pod riječju "vjernik"?... da li su to samo one osobe koje vjeruju u lik Boga kako ga tumači Crkva?... nekada sam i ja bio takav vjernik... bijah odgojen u katoličkom duhu i primih sve sakramente osim svećeničkog reda i bolesničkog pomazanja... volio sam vjeronauk, volio sam čitati i proučavati Bibliju, vjerovao sam da je to riječ Božja, dok jednog dana nisam prestao vjerovati, barem na način kako to od mene očekuje Crkva... vjernici bi sada rekli kako sam popustio pred iskušenjima zla, kako sam prodao dušu đavolu, a ja odgovaram pa što, zar i đavao nije Božje stvorenje?... zar i on nije produkt Božje ljubavi kao i sve što postoji?... iako ja, naravno, ne vjerujem niti u lik Boga niti đavla, ali zar me to uistinu diskvalificira kao nekog tko teško može pisati na tu temu?...

    @zrno gorušice
    ... zamislio sam :)))...

    avatar

    06.09.2009. (22:25)    -   -   -   -  

  • Teofil

    @smisao, u pravu si! Mislim, možeš pisati o tome... pogotovo, ako si sve to proživio - kako kažeš. Međutim, ima ateista koji pišu o tome, ali oni neke stvari ne shvaćaju, jer nisu doživjeli 'iskustvo vjere' i na to sam mislio... I shvatio sam da ti zapravo ne odbacuješ Boga, nego sliku Boga koju daju religije itd. No mislim da ateisti ne mogu govoriti o Bogu u smislu 'da slijepac ne može govoriti o bojama'. Jer vjernici nekako doživljavaju Boga, dok ga ateisti ne doživljavaju u svom polju percepcije...

    @vjeraufanjeiljubav... moja greška! Negdje sam pročitao u nekom tekstu da 'se oprašta', pa sam mislio da neće više pisati... a to je bio samo godišnji odmor :-)

    avatar

    06.09.2009. (23:12)    -   -   -   -  

  • vjeraufanjeiljubav

    hej, kriticari pisu da ce najnoviji film od Michaela Moora pokrenuti revoluciju protiv kapitalistickog sistema. Ako i ne pokrene revoluciju, valjda ce mnogima pomoci otvoriti oci.
    Pozdrav

    avatar

    08.09.2009. (13:39)    -   -   -   -  

  • vjeraufanjeiljubav

    sjetio sam se da sm cito na ovom blogu od jednog anonimnog korisnika da je imao osjecaj da mu se moze odvojiti duh od tijela samo da ga je strah da se ne bi vratio opet u tijelo...
    jeli mozda znas ili jesi li cuo nesto od njega??

    evo sto sam pronasao na tu temu..

    Ako želiš ući u potpuno duhovno sjedinjenje s Bogom, taj dio tebe mora umrijeti - mora biti u potpunosti razapet s Kristom. Problem je što ga ne možeš ubiti jer je on doslovno sami temelj i stup onoga što jesi, stup i temelj tvoje egzistencije. Iskustvo je, zapravo, toliko zastrašujuće da ne postoji nikakva mogućnost da čovjek to shvati ukoliko ga on sam nije doživio i proživio. Čitajući samo neke fragmente onoga što su nam mistici ostavili dovoljno je da nam se kosa počne dizati na glavi jer ono što Bog čini je da želi s tobom podijeliti Kristove patnje do najdublje moguće granice - odbačenost, progonstvo, mučenje, smrt, odjeljenost od ljudi i napokon, odvojenost od samoga Boga.

    avatar

    11.09.2009. (14:27)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @vjeraufanjeiljubav
    .... Michaelu Mooreu svaka čast... cijenim njegova djela i jedva čekam da pogledam spomenuti dokumentarac...
    .... anonimni korisnik kojeg spominješ komentirao je pod nickom @kretanje i mir, ali ga već duže vrijeme nema na blogu, i stvarno ne znam kud nestade...

    avatar

    12.09.2009. (12:05)    -   -   -   -  

  • geomir

    Da se osobno ne pravim pametan, kao moj prilog diskusiji na zadanu temu
    upućujem na "Moj pogled na svijet" od Einsteina.
    U potpunosti prihvaćam njegova razmišljanja na ovu temu,
    a vidim da je i smisao posta isti, samo rečen tvojim riječima.

    Bog s atributima kako ga propagira Crkva i mnogi "utjecajni" vjernici,
    a vjernička masa prihvaća je bez daljnjega samo propaganda.
    Crkvene glavešine to znaju, ali zaboga, kako Einstein kaže:
    kako da "napuste taj izvor straha i nade" koji im je u prošlosti i sada
    stavio toliko veliku moć u ruke???

    avatar

    12.09.2009. (17:36)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Za mene je najveći grijeh uzrokovati kome patnju ili ju registirati, ali sebično igonrirati. Osuđivati druge samo mislima ili verbalno uglavnom uzrokuje manje trauma, makar i to doista zna biti velika patnja, recimo - vječto kome trubiti o njegovog grešnosti i vremenom mu tako imputirati mentalne obrasce krivnje, uslijed čega se doista može teško patiti.

    Ovo rečeno odnosi se isključivo na de Mella, ne sviđa mi se posebno, krut je i prosječan, barem sudeći po onim njegovim jednominutnim besmislicama, a i ovom citatu. Možda je on ovdje htio istaknuti taj grijeh ponosa, koji je ne prvom mjestu top-liste svih grijeha katoličke doktrine - ali meni je to blesavo. Ja od nečijeg ponosa ipak imam manje štete, nego, recimo - od zluradosti ili agresivnost, makar posredno i ponos može uzorkovati velike, velike neugodne poslijedice.

    A sada idem čitati post, ipak me zaintrigirao, makar sam tu temu već puno puta osobno istraživala. :)

    avatar

    20.09.2009. (16:24)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Izvrsno ... cijeli post me oduševio. Degradacijom čovjekove svijesti on gubi spoznaju o Cjelini, ali još se nečeg prisjeća, pa to kombinira sa novonastalim ego - tripovima ... i eto ti religija ... Zato i Bog u Bhagavad - Giti kaže Čovjeku : " Ostavi sve religije i dođi k Meni. " Po tom principu djeluje i N. D. Walsh, stoga jako simpatiziram njegov rad. Odlična mi je ona njegova knjiga " Što Bog želi " ... he, he ...

    Mislim da je Deepak Chopra napisao jednu izvrsnu knjigu o Bogu, tj. njegovoj predožbi na 7 drastično različitih načina, ovisno o razini svijesti onog tko si ga predočuje.

    Spoznaja je znanje, a vjera je utjeha u neznanju... To je to. Spoznanja dolazi spontano ili ne dolazi ( kao zaljubljenost ), stoga se ne može forsirati niti braniti ... a svatko ima svoj Put i to treba poštivati kao osobnu slobodu.

    Tako da se u dotični kontekst i de Mellova izjava odlično uklapa, iako je van takvog konteksta li - la. :)

    avatar

    20.09.2009. (17:01)    -   -   -   -  

  • Anonimnost

    Počeo si nešto sa pred-rasudama, pred-suđivanjem o teologiji/teologijama, a na kraju si tekst završio kao eklatantni primjer kriptoteologa. Hahaha

    avatar

    01.03.2015. (00:46)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...