Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • 100 bofora

    e, mrak! Neki dan smo ga baš tražili u jednom obilasku... i nekako smo ga uspjeli promašit. A izgleda nekako svemirski!

    avatar

    31.08.2009. (09:42)    -   -   -   -  

  • ST

    i ja sam odma promislila kako svemirski izgleda,baš je super

    avatar

    31.08.2009. (15:10)    -   -   -   -  

  • Misery Bussines

    fora blog,posjeti moj i komaj,pozz!!

    avatar

    31.08.2009. (17:08)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Stvarno nepoznati Zagreb :-)).
    Nego, sjetila sam te jučer, u šetnji starim Trnjem. Naletjela sam na pumpu, jest da nema ručke i da nisma uspjela otkriti da li "radi". No, pokraj pumpe je ploča sa zabranom pranja rublja :-)).

    avatar

    31.08.2009. (19:30)    -   -   -   -  

  • cupko

    A kaj je s onim u strojarskoj.Je da se ne koristi al još uvijek stoji.

    avatar

    31.08.2009. (20:35)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    E, zlicaOdOpaka, jel možda to u blizini FER-a pa malo prema Savskoj, svratio sam jednom u tu ulicu, mislim da je Mrežnička, pa sam slikao neke stare natpise!

    cupko, taj toranj je služio za nadopunu vode parnjačama i sad je pod zaštitom kao spomenik tehničke kulture, pogledaj na starim postovima gdje sam pisao o posjetu firmi "Gredelj" u čijem se dvorištu nalazi taj toranj, ima i fotka!
    Usput, još postoji (ali nije u funkciji), instalacija koja je za taj spremnik dovodila vodu iz Save (postojala je pumpna stanica na Savi kod Trnjanske ceste!

    avatar

    31.08.2009. (20:57)    -   -   -   -  

  • egérke

    Ali postoje još dva koja se ne koriste: jedan je u kompleksu Ruđera na Bijeničkoj, a drugi kod Krematorija.

    avatar

    01.09.2009. (13:48)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    egérke , zar ima i neki kod Krematorija? NIsam čuo za njega .. a za ovaj na Ruđeru jesam, no kao što i ti kažeš, ne koristi se, a i bitno je manji, ako se dobro sjećam. Hvala ti na komentaru!

    avatar

    01.09.2009. (14:44)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Da ne bude zabune, "Krematorijski" toranj je zapravo "antena" PTT-ovog postrojenja za tzv. bežičnu telefoniju, a koje je ("postrojenje") stacionirano petstotinjak metara dalje prema Remetama. Mislim da je o toj (napuštenoj) telefoniji bilo već govora na postovima... uključujući i priču o dvjema sljemenskim "reflektorima" koji su bili postavljeni na području zvanom "Jelačić plac" i na čijem mjestu su sada podignuti repetitori mobilne mreže. Drugi meni poznati (i postojeći) reflektori na Sljemenu, također u paru, nalaze se na "čuki" lijevo od standardnog planinarskog puta koji vodi iz Mikulića za PD "Risnjak". Prilaz jednostavan. Vidljivi su npr. iz područja Šestina.
    Ako nekog zanima - prilažem par fotki iz lipnja 2008. (Sorry Vanja na interruptu!)
    - Mikulićke "ploče" I
    - Mikulićke "ploče" II
    - Mikulićke "ploče" III
    Pozdrav društvancu.

    avatar

    02.09.2009. (00:28)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    GP-ZG, ovakvi interrupti su uvijek dobro došli! ;o)
    Da, onaj toranj kod Remeta je PTT centar i to još itekako u upotrebi sa važnim funkcijama.
    A što se tiče telekomunikacijskih reflektora, onaj kod "Jalačić placa" je maknut pred jedno 7-8 godina, zar ne? Taj je bio zaista lako dostupan i vidljiv odasvuda, kao što su i antene koje su ga zamijenile (mogu ih vidjeti sa gornjih katova zgrade moje firme). No, za ovaj reflektor (kažeš, još postojeći!) kod Mikulića fakat još nisam čuo nit ga vidio, a nije da ne poznajem Medvednicu. Pretpostavljam da je do njega najlakše doći ako se iz Mikulića ide prema Risnjaku do spoja sa stazom iz Vrapča i zatim produži po grebenu - tamo je nekakav vrhić koji bi mogao biti dobra lokacija za takav objekt. No, rekoh, ja ga dosad još nisam vidio ... evo ideje za jednu kratku istraživačku šetnju! ;o)
    BTW, sličan reflektor/ploča se nalazio do prije par godina i na Kleku (gdje je uklonjen i zamijenjen kontejnerom sa antenom za mobilnu telefoniju) te na V. Drgomlju kod Delnica (gdje navodno još stoji).

    avatar

    02.09.2009. (08:05)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Da, današnje antene mobilne telefonije u sljemenskom području "Jelačić Plac" vidljive su odasvud iz grada - dajem nedavnu snimku sa Šumskog prečca:
    "Repetitori" na tzv. "Jelačić Placu" na Sljemenu; U pozadini je kupola radara na Puntijarki
    Za pristup Mikulićkim (dvjema) pločama fakat treba s puta iz Mikulića prema PD "Risnjak" skrenuti na raskršću puta prema Vrapču lijevo prema zapadu samo nekih stotinjak metara... do najviše točke tog "sedlašca" odakle u smjeru juga (!) piči uzbrdo solidna staza! Ploče nisu na samom vrhu tog brda... nego nekih stotinjak metara u pravcu jugoistoka. Ne može se fulati!
    Inače, kako već rekoh, nisu baš tako nevidljive iz grada. Prilažem sliku iz svibnja 2008. opaljenu iz doline Velikog potoka (Dolina između Mikulića i Lukšića) na kojoj se odlično uočavaju u "masivu šume" iznad rubnih kuća sela:
    "Reflektorske ploče" iznad Mikulića tik ispod "horizonta"

    avatar

    03.09.2009. (00:30)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    E, GP-ZG; hvala ti na detaljnom opisu i fotkama, svratit ću tamo uskoro!

    avatar

    04.09.2009. (08:56)    -   -   -   -  

  • markec

    pozzdrav svima. koliko ja znam ovaj toranj na Bukovcu nije u funkciji od devedesetih godina, mozda se varam, ali mislim da je tako...

    avatar

    16.09.2009. (20:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...