Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


 • 100 bofora

  e, mrak! Neki dan smo ga baš tražili u jednom obilasku... i nekako smo ga uspjeli promašit. A izgleda nekako svemirski!

  avatar

  31.08.2009. (09:42)    -   -   -   -  

 • ST

  i ja sam odma promislila kako svemirski izgleda,baš je super

  avatar

  31.08.2009. (15:10)    -   -   -   -  

 • Misery Bussines

  fora blog,posjeti moj i komaj,pozz!!

  avatar

  31.08.2009. (17:08)    -   -   -   -  

 • ZlicaOdOpaka

  Stvarno nepoznati Zagreb :-)).
  Nego, sjetila sam te jučer, u šetnji starim Trnjem. Naletjela sam na pumpu, jest da nema ručke i da nisma uspjela otkriti da li "radi". No, pokraj pumpe je ploča sa zabranom pranja rublja :-)).

  avatar

  31.08.2009. (19:30)    -   -   -   -  

 • cupko

  A kaj je s onim u strojarskoj.Je da se ne koristi al još uvijek stoji.

  avatar

  31.08.2009. (20:35)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  E, zlicaOdOpaka, jel možda to u blizini FER-a pa malo prema Savskoj, svratio sam jednom u tu ulicu, mislim da je Mrežnička, pa sam slikao neke stare natpise!

  cupko, taj toranj je služio za nadopunu vode parnjačama i sad je pod zaštitom kao spomenik tehničke kulture, pogledaj na starim postovima gdje sam pisao o posjetu firmi "Gredelj" u čijem se dvorištu nalazi taj toranj, ima i fotka!
  Usput, još postoji (ali nije u funkciji), instalacija koja je za taj spremnik dovodila vodu iz Save (postojala je pumpna stanica na Savi kod Trnjanske ceste!

  avatar

  31.08.2009. (20:57)    -   -   -   -  

 • egérke

  Ali postoje još dva koja se ne koriste: jedan je u kompleksu Ruđera na Bijeničkoj, a drugi kod Krematorija.

  avatar

  01.09.2009. (13:48)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  egérke , zar ima i neki kod Krematorija? NIsam čuo za njega .. a za ovaj na Ruđeru jesam, no kao što i ti kažeš, ne koristi se, a i bitno je manji, ako se dobro sjećam. Hvala ti na komentaru!

  avatar

  01.09.2009. (14:44)    -   -   -   -  

 • Bergaz

  Da ne bude zabune, "Krematorijski" toranj je zapravo "antena" PTT-ovog postrojenja za tzv. bežičnu telefoniju, a koje je ("postrojenje") stacionirano petstotinjak metara dalje prema Remetama. Mislim da je o toj (napuštenoj) telefoniji bilo već govora na postovima... uključujući i priču o dvjema sljemenskim "reflektorima" koji su bili postavljeni na području zvanom "Jelačić plac" i na čijem mjestu su sada podignuti repetitori mobilne mreže. Drugi meni poznati (i postojeći) reflektori na Sljemenu, također u paru, nalaze se na "čuki" lijevo od standardnog planinarskog puta koji vodi iz Mikulića za PD "Risnjak". Prilaz jednostavan. Vidljivi su npr. iz područja Šestina.
  Ako nekog zanima - prilažem par fotki iz lipnja 2008. (Sorry Vanja na interruptu!)
  - Mikulićke "ploče" I
  - Mikulićke "ploče" II
  - Mikulićke "ploče" III
  Pozdrav društvancu.

  avatar

  02.09.2009. (00:28)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  GP-ZG, ovakvi interrupti su uvijek dobro došli! ;o)
  Da, onaj toranj kod Remeta je PTT centar i to još itekako u upotrebi sa važnim funkcijama.
  A što se tiče telekomunikacijskih reflektora, onaj kod "Jalačić placa" je maknut pred jedno 7-8 godina, zar ne? Taj je bio zaista lako dostupan i vidljiv odasvuda, kao što su i antene koje su ga zamijenile (mogu ih vidjeti sa gornjih katova zgrade moje firme). No, za ovaj reflektor (kažeš, još postojeći!) kod Mikulića fakat još nisam čuo nit ga vidio, a nije da ne poznajem Medvednicu. Pretpostavljam da je do njega najlakše doći ako se iz Mikulića ide prema Risnjaku do spoja sa stazom iz Vrapča i zatim produži po grebenu - tamo je nekakav vrhić koji bi mogao biti dobra lokacija za takav objekt. No, rekoh, ja ga dosad još nisam vidio ... evo ideje za jednu kratku istraživačku šetnju! ;o)
  BTW, sličan reflektor/ploča se nalazio do prije par godina i na Kleku (gdje je uklonjen i zamijenjen kontejnerom sa antenom za mobilnu telefoniju) te na V. Drgomlju kod Delnica (gdje navodno još stoji).

  avatar

  02.09.2009. (08:05)    -   -   -   -  

 • Bergaz

  Da, današnje antene mobilne telefonije u sljemenskom području "Jelačić Plac" vidljive su odasvud iz grada - dajem nedavnu snimku sa Šumskog prečca:
  "Repetitori" na tzv. "Jelačić Placu" na Sljemenu; U pozadini je kupola radara na Puntijarki
  Za pristup Mikulićkim (dvjema) pločama fakat treba s puta iz Mikulića prema PD "Risnjak" skrenuti na raskršću puta prema Vrapču lijevo prema zapadu samo nekih stotinjak metara... do najviše točke tog "sedlašca" odakle u smjeru juga (!) piči uzbrdo solidna staza! Ploče nisu na samom vrhu tog brda... nego nekih stotinjak metara u pravcu jugoistoka. Ne može se fulati!
  Inače, kako već rekoh, nisu baš tako nevidljive iz grada. Prilažem sliku iz svibnja 2008. opaljenu iz doline Velikog potoka (Dolina između Mikulića i Lukšića) na kojoj se odlično uočavaju u "masivu šume" iznad rubnih kuća sela:
  "Reflektorske ploče" iznad Mikulića tik ispod "horizonta"

  avatar

  03.09.2009. (00:30)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  E, GP-ZG; hvala ti na detaljnom opisu i fotkama, svratit ću tamo uskoro!

  avatar

  04.09.2009. (08:56)    -   -   -   -  

 • markec

  pozzdrav svima. koliko ja znam ovaj toranj na Bukovcu nije u funkciji od devedesetih godina, mozda se varam, ali mislim da je tako...

  avatar

  16.09.2009. (20:55)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...