Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • catwoman

    Zgodna primjedba o dotičnim dvama narodima. Teorija "karmičkih odnosa" na nacionalnim razinama kaže da se neki narodi sukobljavaju, jer bi zapravo međusobno trebali učiti jedni od drugih.

    E, sad - pitam te: što bismo mi to trebali učiti od Srba, a što oni od nas ?

    Čula sam da su oni vrlo solidarni, čak i kad su susjedi posvađani, ne razgovaraju, ali si pomažu u potrebnim poslovima ( poljoprivredni, gradnja kuća etc. ) - a mi smo jalni i razjedinjeni.

    S druge strane - mi zaista nikada nismo posezali za tuđim, naprotiv ... a oni bi stalno negdje nešto tuđe grickali ...

    Imaš još kakvu ideju ?

    avatar

    30.08.2009. (15:05)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @cat
    Mislim da su to dvije najveće vrijednosti/razlike koje si spomenula. Možda bi trebali malo manje gledati što drugi misle o nama i poštivati sami sebe. Stalno nam je prisutna fiksacija da nas netko hoće izrabljivati, a istovremeno sami srljamo u asocijacije u kojima je to moguće i koje su očigledno s tom namjerom i stvorene (tu se slažem s autorom "Četri zla..."). Srbi su po tome mnogo samodostatniji. S druge strane oni bi se trebali riješiti mentalnog sklopa koji se najjednostavnije može očitati iz njihove čuvene sintagme: "Bre govori srpski da te celi svet razume!" Uglavnom i jedni i drugi trebali bi se prihvatiti posla u stilu: pouzdaj se use i u svoje kljuse. I nastojati da uredimo zemlju tako da nas drugi zovu, a ne da se mi drugima namećemo vukući ih za rukav i moljakajući po raznim bjelosvjetskim organizacijama i na usputnim razgovorima u hodnicima i sanitarijama palača svjetke birokracije.
    Samo da li smo to u stanju? i mi i oni. Čisto sumnjam, barem ne za mog života.

    avatar

    30.08.2009. (17:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...