Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • Ljeto '42

    Volim jako Poloka i zavidim ti. Kako je čudesno slikao tako je i živio i skončao: sudar boja, sokova, kapljica...“noćni zvuci“, „zvuci u travi“, „čuvar tajne“, „pouka i poduka totema“...ma. Uživala sam čitajući Apdajkovu knjigu o njemu, a i film nije loš. Hvala ti za ovo))

    avatar

    19.08.2009. (15:11)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Tvoji su postovi uglavnom poučni, pa ne mogu ništa pridodati. Pozdrav.

    avatar

    19.08.2009. (16:09)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Njegov način razmišljanja o umjetničkom djelu vrlo je blizak mojoj predodžbi. Za mene djelo (slikarsko, kiparsko, književno, glazbeno, filmsko, kazališno...) ima vrijednost tek ako se promatrač u njemu prepozna, doživi nešto "svoje", osjeti neki titraj koji samo on zna objasniti, nalazile se na platnu tek dvije-tri kapljice boje ili kompletan mrtvoprirodni ambijent, svejedno je. Dokgod promatrač osjeća djelo, to djelo ima vrijednost. Zato su mi na satovima hrvatskog jezika neopisivno išle na živce analize lektira ili tekstova iz čitanki kada smo morali dokučiti što je pisac htio reći. Da, površinski se može zagrebati, ali nikada zapravo ne možemo biti posve sigurni u njegovu poruku, metaforike i ono što mu se događalo u glavi jer ne poznajemo tog čovjeka, a često su nam i oni koje poznajemo krajnja misterija. Zato ja u takvim djelima uvijek tražim sebe, svoja viđenja, ideale i poveznice s mojim životom jer, u krajnjem slučaju, djelu ne udiše život autor koji ga ekspresira, već publika i njezine impresije. A zaslužiti nečiju impresiju vrhunski je osjećaj... :)

    avatar

    19.08.2009. (16:19)    -   -   -   -  

  • odmak

    Jak dobar post a i tvoja energija je hvale vrijedna.

    avatar

    20.08.2009. (05:49)    -   -   -   -  

  • Bernardov riff

    Odličan tekst. Šteta Pollockovog talenta. Nek mu se Bog smiluje duši.

    avatar

    20.08.2009. (08:20)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Kurt Vonnegut apstraktne ekspreslije izlaže ruglu u "Plavobradom". ne slažem se s njim. i ja bih to mogao naslikati - kažu kritičari iz puka - da, ali ne bi mogao stati iza toga! ili ispred toga. ili...

    avatar

    20.08.2009. (13:29)    -   -   -   -  

  • montelupo

    Peggy Guggenheim Collection u Veneciji ima lijepu zbirku Pollockovih djela, ekscentrična mu je bogatašica bila dugogodišnji mecena. Venecija nam je nešto bliža od Mome, pa toplo preporučam romantični vikend s gospođom profesoricom koji će se završiti razgledom ovog malog i ugodnog muzeja...

    avatar

    21.08.2009. (13:28)    -   -   -   -  

  • gosponsudac

    Priznajem da na ovu temu nemam bogzna što pametnog reći, ali se javljam zato da istaknem kako ovdje ni na satu likovnog nije dosadno.
    Jedino bih, možda, za potrebe diskusije, načeo pitanje: može li "prava" umjetnost proizaći iz životnog stanja koje na ovaj ili onaj način ne bismo mogli nazvati nevoljom? Odnosno - može li zadovoljan čovjek biti umjetnik?

    avatar

    21.08.2009. (17:05)    -   -   -   -  

  • Marina kuharica

    tek sam sad uspjela procitati post. ostala sam hm....tesko opisati .....odlican post koji pulsira energijom koju si osjetio kod pollocka, izuzetno zanimljiv a istovremeno tragican lik ciju umjetnost i opus premalo poznajem a koji si nam ti priblizio na izvrstan nacin. a mene si za pollocka zainteresirao.
    svidjelo mi se ovo: "Ukoliko je pak apstraktni slikar autentični umjetnik koji na platno uspije prenijeti nešto bitno iz vlastite unutrašnjosti, ukoliko smo kao promatrači tome otvoreni, ukoliko „pokušamo primiti ono što djelo ima za ponuditi“, možemo doživjeti golemu snagu naizgled besmislenih linija i ploha, takvo djelo može nas preplaviti emocijama, asocijacijama i nečim neopisivim što nas navodi da ga poželimo vidjeti uvijek iznova. Takvo djelo može nas uzdrmati i promijeniti."

    odlicno !

    avatar

    21.08.2009. (23:27)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    profesore,,sjajno...btw..malo sam pisala o "stanju" tih nekih umjetnika..i tamo je moje mišljenje:))

    avatar

    23.08.2009. (14:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...