Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • Hajdarovic kaze...

  Kolega, cekamo taj rad da ga objavimo na HPPu...

  avatar

  25.07.2009. (14:35)    -   -   -   -  

 • mosor2

  Pozdrav, Zorane. S obzirom da si proučavao izvore, zanima me koje su jedinice JA sudjelovale u operaciji uništenja četnika na Sutjesci/Zelengori 1945. Hvala.

  avatar

  26.07.2009. (03:17)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  @mosor2: Ne znam sada, nemam zapisano. Mogu potražiti. Vjerojatno to navodi Nikola Milovanović u Konrarevolucionarni pokret Draže MIhailovića, Beograd 1984., drugi svezak.

  avatar

  26.07.2009. (10:36)    -   -   -   -  

 • mosor2

  Zorane, hvala na promptnom odgovoru. Srdačan pozdrav.

  avatar

  28.07.2009. (00:38)    -   -   -   -  

 • promatrač

  nakon završetka oružanog sukoba na tom području civili uglavnom muškarci bili su odvedeni na savu i zaklani, moj djed je primjerice bio domobran koji je demobiliziran 1943 godine do onda je živio u selu Donji Svilaj desetak km od Odžaka. kako je moj otac iz tih krajeva dobro je zapamtio tko ga je odveo od kuće i gdje se nalazi mjesto stratišta njegovog oca. tijela su plivala niz savu i to dosta onih koji su bili ranije demobilizirani iz domobranskih pukovnija. činjenica stoji da su ga odpeljali pripadnici JA koji su do pred završetak rata bili četnici. imena se znaju tih osoba koja su učinila takve zločine. među njima je bio i jedan 10 godišnjak koji je na šarcu streljao pripadnika OS tadšnje slomljene i poražene NDH, wermahta odnosno mali dio volksdeutchera, kasnije je isti preminuo od ciroze jetre. činjenica je i ta da je dosta muške populacije kao pripadnici NDH uhvaćeno kod staljingrada te su neki od njih prešli na stranu crvene armije i vratili se nazad u jugoslaviju, oni koji nisu prešli gubi im se svaki trag( naravno znamo kako su završili). katkada je teško iz udobnog naslonjača procijeniti nakon 60 tak godina povijest kroz knjige koje su večinom pisali oni koji su možda i sami bili djelovi aparat koji je pisao povijest. ostaje činjenica da je to bila samo obična klaonica. koja se nastavila godinama kasnije.
  slušajući te ljude i njihove ispovijesti bilo je tamo svega. pitanje se postavlja kakva je to vojska koja dozvoljava 10 godišnjaku da ubija( bez obzira o kojoj se strani radi). gdje su tu konvencije o pravima POW. bilo je i situacija da su neki partizani bili na nišanu ali ih pripadnik NDH nije kako se kaže upucao jer je bio susjedov sin, kao i to da su se neki nakon nekoliko godina našli i prepričavali događaja sa suprotnih strana. to su one nijanse koje povijesničari ne vide i zato uvijek ostaje dovoljno manevarskog prostora za manipulaciju činjenicama od strane vladajućeg sustava. ostaje činjenica da je rat došao prošao i odnio svoje ali nikakvu pouku na srcima ljudi nje ostavio referirajući na mlađu povijst istoga kraja.
  hvala Gospodu rat se završio, oprostiti da ali ne i zaboarviti, jer povijest se ponavlja.

  avatar

  04.05.2010. (14:47)    -   -   -   -  

 • Pablo Escobar

  Jugoslovenska armija, hahahah, pa Tito (nekakav Rus podmetnuti) i njegovi gerilci nisu bili ništa nego stoka i banda.Uopće nisu imali toliku važnost u 2. svjetskom ratu kako im se pripisuje nego su bili sporedni igrači u sukobu velikih sila i interesa.Kasnije su dobrodošli kao kurton zona između istoka i zapada i budalastih Rusa.Rusku demokraciju upravo živimo na Krimu.Britanski kolonijalisti su do 1960 klali u Africi a to nije bilo tako davno.Sve je to sranje.

  avatar

  21.09.2014. (12:58)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...