Komentari

upsid.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • ha?

    Malo sam mamuran, nisam bas okice sklopio noćas, ali me ova tema bocnula da dodam svoju, ne kritku, već nadopunu...
    Pohvale autoru, dobro je razložio jedan kompleksan problem te se izgleda i „tehnički“ potkovao što se konkretne teme i profesije tiče, sto je zaista rijetkost u svakodnevnoj poplavi kolumna i „kolumnista“...
    Nadalje, kao što i spomenuh gore, sa autorom se slažem gotovo u svemu, samo bih iznio svojih nekoliko mišljenja, iskustava, u vezi tehničke i moralne opravdanosti današnjega IVF-a.
    Kako je kod nas vecina stvari okrenuta naopačke tako je i ovaj zakon donesen iz krivih pobuda, ne da bude moralno ispravan već da odredjeni pokriju svoje guzice, i ako je moguće, pri tome prilično zarade. Naime, nisu oni konzervativni jer im tako duša govori već jednostavno - novčanik.
    U saborsku i medijsku raspravu o istom ne bih ulazio, jeo sam maloprije...
    Smatram da za sada nismo dovoljno zreli kao društvo i civilizacija da ovaj problem riješimo tako da bude vuk sit i koza cijela. Tehnologija IVF-a u tom pogledu je danas polovična, i da možda pričekamo kojih par desetljeća, mogli bi vjerovatno pomiriti vlastite moralne dvojbe i želju za kolijevkom u sobi.
    To velim zato jer mi se čini, a možda griješim, da tehnološki postpak IVF-a nije toliko okrenut neplodnosti koliko – profitu.
    Trebalo bi prvo riješiti uzroke neplodnosti koji su prilično lako rješivi, naravno kada bi se zaista htjelo. Poput Štampara koji je u prvoj polovini proslog stoljeća uspio strahovito podići zdravstveni standard i produžiti životni vijek jednostavnom prevencijom.
    U konkretnom slučaju smanjiti dob radjanja majki sa prosječnih mislim 28 god. (nek me netko ispravi), prevencija (edukacija!) o bolestima koje dovode do ženske neplodnosti te, ništa manje bitno, naći koji se v..g dešava sa rapidno opadajućim brojem spermija kod muškaraca (što je kod nas ujedno i jaka stigma – muško pa jalovo...) i još ponešto što mi trenutno ne pada na pamet.
    Kada se krenulo u IVF neplodnost je bila praktički na strani žene, dok je sada, kako autor dobro veli, fifty-fifty.
    U radu sa neplodnim parovima postoji jedna velika siva zona, baš zato jer je svaki par na svoj način poseban u svojoj potrebi za djetetom te, može se reći i često nekritčan kako da taj cilj ostvari. Ne osudjujem nikog jer ne znam kako bi se sam snašao u toj nevolji; da li bi zanemario vlastita moralna načela u želji da guram kolica sunčanim parkom u nedjeljno poslijepodne?
    Jako dobra paralela može se povući sa problemom pobačaja... (ideja za autora).
    Da budem konkretniji oko nekoliko stvari, problem se trenutno može donekle riješiti (jedno od mogućih rješenja) sa single embryo transferom ili pak double (toliko se jajnih stanica naime oplodi i vrati u maternicu); time se uklanjaju potrebe za kriokonzerviranjem ili pak fetocidom. (Tog se autor nažalost nije dotaknuo, po meni još gore nego rješavanje viška smrznutih embrija. Time se naveliko bave naši zapadni susjedi). Neka autor sam potraži postotak uspješno iznesenih trudnoća.

    Evo, bubnuo...
    Isprike za nekoherentnost misli (vidi prvu rečenicu).
    Veliki pozdrav tajniku udruge.

    avatar

    24.07.2009. (14:13)    -   -   -   -  

  • Iva

    Ovdje se sada otvara problem mora li ih se baš toliko oploditi samo da bi se povećao postotak uspješnosti, stavljajući postrance ideju o životu njih samih
    Sjajno rezoniranje, i meni je upalo u oko kako svi ti (ne)suđeni roditelji rade ogromnu buku zbog otežavanja njihovog prava na roditeljstvo zbog kojeg bi sve trebalo biti dozvoljeno, puštaju balone na Trgu u ime sve te nerođene djece (kao da im se već načinila velika nepravda a nisu ni začeta), a istodobno je većina njih mišljenja da imaju sveto pravo i moć odlučiti što s tim "viškovima" (u žalosnom nedostatku boljeg izraza). Dakle, prebacuju drugima upravo za ono što i sami rade, a niti su Vlada niti roditelji gospodari ičijeg života.

    Pozdrav UPS!D-u

    avatar

    25.07.2009. (21:16)    -   -   -   -  

  • slaven178

    i vi o rasplodu, ha ;)))

    avatar

    26.07.2009. (23:36)    -   -   -   -  

  • UPS!D

    paa, mislim da je dobro formirati stav, a istraživanje za članak pomaže...

    Hvala na posjeti, ja sam uzvratila, al one točkice... Popila sam aspirin za glavu :D

    Iv

    avatar

    27.07.2009. (23:35)    -   -   -   -  

  • slaven178

    mmm ajde zgodni oćemo novi post. ajmo sad o pravoj oplodnji .))

    avatar

    28.07.2009. (20:49)    -   -   -   -  

  • anonimus

    u potpunosti se slažem. s jedne strane imamo mame koje pobacuju, da bi za par godina poželjele dijete koje tada već od proživjenih tjelesnih trauma ne mogu dobit, pa ajde na umjetnu oplodnju, a usput propadne još nekoliko embrija, pa što sad?
    suosjećam s onima koji ne mogu imati djecu, ali da li je to ono što oni zapravo žele, a što s tisućama napuštene djece koja nemaju nikog?

    avatar

    20.08.2009. (13:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...