Komentari

alenzoric.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


  • toluen

    Hvala na pozitivnom pogledu na svijet, pogledu iznad žutila :-)

    "Budite kao djeca..." reče jednom netko mudar.

    Mislim da je autor ove izreke jako dobro znao što govori. Jedna od stvari koje kada odrastamo u kulturi koja nas okružuje je nasilno zaboravimo kontinuirano težiti onim istinski vrijednim i dobrim stvarima koje kao djeca donesemo svojim dolaskom na ovaj svijet. Pogledajte lice bilo koje bebe na svijetu (i ne samo ljudske) i vidjeti ćete da na njima nema niti trunka zla, podlosti, podmuklosti, zloće i svega onog arsenala kojim sa oboružamo kasnije kada od kulture preuzmemo ovo što sada jesmo.

    Kada bi ovoga trena nekim čudom nestale sve odrasle osobe i ostale samo bebe trenutačno bi nestalo i ovog kulturnog terorizma u kojem sada živimo. Dakle ono izvorno i prirodno nije i nikada neće biti genetski zagađeno ovim u čemu sada živimo u smislu da se zli rađamo. Zlo se rađa od časa kada prihvatimo neistinu kao istinu. A tome nas uče cijeli život. No uzalud im trud.

    Osobno mi to daje potvrdu teze o ljubavi kao temelju svega u Univerzumu, dok se njen prividni nedostatak zapravo manifestira kao negativizam kojem svjedočimo. Baš kao što je tama samo privid jer jedna jedina čestica svjetla ovaj privid potpuno razori.

    A jedini način da se spriječi zrakama ljubavi da prodru i u najtamnije kutke je da stavite prepreke i ne dozvolite da ona dođe. Istinska ljubav nije nasilna i ne ide silom tamo gdje je ne žele. Ali je beskrajno strpljiva i zna da je vrijeme na njenoj strani. I nikada, baš nikada ne odustaje. Prepreke od magle, laži, negativnih emocija, privida svih vrsta koji glume surogat istinske ljubavi kad tad će se srušiti pod teretom vlastite nepostojanosti.

    Ako ovo može razumjeti jedan čovjek - mogu i milijarde - ako im se da prilika. I čvrsto vjerujem da je stvaranje ovih prilika jedan od većih izazova za one koji ovo razumiju. Tako da bez obzira kako stvari izgledale oko nas nema mjesta pesimizmu kojim nam svakodnevno ispiru mozgove. Jer on je prividan. A dati priliku istini znači i dati priliku istinskoj ljubavi. No i ovaj put opet polazi iznutra iz svakog od nas pa prema van. I baš kao što svako sjeme raste iznutra prema van tako i naša svijest upijajući informacije kroz iskustvo raste i počinje shvaćati što jest, a što nije istinski dobro.

    :-)

    avatar

    21.07.2009. (16:40)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @toluen ___ mudro zboriš. :) Pa šta čekaš - otvori i ti blog. Imaš šta za reći.

    avatar

    21.07.2009. (19:51)    -   -   -   -  

  • toluen

    @Izvorni - hvala na prijedlogu. Nije nova ideja Cat me isto "ganja" da to napravim :-)

    Blog je obveza (znaš i sam) , zapravo puno veća nego što se to čini na prvi pogled. I svatko tko krene fiozofski opisivati svijet oko sebe svakako će naći one koji odobravaju određene stavove i one kontra. A obje strane treba "zadovoljiti" i dati im dobre razloge za uvjerenja do kojih drže, što nije nimalo lak zadatak, ako želimo biti istinski korektni :-)

    S obzirom da volim spontanost - komentari na tuđim blogovima u tom smislu daju istinsku slobodu i mogućnost da se zaista neopterećeno izjasnimo o nekoj zanimljivoj temi (kojih na sreću ne nedostaje).

    Pa s obzirom da jedan novi blog neće ništa posebno promijeniti u svijetu u kojem živimo (kraj životnih zgoda Simonice i Ante - to jednostavno nije moguće) tako i nije neka preša da se to i napravi. Kada bude - bude. :-)

    Ali svakako je jako dobar osjećaj vidjeti da postoji puno i duhovnog i intelektualnog potencijala među blogerima koji stoji na zdravim osnovama škole života tako da sam zadovoljam što mogu sudjelovati komentarima u širenju i osvješćivanju onih ideja koje smatram pozitivnim za sve nas.

    Nadam se da u ovim komentarima nalaziš snage da nastaviš raditi to što radiš jer mislim da je to jedan od zdravih i iskrenih puteva koji vode iz ovog ljudskog teatra apsurda u kojem sada živimo.

    A izaći se može samo se moramo potruditi i pomoći jedni drugima koliko je to moguće.

    :-)

    avatar

    21.07.2009. (23:28)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @toluen ___ Ok, "kada bude, bude". Zapravo, i sami tvoji komentari na nekim blogovima znaju djelovati poput postova, tako da je i takav način sudjelovanja utjecajan i poticajan. Sadržaj je, naravno, bitniji od forme.

    avatar

    22.07.2009. (09:54)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Prekrasno i potpuno rečeno je SVE :

    "Samim svojim rođenjem (a vrlo moguće - i prije njega) mi smo, sasvim prirodno i spontano, nježno i s ljubavlju, stavljeni usred čuda života. To čudo je prvenstveno ugrađeno unutar nas samih, u samo srce naših najdubljih dubina. Ono je naša osnova i naša najdublja stvarnost. A kad ga otkrijemo u sebi, kada vidimo da je ono zaista tu, kada ga živimo i doživljavamo, onda ga primjećujemo i u svemu oko sebe. Vidimo da je čudo sveprisutno i gotovo neizbježno."

    @ Izvorni ... hvala ti što pišeš. :-)

    avatar

    22.07.2009. (19:23)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @cat ___ Hvala ti što čitaš. :) Drago mi je što se razumijemo.

    avatar

    22.07.2009. (20:16)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ... i kaj da ja sad nakon svega ovog velim?... to je to... biti kao djeca... kao što je S.A.Neill rekao:"Svako dijete ima Boga u sebi. Naši pokušaji da formiramo dijete pretvaraju Boga u vraga."... e, da, možda je bolje da @toluen nema blog, ovako više doprinosi, barem se meni tako čini u ovom trenutku... provocira naše moždane vijuge sa svojim komentarima, bolje nam daje do znanja neke stvari nego da ih piše u vidu posta... naime, reakcija inače zna imati puno jači utjecaj od akcije... ali, ako se odluči imati svoj blog, to će biti još jedna svjetla stranica u otklanjaju iluzije tame... pozdrav...

    avatar

    22.07.2009. (22:54)    -   -   -   -  

  • Jupi

    I rezultat je :
    da neosvještene osobe imaju uspješniji život jer se ponašaju prema lažima koje se traže,
    dok,
    osvještene nikako da sebe smjeste u realni svijet i ostvare stabilne veze, jer se stalno bune protiv laži.
    a jedino pravo pitanje glasi :
    TKO SE REALNO KRIJE IZA MASKE OSVJEŠTENE I NEOSVJEŠTENE OSOBE,
    a odgovor na to pitanje se sazna samo dugotrajnim zajedničkim životom.

    avatar

    22.07.2009. (23:10)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @izvorni_život...Ti si Čudo Čovjek.... a ova tema je Čudo Tema. :)

    @jupi.... zašto misliš da neosvještene osobe imaju uspješniji život? Što je uopće po tvom mišljenju uspjeh? Zar je uspjeh posjedovanje materijalnog, neka funkcija... njuška na naslovnici? Ili bi uspjeh ipak bio mir u duši? Osvještene osobe su upravo one koje se znaju smjestiti u realni svijet... ne vjeruju u bajke i šarene laže....

    avatar

    22.07.2009. (23:21)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    prekrasan post...interesantan komentar Jupija

    pozdrav iz dugave galaksije : )

    avatar

    23.07.2009. (01:30)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    a i ovaj ispod tekst...do jaja...drago mi je da u moru slijepaca postoji
    barem nekoliko onih koji vide : )

    avatar

    23.07.2009. (01:32)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @smisao ___ istina je to što kažeš za način na koji toluen utječe.

    @Jupi ___ već sam zamislio što ću ti napisati kao odgovor na ovo kako neosvještene osobe imaju "uspješniji" život, ali onda sam vidio da je @ima jedan svijet već napisala ono što i ja mislim. :) A ja ću to samo malo proširiti. Koji je to kriterij po kojem se određuje "uspješna" osoba i ko određuje te kriterije? Društvo? Okolina? Ne bih rekao. Mnogo je tzv. uspješnih koji najednom počine samoubojstvo pa se raja onda čudom čudi kako se to moglo desiti. To su rubni slučajevi i ne toliko česti, ali vrlo su česti oni u kojima su "uspješne" osobe beskrajno nesretne i izgubljene osobe. Koga zanima takav uspjeh? Pa, na žalost mnoge. Mene sigurno ne. Sasvim je moguće da osoba bude skroz "neuspješna", gledano iz vana, ali sasvim uspješna gledano iz nje. Uspjeh je više osjećaj i način doživljaja, nego skupljanje stvari i igračaka.

    @ima jedan svijet ___ ma daj, pa zacrvenio sam se. :))

    @nihon ___ Hvala. Pozdrav!

    avatar

    23.07.2009. (10:10)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    : )

    avatar

    23.07.2009. (15:15)    -   -   -   -  

  • primakka

    kopanje po vlastitoj nutrini stvara plodno tlo za nezadovoljstvo postojećim, a ono nas goni na promjene, a promjene znače da živimo. ko prihvaća plastičan život izvana bez komentara i bez odbacivanja i mijenjanja - živi li ili imitira?
    a čudo života posvuda je oko nas, samo treba znati gledati.

    avatar

    23.07.2009. (16:12)    -   -   -   -  

  • Jupi

    Život traži mnogo više od onoga što mi znamo.
    I tražit će to i od vas.
    I to odmah sutra, i unaprijed dalje.
    Postavljat će sve teža pitanja.
    A vi se snalazite kako znate.
    Svakako, čuvajte se lažnih idiličnih slika o Svijetu i Čovjeku.
    Kaže se da je pravda spora ali dostiže.
    Ja ne mislim tako.
    Nego mislim, da će te se za svaki vaš ideal, morati boriti, i to krvavo i znojno i s puno stresa.
    No ne daj te se. Imajte hrabrosti nametnut svoju igru.
    I igrajte je. I ližite sa zadovoljstvom vlastitu krv i znoj, i onda vam ništa neće predstavljati ni bol, ni poraz, jer će te se opet dići.
    To je put ka uspjehu.
    Imati hrabrosti jahati na svom putu, i ložiti svoju vatru. Pa kome se svidi vaša vtra i vaš put, pridružit će vam se i ići s vama , i za vama, bio to žena ili muškarac.
    No vi nikad ne tražite da ide s vama. Vi samo držite hrabro svoj put.
    Onaj kome se to sviđa ići će i sam s vam bez puno pitanja, i osjetit će te njegovu / njenu podršku.
    To vam je pravi prijatelj i suborac, s kojim ima smisla i plakati i pjevati, i napiti se bez straha.
    Hvala.
    To je za mene uspjeh.

    avatar

    23.07.2009. (23:08)    -   -   -   -  

  • Jupi

    Zaboravio sam napisati da će se mnogi pridružiti toplini i sjaju vaše vatre, da vas opljačkaju.
    Mnogi će ići neko vrijeme i otići od vas, svojim putem.
    Samo oni koji ostaju s vama, i koji trče s vam kada treba trčati,
    i koji vas mogu nositi kad vam bude teško.
    I koji su spremni umjrijeti u zadovoljstvu s vama.
    To su vam prijatelji.
    S njima se isplati živjeti.

    avatar

    23.07.2009. (23:17)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @Poštovani Jupi ___ da ne odemo previše u analizu...to bi nas odvelo (pre)daleko od teme posta, a ona je: otkrivanje čuda usred života, a prije toga - usred sebe. Čovjek to ili vidi ili ne vidi.

    avatar

    24.07.2009. (10:48)    -   -   -   -  

  • by Ty

    Budi pozdravljen u svojim mislima.
    :)

    avatar

    24.07.2009. (11:06)    -   -   -   -  

  • toluen

    Ako dozvolite, jedan "kratki" osvrt na priču o uspjehu.

    Živimo u svijetu privida. Sve je privid. Ako ne vjerujete uzmite jak elektronski mikroskop i pokušajte pronaći materiju koja nas okružije - na toj razini ona ne postoji onako kako smo je navikli vidjeti. Neki od ovih privida su potpuno prirodni, a neke stvara i projecira kultura u kojoj živimo.

    Priča o uspjehu je privid. I ovisi između ostaloga o kulturi u kojoj živimo. Kako odrastamo okruženi određenom kulturom prihvaćamo i ove privide kao vodilje kroz život. Kultura bitno određuje način kako razmišljamo i time zapravo ograničava našu percepciju. Neki to nasreću shvate (kroz osobna iskustva) pa onda probiju ovu ljusku i vide da postoji i nešto više od onoga što nam je dozvoljeno percipirati.

    I u našoj potrazi (utrci) za uspjehom kako kultura oko nas nalaže zaboravljamo čudo života kao takvog. Zaboravljamo da je najveći uspjeh već i samo to što - jesmo. I zaboravljamo uživati u sadašnjem trenutku kakav god on bio. Zaboravljamo i da naša okolina nije tu samo zbog nas već zato što i onda jednostavno jest. U uvijek savršenoj simbiozi i skladu sama sa sobom i svime oko sebe. A ovo se ne vidi iako je oduvijek tako i zauvijek će biti. Jer tako nalažu nepogrešivi i uglavnom nevidljivi zakoni prirode koji na sve što postoji djeluju apsolutno jednako.

    I onda u toj trci za prividnim uspjehom (u principu bezobzirno gazeći sve oko sebe) zaboravljamo što znači biti istinski prijatelj - prvo samome sebi, a onda i svemu oko sebe.

    Mislim da je sazrelo vrijeme je da se i to osvijesti.

    (potaknuto Jupijevim komentarom - čovjekom koji doista razumije što znači biti istinski prijatelj :-)

    Naravno srdačan i istinski prijateljski pozdrav i podrška svim ostalima koji ovo itekako dobro razumiju ili su na tom putu ponovnog "otkrivanja čuda usred života, a prije toga usred sebe" (@izvorni - hvala na ovom savršenom - zen komentaru)

    :-)

    avatar

    24.07.2009. (12:51)    -   -   -   -  

  • toluen

    @Smisao - hvala na podršci. Otprilike tako i sam doživljavam ovo što radim. Namjera je istinski pozitivna i do srži (bolno) iskrena. Drago mi je kada to mogu razumjeti oni koji komentare i čitaju. I isprika što su prečesto predugački - još nisam naučio biti jezgrovit, ali trudim se.

    :-)

    avatar

    24.07.2009. (13:02)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @by Ty ___ pozdravljen sam, hvala. :))

    @toluen ___ Potpisujem sve ovo što kažeš o "uspjehu" i prividu. A dugi komentari su također dobrodošli. Nisu oni ni dugi, zapravo su jezgroviti, s obzirom na teme o kojima govore. Ne može se nešto bitno izraziti u 2 riječi. Kamo sreće da može. Naravno, za doživljaj nečega riječi nisu ni potrebne, nego više smetaju (mislim na doživaljaj "čuda života"), ali za pokušati potaknuti nekoga na to da sam više obrati pažnju na čudo ipak treba ponešto riječi.

    avatar

    24.07.2009. (13:24)    -   -   -   -  

  • Jupi

    Pjesnici su čuđenje u svijetu.
    Samo val čuda treba proći,
    i nakon toga, pjesma treba poteći
    i okrijepiti nam dušu
    kako bi smo s dušom
    mogli živjeti

    Ako toga nema - Što smo?
    I koji je naš smisao?

    avatar

    24.07.2009. (13:40)    -   -   -   -  

  • Jupi

    toluen
    Razumio si me !
    Hvala ti.

    Drži se,
    Svako dobro ti želim !

    avatar

    24.07.2009. (13:43)    -   -   -   -  

  • life is life

    "Znanje razara sposobnost da se čudimo. Čudo je jedna od najdragocjenijih stvari u životu, ali znanje ga uništava. Što više znate, manje se čudite, život vam manje znači.
    Vi niste oduševljeni životom,vi niste ničim iznenađeni- počinjete uzimati stvari kao gotove činjenice. Bezazleno srce se neprestano čudi poput malog djeteta koje skuplja školjke ili šarene kamenčiće na plaži ili samo trči amo tamo u vrtu za leptirima i čudi se svemu.

    Što ste obrazovaniji manje ste umiješani u život. Vi jednostavno prolazite uz njega, niste usredotočeni na kravu,niti na psa ili grm ruže, niti na sunce ili pticu. Nije vam stalo do njih. Vaš je um postao vrlo uzak. Vi samo odlazite u svoj ured ili se vraćate kući. Trčite samo za novcem, sve više i više. I to je sve što vas zanima. Ili trčite za moći, ali više nemate nikakav odnos prema životu i njegovoj raznolikosti. Čuditi se znači biti povezan sa svime, biti neprestano umiješan, otvoren i prijemljiv." OSHO

    avatar

    24.07.2009. (20:19)    -   -   -   -  

  • jesmoinismo

    jesu, takvi su ti osvješteni, ali i oni kao i oni drugi, nazvani neosvješteni u odnosu na "čudo života" čine u konačnici iste stvari. provode živote nezadovoljni bilo na poslu, bilo kod kuće,
    vole krive žene il muškarce, povređuju ih , zanemaruju ili čak zlostavljaju, mrze ili zanemaruju.
    i jedni i drugi imaju svoje snove, tajne i komplekse. u podsvjesti njihovoj nema razlike,
    ljudska psiha ne može pobjeći od svojih instikata. tu smo svi isti. pozdrav

    avatar

    25.07.2009. (14:17)    -   -   -   -  

učitavam...